Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-12-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/12/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Πύραυλοι S-300
  • [3] Ελληνική Οικονομία
  • [4] Φορολογική πολιτική
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Αγορά ομολόγων - Ευρώ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η απόφαση για τους S-300, η ελληνική οικονομία, η φορολογική πολιτική και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού πρωινού και απογευματινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Στον αέρα τα επιδόματα στο Δημόσιο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ(Ρίζου): Συναδέλφωση: "Τούρκος εγώ κι εσύ Ρωμιός".

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Δημοσκόπηση στην Κύπρο για τους S-300: 73% όχι στην προδοσία

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: "Αντικειμενικό" χαράτσι οι νέες τιμές ακινήτων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ευρω-αλλαγές απο 1-1-1999 χωρίς την Ελλάδα.

    Η ΑΥΓΗ: Το πρόβλημα των S-300 τώρα στην Ελλάδα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Γλίτωσε πόλεμο η Ελλάδα με απόφαση Σημίτη-Κληρίδη για S-300

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Στη χωματερή η εθνική υπερηφάνεια. Οι S-300 στην Κρήτη.

    ΕΘΝΟΣ: Νέος γρίφος απο τον Δρυ. Αντικειμενικές τιμές γιακτήματα-χωράφια

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι πύραυλοι στην Κρήτη αλλά τον Καντάφι τον ρωτήσαμε;

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Απόφαση εθνικού ξεπεσμού: Ατακτη υποχώρηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο Σημίτης πούλησε S-300 και Κύπρο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΣ 300 ΑΥΡΙΟΝ. Στην Κρήτη οι πύραυλοι.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οριστικά εκτός τροχιάς οι S-300.

    ΕΣΤΙΑ: Ωμές αποκαλύψεις για την οικονομία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Με πολλές ελπίδες αλλά και αγωνία ο ερχομός του ευρώ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Επληξαν Αθήνα - Λευκωσία οι S-300.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πάνε διακοπές στη Σητεία οι πύραυλοι S-300.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΚΕ: Αποκρύπτεται η πορεία διχοτόμησης της Κύπρου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Υπακοή στις ΗΠΑ. Στην Κρήτη οι S-300.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ευρω-κάλαντα. Ενιαίο νόμισμα για την Ευρώπη απο μεθαύριο.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ρεκόρ νοθείας το '98. Κατά 70% αυξήθηκαν οι καταγγελίες.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: S-300: Αμερικανοτουρκικές πιέσεις για Κρήτη.

    [2] Πύραυλοι S-300

    Τα ΝΕΑ γράφουν οτι "Διακοπές στη Σητεία έστειλαν χθες Αθήνα και Λευκωσία τους ρωσικούς πυραύλους S-300. Υστερα απο πολύμηνες πιέσεις, κυρίως των ΗΠΑ και απειλές της Αγκυρας, οι δύο κυβερνήσεις υπαναχώρησαν απο την αρχική τους θέση. Με την κίνηση αυτή Αθήνα και Λευκωσία ελπίζουν σε επίσπευση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, αλλά και σε αμερικανικές πιέσεις προς την Τουρκία για την αποστρατικοποίηση του νησιού".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι "επικαλούμενος, δυστυχώς οψίμως, το "εθνικό συμφέρον" και την "κρισιμότητα των στιγμών" και "λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης", ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης τελικώς μετεστράφη και αποφάσισε να υιοθετήσει την επιλογή για εγκατάσταση των S-300 στην Κρήτη. Χθες το πρωί είχε προηγηθεί η συνάντησή του με τον Ελληνα πρωυπουργό στην Αθήνα, που ουσιαστικά ισοδυναμεί με τη διαδικασία της συναπόφασης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "κατάληξη των S-300 θα είναι η περιοχή του Λασιθίου υπο τις προϋποθέσεις οτι: πρώτον να μην παρουσιαστεί εμπλοκή στην επαναδιαπραγμάτευση με την Μόσχα. Δεύτερον, οι ΗΠΑ των οποίων η "ιδέα" εκπληρώθηκε με τις χθεσινές εξελίξεις να μην θέσουν νέους ασφυκτικούς όρους. Τρίτον να αρθεί το νέο και περί Κρήτης "veto" της Αγκυρας και τέταρτον να μην υπάρξει καμία ένταση απο Λιβύη μεριά στην περίπτωση που ο Μουαμάρ Καντάφι νιώσει οτι απειλείται ο ζωτικός του χώρος".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει οτι "το αναμενόμενο "φιάσκο" των πυραύλων S-300 αποδείχνει την εγκληματική και ολέθρια πολιτική εμπλοκής του Κυπριακού στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και επιδιώξεις. Οριστικοποιήθηκε χθες βράδυ μετά απο τρίωρη περίπου αδιέξοδη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και απόφαση την οποία πήρε ο Κύπριος πρόεδρος η αναμενόμενη μη εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Απόφαση την οποία έσπευσε αμέσως να στηρίξει πλήρως ο Κ. Σημίτης".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά πως στόχος του δεν ειναι να εμφανίζεται "ευχάριστος" αλλά "χρήσιμος" ο Κώστας Σημίτης προχώρησε χθες με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη σε μια σώφρονα απόφαση, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας πολεμικής αναμέτρησης με την προκλητική γείτονα σε μια χρονική στιγμή που αυτή δοκιμάζεται εσωτερικά, συμβάλλει στην ευρωπαϊκή προοπτική της νήσου, ενω δίδει σάρκα και οστά στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα. Με μια λιτή ανακοίνωση γραμμένη σε πρώτο Ενικό πρόσωπο, ο Κύπριος πρόεδρος ανακοίνωσε χθες αναλαμβάνοντας πλήρως το πολιτικό κόστος της συγκεκριμένης επιλογής την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στη Σητεία της Κρήτης".

