Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-10-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/10/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Δημοτικές εκλογές
  • [3] Οικονομική κρίση
  • [4] Κόσοβο
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Διεθνής κρίση - G7

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι δημοτικές εκλογές, η διεθνής οικονομική κρίση, οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):7 δις μίζες στην ΕΛΑΣ για προστασία σε λέσχες, κέντρα, "μασάζ" και απλά καταστήματα. Φοβερές καταγγελίες αξιωματικών.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Νικας τοις.. ανοητεύσι. Το παρασκήνιο για να μην ψαλεί το βυζαντινό απολυτίκιο κατά τον Αγιασμό της Βουλής. Η Ελλάδα πνίγεται και οι εθνοπατέρες.. χτενίζονται.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ψηφοθηρία με φαγοπότι. Σημίτης-Χριστόδουλος.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Με διαλυμένο το κράτος θα εκλεγούν οι δήμαρχοι. Χάος στα σχολεία-λουκέτο στα νοσοκομεία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η υγεία σε περιπέτειες. Συλλήψεις απεργών γιατρών διέταξε ο εισαγγελέας. Εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία.

    Η ΑΥΓΗ: Διλήμματα στην Ευρώπη θέτει η οικονομική κρίση, ενώ οι ισχυροί περιορίζονται σε ευχολόγια.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πολεμικός συναγερμός στη βόρειο Ελλάδα. Νατοϊκοί αξιωματικοί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης-Σε ετοιμότητα βρίσκονται όλα τα νοσοκομεία.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Διαζύγιο Σημίτη-Μαρίας. Την εγκατέλειψε μπροστά στην κάλπη.

    ΕΘΝΟΣ: Γεννά ρατσισμό η αδυναμία της ΕΛΑΣ μπροστά στο έγκλημα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δεν τον ξεπλένει ούτε ο Ιορδάνης. Αγανακτισμένος ο πιστός Λαός του Θεού με την αλλαγή του τροπαρίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διορισμοί. Οι νέες θέσεις που προκηρύχθηκαν απο το ΑΣΕΠ σε υπουργεία-φορείς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο "μάγος" Κίσινγκερ προειδοποιεί μαθητευόμενους: Νέο Μάρξ θα γεννήσει η κρίση

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Δύο χρόνια κρίσης βλέπει ο Σημίτης. Δυσοίωνες προβλέψεις του πρωθυπουργού σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

    ΕΣΤΙΑ: Δημοτικές εκλογές: Τι άλλαξε απο το 1994 στο Δήμο Αθηναίων

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αναζητείται εναγωνίως λύση. Διαβουλεύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για τη διάσωση των χρηματαγορών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Κρίση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η υφεση στην παγκόσμια οικονομία μετατρέπεται σε κρίση των χρηματαγορών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ηλεκτρονικοί "πράκτορες" κατά της φοροδιαφυγής. Τα όπλα και τα δολώματα του ΣΔΟΕ.

    ΝΙΚΗ: Απογοήτευση στη ΝΔ απο την περιοδεία Καραμανλή στη Β. Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός χθές στον Πειραιά.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κυβερνητικό φέσι 1 τρις δρχ στην Αυτοδιοίκηση. Ενας ακόμα λόγος καταψήφισης των κυβερνητικών συνδυασμών.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Χάθηκαν 10 δις στο Χρηματιστηριακό Κέντρο.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Θέμα ωρών η επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Προσλήψεις στα σύνορα!Θα αναλάβουν καθήκοντα 1000 συνοριακοί φύλακες.

    [2] Δημοτικές εκλογές

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "έξι μέρες πριν απο τις εκλογές, κυριολεκτικά μπροστά στην κάλπη, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έστρεψε τα νώτα στην εκλεκτή του Μαρία Δαμανάκη, καθώς συνειδητοποιεί καθυστερημένα το τεράστιο πολιτικό κόστος απο τη συντριβή της. Το "διαζύγιο" ανακοίνωσε χθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Είπε οτι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού δνε προβλέπει ούτε συνάντηση με τη Δαμανάκη, ούτε επίσκεψη στο περίπτερό της, όπως έκανε με τους Λαζαρίδη και Φωτίου στη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "με συμμετοχή και των ίδιων των πολιτικών αρχηγών κορυφώνεται ο προεκλογικός αγώνας όλων των κομμάτων εν όψει των δημοτικών - νομαρχιακών εκλογών. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης περιόδευσε χθές στον Πειραιά ενώ ο Κώστας Καραμανλής επέστρεψε απο τη Θεσσαλονίκη με την πίκρα μιας υποτονικής, κατα γενική ομολογία συγκέντρωσης".

