Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-01-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/01/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομική πολιτική
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Ευρώ
  • [5] Συνέντευξη Παπαδήμου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εφαρμογή του ευρώ, η οικονομική και φορολογική πολιτική και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 12.000 προσλήψεις το 1999! Δημόσιο: πού και πότε θα γίνουν.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 3 τρις στον τζόγο. Τραγωδίες απο τα νόμιμα και παράνομα τυχερά παιχνίδια.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σερβιέτες σφήνα στο Αγιον Ορος. MEGAλο ατόπημα- προσβολή στην Ορθοδοξία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προσλήψεις. Προεκλογική έκρηξη το '99.15.000 νέες θέσεις στο Δημόσιο εν όψει... κάλπης. Και χωρίς διαγωνισμό σε Δήμους-Κοινότητες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βγάζουν πάλι στους δρόμους τα τρακτέρ. Επιχείρηση-χάος απο ΝΔ-ΚΚΕ. 15 Ιανουαρίου η πρεμιέρα των διατεταγμένων κινητοποιήσεων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο κρυφός διάλογος για Σαμαρά -Σουφλιά. Ο Γιώργος Τράγκας αποκαλύπτει το παρασκήνιο της Ρηγίλλης. Πότε και πως γυρίζουν τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ.

    ΕΘΝΟΣ: Οι μισθοί και τα επιδόματα για το 1999. Πίνακες και παραδείγματα με τις αλλαγές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σκότωσαν οι πύραυλοι τον πατριωτισμό μας. Ενώ Αθήνα- Λευκωσία προσπαθούν να..αναστήσουν το "δόγμα" τους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παίζει το τελευταίο χαρτί του. "Ξαναμοιράζει την τράπουλα" σε κυβέρνηση και κόμμα ο πρωθυπουργός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πληθωρισμός: ανοιχτή πληγή για ΟΝΕ και εισοδήματα. Με εξαπλάσιο ρυθμό απο τους εταίρους μας ακριβαίνουν τα προϊόντα. Νέες λύσεις ανάγκης ετοιμάζει η κυβέρνηση για να πετύχει τους στόχους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σύν και πλήν της ευρω-αγοράς. Συνέντευξη στην "Ε"-Πώς τα βλέπει ο Λ. Παπαδήμος. "Βραχυπρόθεσμα θα ζημιωθούν οι μικροαποταμιευτές".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Φορολογούνται μετοχές και βενζίνη. Η κυβέρνηση αναζητά έκτακτα έσοδα για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Μειώνεται ο ΦΠΑ σε βιοτεχνία και κλωστοϋφαντουργία.

    ΕΣΤΙΑ: Κατά φαντασίαν "ευρω"-παίοι. Θριαμβολογούμε για τον αποκλεισμό.

    ΤΑ ΝΕΑ: Καταλήψεις και απο επιβάτες της Ολυμπιακής. Νέα φάση ταλαιπωρίας με τους πιλότους.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Βαλκανικό κέντρο χρηματιστηριακών συναλλαγών. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομία αποκτά απο το Φεβρουάριο η Θεσσαλονίκη.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: S-300 αυγά... Τουρκίας.

    [2] Οικονομική πολιτική

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "σειρά φορολογικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εν όψει του κοινωνικού διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί η φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών αλλά και η επιβολή ενεργειακού φόρου κατά τα πρότυπα της Γερμανίας. Στόχος των νέων φόρων θα είναι η άντληση πόρων για τη χρηματοδότηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και προγραμμάτων απασχόλησης"

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "υψώνεται ο "πήχυς" για την ελληνική οικονομία, καθώς ο πληθωρισμός πέφτει σταθερά στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η κυβέρνηση Σημίτη για να καλύψει το χάσμα σχεδιάζει νέες αλχημείες, καθώς γνωρίζει οτι η ΟΝΕ αποτελεί πλέον το τελευταίο πολιτικό χαρτί για τις επερχόμενες εκλογές".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες που ισχύουν απο σήμερα Δευτέρα, η εφορία θα υπολογίζει πλέον την αξία εκινήτων αλλά και χωραφιών για τις πωλήσεις ή μεταβιβάσεις στις περιοχές που εντάχθηκαν στο μέτρο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών".

