Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-01-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/01/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [3] Συνέντευξη πρωθυπουργού
  • [4] Εσωκομματικά ΝΔ
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Δραχμή - ευρώ - Ισοτιμία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η συνέντευξη του Κ. Σημίτη και τα εσωκομματικά της ΝΔ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού πρωινού και απογευματινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Σημίτης: Φοβάται διπλές εκλογές-Αβραμόπουλο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Προσλήψεις: Διορίστε γιατί χανόμαστε.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Το παιχνίδι της Βάσως. Τα μυστικά του ταξιδιού στην Αμερική.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Γκάλοπ V. PRC: Ραγδαία διπλή πτώση κυβέρνησης, Σημίτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κομπίνες "αντιστασιακών" με αναπηρικές συντάξεις-Μαϊμού

    Η ΑΥΓΗ: Διάλογος με καθυστέρηση. Μαραθώνια συνάντηση χθες Αρσένη-ΟΛΜΕ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αρχισε το ξήλωμα Καραμανλή με την κίνηση Μάνου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πικρός καφές για τον Αβραμόπουλο.

    ΕΘΝΟΣ: Νύχτα ελπίδας για Παιδεία. Προς κατάργηση οι εξετάσεις Β'Λυκείου

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Παιδεία: Εκτέλεσαν το απόδειπνο και πάνε για τον Ορθο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σε γυάλινο πύργο. Απομονωμένος και αποκομμένος ο Κ. Σημίτης

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι νέες θέσεις στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Επιτέλους φως τη νύχτα. Αρσένης-ΟΛΜΕ: θετική η συζήτηση.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σημίτης: Οριστικό ΟΧΙ σε διπλές εκλογές.

    ΕΣΤΙΑ: Ιδρύεται κόμμα αρχών και αξιών απο τον Στέφανο Μάνο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε κινούμενη άμμο το πολιτικό μας σύστημα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Νευρική κρίση στη ΝΔ. Ο Μάνος ανακοίνωσε ίδρυση κόμματος.

    ΤΑ ΝΕΑ: Χαραμάδα ελπίδας για την κρίση στα σχολεία ο διάλογος.

    ΝΙΚΗ: Μπωφόρ στα κόμματα. Κρίσιμο το διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στόχος η διάσπαση του πανεκπαιδευτικού κινήματος.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Χημικά απόβλητα ρυπαίνουν το Θερμαϊκό.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ταραχή για το Αλλατίνη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Σήμερα η λύση; Ξεπέρασαν το 6ωρο Αρσένης και ΟΛΜΕ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Γραπτή απάντηση περιμένουν οι αγρότες.

