Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-09-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/09/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αλβανική κρίση
  • [3] Οικονομική πολιτική
  • [4] Προσλήψεις
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Καρατζάς - Επιτόκια - Διεθνής κρίση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η νέα πολιτική κρίση στην Αλβανία, η οικονομική πολιτική και οι προσλήψεις στο δημόσιο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Γεράκης "τσιμπάει" τέως αρχηγό της ΕΛΑΣ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Κινδυνεύουν Ελληνες. Μαίνεται ο εμφύλιος στην Αλβανία.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Λεκές απο αίμα στην Αλβανία.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Εκρηξη στην Αλβανία - Αγωνία στα Βαλκάνια.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κόβουν τα μισά φάρμακα. "Μικραίνουν" κι άλλο τη λίστα.

    Η ΑΥΓΗ: Αστάθεια απειλεί πάλι την Αλβανία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Παραλύουν τις ΔΕΚΟ τα συνδικάτα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ηφαίστειο η Αλβανία. Επιστροφή ολοταχώς στον εμφύλιο.

    ΕΘΝΟΣ: Ανθρωπος-Βόμβα ο Μερίσα. Αναψε ανεξέλεγκτη φωτιά στα Βαλκάνια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ξεριζώνουν τους Βορειοηπειρώτες. Ανυπεράσπιστοι απο την ελληνική κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αλβανία: Συναγερμός στα σύνορα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις. Οι θέσεις μονίμων και εποχικών σε όλους τους νομούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αιματοχυσία απειλεί την Αλβανία.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σαπίζει η Αλβανία. Ολονύκτιο πολιτικό θρίλερ στα Τίρανα.

    ΕΣΤΙΑ: Η Αρμάτα και τα Ιμια.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στη δίνη εμφυλίου η Αλβανία.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Αλβανία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Βουλιάζει στο χάος πάλι η Αλβανία. Ανησυχία στην Ελλάδα

    ΝΙΚΗ: Επιφυλακή για Αλβανία. Εκτακτα μέτρα ασφάλειας στα σύνορα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Υπόθεση όλων ο αγώνας στα δημόσια νοσοκομεία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μειώνουν τη σύνταξη 150.000 δημοσίων υπαλλήλων.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εκτός ελέγχου η Αλβανία.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Καταρρέει η Αλβανία.

    [2] Αλβανική κρίση

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι "πόσο δύσκολη υπόθεση είναι η εδραίωση και η απρόσκοπτη λειτουργία της Δημοκρατίας στη γειτονική Αλβανία... Ηδη καταδεικνύεται με την έκρυθμη κατάσταση - πραξικόπημα την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο- που έχουν απο προχθές προκαλέσει... Οι ένοπλοι οπαδοί του ηγέτη της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα μετά τη δολοφονία σημαίνοντος στελέχους του κόμματός τους. Και εύλογη είναι η ανησυχία για τη βία και την αναρχία που απειλούν να βυθίσουν - πάλι- στο χάος τη χώρα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "αιματοχυσία, με απρόβλεπτες συνέπειες για τα Βαλκάνια, απειλεί την Αλβανία μετά την εκπνοή, το πρωί του τελεσιγράφου του Φατός Νάνο προς τον Σαλί Μπερίσα να εγκαταλείψει τη χώρα, διαφορετικά θα συλληφθεί. Η χωρίς δεύτερη σκέψη απόρριψη του τελεσιγράφου, ο χαρακτήρας και το παρελθόν του Μπερίσα αφήνουν ελάχιστες ελπίδες για ειρηνική επίλυση της κρίσης. Ανησυχητική χαρακτήρισε την κατάσταση ο Κ. Σημίτης".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "με τρείς νεκρούς και 14 τραυματίες άνοιξε χθές στην Αλβανία ο νέος κύκλος αίματος με την υπόκρουση των Καλάσνικοφ. Η κηδεία του δολοφονημένου Α. Χαϊντάρι είχε φορτίσει επικίνδυνα την ατμόσφαιρα, αλλά οι υποκινούμενοι απο τον Σαλί Μπερίσα διαδηλωτές δεν περιορίστηκαν σε αντικυβερνητικά συνθήματα. Η εξέγερσή τους πήρε χαρακτήρα πραξικοπήματος με ανταλλαγές πυροβολισμών και κατάληψη της κρατικής τηλεόρασης και του ραδιοφωνικού σταθμού των Τιράννων. Η αλβανική αστυνομία ανέκτησε αργά το απόγευμα με τη βοήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων τον έλεγχο, αλλά ένοπλοι διαδηλωτές εξακολουθούσαν να πυροβολούν απο ταράτσες κτιρίων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει οτι "σε νέα περίοδο πολιτικής και κοινωνικής σήψης βαδίζει πλέον η Αλβανία, ενώ παρά τις διεθνείς προσπάθειες αλλά και το "πολιτικό παζάρι" που βρίσκονταν σε εξέλιξη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ένα νέο εμφύλιο πόλεμο. Ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο παρ'ότι εγκατέλειψε το γραφείο του και κρύβεται μετά την κάλυψη που του παρείχαν ΗΠΑ και δυτικές πρωτεύουσες έστειλε αργά τη νύχτα, τελεσίγραφο στον Σαλί Μπερίσα με το οποίο του διαμηνύει να εγκαταλείψει τη χώρα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα συλληφθεί. Η γειτονική χώρα όμως εμφανίζεται κυριολεκτικά διχασμένη και βυθισμένη στο χάος, με χιλιάδες οπλισμένους οπαδούς του Μπερίσα να επιχειρούν να επιβάλουν ένα νέο καθεστώς".