    Κατά τον ΛΟΓΟ "αποκλειστικά στους δικούς του "ώμους" πήρε χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης την ευθύνη της απόφασης για την οριστική ματαίωση της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο, ύστερα απο μια τρίωρη θυελλώδη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά τη διάρκεια της οποίας συνάντησε τις οξύτατες αντιδράσεις όλων σχεδόν των συμμετεχόντων. Εκτός απροόπτου οι S-300 θα εγκατασταθούν στην Κρήτη αλλά και για την υλοποίηση αυτής της λύσης, απαιτείται η σύναψη μιας καινούργιας συμφωνίας, ανάμεσα στη Ρωσία, την Κύπρο και την Ελλάδα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "το "βατερλό" της πολιτικής των κυβερνήσεων Αθηνών - Λευκωσίας στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S-300 επιβεβαιώθηκε χθες βράδυ με την απόφαση του προέδρου Κληρίδη για μη εγκατάστασή τους στην Κύπρο και για διαπραγμάτευση με τη ρωσική κυβέρνηση για πιθανή εγκατάστασή τους στην Κρήτη, ενω την ίδια ωρα σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ μιλούσε για νίκη της Τουρκίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει οτι "το πρόβλημα των πυραύλων S-300 που δημιουργήθηκε απο μια λάθος απόφαση για την προμήθειά τους και απο άλλα 299 λάθη που έγιναν στους χειρισμούς δεν κλείνει με τη χθεσινή ανακοίνωση οτι δεν θα εγκατασταθούν στην Κύπρο, αλλά στην Κρήτη. Καλό ειναι λοιπον να αποφεύγονται οι δηλώσεις και οι διακηρύξεις με τις οποίες γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα προκειμένου να μετριαστεί το πολιτικό κόστος των 300 λαθών.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι "άβουλο πιόνι των ΗΠΑ ο Κώστας Σημίτης πέτυχε να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας 25 χρόνια πίσω, όταν η χούντα άφηνε τη μαρτυρική Κύπρο ακάλυπτη αμυντικά στο έλεος του Τούρκου εισβολέα. Η κυβέρνηση Κληρίδη κλονίζεται, οι πολυδιαφημισμένοι αμυντικοί πύραυλοι βάζουν πλώρη για Κρήτη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει τον εθνικό μας εξευτελισμό".