    [2] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "στο πιο κρίσιμο και αποφασιστικό σημείο βρίσκεται η αντιπάθεση για τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα. Παράθυρο ελπίδας άνοιξε η χθεσινή μαραθώνια συνάντηση υπουργείου Παιδείας και ΟΛΜΕ. Στην ημερησία διάταξη, η κατάργηση των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων για τη Β' Λυκείου".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "ο πάγος έσπασε, οι αποφάσεις όμως μετατέθηκαν για σήμερα. Ο υπουργός Παιδείας χθες άκουσε τις προτάσεις των καθηγητών, δεσμεύτηκε οτι θα τις εξετάσει, αλλά κράτησε κλειστά τα χαρτιά του. Ισως τα αποκαλύψει σήμερα στο δεύτερο γύρο της συζήτησης, που επρόκειτο να αρχίσει στις 11.00 το πρωί στον 7ο όροφο του υπουργείου. Και βέβαια, στο επίκεντρο της συζήτησης θα είναι το εξεταστικό σύστημα, ειδικά στη Β' Λυκείου".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι "κρίσιμο ειναι το νέο ραντεβού υπουργού Παιδείας - ΟΛΜΕ σήμερα το πρωί. Η νέα συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους εκπροσώπους των καθηγητών ορίστηκε μετά τη χθεσινή μαραθώνια συζήτηση των δυο πλευρών που διήρκησε περισσότερο απο επτά ώρες. Χρειάστηκαν δυο μήνες αναταραχής στην εκπαίδευση για να δεχθεί ο υπουργός να κάνει διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα, Ετσι, στο τραπέζι των συζητήσεων ετέθη για πρώτη φορά το αίτημα της ΟΛΜΕ για κατάργηση των εξετάσεων πανελλαδικού χαρακτήρα της Β' Λυκείου. Ο Γ. Αρσένης ωστόσο δεν άνοιξε τα χαρτιά του και επιφυλάχθηκε να δώσει απαντήσεις στη σημερινή συνάντηση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "αυτό που έπρεπε να έχει γίνει απο την αρχή του προβλήματος εδέησε ο Κύριος να συμβεί χθες. Ο υπουργός Παιδείας άρχισε το διάλογο με τους εκπαιδευτικούς. Και ναι μεν οι συζητήσεις δεν κατέληξαν σε αίσιον τέλος χθες, αναμένονται, όμως θετικά αποτελέσματα σήμερα, σε δεύτερο κύκλο διαλόγου που θα αρχίσει στις 11 πμ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει οτι "επιτέλους διάλογος! Μπορεί ο υπουργός Παιδείας Γ. Αρσένης και το προεδρείο της ΟΛΜΕ να μην κατέληξαν χθες στην πολυαναμενόμενη συμβιβαστική λύση για να αρθεί το αδιέξοδο στην Παιδεία, ωστόσο η μαραθώνια εξάωρη διάρκεια της συνάντησής τους το καλόκλίμα που όπως ανεγνώρισαν και οι δυο πλευρές επικράτησε και βέβαια η ανανέωση της συνάτνησης για σήμερα στις 11 το πρωί αποτελούν αδιάψευστες ενδείξεις οτι ο πάγος έσπασε".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει οτι "αιφνίδια κινητικότης σημειώνεται απο χθες στο εκπαιδευτικό. Ο υπουργός Παιδείας είχε εξάωρη συνάτνηση με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ αφ' ενός "χωρίς ατζέντα" και αφ' ετέρου επι του θεωρούμενου εως προχθές πέραν πάσης συζητήσεων θέματος της ουσιαστικής αναθεωρήσεως του εξεταστικού ζητήματος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει οτι "η μακριά νύχτα της Παιδείας είχε χθες μια αχτίδα φωτός. Αρσένης και ΟΛΜΕ ύστερα απο 6άωρη συζήτηση, δεν τα 'σπασαν και συνεχίζουν σήμερα το διάλογο. Στο τραπέζι το εξεταστικό της Β' Λυκείου και θέματα που αφορούν τους μαθητές των ΤΕΕ. Στις δηλώσεις τους υπουργός και πρόεδρος της ΟΛΜΕ χαρακτήρισαν θετική τη συνάντηση".

    Σύμφωνα με το κύριο άρθρο των ΝΕΩΝ "για θέματα τόσο κρίσιμα όπως αυτό της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης θα ήταν λάθος - και δυστυχώς έγινε - να ειπωθεί πως ο διάλογος εχει εξαντληθεί. Και μόνον το γεγονός οτι υπουργός και εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ κάθησαν επι τόσες ώρες στο ίδιο τραπέζι χθες δείχνει - αν μη τι άλλο - διάθεση να βρεθεί - επιτέλους - εκείνο το ελάχιστο της συμφωνάις που θα δρομολογήσει την εκτόνωση και την επιστροφή στα σχολεία όλων των μαθητών".