    Σύμφωνα με την ΑΚΡΟΠΟΛΗ, "η μόνη.. ελπίδα της κυβέρνησης να αποφύγει τη λαϊκή ετυμηγοράι των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών εξανεμίστηκε. Η εκτελεστική επιτροπή των ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε τη λήξη της αποχής απο τις εκλογικές εργασίες, παρ'οτι θεωρεί ανεπαρκέστατο το ποσόν των 3,5 δισεκατομμυρίων δραχμών που δόθηκε ως εκλογικό επίδομα. Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει την εκλογή δημοτικών αρχόντων αλλά το κράτος παραμένει παράλυτο".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει οτι "παρά το γεγονός οτι τρείς απο τους τέσσερεις βασικούς υποψηφίους για το αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων ήταν υποψηφιοι και στις εκλογές του Οκτωβρίου 1994, απο τότε έχουν αλλάξει πολλά. Που σε μεγάλο βαθμό, προδιαγράφουν και το αποτέλεσμα της προσεχούς Κυριακής".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά οτι "φτωχότερη κατά 752,9 δις δρχ οδηγείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση σ'αυτές τις εκλογές. Το πσοό αυτό που ανήκει στους ΟΤΑ και αυθαίρετα παρακρατά και η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντιστοιχεί στους θεσμοθετημένους πόρους υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το διάσημα 1994-1998. Φτωχότεροι βέβαια οδηγούνται στην κάλπη και οι δημότες, αφού την παρανομία της κυβέρνησης, που δεν αποδείδει στου ςδήμους αυτά που οφείλει, την "πληρώνουν" οι ίδιοι και πολλές φορές με διπλή ή και τριπλή φορολόγοση για τις ίδιες υπηρεσίες".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "φανερά μειωμένο είναι το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τις δημοτικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής και μόνο αβάσιμες δεν είναι οι εκτιμήσεις οτι το ποσοστό της αποχής θ'αποδειχθεί ιδιαίτερα υψηλό. Κάτι όμως που κυρίως θα πλήξει θα είναι τον ίδιο το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που πολλά είναι σε θέση να προσφέρει, αφού και οι αρμοδιότητές της έχουν διευρυνθεί και οι οικονομικές δυνατότητές της ενισχυθεί".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "παρά το γεγονός οτι ο ίδιος ο κ. Σημίτης αλλά και η πλειοψηφία των κορυφαίων υπουργών στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 11ης Οκτωβρίου επιδιώκουν να αποτρέψουν τη συντριβή των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ με περιοδείες τους ανα την επικράτεια, τα πολιτικά συμπεράσματα απο τις εκλογές φαίνεται οτι προβληματίζουν την κυβέρνηση".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "υπουργοποίηση στον επόμενο ανασχηματισμό, περιμένει η Μαρία Δαμανάκη, άσχετα απο το ποσοστό που θα πάρει στην εκλογική μάχη της Κυριακής. Η αρχική αυτή μυστική συμφωνία, επαναβεβαιώθκε τα τελευταία 24ωρα οταν η Μαρία Δαμανάκη οργισμένη απο την εγκατάλειψή της απο τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ προσέφυγε στον Κ. Σημίτη".

    [3] Οικονομική κρίση

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "πυρετώδεις διαβουλεύσεις αρχίζουν σήμερα στην Ουάσιγκτον, στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διάσωση της παγκόσμιας οικονομίας απο την απίθανη σε ένταση χρηματιστηριακή θύελλα. Οι επίσημες εργασίες της γενικής συνέλευσης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ξεκινούν σήμερα και ενώ υπάρχουν σε αφθονία οι πολιτικές προτάσεις-παρεμβάσεις γαι το μέλλον του διεθνούς οργανισμού, δεν υπάρχουν χρήματα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "ποτέ ξανά δεν υπήρξε τόσο μεγάλη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, μετά απο τον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην άποψη αυτή και μόνο συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών του κόσμου, χωρίς ωστόσο να λάβουν συγκεκριμένα για ύφεση της παγκόσμιας οικνοομίας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί ελεύθερη πτώση στις περισσότερες ανα τον κόσμο χρηματαγορές".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "με τα διεθνή χρηματιστήρια να συνεχίζουν χθές την κάθετη πτώση τους (με εξαίρεση τη Φρανκφούρτη) και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας πέντα μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών απο τον οίκο Moody's, η διεθνής οικνομική κρίση συνεχίζεται, ανεπηρέαστη απο τα ευχολόγια των επτά "μεγάλων" στην Ουάσιγκτον προσλαμβάνοντας όλο και πιο επικίνδυνες διαστάσεις, απειλώντας πλέον την Ευρώπη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της τονίζει μεταξύ άλλων οτι "όταν και ο Χένρι Κίσινγκερ υπέρμαχος του συντηρητισμού και της αμερικανής ηγεμονίας επικρίνει απο αριστερά τον καπιταλισμό και ανησυχεί οτι "η χωρίς όρια παγκοσμιοποίηση μπορεί να προκαλέσει μια διεθνή αμφισβήτηση στην ίδια την ένοια της ελευθερίας των αγορών" δεν μένουν αμφιβολίες οτι η οικονομική κρίση είναι πολύ σοβαρή. Εξετάζοντας πολιτικά την κρίση ο Χένρι Κίσινγκερ το πάει βαθύτερα, επισημαίνοντας οτι "ο απρόσεκτος καπιταλισμός του λεσέ φέρ του 19ου αιώνα γέννησε το μαρξισμό" και φοβάται μια παρόμοια εξέλιξη της διεθνούς αμφισβήτησης και αντίδρασης".

