Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-02-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/02/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οτσαλάν
  • [3] Ευρωεκλογές
  • [4] Φορολογική πολιτική
  • [5] Χρηματιστήριο
  • [6] Συνέντευξη Βενιζέλου
  • [7] Συνέντευξη υπουργού Υγείας

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η νέα έκκληση Οτσαλάν για πολιτικό άσυλο, οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, η φορολογική πολιτική και ο προεκλογικός αγώνας για τις ευρωεκλογές είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ΙΧ: 800.000 για απόσυρση. Αποφασίζουν μεθαύριο, έναρξη το Μάϊο. Τι προτείνουν Λαλιώτης και Δρύς.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 10 παγίδες για τα ακίνητα. Εφορία: Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν να υποβάλουμε τη δήλωσή μας.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ιδιωτικά τα δημόσια νοσοκομεία. Αποκαλυπτική έκθεση του ΟΟΣΑ ρίχνει λάδι στην αναταραχή.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φθηνά ακίνητα. Λίζινγκ και στην ιδιωτική κατοικία. Οι τιμές σπιτιών, διαμερισμάτων και οικοπέδων στην Αττική.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μεγάλη απάτη στη Σοφοκλέους. Απογείωσαν τεχνητά μετοχές χρεοκοπημένων εταιριών.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μακελειό τη νύχτα στο Ρίο. Ενας νεκρός και τέσσερις αστυνομικοί τραυματίες. Επιβάτες καταγγέλλουν επιχείρηση αλά Νιόβης. Ερευνα σε αυτοκίνητο με κακοποιούς εν πλώ. Πέταξαν χειροβομβίδα για να διαφύγουν.

    ΕΘΝΟΣ: Το σχέδιο σωτηρίας της "Ολυμπιακής". Ο Τ. Μαντέλης αποκαλύπτει στο "ΕΘΝΟΣ". Εντάσσεται σε μια απο τις 4 μεγάλες παγκόσμιες συμμαχίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι σημερινοί απόλεμοι περιφρονούν τους 225 νεκρούς της Κορέας. Για 2.100 δολάρια που στοιχίζει η Αποστολή παλαιμάχων σε Διεθνές Συνέδριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αναψαν τα αίματα. Σε θέση μάχης οι κομματικοί μηχανισμοί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα μυστικά για Ε1-Ε2 και Ε9. Οδυγίες για τα έντυπα- γρίφος της φορολογικής δήλωσης. Πως θα δηλωθόυν τα ενοίκια. Τι ισχύει για τις μεταβιβάσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κινδυνεύω, ζητώ άσυλο". Οτσαλάν: νέο θρίλερ-πονοκέφαλος για Ελλάδα. Κυβέρνηση: αν έρθει παράνομα θα εκδοθεί.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προβλέπει: Ερχεται ανασχηματισμός. Αποκλειστική συνέντευξη στην "Ε". Αμέσως μετά το Συνέδριο οι αλλαγές στην κυβέρνηση. Πώς θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις ευρωεκλογές.

    ΕΣΤΙΑ: Η νέα απειλή: υπογεννητικότης! Τρομακτικά στοιχεία και γενική αδιαφορία.

    ΤΑ ΝΕΑ: PAX AMERICANA με 4.000 στρατιώτες μέσω Θεσσαλονίκης. Αμερικανικό σχέδιο για Κόσοβο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σώστε το ΑΠΘ απο τις συμμορίες. Δραματική έκκληση του Πρύτανη-Επεμβαίνει ο εισαγγελέας.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ο Οτσαλάν ζητεί άσυλο. Εκκληση προς Ελλάδα και Ρωσία.