    [3] Συνέντευξη πρωθυπουργού

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης απέδειξε για άλλη μια φορά οτι ζει σε "γυάλινο πύργο". Απομονωμένος και αποκομμένος απο την κοινωνική πραγματικότητα, βλέπει τα πάντα όμορφα και ωραία, αν και ένας ολόκληρος λαός δεινοπαθεί καθημερινά, ενω ολοένα και ευρύτερες κοινωνικές ομάδες οδηγούνται στην περιθωριοποίηση και στην οικονομική ανέχεια, εξαιτίας της ανάλγητης πολιτικής του".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "δευτερεύον θέμα ήταν η ένταξη της χώρας μας στν ΕΟΚ απο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Και πρωτεύον θα ειναι η ένταξή μας στν ΟΝΕ γιατί "αυτό ειναι το αποφασιστικό βήμα". Αυτά υποστήριξε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, στην προσπάθειά του να αναστηλώσει την εικόνα και το πολιτικό του ανάστημα, που βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία οπως κατέγραψε το αποτέλεσμα και της τελευταίας δημοσκόπησης. Παραχωρώντας συνέντευξη στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ, ο κ. Σημίτης μιλησε απλά για να μιλήσει προκειμένου να εξωραϊσει το προφίλ του, πέραν της διαβεβαίωσης που έδωσε οτι δεν προγραμματίζει διπλές εκλογές τον Ιούνιο, ουδέν νεώτερον προέκυψε".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει οτι "υπο τους προβολείς ιδιωτικού καναλιού και με τους λιγότερους Ελληνες να εύχονται μακροημέρευση στην κυβέρνησή του, ο κ. Σημίτης γιόρτασε χθες την τρίτη επέτειο της πρωθυπουργίας του, χωρίς να προσφέρει κανένα δώρο ελπίδας στους Ελληνες. Το μόνο ξεκάθαρο ήταν οτι οι δημοσκοπήσεις τον έπεισαν να αποφύγει τον πειρασμό ενός εκλογικού αιφνιδιασμού τον Ιούνιο. Ελπίζοντας σαν τον απελπισμένο χαρτοπαίκτη, πως ίσως η παράταση τον ευνοήσει".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι "με εμφανή την αγωνία του να πείσει για την αναγκαιότητα της πολιτικής που ακολουθεί και η οποία, όπως φαίνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, οδηγεί το ΠΑΣΟΚ σε εκλογική συντριβή, ο κ. Σημίτης διαβεβαίωσε χθες οτι δεν πρόκειται να γίνουν "διπλές εκλογές". Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤΕΝΝΑ και στην εκπομπή η "Ωρα της αλήθειας" του Γ. Πρετεντέρη, ο πρωθυπουργός εγκαινίασε τη νέα επικοινωνιακή τακτική του Μεγάρου μαξίμου, που επικεντρώνεται στο πρόσωπό του αλλά κρίνεται ηδη ως εκαιρετικά επισφαλής, εφόσον εκδηλώνεται σε μια χρονική στιγμή που η δημοτικότητά του έχει φθάσει στο ναδίρ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "κατηγορηματικό "όχι" ειπε χθες ο πρωθυπουργός στα σενάρια για διεξαγωγή διπλών εκλογών τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Ο κ. Σημίτης ξεκαθάρισε οτι δεν θα προβεί σε κινήσεις τακτικής και πως μοναδικός στόχος του ειναι η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αδιάφορος για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που φέρνουν το ΠΑΣΟΚ πολύ πίσω απο τη ΝΔ και εξέφρασε τη βεβαιότητα οτι το κόμμα του θα κερδίσει τις εκλογές του 2000".

    [4] Εσωκομματικά ΝΔ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "τη στιγμή που η ηγεσία της ΝΔ συνεχίζει να εφαρμόζει την τακτική της επιδεικτικής αδιαφορίας απέναντι στο υπό ίδρυση κόμμα, ο Κ. Μητσοτάκης, μέσω "διαρροών", διαπιστώνει ότι υπάρχει πολιτικό κενό που μπορεί να καλυφθεί από το νέο κόμμα και προτείνει επανίδρυση της ΝΔ, όπως και η Ντ. Μπακογιάννη. Παράλληλα, ο Στ. Μάνος εντείνει τις προσπάθειές του για τη δημιουργία του δικού του κόμματος, φιλοδοξώντας να εμφανιστεί και στις ευρωεκλογές, ενώ ο Αντ. Σαμαράς ξεκαθαρίζει ότι θα δώσει την "τελευταία μάχη" στις ευρωεκλογές".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "αργά αλλά σταθερά, όλες οι πλευρές προετοιμάζονται γι ατην κρίσιμη ώρα που ο δήμαρχος αθηναίων θα εξαγγείλει την ίδρυση του κόμματός του. Η πλευρά του Δημ. Αβραμόπουλου προσπαθεί να κρατήσει τους τόνους χαμηλά, ενώ, από την άλλη, στη Ρηγίλλης, οι διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις διαδέχονται η μια την άλλη, ενώ παράλληλα δίνεται το μήνυμα πως, ότι κι αν γίνει, ``η πορεία της Νέας Δημοκρατίας προς την εξουσία δεν ανακόπτεται".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει ότι "με βραχυπρόθεσμο στόχο την εσπευσμένη διεξαγωγή συνεδρίου επανίδρυσης της ΝΔ και εικαζόμενο απώτερο τον πολιτικό έλεγχο του κόμματος, ο επίτιμος πρόεδρος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη προωθούν μια δέσμη πολιτικών θέσεων. Αυτές έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με την επίσημη πολιτική της ΝΔ και προβληματίζουν τη Ρηγίλλης".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει ότι "νέο κόμμα εγεννήθη χθες στον χώρο της κεντροδεξιάς, από τον Στ. Μάνο, σηματοδοτώντας την αρχή γι ατο "ξήλωμα" του Κ. Καρμανλή. Παρουσία περίπου 2.500 προσωπικοτήτων από όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής και των διαγραμμένων βουλευτών Β. Κοντογιαννόπουλου και Ν. Κάκκαλου, ο Στ. Μάνος ανήγγειλε τη δημιουργία κόμματος".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "η ανακοίνωση της ίδρυσης κόμματος από τον Στ. Μάνο, οι σιβυλλικές δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη καθώς και οι γνωστές προθέσεις του δημάρχου Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλου, δημιουργούν εκρηκτική πολιτική αρμόσφαιρα στο χώρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης".

