Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-03-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/03/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνική οικονομία
  • [3] Οτσαλάν
  • [4] ΠΑΣΟΚ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η υπόθεση Οτσαλάν, οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και η ελληνική οικονομία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αττίλας εναντίον ομολόγων. Βρώμικος πόλεμος κατά της οικονομίας μας απο Αγκυρα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μαύρη προπαγάνδα. Εμφανίζουν το άσπρο μαύρο. Η ΝΔ καταγέλλει την άλωση των ΜΜΕ απο την κυβέρνηση. Αντίθετα με το κοινό αίσθημα, οι θύτες εμφανίζονται ως θύματα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μαύρη Μέρα Ελλάδας. Υπέκυψαν στους εκβιασμούς των εκσυγχρονιστών. Αμάρτησαν για τα χρέη τους, αθώωσαν θύτη-Σημίτη, καταδίκασαν Οτσαλάν και θύματα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 5 νόμοι -"δώρα" για τα ακίνητα. Νομιμοποιούνται χιλιάδες αυθαίρετα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Απελάστε το χαρέμι του Οτσαλάν. Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει Λίβανος απο τις δραστηριότητες των Τούρκων πρακτόρων, που παριστάνουν τους Κούρδους αγωνιστές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο χαφιές της CIA ρίχνει λάσπη. Πρωτοφανής επιχείρηση συγκάλυψης της προδοσίας στο Ναϊρόμπι. Η απόρρητη αναφορά Κωστούλα επιβεβαιώνει όλες τις κατηγορίες Ντιλάν. Κατάθεση -φωτιά Καλιντερίδη: γνώριζαν οτι έρχεται ο Οτσαλάν.

    ΕΘΝΟΣ: Τι βγάζουν οι κάλπες. 75% συμμετοχή στις εκλογές αντιπροσώπων. Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί εν όψει Συνεδρίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μουσικές υποκρούσεις με Κουρδικό-Ντυλάν-Κυβέρνηση. Η Ελλάδα χορεύσει σε... αναμμένα κάρβουνα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Διαλύεται το ΠΑΣΟΚ. Καταρρέει η κυβέρνηση, ενώ ιδεολογική πλατφόρμα ανασύνθεσης προωθεί ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τόλμησε να μιλήσει. Εξοντώστε την... Ο Σημίτης μας θέλει συνενόχους. Με λάσπη απαντάει η κυβέρνηση στις αλήθεις της Ντιλάν. Οργιο εκβιασμών αλλά και προσφορά δις για να περάσει η προπαγάνδα του πρωθυπουργού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Γιατί άσυλο στην Αθήνα". Οτσαλάν: η τελευταία συνέντευξη πριν τη σύλληψη. "Σέβομαι τον Σημίτη, αλλά είναι αβάσιμες οι ανησυχίες του". "Αντιμετωπίζουμε διεθνή συνωμοσία, επικεφαλής ΗΠΑ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Συναγερμός για τον πληθωρισμό. Κόλλησε στο 3,7% το Φεβρουάριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή. Εκτακτες συναντήσεις Βενιζέλου με επιχειρηματίες για συγκράτηση τιμών. Παπαντωνίου: αν χρειαστεί, θα πείσουμε πολιτικά τους εταίρους μας.

    ΕΣΤΙΑ: Επί τέλους υπάρχει και Ελλάς. Ενιαία απάντησις προς τους Κούρδους.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μπούμερανγκ έγιναν οι καταγγελίες της Κούρδισσας. Προκάλεσαν γενικευμένες αντιδράσεις.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μήνυμα στην ηγεσία έστειλαν τα μέλη του ΠΑΣΟΚ. Τα ονόματα των συνέδρων απο τη Θεσσαλονίκη τη Μακεδονία και τη Θράκη.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μ. Θεοδωράκης: Ως εδώ και μη παρέκει.