    [2] Οτσαλάν

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "νέο θρίλερ για την τύχη του, αλλά και νέος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση αρχίζει τώρα, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Κούρδου ηγέτη Οτσαλάν και του ΡΚΚ. Ο Οτσαλάν δηλώνει οτι απειλείται η ασφάλειά του και απευθύνει έκκληση, μέσω του Τύπου, στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να του χορηγηθεί άσυλο. Η κυβέρνηση ανεπισήμως δείχνει απρόθυμη να δεχθεί το αίτημα αυτό. Αντιθέτως, αφήνει να εννοηθεί οτι θα προχωρήσει αναγκαστικώς σε σύλληψη και έκδοση του Οτσαλάν".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "σε μια απελπισμένη αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου έχει αποδυθή ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν και μεταξύ των χωρών απο τις οποίες ζητεί πολιτικό άσυλο, είναι και η Ελλάς. Παρ'οτι η κυβέρνησις αρκείται προς το παρόν να αναφέρη οτι επισήμως δεν της έχει υποβληθή κανένα αίτημα, η υπόθεσις Οτσαλάν δεν έχει κλείσει".

    Τα ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "επανήλθε χθες στην απαίτησή του για χορήγηση πολιτικού ασύλου ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν, καθιστώντας μάλιστα υπεύθυνες για την προσωπική του ασφάλεια τις χώρες - μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα - που, όπως υποστηρίζει, έχουν γίνει αποδέκτες του αιτήματός του".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει οτι "τη χορήγηση πολιτικού ασύλου απο την Ελλάδα ζητεί τώρα και επισήμως ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ενω ήδη η Αθήνα, υπο το βάρος των ασφυκτικών πιέσεων των Αμερικανών και των προκλητικών απειλών της Τουρκίας, έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί την έλευσή του στη χώρα μας".

    [3] Ευρωεκλογές

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "άναψαν τα αίματα" σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενόψει των εκλογών, προμηνύοντας έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δυο κομμάτων. Σε μεγάλες ανοιχτές συγκεντρώσεις, αφώς προεκλογικού χαρακτήρα, το Σαββατοκύριακο Σημίτης και Καραμανλής - οι οποίοι περιόδευσαν στη Μακεδονία - είχαν την πρώτη έντονη πολιτική αντιπαράθεση, ανταλλάσσοντας τα βέλη τους. Την ίδια ώρα, οργασμός επικρατεί στα κομματικά τους επιτελεία, με στόχο να εκτιμήσουν την πολιτική κατάσταση, καθώς και τα μηνύματα που προσλαμβάνουν. Αλλά και να καθορίσουν την περαιτέρω δράση τους".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "Νίκη του ΠΑΣΟΚ και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου προέβλεψε απο τις Σέρρες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος δεν έκρυψε την αισιοδοξία του πρως η τελική κρίση του ελληνικού λαού για το έργο της κυβέρνησης θα είναι θετική".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "ο πρωθυπουργός έχει τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας για νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές που ειναι ο κεντρικός στόχος του και σε αυτόν εντάσσονται όλες οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες εως το καλοκαίρι. Περιοδεύων είναι και ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει οτι "χαρακτηριστικά προεκλογικής εκστρατείας έδωσε στην περιοδεία του στη Βόρεια Ελλάδα το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός. Ο Κ. Σημίτης μιλώντας τόσο στις Σέρρες όσο και στο Κιλκίς εξέφρασε τη βεβαιότητά του για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ενω παράλληλα επιτέθηκε με οξύτητα κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης".

    [4] Φορολογική πολιτική

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει οτι "με νέα δυσβάστακτα τεκμήρια στα ΙΧ αυτοκίνητα με κυβισμό πάνω απο 1.600 κ. ε., επιβολή νέων τεκμηρίων με βάση τα κινητά, αλλά και τους λογαριασμούς ΟΤΕ και ΔΕΗ, μείωση του αφορολόγητου ορίου ιδιοκατοίκησης απο τα 150 στα 120 τετραγωνικά μέτρα και περικοπές στα ποσά που εκπίπτουν απο το εισόδημα ως δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, αντισταθμίζει η κυβέρνηση τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει υποσχεθεί σε ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει οτι "δέκα "θολά" σημεία της φορολογικής νομοθεσίας για τα ακίνητα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα φέτος οι ιδιοκτήτες. Η παραμικρή παρανόησή τους μπορεί να κοστίσει στον ιδιοκτήτη πρόσθετη ταλαιπωρία απο πιθανή πρόσκλησή του στην εφορία για διευκρινίσεις ακόμη δε και υπέρογκη φορολογική επιβάρυνση".

