Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-10-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/10/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκλογές
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Οικονομική πολιτική

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο δεύτερος γύρος των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Η αρχή του τέλους. Επεσαν τα κάστρα του ΠΑΣΟΚ

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Γαλάζια όλη η Ελλάδα. Η ΝΔ πήρε 29 Νομαρχίες

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εκλογές: 3 βόμβες βυθού για τον Σημίτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανατροπή πολιτικής Σημίτη. Ψήφος-καταδίκη εκσυγχρονιστών

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκλογές: Κυρίαρχος ο Σημίτης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Θρίαμβος - Επεσαν τα κάστρα του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΘΝΟΣ: Εντολή για αλλαγές. "Καμπανάκι" ηχούν οι κάλπες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οξειδωμένο προέκυψε το ΠΑΣΟΚ απο τις κάλπες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εκλογές: Κυβέρνηση μειοψηφίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σεισμός. Στα γαλάζια Θεσ. -Πειραιάς-Υπερνομαρχία Αθηνών

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Βόμβες μετά το τελεσίγραφο. Μεγάλες απώλειες του ΠΑΣΟΚ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τρίζει τώρα το imperium του κ. Σημίτη.

    ΕΣΤΙΑ: Κυβέρνησις χωρίς νομαρχίες!Το νέο στοιχείο των εκλογών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κρύο ντους απο Αριστερά και δυσαρεστημένους.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σφράγισαν το μήνυμα με ψήφο διαμαρτυρίας.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Φτερούγισε στη νίκη ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    [2] Εκλογές

    Τα ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο αναφέρουν μεταξύ άλλων οτι "αναμενόμενο - ή όχι το μήνυμα του δεύτερου γύρου των εκλογών ουσιαστικά δεν αποκλίνει απο το μήνυμα - σαφώς πολιτικό - της πρώτης Κυριακής, με ευκρινή - και αυτή τη φορά - τη δυσφορία των πολιτών για την κυβερνητική πολιτική. Ακόμα όμως εναργέστερα διαψεύσθηκαν τη φορά αυτή και τα οράματα για "κεντροαριστερά" και οι προσδοκίες για συσπείρωση των "προοδευτικών" δυνάμεων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι "αποφασισμένος να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας με στρατηγικό στόχο την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ ειναι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτης, ο οποίος παραμένει κυρίαρχος του παιχνιδιού, ανεξάρτητα απο τις ανίερες συμμαχίες που διαμορφώθηκαν στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές και οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την πλαστογράφηση του αποτελέσματος με την υπεαραπλουστευμένη άθροιση των ψήφων του μετώπου Νέας Δημοκρατίας - ΚΚΕ και ορισμένων άλλων αντιπολιτευόμενων κομμάτων".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει οτι "ουσιωδώς διαφοροποιούνται πρωθυπουργός και σημαίνονται στελέχη της κυβερνήσεως και του κυβερνώντος κόμματος και ως προς το αποτέλεσμα των δημοτικών - νομαρχιακών εκλογών. Κατώτερο των προσδοκιών της κυβερνήσεως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός σε αντίθεση με στελέχη του που το χαρακτήρισαν "δυσμενές" για το κυβερνών κόμμα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "ο Β' γύρος των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν ανέδειξε πραγματικούς νικητές σε κομματικό επίπεδο, αλλά είναι βέβαιον οτι τραυμάτισε σε μεγάλο βαθμό την κυβερνώσα παράταξη. Το ΠΑΣΟΚ πέραν του γεγονότος οτι περιορίσθηκε σε μικρότερο αριθμό Νομαρχιών απο ό, τι οι πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις των στελεχών του ανέμεναν, έχασε και την κορυφαία υπερνομαρχία της Αττικής και τους Δήμους Πειραιώς και Θεσσαλονίκης".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υπογραμμίζει ότι ``Στα όρια της συντριβής φτάνει πλέον το ΠΑΣΟΚ, καθώς το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε ότι το κυβερνών κόμμα έχασε πολύ μεγάλο αριθμό των νομαρχιών που είχε κερδίσει το 1994, ενώ δεν κατόρθωσε να εκλέξει δήμαρχο σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ δημιουργεί εξαιρετικά δυσοίωνες προοπτικές, καθώς για πρώτη φορά τρίζει το imperium του Κ. Σημίτη, αυτό που είχε κατοχυρώσει με τη θριαμβευτική εκλογή του το 1996 και με την κυριαρχία του συνθήματος για εκσυγχρονισμό της χώρας``.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι ``Ηχηρότερο από το τελεσίγραφο του πρώτου γύρου ήταν για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ το μήνυμα του δεύτερου γύρου. Το κυβερνών κόμμα δεν πέτυχε κανέναν από τους στόχους του: Εχασε την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, τους τρεις μεγάλους δήμους, δεν έφτασε τον αριθμό των 30 νομαρχιών και, για πρώτη φορά, έχασε δήμους με βαρύνουσα σημασία, όπως η Πάτρα, η Λάρισα και τα Γιάννινα. Ο κ. Σημίτης παραδέχτηκε ότι το αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών και κατήγγειλε συναλλαγή μεταξύ ΝΔ και ΚΚΕ``.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι ``Αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών και των σημαντικών απωλειών που είχε, βρίσκεται η κυβέρνηση. Οι κάλπες σήμαναν ``καμπανάκι``. Το εκλογικό σώμα έδωσε εντολή για διορθωτικές αλλαγές κυρίως, σ` ό, τι αφορά τον κοινωνικό τομέα. Τώρα μέσα σ` αυτές τις αναταράξεις και τα προβλήματα, ο Κώστας Σημίτης καλείται να περιφρουρήσει τηνπορεία προς την ΟΝΕ.

