Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-12-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/12/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Δημοσκόπηση
  • [3] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Οικονομική πολιτική-Επιτόκια
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Επιτόκια - Τράπεζα της Ελλάδος

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η δημοσκόπηση της MRB, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, το Κυπριακό και η οικονομική πολιτική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κρίση στον ΟΤΕ. Τώρα δεν... φεύγει ο Χρυσολούρης και απειλεί! Τα διαπλεκόμενα παίζουν με τη μετοχή του κοσμάκη.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αίσχος! Αθλιότητα εγκεκριμένη απο το κράτος. Σχολικό βιβλίο τυφλής παπανδρεϊκής προπαγάνδας. Ο Ανδρέας... ελευθέρωσε την Ελλάδα και έλυσε δια παντός το πρόβλημα της... Παιδείας!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Απόρρητο σήμα για Χρυσολούρη. Σκάει το μεγάλο σκάνδαλο στον ΟΤΕ. Πέταξε 155 εκατ. δολάρια στην Αρμενία. Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ (δώρο στον εισαγγελέα) για τη μαζική εξαγορά Οργανισμών Τηλεπικοινωνιών των Βαλκανίων.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ανετα πρώτη η ΝΔ. Αυξήθηκε η διαφορά των δημοτικών εκλογών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανατροπή σκηνικού υπέρ Καραμανλή. Γκάλοπ-αποκάλυψη της MRB καίει Σημίτη-ΠΑΣΟΚ.

    Η ΑΥΓΗ: Ημέρα παιδείας. Συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε 44 πόλεις. Πανελλαδική 24ωρη απεργία των καθηγητών. Κινητοποιήσεις των μαθητών. Η κυβέρνηση επιμένει στη "μεταρρύθμιση". Συνάντηση Σημίτη-Αρσένη μια ώρα πριν απο το συλλαλητήριο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξυπνήστε πριν πέσει ο Σημίτης. 6,5 μονάδες μπροστά η ανύπαρκτη αντιπολίτευση. Σαρώνει σε δημοτικότητα ο Χριστόδουλος.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι μαθητές γκρεμίζουν τον Σημίτη. Συλλαλητήρια-φωτιά σε 44 πόλεις. Χάθηκε η χρονιά για την Παιδεία. Παραδίδουν τα κλειδιά των σχολείων οι γονείς.

    ΕΘΝΟΣ: Παιδεία, Αστυνομία φθείρουν το ΠΑΣΟΚ, ενώ στα οικονομικά και στα ευρωπαϊκά κερδίζει την αποδοχή του κόσμου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μόνον τα... νηπιαγωγεία δεν ξεσηκώνονται σήμερα. Απορρυθμισμένη απο τους "μεταρρυθμένους" η μεταρρύθμιση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καλπάζει η ΝΔ. Μπροστά 6,5 μονάδες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανεμος νίκης για τη ΝΔ. Γκάλοπ MRB: προηγείται με διαφορά 6,5% έναντι του ΠΑΣΟΚ. Αλμα δημοτικότητας για Καραμανλή. Κόλαφος για Σημίτη. Το κυβερνών κόμμα χάνει 1 στους 3 ψηφορόρους του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Διπλό μήνυμα για Σημίτη για Αρσένη. Γκάλοπ: η διαφορά υπέρ ΝΔ (6,5 μονάδες). Η Παιδεία στις αρνητικές για το ΠΑΣΟΚ εκτιμήσεις.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πολιτική βόμβα Χρυσολούρη για τον ΟΤΕ. Ανακάλεσε αιφνιδίως την παραίτησή του ο πρώην διευθύνων σύμβουλος. Σοβαρές κατηγορίες εκατέρωθεν για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων εταιριών.

    ΕΣΤΙΑ: Διασυρμός κατ'επιλογήν. Τι δεν αναφέρει ο νέος κατάλογος.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εως δύο μονάδες κάτω τα επιτόκια. Ανταγωνισμός μειώσεων μετά το "σύνθημα Παπαδήμου".