    [5] Χρηματιστήριο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) επισημαίνει οτι "πολλά και σημαντικά είναι τα γεγονότα την εβδομάδα υατή, που αναμένεται να συντηρήσουν την ευφορία στο Γενικό Δείκτη της Σοφοκλέους. Γεγονότα τα οποία, καίτοι έχουν εν πολλοίς προεξοφληθεί, ωστόσο θα εξακολουθήσουν να "τροφοδοτούν" με αισιοδοξία τους επενδυτές (κυρίως τους εγχώριους), οι οποίοι και έχουν πλέον κάνει προσωπική τους υπόθεση την άνοδο ή τη συντήρηση του Δείκτη στα επίπεδα των 3.300 μονάδων".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει οτι "σε κρίσιμο σταυροδρόμι μπαίνει αυτή την εβδομάδα η Σοφοκλέους. Κατά τη διάρκειά της θα φανούν "σημάδια" αποκαλυπτικά για την περαιτέρω πορεία της ελληνικής χρηματαγοράς. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως αν δεν υπάρξει διόρθωση μέσα στον Φεβρουάριο το χρηματιστήριο θα πάει ακόμη πιο ψηλά τον Μάρτιο καθώς η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η πτωτική πορεία των επιτοκίων θα δώσουν νέα ώθηση".

    [6] Συνέντευξη Βενιζέλου

    "Τη βεβαιότητα οτι ο Κ. Σημίτης θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό αμέσως μετά τη - θριαμβευτική, όπως προβλέπει - επανεκλογή του στο Συνέδριο εκφράζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξή του στην ΕΞΟΥΣΙΑ. Ο υπουργός Πολιτισμού παραδέχεται οτι το κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζει "ουσιαστικό πρόβλημα" και εξηγεί οτι για να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές, πρέπει να θέσει τους πολίτες ενώπιον "ευθέων διλημμάτων". Ο κ. Βενιζέλος στέλνει επίσης μήνυμα προς τους λοιπούς δελφίνους τονίζοντας: οι θέσεις μου βρίσκουν ανταπόκριση στους βουλευτές".

    [7] Συνέντευξη υπουργού Υγείας

    "Για χορό δισεκατομμυρίων που χάνονται κάθε χρόνο απο τα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας της έλλειψης συστήματος ελέγχου, λόγω της ολιγωρίας του διοικητικού προσωπικού, αλλά και γιατί στο χώρο της Υγείας δρούν κυκλώματα, κάνει λόγο ο υπουργός Υγείας Λάμπρος Παπαδήμας. Μιλώντας στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ο κ. Παπαδήμας επιτίθεται κατά της ΝΔ και του ΚΚΕ μιλώντας για υποκινούμενες αντιδράσεις, ενω αναφερόμενος στις πρόσφατες αποδοκιμασίες εναντίον του στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα. Παράλληλα ο υπουργός Υγείας τονίζει οτι "οι γιατροί πήραν πολύ περισσότερα χρήματα το '98 απ' ότι το '97" και σε ότι αφορά το '99 "οι πρόσθετες αμοιβές τους αυξάνονται κατά 11%", αλλά αυτά "δεν προεξοφλούν τη στάση των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων, γιατί σε αυτό το επίπεδο φαίνεται οτι εξυπηρετούνται άλλου είδους σκοπιμότητες". Αφήνει ακόμη να εννοηθεί οτι υπάρχουν κυκλώματα που διαθέτουν τα φάρμακα των νοσοκομείων σε βαλκανικές χώρες ή τα ξαναπωλούν μέσω εταιριών στο ίδιο το νοσοκομείο με κέρδος όλων των ενεχόμενων σε αυτή την "κομπίνα". Υπόσχεται, τέλος, περισσότερα χρήματα για την Υγεία μεσα στο 1999 και τονίζει οτι με την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος αναβάθμισης πέντε νοσηλευτικών ιδρυμάτων στο λεκανοπέδιο ο πολίτης "εως τον Ιούνιο θα έχει πάρει μια γεύση".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 15 February 1999 - 10:11:05 UTC