    Σύμφωνα με την ΒΡΑΔΥΝΗ "ο Κληρίδης "αποφάσισε" και ο Σημίτης τον υποστηρίζει πλήρως: οι S-300 θα ενταφιαστούν οριστικά στην Κρήτη αν δεχθούν οι Ρώσοι. Και η εθνική υπερηφάνεια πετάχτηκε στη χωματερή της συνεχούς υποχωρητικότητας. Οι ΗΠΑ έμειναν ικανοποιημένες. Απο την Κρήτη οι S-300 μόλις και με το ζόρι φθάνουν στο δυτικότερο σημείο της Ρόδου".

    [3] Ελληνική Οικονομία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "ενα νέο νόμισμα, που αλλάζει ριζικά τη ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών της Γηραιάς Ηπείρου, γεννιέται απο την Πρωτοχρονιά. Οι γεννήτορες αισιοδοξούν οτι το ευρώ θα αποτελέσει το δεύτερο πόλο, μετά το δολάριο, στην παγκόσμια χρηματαγορά, αλλά η Ελλάδα παραμένει απούσα σε αυτή τη φάση της κοσμογονίας, λόγω παρεκκλίσεων στους οικονομικούς της δείκτες.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει "ισχυρό χαστούκι στην κυβέρνηση για την αδράνεια που κυριαρχεί και την αδυναμία υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών, υπό τον φόβο των εκλογών αποτελεί η έκθεση του διεθνούς οργανισμου Moody's για την Ελλάδα. Παρά το γεγονός οτι ο διεθνής οίκος τοποθετεί χρονικά τις βουλευτικές εκλογές το 2000 εμμέσως πλήν σαφώς υπογραμμίζει τις ανησυχίες του κυβερνώντος κόμματος για το εκλογικό αποτέλεσμα, που με τη σειρά τους υπαγορεύουν τη στροφή σε φιλολαϊκά μέτρα ή τουλάχιστον τη μη υλοποίηση αναγκαίων τομών, προκειμένου η Ελλάδα να αποτελέσει το 12ο μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να διακυβεύεται ο στόχος της ένταξης.

    Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "οι χθεσινές διαβεβαιώσεις του υπουργού εθνικής ΟΙκονομίας Γ. Παπαντωνίου προς τον πρωθυπουργό οτι η οικονομία βαδίζει ταχύτερα του προβλεπομένου στον δρόμο προς την ΟΝΕ, προκάλεσαν, ασφαλώς, μεγάλη ανακούφιση στον κ. Σημίτη, ο οποίος έχει επενδύσει τα μέγιστα σε αυτόν τον στόχο. Ο πρωθυπουργός απο την πλευρά του επιβεβαίωσε στον υπουργό την πρόθεσή του να εξαντλήσει την 4ετία. Γεγονός που επαληθεύει το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση παραμένει συνεπής στην αυστηρή οικονομική πολιτική το 1999 και προχωρεί σε δέσμη μέτρων ανακούφισης των χαμηλών εισοδημάτων στο τέλος του ερχόμενου χρόνου με ισχύ απο τις αρχές του 2000. "

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει οτι "σοβαρές ανησυχίες για την μεταστροφή του διεθνούς κλίματος έναντι της ελληνικής οικονομίας έχει προκαλέσει η δημοσιευθείσα έκθεσις του εγκύρου οίκου Μούντυ'ς. Ηδη, ο υφυπουργός ΟΙκονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκης έσπευσε να διασκεδάση τις ανησυχίες, χαρακτηρίζοντας το κείμενο της εκθέσεως ως "υπερβολικά επιφυλακτικό" και να το αποδώση σε σκοπιμότητες που έχουν σχεση με τις διεθνείς αγορές. "

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υπογραμμίζει οτι "χθες η οικονομική εφημερίδα "Ημερησία" αποκάλυψε μια άλλη έκθεση του διεθνούς οίκου χρηματοοικονομικών συμβούλων Moody's, σύμφωνα με την οποία η ένταξη στην ΟΝΕ δεν ειναι σίγουρη για το 2001 ενω τα μέτρα που θα κριθούν απαραίτητα για να παραμένουμε στη ζώνη του Ευρώ, θα ειναι ακόμη σκληρότερα και απο αυτά που έχουμε γνωρίσει εως σήμερα. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνονται πλήρως οι πληροφορίες της εφημερίδας σχετικά με την υπόθεση της ΟΝΕ την οποία χρησιμοποιεί ως πρόσχημα η κυβέρνηση για να υποβάλει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού σε μακρά και σκληρότατη λιτότητα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "η πορεία της οικονομικής πολιτικής, ο πληθωρισμός, τα επιτόκια και φυσικά η επίσημη πρεμιέρα του ευρώ αύριο στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συμμετέχει και ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε αργά χθες στο Μαξίμου. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ανησυχια του για την έκθεση του διεθνούς χρηματοοικονομικού οίκου Moody's τα στοιχεία της οποίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική ένταης της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση δεν ειναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά".