    [4] Κόσοβο

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "με αγωνιώδεις διπλωματικές προσπάθειες αλλά και απειλές επιχειρεί η διεθνής κοινότητα να πείσει τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Μιλόσεβιτς να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, την ίδια στιγμή που οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν δράση και η Μόχα προειδοποιεί για επιστροφή στην εποχή του ψυχρού πολέμου".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους αναφέρουν μεταξύ άλλων οτι "όλοι αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κρίσης στο Κόσοβο. και όλοι θα εύχονταν να εξευρευθεί τρόπος εκτόνωσής της. ιδιαίτερα οι χώρες της Βαλκανικής -όπως επιβεβαιώθηκε και στην τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας Βουλγαρίας και Ρουμανίας στους Δελφούς. Και απολύτως επιβεβαλημένη είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται -και με ελληνική πρωτοβουλία- για την προώθηση ειρηνευτικής λύσης. Και μάλιστα την ώρα που συζητείται το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης απο το ΝΑΤΟ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι "πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο καθώς οι δυτικοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν πάση θυσία στη στρατιωτική επέμαση στην περιοχή έναντι των σερβικών στόχων. Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται, αλλά και των προθέσεων των ισχυρών της Δύσης είανι το γεγονός οτι απο την περασμένη εβδομάδα ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματούχοι της ΝΑΤΟϊκής Συμμαχίας βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη σε μια προσπάθεια να προετοιμάασουν κατάλληλα το έδαφος".

    [5] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "οι κρίσιμες αποφάσεις για το Κοσσυφοπέδιο, την ώρα που οι Αμερικανοί βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη, έτοιμοι να βομβαρδίσουν σερβικές θέσεις, συγκέντρωσαν όλη την προσοχή των "15" στη σύνοδο του Λουξεμβούργου. Ετσι η υπόθεση της διεύρυνσης μπήκε σε δεύτερη μοίρα και η κύπρος είδε το δρόμο για την ένταξή της να ανοίγει διάπλατα, καθώς στις 10 Νοεμβρίου μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις στην ουσιαστική φάση τους".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει οτι "βόμβα στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ προσπάθησαν να βάλουν αρκετές εθνικές αντιπροσωπείες με πρώτη τη γαλλική, στο χθεσινό Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών. Η σθεναρή στάση του κ. Πάγακλου όμως είχε ως αποτέλεσμα να συμφωνήσουν οι "15" στο τελικό κείμενο, σύμφωνα με το οποίοι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου και των πέντε χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώης θα ξεκινήσον στις 10 Νοεμβρίου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "το πράσινο φώς για να ξεκινήσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τις έξι χώρες οι οποίες έχουν ολοκληρώσει την εξέταση του κινητικού κεκτημένου στα 7 απο τα 35 κεφάλαια αποφάσισε χθές στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ. Ειδικά για την Κύρπο, το συμβούλιο σημείωσε οτι λόγω της πολιτικής κατάστασης η εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου δεν μπορούσε να περιλάβει όλο το νησί, αλλά και οτι η κυπριακή κυβέρνηση απηύθυνε πρόσκληση στην τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία όμως δεν έχει γίνει αποδεκτή".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, "το άκρως προκλητικό και φιλοτουρκικό της πρόσωπο έδειξε για μια ακόμη φορά η Γαλλία, η οποία στο χθεσινό συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο επιχείρησε -ανεπιτυχώς- να μπλοκάρει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η συνεχιζόμενη πτώση στα Διεθνή Χρηματιστήρια, η σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. οι δηλώσεις Τιτμάγερ για τα επιτόκια και οι εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Σε "ασφυκτικό" περιβάλλον κινείται η ελληνική οικονομία - Υπό την πίεση της διεθνούς κρίσης ο προϋπολογισμός".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Δυσκολίες για ΟΤΕ - Ιονική αν και τα στοιχεία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας είναι θετικά".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Και ο Τιτμάγερ μιλά για μείωση επιτοκίων! - Η κρίση κάμπτει την ορθοδοξία της Bundesbank".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Δεύτερο κύμα" ταραχής από τη Λατινική Αμερική - Υστατη προσπάθεια στήριξης της οικονομίας της Βραζιλίας".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "5 τράπεζες πήραν πρώτες το λογαριασμό της κρίσης - Διεργασίες απεγλωβισμού στη σύνοδο του ΔΝΤ".

    [7] Διεθνής κρίση - G7

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Η γενική απογοήτευση που προκάλεσε η απουσία σχεδίου για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής αναταραχής στις αναδυόμενες αγορές και για την εποπτεία των άκρως επιθετικών και επικινδύνων hedge funds από τις επτά σημαντικότερες οικονομικές δυνάμεις (G7) έριξε βαριά σκιά σε όλα τα χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα οι μετοχές να σημειώσουν παντού μεγάλη κρίση".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Tuesday, 6 October 1998 - 10:21:47 UTC