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά οτι "εκρηκτική κατάσταση επιχειρεί να δημιουργήσει πάλι ο Σαλί Μπερίσα και προβάλλει ως "άνθρωπος-βόμβα" στο προσκήνιο των Βαλκανίων. Οι υποστηρικτές του διαδηλώνουν με υπερσύγχρονο οπλισμό στους κεντρικούς δρόμους των Τριάνων. Καταλαμβάνουν άρματα μάχης. Λεηλατούν καταστήματα. Σκληρός πυρήνας είναι οι ένοπλοι απο το Κόσοβο".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει οτι "στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου βρίσκεται η Αλαβνία, την ίδια στιγμή που η Διεθνής Κοινότητα εκφράζει έντονες ανησυχίες για επέκταση των συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ άλλοι τρείς νεκροί και δεκάδες τραυματίες ήρθαν να προστεθούν στα θύματα των τελευταίων ημερών. Η κυβέρνηση του Φάτος Νάνο έστειλε τελεσίγραφο στον Σαλί Μπερίσα να εγκαταλείψει τη χώρα ως τα ξημερώματα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει έκτακτα μέτρα στα σύνορα".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "στην χειρότερη περιπέτεια, όπως όλα δείχνουν, της νεωτέρας, οπωσδήποτε δραματικής ιστορίας της εισέρχεται πλέον, η Βόρειος Ηπειρος. Η ενδοαλβανική σύγκρουση γι την κατάληψη της εξουσίας υποθάλπει μείζονες διεργασίες που έχουν σαφέστατα σχέση με την ίδρυση της "Μεγάλης Αλβανίας" επεκτεινομένης απο το Κοσσυφοπέδιο μέχρις... όπου οι ορδές του Μπερίσα και των γνωστών ληστάρχων που ενδημούν στην γείτονα θελήσουν "να το τραβήξουν".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει οτι "στο χάος και τον εμφύλιο παραδίδεται ξανά η Αλβανία, με πάνοπλους τους πολίτες της απο τον προηγούμενο, πρόσφατο σπαραγμό. Τα κηρύγματα μίσους του Σαλί Μπερίσα, οι προτροπές του για "δημοκρατική βία" και η δολοφονία του βουλευτή του Αζέμ Χαϊντάρι, πυροδότησαν τη νέα έκρηξη του αλβανικού ηφαιστείου. Η ανησυχία και οι φόβοι της Αθήνας ενισχύθηκαν με την απαγωγή του Ελληνα νομάρχη του Αργυροκάστρου Γιάννη Ντάκου αργά χθές το βράδυ".

