Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-03-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/03/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκθεση Κωστούλα
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] ΠΑΣΟΚ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο απόηχος της δημοσίευσης της έκθεσης Κωστούλα, η υπόθεση Οτσαλάν, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εγκλημα Νο 2. Δεν διδάχθηκαν τίποτε απο το φιάσκο. Ποιός έδωσε την έκθεση του πρέσβη Κωστούλα. Ολα τα "άκρως απόρρητα" και η γελοιότητα στον αέρα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εδωσαν την έκθεση στους "προστάτες", ενώ την αρνήθηκαν στους αρχηγούς των κομμάτων. Υποκριτικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Δίωξη για τη διαρροή άσκησε η Εισαγγελία.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Φρίκη: Πετάξτε τον έξω. "Να πάει σαφάρι. Να πάει όπου θέλει, μακριά απο εθνικά χρώματα". Σάββα κρέμονται τρείς υπουργοί απο σένα. Να πάς και να τους πετάξεις έξω με τη βία"

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανατροπή Σημίτη τον Ιούνιο. Οτσαλάν και ευρωεκλογές δρομολογούν ραγδαίες εξελίξεις. Ακης-Εσωκομματικοί: θέμα ηγεσίας αν χάσει τις εκλογές.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μυθομανής ο πρέσβης Κωστούλας. Κατασκεύασε την έκθεση-μαϊμού για μια θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο πολιτικός τάφος του Σημίτη. Η δημοσίευση της άκρως απόρρητης έκθεσης του πρέσβη Γ. Κωστούλα. Ο Πάγκαλος ενοχοποιεί πρωθυπουργό και Μπέρνς.

    ΕΘΝΟΣ: Εθνική παγίδα κρύβει η υπόθεση Οτσαλάν. Ο Δ. Ρέππας στο "ΕΘΝΟΣ" μιλάει για την έκθεση Κωστούλα και το Συνέδριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μας είδαν αλευρωμένους και μας πέρασαν για ψάρια. Μετά την απαγωή Οτσαλάν, οι Τούροι απειλούν για Αιγαίο-Θράκη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ψεύτης ο Σημίτης. Ξεγύμνωσε τον πρωθυπουργό ο Ελληνας πρεσβευτής στην Κένυα. Αλλα έλεγε στον λαό για την υπόθεση Οτσαλάν και άλλα προκύπτουν απο την απόρρητη αναφορά του πρεσβευτή κ. Κωστούλα. Ποιά είναι τα ψέματα;

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 2η αναφορά Κωστούλα-χαριστική βολή στην κυβέρνηση. Τι έγινε στην Κένυα μετά την παράδοση Οτσαλάν-Ο ρόλος Γιωργάκη και CIA. Τα οκτώ σημεία ενοχής για τον πρωθυπουργό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γκάλοπ: Ολα κάτω πλήν ΟΝΕ. Χάνει 5-2 η κυβέρνηση μετά Οτσαλάν. Πιο συμπαθής τώρα ο Γ. Α. Παπανδρέου.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Νέο Νταβός ζητούν Αγκυρα και Ουάσιγκτον. Ισχυρές πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση. Εφ'όλης της ύλης διάλογο απαίτησε χθές ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπ. Ετσεβίτ.

    ΕΣΤΙΑ: Η δημοσίευσις εθνικών απορρήτων. Για να πληροφορούνται οι τουρκικές υπηρεσίες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σάλος και δίωξη για τη δημοσίευση της έκθεσης. Και ανάκριση στο υπουργείο Εξωτερικών.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλάει για την υπόθεση Οτσαλάν, το ΠΑΣΟΚ και υπογραμμίζει: "Θέλουμε νίκη" στις ευρωεκλογές

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μεταλλαγμένο βαμβάκι στη Θεσσαλονίκη.