    [2] Ελληνική οικονομία

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "συναγερμός για την πορεία του πληθωρισμού έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς η καθήλωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 3,7% το Φεβρουάριο και η αναμενόμενη έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων στο β'εξάμηνο καθιστούν επισφαλή την εκπλήρωση του κριτηρίου σύγκλισης. Τις ανησυχίες της κυβέρνησης ομολογεί εμμέσως ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, δηλώνοντας οτι, εάν χρειαστεί, θα ασκηθούν πολιτικές πιέσεις για την ένταξη στην ΟΝΕ".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "μετά τις κρίσεις της Ρωσίας και της Βραζιλίας, μια νέα αναταραχή απειλεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας: η υπόθεση Οτσαλάν και οι παρενέργειές της. Τα συναρμόδια υπουργεία και η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) εκφράζουν φόβους για τις οικονομικές εξελίξεις, καθώς η πολιτική αστάθεια αποτελεί το νέο εμπόδιο για την εκπλήρωση των στόχων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι "πολιτική συμφωνία για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, ακόμη και αν ο πληθωρισμός αποκλίνει του στόχου έχει εξασφαλίσει η χώρα μας απο τους Ευρωπαίους εταίρους. Σύμφωνα με την έκθεση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για την ελληνική οικονομία, η οποία δημοσιοποιείται στις Βρυξέλλες σε περίπου 15 ημέρες, η Ελλάδα θα επιτύχει την είσοδό της στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, παρά το γεγονός οτι το κριτήριο του πληθωρισμού θα ικανοποιείται κατά... προσέγγιση".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης ), "προσπάθεια να πληγεί η ενταξιακή πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ εκτιμά η κυβένρηση οτι θα επιχειρηθεί απο την Τουρκία, στα πλαίσια του γενικότερου σχεδίου αποσταθεροποίησης και εκμετάλευσης της υπόθεσης Οτσαλάν. Η προσοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εστιάζεται στην προστασία των ομολόγων τίτλων του Δημοσίου απο ενδεχόμενες κερδοσκοπικές ή και κατευθυνόμενες μαζικές ρευστοποιήσεις τίτλων, με στόχο να εξαναγκάσουν την Τράπεζα της Ελλάδος να σηκώσει τα επιτόκια, προκειμένου να συγκρατήσει τους ξένους επενδυτές".

    [3] Οτσαλάν

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "μπούμερανγκ έγιναν οι καταγγελίες της συνεργάτιδας του Οτζαλάν. Ισχυρίστηκε οτι συνωμότησαν και πρόδωσαν τον Κούρδο ηγέτη στους Τούρκους ο πρωθυπουργός και υπουργοί της εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας. Ακολούθησαν γενικευμένες αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου, ενώ ο Μίκης Θεοδωράκης είπε οτι η κ. Ντιλάν διέπραξε το αδίκημα της αχαριστίας και ανακοίνωσε οτι δεν θα πάρει μέρος στη σημερινή συναυλία".

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι " η όλη εξέλιξις της υποθέσεως Οτσαλάν έχει αρχίσει να λαμβάνη λίαν επικινδύνους διαστάσεις που άπτονται αυτού τούτου του μέλλοντος της Ελλάδος. Και ανεξαρτήτως της ανθρωπιστικής ή οιασδήποτε άλλης πλευράς του θέματος, η Πολιτική Ηγεσία του Τόπου οφείλει να το αντιμετωπίση στην εθνική -και μόνον- διάστασή του".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά οτι "το ανηλεές "σφυροκόπημα" που δεχόταν επί μια ολόκληρη ώρα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απο τη συνεργάτιδα του Οτσαλάν Σεμσί Κιλίτς, κατά τη διάρκεια της συνεντεύξεως Τύπου το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, όχι μόνο απέδειξε την ενσυνείδητη εμπλοκή του πρωθυπουργού και των συνεργατών του στην παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους, αλλά αποκάλυψε και όλο σχεδόν το παρασκήνιο της "βρώμικης" αυτής ιστορίας που συνεχίζει να συγκλονίζει τη χώρα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "πολλά μπορούν αν γίνουν ανεκτά απο τον ελληνικό λαό, όχι όμως και οι ύβρεις σε βάρος της χώρας μας, απο μια αλλογενή, η οποία, μάλιστα όχι απλώς έχει ευεργετηθεί απο την Ελλάδα, αλλά χρωστά την ίδια της τη ζωή στον Κ. Σημίτη, τον Γ. Παπανδρέου, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ ( Ρίζος), " δρόμο διαφυγής αναζητεί το ΠΑΣΟΚ σχεδόν στο σύνολό του, προκειμένου να γλιτώσει απο τοστίγμα που έβαλε στο πρόσωπο του Κώστα Σημίτη, αλλά και ολόκληρης της κυβέρνησης με όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου η γραμματέας του Οτσαλάν. Με το φαρισαϊκό επιχείρημα πως όσα είπε η γραμματέας του Οτσαλάν αποτελούν προσβολή του ελληνικού λαού, αλλά και της φιλοξενίας που παρέχει στις τρείς κοπέλες η Ελλάδα, η κυβέρνηση απόφυγε να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τις ευθύνες του κ. Σημίτη στην εξέλιξη που έφερε τον Οτσαλάν στα χέρια των Τούρκων, αλλά απο την άλλη πλευρά προσπάθησε να εμφανίσει τους θύτες ως θύματα".