    Σύμφωνα με την ΝΙΚΗ "οι τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας απασχολούν ιδιαίτερα τις ηγεσίες των κομμάτων, επιταχύνοντας τις διαδικασίες των αλλαγών εντός κι εκτός των υπαρχόντων σχηματισμών. Η έμμεση δημοσιοποίηση της δημιουργίας του κόμματος Αβραμόπουλου, δεν εμπόδισε χθες τον Στέφανο Μάνο να αναγγείλει την πολιτική πλατφόρμα του κόμματός του, με το οποίο φιλοδοξεί, όπως είπε, την ανατροπή του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος και της μείωσης της επιρροής των κομμάτων και των μηχανισμών της ελληνικής κοινωνίας".

    Κατά την ΒΡΑΔΥΝΗ "στο χθεσινό πρωινό καφέ στη Ρηγίλλης επαναβεβαιώθηκε η σταθερή απόφαση του Κώστα Καραμανλή να μη συναντηθεί με το δήμαρχο Αθηναίων όσο δεν ξεκαθαρίζει τη θέση του σχετικά με τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. Οπως σχολίασαν πολιτικοί παρατηρητές, ήταν ``πικρός καφές`` για τον Δημ. Αβραμόπουλο. Στην ευρεία σύσκεψη συζητήθηκαν οι εκτιμήσεις βουλευτών και πολιτευτών της παράταξης, σύμφωνα με τις οποίες μια κίνηση Αβραμόπουλου δεν θα έχει καμία απήχηση στις περιφέρειές τους".

    (Ι. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η ανατίμηση της δραχμής έναντι του ευρώ, η πτώση τιμών κατά 2,29% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι επικείμενες αλλαγές στη φορολογία των επιχειρήσεων και η εκδήλωση ενδιαφέροντος της Τράπεζας Εργασίας για την Ιονική είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: ``Πρόωρη ένταξη στην ΟΝΕ εξετάζει η κυβέρνηση για να συνδυαστεί με πιθανές εκλογές. ''

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Νέο άλμα η δραχμή, στις 321,70 δρχ. έπεσε χθες το ευρώ. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Απαλλαγή φόρου για νέες επενδύσεις - Γ. Δρύς: Κίνητρα και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Αναβαθμίζεται σε ώριμη αγορά η Σοφοκλέους - Ηδη, η Morgan Stanley και η J. P Μorgan ενημέρωσαν το ΥΠΕΘΟ.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Εξι μήνες νωρίτερα το "κλείδωμα" στο ευρώ - Πιο ελαστικά κρίτηρια βλέπει τώρα για την Ελλάδα η Morgan Stanley. ''

    [6] Δραχμή - ευρώ - Ισοτιμία

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: ``Νέο ρεκόρ έκανε χθες η ισοτιμία της δραχμής, η οποία συνεχίζει να ανατιμάται σταθερά έναντι του ευρώ, λόγω των αυξημένων εισροών κεφαλαίων που επενδύονται σε δραχμικές τοποθετήσεις. Χθες σημειώθηκε εισροή συναλλάγματος ύψους 280 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων προσανατολίζεται στη σημερινή δημοπρασία ομολόγων δεκαετούς διάρκειας, που θα πραγματοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών. ''

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Tuesday, 26 January 1999 - 14:46:16 UTC