    Κατά τη ΝΙΚΗ, "ανησυχία, προβληματισμός και επιφυλακή στην Αθήνα μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Αλβανία. Ηδη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα, ενώ στο Πεντάγωνο πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις. Το σκηνικό στα Τίρανα θύμιζε χθές το πρόσφατο εφιαλτικό παρελθόν στην πολύπαθη χώρα, με ορατό τον κίνδυνο ενός νέου εμφυλίου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "στο αίμα κινδυνεύει να πνιγεί ξανά η Αλβανία, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή, δεδομένης και της κατάσταση ςστο Κοσσυφοπέδιο, καθώς ο πρώην πρόεδρος της χώρας Σαλί Μπερίσα, εκμεταλλευόμενος την ανεξιχνίαστη μέχρι στιγμής δολοφονία του στενού συνεργάτη του Αζέμ Χαϊντάρι ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο και της κυβέρνησής του".

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει οτι "αντικείμενον προβληματισμού θα πρέπει να αποτελέση η έκρυθμος κατάστασις που κλιμακώνεται είς την Αλβανίαν, ένα χρόνο περίπου μετά την αποκατάστασιν της τάξεως, η οποία επετεύχθη χάρις είς την κινητοποίησην ισχυράς πολυεθνικής στρατιωτικής δυνάμεως. Διότι αποδεικνύει οτι και η προ έτους εκλεγείσα Κυβέρνησις δεν επέτυχε να ελέξγη τα πράγματα. Και μάλιστα χωρίς να αντιμετωπίση πρόβλημα καταρρεύσεως "πυαραμίδων" ως οι προκάτοχοί της. Ανεξαρτήτως όμως τούτου θα πρέπει να μας απασχολήση το γεγονός οτι και σήμερον, είς τα Τίρανα, εξακολουθούν να ευρίσκωνται Ελληνες στρατιώται".

    "Εκρηκτική" χαρακτηρίζει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, "την κατάσταση στην Αλβανία, που φέρνει για άλλη μια φορά τη χώρα μας μπροστά σε μια σειρά μεγάλων προβλημάτων. Το κύμα φυγής προς τη χώρα μας απο απελπισμένους και φοβισμένους Αλβανούς έχει σημάνει συναγερμό στα ελληνοαλβανικά σύνορα, ενώ για άλλη μια φορά οι αντιφάσεις στο επίπεδο των εκτιμήσεων απο την ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί ερωτηματικά και ανησυχίες. Η κατάσταση στη γειτονική χώρα καθίσταται ανεξέλεγκτη, ενώ τα μαύρα σύννεφα αρχίζουν και πάλι να εγκαθίστανται πάνω απο τα ταραγμένα Βαλκάνια".

    Ο ΛΟΓΟΣ με τίτλο "Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Αλβανία" προσθέτει οτι "ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας σχολιάζοντας χθές την κατάσταση στην Αλβανία, τόνισε οτι η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση της τάξης, καθώς και για την άνετη και ασφαλή διαβίωση της ελληνικής μειονότητας, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα το (θετικό ) ρόλο που έπαιξε η χώρα μας στην προηγούμενη κρίση. Ο κ. Ρέππας συνέστησε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία και τόνισε οτι "τα φαινόμενα που όλοι καταδικάζουμε δεν θα πρέπει να αποτελέσουν την αφετηρία για να υπάρξει μια νέα κρίση".

    [3] Οικονομική πολιτική

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "περισσότερους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την επόμενη χρονιά, αφού με πρόσχημα την κρίση, η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει τους κυβερνώντες να αρχίσουν τη δημαγωγία περί επικείμενης μείωσης κάποιων ειδικών φόρων, θέμα που εδώ και μήνες το φέρνουν και το ξαναφέρνουν στην επικαιρότητα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει οτι "στην έκδοση νέας αποφάσεως, με την οποία το μέτρο της αυτόματης περαίωσης εκκρεμών και ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων επεκτείνεται και στις χρήσεις '93-'95, μελετά ήδη το υπουργείο Οικονομικών, στοχεύοντας σε άμεσες εισροές, άνω των 200 δις δρχ".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι "εκτός απο τον πληθωρισμό, η κυβέρνηση ανησυχεί τώρα και για ένα ακόμη κριτήριο σύγκλισης, για τα μακροχρόνια επιτόκια δανεισμού του δημοσίου. Οπως παραδέχθηκε σε συνένετυξή του στο "Βήμα" ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για την αποκλιμάκωση των επιτοκίων, που ήδη έχουν αυξηθεί σε σχέση με την προ της κρίσεως περίοδο".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "στην υπηρεσία της μείωσης του πληθωρισμού θα επιχειρήσει να θέσει όλα τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 1999 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο συνεδριάζει σήμερα γι αυτό τον σκοπό στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Τα μηνύματα απο την ΕΕ σύμφωνα με έκθεση που θα συζητηθεί αύριο στη Νομισματική Επιτροπή αναφέρουν οτι η διεθνής οικονομική κρίση οδηγεί σε υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης και περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού, κάτι που εγείρει ανάλογες απαιτήσεις για την Ελλάδα".