    [4] ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "διαφορετικές εκτιμήσεις για τους συσχετισμούς στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ κάνουν οι ανιμαχόμενες πλευρές του κυβερνώντος κόμματος, μετά τις χθεσινές εκλογές για την ανάδειξη των 5.000 αντιπροσώπων στο συνέδριο, που θα διεξαχθεί απο τις 18-21 Μαρτίου. Ομως απ'όλες τις πλευρές -και απο την πλευρά των ανταποκριτών της "Ε" προκύπτει οτι η εκσυγχρονιστική πτέρυγα έχει την άνετη πλειοψηφία των συνέδρων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "τα 60.000 μέλη -μαϊμού που η πλευρά των "εκσυγχρονιστών" εμφάνισε στις προσυνεδριακές διαδικασίες, εξασφάλισαν τελικά την επικράτηση του "σημιτικού μπλόκ" στις χθεσινές εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη των συνέδρων. Ομως, το φαινόμενο της αποχής χιλιάδων μελών που σε αρκετές περιπτώσεις - ιδιαίτερα στις μεγάλες οργανώσεις- ξεπερνά το ποσοστό του 30% αποτελεί το "καμπανάκι" τόσο για τον κ. Σημίτη όσο και γαι την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που και σε αυτή τη διαδικασία προσήλθε με "δύο γραμμές".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "σε ποσοστό μεγαλύτερο του 75% έφτασε η συμμετοχή των εγγεγραμμένων μελών του ΠΑΣΟΚ στις διαδικασίες ανάδειξης των 5.000 αντιπροσώπων για το Συνέδριο. Αν και όλες οι τάσεις εκτιμούν οτι με τις εσωκομματικές εκλογές δυνάμωσαν τη θέση τους, οι πληροφορίες απο τις Νομαρχιακές Επιτροπές ήθελαν ενισχυμένο το εκσυγχρονιστικό μπλόκ και τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει οτι "το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των δύο ΠΑΣΟΚ πιστοποίησαν οι χθεσινές εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος που διεξήχθησαν σε ολόκληρη τη χώρα για την ανάδειξη των περίπου 5.000 συνέδρων. Μέχρι την τελευταία ώρα οι λεγόμενοι "εκσυγχρονιστές" όπως κατήγγειλαν τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης επιχειρούσαν με διάφορες μεθοδεύσεις και λαθροχειρίες να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "μέσα σε κλίμα έντονων ζυμώσεων για το πώς και απο ποιούς θα ανατραπεί το υπάρχον αρνητικό κλίμα, αλλά με ορίζοντα την 13η Ιουνίου, προσήλθαν χθές στις κάλπες τα περίπου 210.000 μέλη του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή 5.300 συνέδρων. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά αργά το βράδυ - αν και σήμερα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση - το λεγόμενο μπλόκ των εκσυγχρονιστών με τις συμμαχίες που συγκροτούν τη σημερινή πλειοψηφία, συγκεντρώνει υπο την επιρροή τους το 65% των συνέδρων που εκλέγονται".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 1 March 1999 - 9:43:33 UTC