    Ο ΛΟΓΟΣ: Δεν παραιτούμαι δηλώνει ο Γ. Χρυσολούρης. Ερωτηματικά και εκνευρισμός στον ΟΤΕ, η επανεμφάνιση του τέως Διευθύντος Συμβούλου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Γκάλοπ σόκ βγάζει πρώτη τη ΝΔ με 6,5% διαφορά. Μήνυμα δυσφορίας ιδίως απο τη βάση του ΠΑΣΟΚ.

    ΝΙΚΗ: Τι Παιδεία θέλουμε; Σήμερα το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Αποφασισμένη, αλλά ανοιχτή σε γόνιμες προτάσεις η κυβέρνηση.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ολη η Ελλάδα στο πόδι παλεύει για τη μόρφωση των παιδιών της. Στους δρόμους σήμερα μαθητές, καθηγητές, γονείς, εργαζόμενοι.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Επώνυμοι φοροφυγάδες. Γιατρός δε δήλωσε το ιατρείο του. Καθηγητής δε δήλωσε το φροντιστήριό του.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Αλλοθι δεν έχεις άλλοθι... ". Τραγουδιστές-γιατροί στα δόντια του ΣΔΟΕ. Μόνο;

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Βέβαιος ο Σημίτης για την είσοδο στην ΟΝΕ, αλλά... Κερδίζει σήμερα ο Κ. Καραμανλής.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τσουχτερό κρύο και χιόνια στην Παιδεία. Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

    [2] Δημοσκόπηση

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους υποστηρίζουν μεταξύ άλλων οτι "πρώτα το σοβαρό μήνυμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Ακολούθως το γκάλοπ που το ΠΑΣΟΚ έχει ανά χείρας και τώρα-τρίτο και ηχηρότερο- το αρνητικό για την κυβέρνηση μήνυμα της τελευταίας δημοσκόπησης..με το προβάδισμα κατά 6,5 μονάδες της ΝΔ. Και -ας μην αυταπατάται κανείς - όλα τούτα δεν είναι συγκυριακά. Αλλά σωρεύονται το ένα δίπλα στο άλλο και αποδεικνύουν πως το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην αντίπερα όχθη, παρά στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι "για πρώτη φορά απο τις εκλογές του 1996 η ΝΔ προηγείται με τόσο μεγάλη διαφορά απο το ΠΑΣΟΚ. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αποδεικνύουν τη ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Είναι ενδεικτικό οτι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού πιστεύει οτι νικήτρια στις εκλογές θα είναι η ΝΔ, ενώ αυξάνει καθημερινά η ψαλίδα της δημοτικότητας ανάμεσα στον κ. Κ. Καραμανλής και τον Κ. Σημίτη".

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά οτι "ισχυρά πλήγματα στην εικόνα της κυβέρνησης καταφέρουν η κρίση στην Παιδεία και τα προβλήματα στην Αστυνομία. Αντίθετα, θετικά αντιμετωπίζει η κοινή γνώμη τους χειρισμούς της στα ζητήματα της οικονομικής και ευρωπαϊκής πολιτικής. Η εξαμηνιαία έρευνα της MRB χτυπά το καμπανάκι".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "η πλέον αρνητική δημοσκόπηση γι ατην κυβέρνηση, η οποία την παρουσιάζει 6,5 ποσοστιαίες μονάδες κάτω απο τη Νέα Δημοκρατία όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, δόθηκε χθές στη δημοσιότητα. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 25,3% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων και η ΝΔ ανεβαίνει στο 31,8%".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ γράφει οτι "το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων τόσο σε δημοτικότητα όσο και σε πρόθεση ψήφου επιβεβαιώνει νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της MRB. Η δημοσκόπηση δείχνει το ΠΑΣΟΚ καθηλωμένο στη δεύτερη θέση της προτίμησης των ψηφοφόρων και τη ΝΔ να προγηείται με διαφορά 6,5 εκατοστιαίων μονάδων, απόσταση που προεξοφλεί άνετη νίκη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "μή αναστρέψιμη θεωρούν οι επιτελείς της ΝΔ τη διαφορά των 6,5 ποσοστιταίων μονάδων που έχουν εξασφαλίσει απο το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της MRB είναι απογοητευτικά για την κυβέρνηση Σημίτη".