    [4] Προσλήψεις

    "Το σίριαλ των προεκλογικών προσλήψεων συνεχίζεται... οπως αποκαλύπτει σήμερα η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, η τριμελής υπουργική Επιτροπή με τριάντα τρείς πράξεις υπουργικού συμβουλίου έδωσε το "πράσινο φώς" γαι την πραγματοποίηση 1.488 προσλήψεων με μόρια. Ηδη εκδόθηκαν οι προκηρύξεις για τους 62 τεχνικούς του ΟΤΕ (προθεσμία υποβολής αιτήσεων 23 Σεπτεμβρίου-12 Οκτωβρίου) και για τους 360 μονίμους στο Δήμο Πειραιά (προθεσμία υποβολής 13 Σεπτεμβρίου-6 Οκτωβρίου)".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος ) γράφει οτι "σε ένα ατελείωτο ρουσφετολογικό όργιο επιδίδεται η κυβέρνηση, παραμονές δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, κλείνοντας πονηρά.. το μάτι στους ψηφοφόρους της. Με στόχο την τακτοποίηση της εκλογικής του πελατείας, το ΠΑΣΟΚ προχωρεί με διαδοχικές πράξεις του υπουργίου Συμβουλίου σε μπαράζ προσλήψεων, παρακάμποντας το δύσβατο μονοπάτι του νόμου Πεπονή. Η φαλκίδευση του συστήαμτος προσλήψεων γίνεται με το "βάπτισμα" απλών πτυχιούχων ανωτέρων ή ανωτάτων σχολών σε επιστημονικό προσωπικό με φωτογραφικές προκηρύξεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΣΟ σημειώνει οτι "σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες πρόσληψης 2.382 τακτικών και εποχικών υπαλλήλων στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ηδη έχουν εκδοθεί οι προκηρύξεις για την κάλυψη 1.441 θέσεων, ενώ δόθηκε το "πράσινο φώς" απο την τριμελή διυπουργική επιτροπή για άλλες 941 θέσεις".

    (Γ. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι εκτιμήσεις Καρατζά για την πορεία της οικονομίας, η αύξηση τιμών κατά 3,15% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, το Νομοσχέδιο για την εισαγωγή εταιριών στο Χρηματιστήριο και τα μέτρα για την περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Δυσκολίες στην κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού - Δεν μπορεί να υπολογισθεί το ύψος των επιτοκίων για το 1999".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Παιχνίδια" υποσχέσεων - Κυβέρνηση και ΝΔ άρχισαν τις εξαγγελίες για ελαφρύνσεις και παροχές".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ολα θα πάνε καλά λέει ο Θ. Καρατζάς - Οι τελευταίες προβλέψεις της Εθνικής για την οικονομία".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ενεση αισιοδοξίας από τη συνεδρίαση των G7 - Ισχυρές ανοδικές τάσεις στα περισσότερα χρηματιστήρια".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "1% η συνεισφορά των εισοδημάτων στη μείωση του πληθωρισμού το 1999, ενώ 1,7% θα κόψει ο περιορισμός των εμμέσων φόρων".

    [6] Καρατζάς - Επιτόκια - Διεθνής κρίση

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Ενα νέο μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε χθες στην ελληνική αγορά ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Θ. Καρατζάς. Βοηθούσης της σημαντικής ανόδου στο Χρηματιστήριο, δήλωσε ότι η διεθνής κρίση βαίνει προς εξομάλυνση και προέβλεψε ότι σύντομα θα επανέλθει η ομαλότητα στην ελληνική αγορά. Για τα επιτόκια δήλωσε ότι περιμένει το σήμα της Τράπεζας της Ελλάδος για να προχωρήσει σε μείωση".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Tuesday, 15 September 1998 - 7:35:41 UTC