    [4] Φορολογική πολιτική

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ σημειώνει οτι "μετά το χριστουγεννιάτικο "δώρο" των νέων τιμολογίων του ΟΤΕ, η κυβέρνηση επιστρέφει δριμύτερη με εναν ακόμη μποναμά αμέσου εφαρμογής: αυξάνει απο 1ης Ιανουαρίου τους φόρους για μεταβιβάσεις, κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων σε 266 δήμους, κοινότητες και οικισμούς καθ' άπασαν την επικράτεια. Οι φορολογικές επιβαρύνσεις παρουσιάστηκαν "μεταμφιεσμένες" με την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών που έγινε εσπευσμένα τις παραμονές των Χριστουγέννων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "κρυφές αυξήσεις στους φόρους για τις μεταβιβάσεις, τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές σπιτιών σε 266 δήμους, κοινότητες και οικισμούς απο τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη επέβαλε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με την απόφασή της να καθορίσει για τις περιοχές αυτές αντικειμενικές αξίες απο 100.000 δρχ μέχρι 350.000 δρχ ανα τετραγωνικό μέτρο απο τον Ιανουάριο του 1999".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι "νέο γρίφο στους ήδη υπάρχοντες προσθέτει απο την 1η Ιανουαρίου το υπουργείο Οικονομικών με την πιλοτική εφαρμογή του αντικειμενικού συστήματος αξιών και στις εκτός σχεδίου περιοχές σε τέσσερις νομούς της χώρας, δηλαδή για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας των αγροκτημάτων, δασικών εκτάσεων, οικοπέδων, αγρών λατομικών εκτάσεων, δασοκτημάτων κλπ. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα τους πίνακες με τις αρχικές οικοπεδικές αξίες σε τέσσερις νομούς Αργολίδας, Λάρισας, Καστοριάς και Γρεβενών, με προοπτική το σύστημα να επεκταθεί στο σύνολο της επικράτειας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 1999".

    (Ι. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων από 1.1. 1999, οι εκτιμήσεις για νέα μείωση του πληθωρισμού, η πτώση τιμών κατά 0,21% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η μείωση των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων και οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου το 1999 είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Στο 6% τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων στις αρχές '99 σύμφωνα με προβλέψεις του υφυπουργού Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκη".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ζητούνται 1,5 τρισ. δρχ από το Δημόσιο τον Ιανουάριο 1999".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αιφνιδίασε η έκθεση των Moody's - Χρήσιμη "προσγείωση" από την άλογη ευφορία".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ολη η αλήθεια για την υπόθεση Βαρδινογιάννη - Προχωρά κανονικά η Χιος - Πειραιώς".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Υπεραγορά αμολόγων δημιουργεί το ευρώ - Αλλαγές και στις ελληνικές εκδόσεις το 1999".

    [6] Αγορά ομολόγων - Ευρώ

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Η γέννηση του ευρώ αλλάζει τις ισορροπίες στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα με τη δημιουργία της δεύτερης μεγαλύτερης αγοράς κρατικών ομολόγων στον κόσμο. Η ομολογιακή αγορά της ευρωζώνης αρχίζει επίσημα την λειτουργία της στις 4 Ιανουαρίου με εκτιμώμενη αξία 1,857 τρισ. δολάρια, πίσω από την αγορα κρατικών χρεωγράφων των ΗΠΑ με αξία 2,102 τρισ. και μπροστά από την Ιαπωνική των 1,343 τρισ. δολαρίων".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Wednesday, 30 December 1998 - 8:52:07 UTC