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ ``Πολιτικό εφιάλτη για τον πρωθυπουργό και έντονο σκεπτικισμό στη Χαριλάου Τρικούπη μετά την πασίδηλη πλέον θριαμβευτική επικράτηση των υποψηφίων που υποστήριξε η ΝΔ στις μισές σχεδόν νομαρχίες της χώρας, προκάλεσε το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα. Το ΠΑΣΟΚ απώλεσε πάνω από 10 νομαρχίες, ενώ αλώθηκαν παραδοσιακά ``κάστρα`` του όπως τα Δωδεκάνησα, η Εύβοια, η Βοιωτία, η Καρδίτσα, η Ζάκυνθος κ. α. ``.

    [3] Κυπριακό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει οτι "ουδόλως έχουν επηρεαστεί οι πολύ καλές σχέσεις Αθηνών - Μόσχας, ύστερα απο την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, με την οποία επέλεξε το αμερικανικής προέλευσης αντιαεροπορικό σύστημα PATRIOT. Τούτο δήλωσε στη Μόσχα ο υποδιευθυντής της ρωσικής εταιρίας Ροσβορουζένιε που κατασκευάζει τους πυραύλους S-300, Ολεγκ Σιτορένγκο. Τόνισε, επίσης, οτι διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδος για την εξασφάλιση απο τη χώρα μας και άλλων στρατιωτικών εξοπλισμών ρωσικής κατασκευής στο άμεσο μέλλον".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "διμερή συμφωνία υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα, η οποία θα αποτελέσει πρόκριμα για την εν καιρώ νομιμοποίηση των επιδιώξεών της εις βάρος της ελληνικής κυριαρχίας, επιδιώκει τώρα η Αγκυρα, προκειμένου να εφαρμοστούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προκλητική αυτή αξίωση της Τουρκίας έχει προκαλέσει σοβαρή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μεταξύ του μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας πρέσβη Γ. Σαββαϊδη και του Τούρκου ομολόγου του Ο. Οϊμέν".

    [5] Οικονομική πολιτική

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "ελάχιστα εως και ανύπαρκτα ειναι τα οφέλη στο μέτωπο της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, απο την υπερπροσπάθεια - όπως αυτή προβάλλεται απο τα ηγετικά στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης- για μείωση των τιμών στην αγορά και κατ' επέκταση αποκλιμάκωση του τιμάριθμου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "η μάχη για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έχει τελικά αναχθεί σε σκληρό πολιτικό παιχνίδι, με στόχο την εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών. Η κόντρα, όμως, δεν περιορίζεται μόνο μεταξύ των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, με πρωταγωνιστές τον υπουργό εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννο Παπαντωνίου και την υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι ``Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 1999 αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες αβεβαιότητας για τηνπορεία της προς την ΟΝΕ, παρά τηνπροσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας του από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης, το οποίο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της Ε. Ε., την περασμένη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, η κυβέρνηση επέμεινε στην αρχική της πρόβλεψη -πριν από την εκδήλωση της διεθνούς οικονομικής αναταραχής- για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) 3,7% μέσα στο 1999.

    Η ΑΘΗΝΑ`Ι`ΚΗ εκτιμά ότι ``Παρά τα όσα διφορούμενα ακούγονται από τα πλέον επίσημα κυβερνητικά χείλη για τον προϋπολογισμό του 1999, ενός κρίσιμου έτους για τη συμμετοχή μας στην ΟΝΕ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικνομικό πρόγραμμα για την επόμενη χρονιά έιναι έτοιμο, και μάλιστα θεωρείται ιδιαίτερα σκληρό. Για το λόγο αυτό, η δημοσιοποίηση μέτρων που θα περιλαμβάνονται στο νέο προϋπολογισμό ήταν επιλεκτική και διοχετεύθηκε τμηματικά, ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για τα... χειρότερα``.

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 19 October 1998 - 8:08:33 UTC