    [2] Εκθεση Κωστούλα

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους μεταξύ άλλων επισημαίνουν τα εξής: "ΤΑ ΝΕΑ" πιστεύουν-και θα συνεχίσουν να πιστεύουν-οτι... για ένα θέμα που έχει συνταράξει τη χώρα... επιτέλεσαν, με τη δημοσίευση της έκθεσης Κωστούλα, το καθήκον στο οποίο έχουν ταχθεί, το καθήκον δηλαδή της ενημέρωσης..Και αυτό το καθήκον με υπευθυνότητα και με ήσυχη συνείδηση... θα συνεχίσουν να επιτελούν-όποιες και αν είναι οι αντιδράσεις ή οι συνέπειες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "στάση τιμής και αξιοπρέπειας είναι για μας το γεγονός οτι παρείχαμε κάθε ανθρωπιστική βοήθεια και πλήρη προστασία στον Α. Οτσαλάν", δήλωνε ο κ Σημίτης λίγες ώρες μετά τη σύλληψη του Α. Οτσαλάν. Τα νέα στοιχεία απο την έκθεση Κωστούλα αφήνουν πολιτικά έκθετο τον πρωθυπουργό, ο οποίος όχι μόνο γνώριζε τις ενέργειες των υπουργών του, αλλά έσπευσε για το συμφέρον του ίδου και του κόμματός του να δώσιε ψευδέστατα στοιχεία για τις ενέργειες που έγιναν".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "στην Ελλάδα έχει προ πολλού καταλυθή κάθε έννοια "απορρήτου". Δημοσιεύονται κατά καιρούς διαβαθμισμένα έγγραφα (εμπιστευτικά, απόρρητα ή και άκρως απόρρητα), αλλά συνήθως δεν ευαισθητοποιείται κανείς. Οι εφημερίδες οχυρώνονται πίσω απο το "απόρρητο" των πηγών τους-αυτό δεν παραβιάζεται-και έτσι τα εθνικά μας μυστικά διανέμονται εν είδει "φέιγ βολάν".

    Αντίθετα η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "μυθομανής, επίορκος και επικίνδυνος είναι ο πρέσβης της ντροπής Γ. Κωστούλας ο οποίος υπερβαίνοντας κάθε όριο θρασύτητας κατασκεύασε την έκθεση -μαϊμού σχετικά με τη σύλληψη Οτσαλάν προκειμένου να εξασφαλίσει μια θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ αφού πλέον θεωρείται απόβλητος απο το διπλωματικό σώμα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει οτι "ηθικά και πολιτικά εκτεθειμένη η κυβέρνηση αλλά και προσωπικά ο πρωθυπουργός μετά τη "διαρροή" της έκθεσης στους προστάτες του Κώστα Σημίτη. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το θέμα της δημοσιοποίησης της έκθεσης απο την εφημερίδα "ΝΕΑ" το περασμένο Σάββατο, αποδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο οτι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είναι έρμαια στα χέρια των προστατών του, οι οποίοι συνεχίζουν να του καθορίζουν τις κινήσεις του και στα πιο κρίσιμα θέματα για τη χώρα, όπως είναι η υπόθεση Οτσαλάν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι "μια δεύτερη έκθεση-βόμβα του πρεσβευτή Γ. Κωστούλα έχει αποσταλεί στο υπουργείο Εξωτερικών και το πρωθυπουργικό γραφείο. Περιέχει στοιχεία φωτιά για την περίοδο μετά την παράδοση Οτσαλάν και μέχρι την επιστροφή στην Ελλάδα του ταγματάρχη Καλεντερίδη και των τριών συνοδών του Κούρδου ηγέτη".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ζητεί το τουρκικό πολιτικο-στρατιωτικό κατεστημένο, με διαβήαμτα που απέστειλε τις τελευταίες ημέρες προς την Αθήνα και την Ουάσιγκτον. Η κυβέρνηση Ετσεβίτ αμφισβητεί το δικαίωμα αυτοάμυνας των μονάδων Εθνοφρουράς στα νησιά και ανεβάζει τους τόνους της έντασης με νέες απειλές. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ζήτησε απο τη γείτονα να κατεβάσει τους τόνους, διότι θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για οτι συμβεί".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι σε απαρχή ιστορικών, δίκην "ακρωτηριασμού καθ'α αφορούν την Ελλάδα, αλλαγών στον γεωπολιτικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής μετατρέπεται το θέμα Οτσαλάν -ΡΚΚ και τούτο προς ώφελος φυσικά, της Τουρκίας και των ΗΠΑ. Στο τόξο που ξεκινά απο τα Βαλκάνια και ολοκληρώνεται στο βόρειο Ιράκ, πλήν των "διευθετήσεων"του Κοσόβου και του Κουρδικού, ως όλα δείχνουν, θα υπάρξουν ανατροπές και νέα "status"στν Θράκη και το Αιγαίο, ενώ ήγγικεν η εποχή "επιλύσεως" και του Κυπριακού επί τη βάσει, φυσικά, της επικυρώσεως των τετελεσμένων του 1974".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει οτι "την ώρα που ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ απαιτεί εφ'όλης της ύλης διάλογο μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, ο στόχος της Ουάσιγκτον για μια διαπραγμάτευση- "πακέτο" για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό παραμένει ενεργός και σύντομα αναμένεται να εκδηλωθούν οι πρώτες κινήσεις. Μεθαύριο Τετάρτη φτάνει στην Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τ. Μίλερ για να βολιδοσκοπήσει την ελληνική κυβέρνηση".