    [3] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "ανοιχτή σε οποιαδήποτε εποικοδομητική πρόταση που θα βοηθήσει στην καλύτερη εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αλλά κάθετα αντίθετη σε προσπάθειες ανατροπής της βασικής της μορφής, εμφανίζεται η κυβέρνηση. Σήμερα το πρωί στις 11.30 θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον υπουργό Παιδείας Γερ. Αρσένη, ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοποιείται το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "υπο δοκιμασία και αποδικιμασία σήμερα η κυβέρνητική πολιτική για την παιδεία. Μαθητές, φοιτητές και καθηγητές, που πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, κατακλύζουν το κέντρο της Αθήνας και 44 πόλειες ζητώντας την απόσυρση του νόμου Αρσένη. Το ραντεβού στην Αθήνα είανι στις 11 το πρωί στα Προπύλαια. Μια ώρα πριν το συλλαλητήριο, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται οτι "εγκαίρως έχουμε προγνώσει οτι η αναταραχή στον χώρο της Εκπαιδεύσεως θα λάβει, ειδικά εφέτος, εκρητκικές διαστάσεις. Αναταραχή που σαφώς δεν μπορεί να ενταχθεί στο γνωστό πλαίσιο των "εποχικών" και "συνήθων" κινητοποιήσεων, ο οποίες λαμβάνουν χώραν στα Σχολεία και τα Πανεπιστήμια "κατ'εθιμον" λίγον πριν τα Χριστούγεννα. Αντιθέτως, τα χρόνια, συσσωρευμένα προβλήαμτα των μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών και εκπαιδυετικών τα οποία δια της περιφήμου "μεταρρυθμίσεως" αφού δεν επιλύονται αλλά πολλαπλασιάζονται, λειτούργησαν υπο μορφήν βραδυφλεγών βομβών και προκαλούν εκρήξεις μεγίστης εμβελείας".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "τη δέσμευση οτι θα απορροφηθούν όλοι οι αναπληρωτές καθηγητές ακόμη και με νομοθετική ρύθμιση αν χρειασθεί, ανέλαβε χθές ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης, ενημρώνοντας την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "δονείται όλη η Ελλάδα απο τα μθητικά συλλαλητήρια σήμερα στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλειες. Το πάθος των μαθητών για να αποσυρθεί η μεταρρύθμιση Αρσένη και να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες Εκπαίδευσης έχει μεταβληθεί σε ηφαίστειο που απειλεί να τινάξει στον αέρα την κυβέρνηση Σημίτη. Ο πρωθυπουγός πανικόβλητος κάλεσε τον υπουργό Παιδείας για να τον ενημερώσει, την ίδαι ώρα περίπου που ξεκινούσε το μεγάλο συλλαλητήριο των μαθητών στην Αθήνα. Μάταια υπολογίζουν οτι θα καμφθούν οι μαθητές".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "η καρδιά του κινήματος για την παιδεία χτυπά σήμερα δυνατά σε τουλάχιστον 55 πόλεις της Ελλάδας. Μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και γονείς βγαίνουν μαζί στους δρόμους για να διεκδικήσουν μια παιδεία προς όφελος του λαού. Ταυτόχρονα, οι μαθητές συνεχίζουν τις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους με καταλήψεις σχολείων, αποκλεισμούς δρόμων, συσκέψεις και, παρά την προπαγάνδα του υπουργείου, δηλώνουν ανυποχώρητοι".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) επισημαίνει στο σχόλιό του μεταξύ άλλων "το πρόβλημα της ελληνικής παιδείας, δηλαδή της ουσιαστικής έλλειψης εκπαίδευσης των ελληνοπαίδων στα χρονικά στάδια που εκπαιδεύονται ουσιαστικά συνομήλικοί τους στην Ευρώπη, το ζεί και πάλι έντονα ο ελληνικός λαός. Ασφαλώς, συμφωνεί κανείς οτι μια μειοψηφία μαθητών και καθηγητών, με τις ακρότητές τους, αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη απο την πραγματική ουσία του προβλήματος. Ασφαλώς και είναι ολοφάνερο οτι αριθμός μαθητών δεν επιθυμεί να εκπαιδευθεί ουσιαστικά στα μαθήαμτα και δεν στοχεύει να θητεύσει κοντά σε καμία επιστήμη απο εκείνες που παρουσιάζονται στα όποια στάδια κατά το χρόνο μαθητείας. Και επίσης είναι ολοφάνερο οτι αριθμός καθηγητών είναι εντελώς ακατάλληλοι να αναλάβουν να εισάγουν μαθητές σε οποιαδήποτε επιστήμη... ούτε καν για να τους δείξουν την ορθή και ανάλογη των προσόντων τους κατεύθυνση".