    [3] Κυπριακό

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "αποφασισμένη να εφαρμόσει πάση θυσία τον νόμο που απαγορεύει τη μεταφορά και εγκατάσταση στην Κύπρο αμερικανικών όπλων εμφανίζεται η αμερικανική πλευρά, η οποία είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη απο τη "θαρραλέα", οπως χαρακτηρίζεται, απόφαση του προέδρου Κληρίδη να μην αναπτύξει στην Κύπρο τους πυραύλους S-300".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "με αιχμηρά σχόλια και συνεχείς αποκαλύψεις για τον παρασκηνιακό ρόλο της κυβέρνησης Σημίτης στη ματαίωση της εγκατάστασης του αντιαεροπορικού συστήματος S-300 στην Κυπριακή Δημοκρατία, πολιτικά κόμματα και στελέχη της κυβέρνησης Κληρίδη καθιστούν σαφές οτι η Λευκωσία δεν είναι διατεθειμένη να επωμισθεί μόνη της το βάρος της εθνικής ευθύνης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η Αγκυρα δια του Ραούφ Ντενκτάς επισήμανε οτι η απόφαση της Αθήνας και της Λεκωσίας για μη εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο δεν πρόκειται να συνοδευτεί απο καμία δική της κίνηση, που να συμβάλει στη μείωση της έντασης. Αγνοώντας πλήρως τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και δείχνοντας οτι δεν έχει την παραμικρή διάθεση να υποκύψεις σε ενδεχόμενες πιέσεις απο τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία και την ΕΕ, ο ηγέτης του ψευδοκράτους δήλωσε κατηγορηματικά οτι οι τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στα κατεχόμενα δεν πρόκειται να αποχωρήσουν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά οτι "όσο και εάν η Αθήνα, προσπαθεί να πείσει οτι ουδέν πρόβλημα υφίσταται στην δομή αλλά και την εν γένει εξακολούθηση της υλοποιήσεως του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος κατόπιν της (καταστροφικής) αποφάσεως για μεταφορά και αποθήκευση των S-300 στην Κρήτη, η αλήθεια δεν μπορεί να απροκρυβεί. Απο τούδε πλήν των αμέσων επιπτώσεων ως πρςο τα μηνύματα που εδόθησαν στην βουλιμία της Αγκύρας, δημιουιργήθηκαν δύο σημαντικότατα προβλήματα αναφορικώς όχι μόνο με τις "τεχνικές" διαστάσεις του ΕΑ Δόγματος, αλλά κυρίως σε αυτές καθ'αυτές τις σχέσεις του Εθνικού Κέντρου με την Μεγαλόνησο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ στο σχόλιό της υποστηρίζει μεταξύ άλλων οτι "η νέα χρονιά δεν ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Η τραγελαφική κατάληξη του θέματος των ρωσικών πυραύλων έκλεισε τη χρονιά που πέρασε με το χειρότερο τρόπο για την κυβέρνηση, αφού το πλήγμα στην ήδη βεβαρημένη εικόνα της κρίνεται μεγάλο. Ηδη, πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και κυρίως οι ανήκοντες στην εσωκομματική αντιπολίτευση θεωρούν οτι η κυβερνητική στάση στο ζήτηαμ των S-300, και κατ'επέκταση στο Κυπριακό, συνιστά ένα γεγονός ανάλογο με τα όσα συνέβησαν στα Ιμια".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ισχυρίζεται οτι "θυσία στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ αλλά και το στόχος της Ελλάδας προς την ΟΝΕ, είναι η απόφαση Κληρίδη -Σημίτη για τους S-300. Στην Κύπρο θα γίνει αύριο "μίνι" ανασχηματισμός, με στόχο τη δημιουργία μιας κυβένρησης που να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή".

    [4] Ευρώ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "γυρίζει σελίδα σήμερα η οικονομική ζωή της χώρας, καθώς μπαίνει στο "χορό " του Ευρώ. Το εντατικό τριήμερο προετοιμασίας σε τράπεζες, χρηματιστήρια και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στις ευρωπαϊκές χώρες, έφτασε στο τέλος του σήμερα το πρωί που ξεκίνησαν στη διεθνή αγορά οι συναλλαγές σε ευρώ".

    Κατά την ΕΣΤΙΑ, "μαύρη ημέρα για την Ελλάδα, θα έπρεπε να τιτλοφορούνται και σήμερα οι ελληνικές εφημερίδες, που παραδόξως θριαμβολογούν - και αυτές- για την γέννηση του "ευρώ". Στο οποίο συμμετέχουν 11 χώρες - μέλη της ΕΕ απέχουν ιδία βουλήσει τρέις (η Βρετανία, η Δανία και η Σουηδία) αλλά εχει αποκλεισθή μια και μόνη: η Ελλάς! Εξαιτίας των εγκληματικών σφαλμάτων της τελευταίας 15ετίας. Στα οποία δεν αναφέρεται πλέον κανείς".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "απο σήμερα το πρωί, για την Ευρώπη, άρχισαν οι συναλλαγές, με το νέο ισχυρό νόμισμα, το Ευρώ, η πρεμιέρα του οποίου έγινε με την έλευση του νέου έτους. Απο σήμερα λοιπόν λειτουργεί η μεγαλύτερη σε πληθυσμό οικονομική οντότητα στον κόσμο, καθώς οι 11 χώρες που συμμετέχουν στη Ζώνη του Ευρώ αριθμούν περί τα 300 εκατομμύρια κατοίκους".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει οτι "στον αστερισμό του Ευρώ πλέον οι "11" απο τοςυ 15 της ΕΕ αλλά και η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια οικονομία γενικότερα, πλήν, όμως η ευρωπαϊκή παρουσία στην παγκόσμια πολιτική σκηνή ούτε κταξιώνεται ούτε και επιβάλλεται μόνο μέσα απ'αυτή την ιστορική αναμφισβήτητα εξέλιξη. Διότι την ίδια ώρα που η ΕΕ ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει το σοβαρό αυτό, για το μέλλον της, βήμα οι ΗΠΑ προχωρούσαν σε επίθεση εναντίον του Ιράκ, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά την απόφασή τους να λειτουργούν ως "επικυρίαρχοι" σε παγκόσμιο επίπεδο, επιβάλλοντας τις θελήσεις τους και προωθώντας τα συμφέροντά τους".

    [5] Συνέντευξη Παπαδήμου

    "Ενώ οι ελληνικές τράπεζες "ρίχνουν" απο σήμερα στην αγορά ή ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν νέα προϊόντα σε ευρώ, δίνοντας το στίγμα των ωφελειών και των ζημιών των συναλλασσομένων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος, σε συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, αναλύτει τα σύν και πλήν της ενταξιακής πορείας. Στα υπέρ καταγράφει την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη μείωση του κόστους δανεισμού για το Δημόσιο και ιδιώτες. Αλλά και επισημαίνει τις απώλειες εισοδήματος που θα έχουν οι μικροί αποταμιευτές. Οι απώλειες αυτές, σύμφωνα με υπολογισμούς θα ανέλθουν σε 90-100 δις δραχμές".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 4 January 1999 - 9:21:39 UTC