    [4] ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "ο Ακης Τσοχατζόπουλος έχει αποφασίσει να θέσει θέμα αντικατάστασης του Κώστα Σημίτη αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι ιδιαίτερα αρνητικό για το ΠΑΣΟΚ. Ομως, σ'αυτήν την περίπτωση θεωρείται βέβαιο οτι θα βρεί απέναντί του όλα τα άλλα ηγετικά στελέχη, τα οποία εκτιμούν οτι αν ανακινηθεί τώρα θέμα ηγεσίας, η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ θα βρεθούν μπροστά σε διαλυτικά φαινόμενα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "ευθεία απειλή στον καταρρέοντα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη εκτόξευσε χθές ο Ακης Τσοχατζόπουλος απο το φιλοκυβερνητική "ΒΗΜΑ", ο οποίος, για πρώτη φορά, είπε οτι, αν ηττηθεί το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, τότε "αναμφισβήτητα" θα τεθεί θέμα ηγεσίας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "οι ευρωεκλογές και η βόμβα Οτσαλάν θα δρομολογήσουν ραγδαίες εξελίξεις σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος για πρώτη φορά παραδέχθηκε ευθέως οτι, σε περίπτωση που ο Σημίτης χάσει τις εκλογές του Ιουνίου, θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Σε έκτακτη διαδικασία, είπε, θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν για νέο αρχηγό".

    "Δεν τίθεται θέμα αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ή ανασχηματισμού μετά το Συνέδριο, δηλώνει ο υπουργός Τύπου Δημ. Ρέππας, αφήνοντας αιχμές για τον κ. Τσοχατζόπουλο και τα άλλα στελέχη οτι θέτουν τέτοια ζητήματα με σκοπό τον έλεγχο της εξουσίας. "Η συζήτηση για αλλαγή ηγεσία γίνεται χωρίς λόγο", τονίζει σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο κ. Ρέππας όταν ερωτάται να σχολιάσει το θέμα που έθεσε στη χθεσινή του συνέντευξη ο κ. Τσοχατζόπουλος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) ισχυρίζεται οτι "η εκλογή για την ανάδειξη προέδρου στο 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα είναι μια τυπική, όπως όλα δείχνουν, διαδικασία, καθώς ο Κ. Σημίτης θα είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής αλλά θα είναι λάθος να πιστέψει κανείς οτι θα έχει έστω και κάτι απο τη ζωντάνια των προηγούμενων συνεδρίων. Το ντέρμπι που θα πάρει "όλα τα λεφτά" θα είναι για την πρώτη θέση στην Κεντρική Επιτροπή και θα θυμίζει περισσότερο "αδελφοκτόνο" πόλεμο, καθώς θα δοθεί ανάμεσα στον Κ. Λαλιώτη και τον Α. Τσοχατζόπουλο".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 8 March 1999 - 8:38:41 UTC