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "την ερχόμενη Δευτέρα με τη συνάντηση του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου με τον Θεόδωρο Πάγακλο στην Αθήνα ξεκινά ουσιαστικά η πρωτοβουλία των ΗΑΠ στην οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει στηρίξει όλες τις ελπίδες της για να αποφύγει τον σκόπελο της εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο. Ο μάγος της αμεριακνικής διπλωματίας που επιστρετεύθηκε απο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αμέσως μετά τη συνάντηση Σημίτη - Κληρίδη στις 27 Νοεμβρίου θα μεταβεί το Σάββατο στην κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών αλλά διπλωματικές πηγές αναφέρουν οτι δεν θα συναντηθεί με Τούρκους αξιωματούχους εξαιτίας της κυβερνητικής αστάθειας στη γειτονική χώρα".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "αι Ηνωμέναι Πολιτείαι παρεμβαίνουν αποφασιστικώς δια του προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, προκειμένου να ματαιωθή η εγκατάστασις των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 είς την Κύπρον. Η παρέμβασις Χόλμπρουκ χαρακτηρίζεται υπο εγκύρων πολιτικών παρατηρητών ως σανίς σωτηρίας δια τας Αθήνας και την Λευκωσίαν αι οποίαι αναμένουν μίαν ελάχιστην κίνησιν επί του Κυπριακού υπο των Ηνωμένων Εθνών ή των Τούρκων, δια να την χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα και να διατάξουν την αναστολήν της μεταφοράς των S-300 είς την νήσον".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει οτι "χειροπιαστά αποτελέσματα και συγκεκριμένη πρόοδο στο Κυπριακό πρόβλημα" ζήτησε χθές εκ μέρους της κυβέρνησης απο τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η Αθήνα θεωρεί αισιόδοξο σημάδι το διεθνές ενδιαφέρον για το θέμα. Αποφασισμένη να απαιτήσει έργα και όχι άλλα λόγια εμφανίζεται η κυβέρνηση εν αναμονή της άφιξης του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην περιοχή μας. Ο Αμερικανός διπλωμάτης αναμένεται να βρίσκεται το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη για να παρααστεί και να χαιρετίσει τις εργασίες του συνεδρίου που οργανώθηκε με τη βοήθειά του για να συναντηθούν Ελληνες, Τούρκοι και Κύπριοι επιχειρηματίες".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ, "η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για την Κύπρο, ισχυρίστηκε ο Γερμανός εκπρόσωπος για το Κυπριακό Ερχαρντ Ράντσαου. Ο Ράντσαου προειδοποίησε μάλιστα τη Λευκωσία οτι αν εγκατασταθούν οι ρωσικοί πύραυλοι στην Κύπρο, τότε θα αλλάξει το κλίμα των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Ο κ. Ράντσαου, ο οποιός απο τον Ιανουάριο θα είναι ο εκπρόσωπος της προεδρίας της ΕΕ για το Κυπριακό, ισχυρίστηκε επίσης οτι η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο ενδεχομένως να οδηγήσε σε πολεμική σύρραξη την Ελλάδα και την Τουρκία. Ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ διαμήνυσε στον πρόεδρο Κληρίδη οτι οι ΗΠΑ θα εμπλακούν στο Κυπριακό μετά τις τουρκικές εκλογές".

    [5] Οικονομική πολιτική-Επιτόκια

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "το "πράσινο φώς" για τις μειώσεις των επιτοκίων απο τις εμπορικές τράπεζες αναμένεται να δώσει σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, μειώνοντας το επιτόκιο παρέμβασής στη διατραπεζική αγορά απο το επίπεδο του 12,75% στο οποίο έχει διατηρηθεί επί μακρόν. Την ίδια ώρα όμως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμος προχωρεί στη λήψη μέτρων που θα κλείσουν τη "στρόφιγγα" στα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε τελικά το ακριβές εύρος της μείωσης των επιτοκίων, καθώς οι πάντες πλέον είναι σίγουροι οτι η τράπεζα της Ελλάδος θα προχωρήσει τελικά σε αυτή την κίνηση, καθώς όλα δείχνουν οτι έφτασε ο καιρός των αποφάσεων. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής άρχισε χθές και ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι, οπότε και αναμένται να ανακοινωθεί η παρέμβαση της ΤτΕ στον τομέα των επιτοκίων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει οτι "σχεδόν ταυτοχρόνως με τον κ. Παπαδήμο, οι εμπορικές τράπεζες ανακοινώνουν, εκτός απροόπτου, σήμερα μειώσεις επιτοκίων χορηγήσεων και πιθανώς των καταθέσεων. Πληροφορίες φέρουν τις διοικήσεις, τουλάχιστον της Εθνικής, της Eurobank και της Πειραιώς να προχωρούν σήμερα το μεσημέρι σε μειώσεις επιτοκίων και να εγκαινιάζουν μια νέα περίοδο για τις ελληνικές οικονομικές υποθέσεις".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η επικείμενη μείωση των επιτοκίων από την ΤτΕ, ο νέος κατάλογος με τους επώνυμους φοροφυγάδες, οι εξελίξεις στο θέμα της παραίτησης Χρυσολούρη και η σταθεροποίηση τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Μεγάλη μείωση επιτοκίων στη δημοπρασία εντόκων - Ανοίγει τον δρόμο για πτώση των επιτοκίων της ΤτΕ".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Στόχος το κλίμα, με τη σημερινή μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ελλάδος".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Προσύμφωνο Coca Cola - 3E! Εκτινάχθηκε στο limit up η μετοχή της εταιρίας".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Παρεξήγηση" η παραίτηση από τη διοίκηση του ΟΤΕ! - Κωμικοτραγική εξέλιξη στην υπόθεση Χρυσολούρη".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ανοιξε ήδη ο χορός μείωσης των επιτοκίων - 2,2% χθες τα εξάμηνα έντοκα - Σήμερα αποφασίζει η ΤτΕ".

    [7] Επιτόκια - Τράπεζα της Ελλάδος

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Θέση... μάχης έχουν λάβει όλες οι εμπορικές τράπεζες, οι οποίες είναι ήδη έτοιμες να ανακοινώσουν μειώσεις επιτοκίων χορηγήσεων, αμέσως μόλις γνωστοποιηθεί το εύρος της μείωσης του επιτοκίου παρέμβασης από την Τράπεζα της Ελλάδας. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, η μείωση θα είναι πιθανότητα της τάξης του 0,50% και άρα το επιτόκιο θα φθάσει το 12,25%".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Wednesday, 9 December 1998 - 9:44:18 UTC