Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-03-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/03/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Συνέδριο ΠΑΣΟΚ
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Κοσσυφοπέδιο
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Χρηματιστήριο - Εταιρίες

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο απόηχος του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εφαγαν εκατοντάδες δις. Καταγγελία-σόκ τελωνειακών στον Εισαγγελέα. Απίστευτο κύκλωμα επωνύμων σε λαθρεμπόριο πετρελαίου.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ακη, ρίξε τον Σημίτη. Σώσε το ΠΑΣΟΚ. Ομαδική πίεση στον Τσοχατζόπουλο μετά το θρίαμβο.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: "Ολοι μαζί, αλλά σε όλα". Ρόλους καλείται να μοιράσει ο Κ. Σημίτης μετά την ψυχρολουσία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αγορά ΙΧ με πιστωτική κάρτα. Χωρίς προκαταβολή και με πολλές δόσεις. Οι σούπερ προσφορές απο τις εταιρίες.

    Η ΑΥΓΗ: Ανοίγει "πακέτα" προεκλογικών υποσχέσεων ο πρωθυπουργός μετά το συνέδριο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αρχίζουν οι προσλήψεις 80.000 ανέργων. Πρόγραμμα-μαμούθ επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Αυτοί είναι οι 72 πλουσιότεροι Ελληνες σε ακίνητη περιουσία, σύμφωνα με τις δηλώσεις που υπέβαλαν οι ίδιοι στην Εφορία.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πόλεμος στα Βαλκάνια. Απο ώρα σε ώρα αρχίζει η επίθεση. Ο Κλίντον εμπλέκει και την Ελλάδα.

    ΕΘΝΟΣ: Πυρετός για μια θέση στην 11άδα. Κρίσιμη η στελέχωση του Εκτελεστικού Γραφείου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο ψηλός διάβασε... ανοικτό γράμμα. Απλώς επανέλαβε αυτό που θα γίνει. Ολα δείχνουν πώς το ΠΑΣΟΚ θα χάσει τις ευρωεκλογές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ωρα μηδέν για τα Βαλκάνια. Κρίσιμες στιγμές για την ειρήνη- πυρετός στο Κοσσυφοπέδιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ετσι θα χτυπήσει το ΝΑΤΟ στο Κόσοβο. Παγκόσμια αποκλειστικότητα: στο φώς τα απόρρητα σχέδια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σφην-ΑΚΗ στον Σημίτη. Πονοκέφαλος στο Μαξίμου το 40% των "αντί" στην ΚΕ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εκρηξη Λαλιώτη. Συνέντευξη-βόμβα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Ποιοί φταίνε για την κατάληξη του Συνεδρίου.

    ΕΣΤΙΑ: Τα ποσοστά των ευρωεκλογών. Το "περίσσευμα" των δύο μεγάλων.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: 40%αύξηση των δανείων για ακίνητα. Εκρηξη στις αγοραπωλησίες. Πιέζονται έντονα προς τα πάνω οι τιμές.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μόνο 2,5 εκ. δηλώνουν οι μισοί Ελληνες. Πάνω απο 15 εκ. δρχ δηλώνουν 41 χιλιάδες άτομα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μπωφόρ στο Μαξίμου για το αποτέλεσμα. Συνομιλία Σημίτη-Ακη: Μπορούμε να συνεργαστούμε.

    ΝΙΚΗ: Η μεγάλη ανατροπή. Πολιτική νίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου στο 5ο συνέδριο. Η ωριμότητα των συνέδρων λειτούργησε εναντίον των μηχανισμών.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καταδίκη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στις ερχόμενες ευρωεκλογές. Συσπείρωση γύρω απο την πολιτική του ΚΚΕ είναι η καλύτερη απάντηση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αλλαγές στο Δημόσιο απο την Τρίτη του Πάσχα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μάχη 7 τρις. 22 δις Ευρώ διεκδικεί αύριο η Ελλάδα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Εγιναν "γροθιά" οι βιομήχανοι του Βορρά. Επεσε στο κενό η μεθοδευμένη επίθεση αθηναϊκών κύκλων κατά του συνδέσμου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μετα το συνέδριο η κρίση... Νικήθηκε η στημένη συνεδριακή μηχανή του Σημίτη.

    [2] Συνέδριο ΠΑΣΟΚ

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, "άνεμοι πολλών μπωφόρ πνέουν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών για την εκλογή του προέδρου, αλλά κυρίως την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής που ισχυροποίησαν ιδιαίτερα την πλευρά Τσοχατζόπουλου. Ο πρωθυπουργός, παρά την πίκρα του για το αποτέλεσμα, αναζητεί τρόπους για τη "νέα σύνθεση".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "αυτό που την Πέμπτη ξεκίνησε στο Ολυμπιακό Στάδιο ως "πορεία θριάμβου" του Κ. Σημίτη, η οποία κατέληξε σε τέτοιο ποσοστό επιδοκιμασίας προς το πρόσωπό του απο το κομματικό σώμα του συνεδρίου, ώστε να καθίσταται πασιφανής η αμηχανίαι των "εκσυγχρονιστών" προκαλεί πλέο μια νέα... ρευστότητα εντός του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "στην εκλογή του νέου Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ στρέφουν τώρα το ενδιαφέρον τους, οι του ΠΑΣΟΚ. Μετά την πολιτική νίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου, την "πρωτιά"- και με διαφορά απο το δεύτερο - στην ΚΕ καθώς και την εκλογή όλων των δικών του στελεχών, το μπλόκ του υπουργού Εθνικής Αμυνας θα εκλέξει 4 ή 5 στελέχη στο 11μελές Εκτελεστικό Γραφείο".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά οτι "δεν πρόλαβαν να σβήσουν οι απόηχοι απο τα "ζήτω" και τις ιαχές του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Ο Κ. Σημίτης συναισθανόμενος το κλίμα εκτός συνεδρίου, δηλαδή της λαϊκής δυσφορίας και δυσαρέσκειας, έσπευσε να μοιράσει "επιταγές μέλλοντος " και "πακέτα πόρων" επαναφέροντας στο προσκλήνιο το περίφημο "πακέτο της ένταξης" ή το δοξαστικώς επονομαζόμενο "πακέτο Σημίτη".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει οτι "ψυχρολουσία αποτέλεσαν για τους "ηρακλείς" του Κώστα Σημίτη (που υπήρξαν στο παρασκήνιο περισσότερο εκνευρισμένοι και εκδηλωτικοί απο τον ίδιο ) τα αποτελέσματα των δύο κρίσιμων ψηφοφοριών τόσο για τη θέση του προέδρου του Κινήματος όσο και για τις 180 θέσεις της ΚΕ. Η τελευταία ημέρα του Συνεδρίου έκλεισε με πονοκέφαλο του Σημίτη, σε αντίθεση με τον περίπατο εντυπώσεων της πρώτης ημέρας".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει οτι "το 5ο Συνέδριου του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος έλαβε τέλος, και το κυβερνών κόμμα πέρασε αισίως στην "επόμενη ημέρα"που ξεκίνησε μέν χθές, μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων για την ΚΕ ουσιαστικώς όμως θα λήξει με τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει οτι "ισχυρότερος Ακης και εσωκομματική αντιπολίτευση αποτελούν, μετά το συνέδριο, μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος θεωρεί "τέστ ενότητας" το χρόνο ως τις ευρωεκλογές".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται οτι "τη Δευτέρα οπότε θα συνέδριάσει η νέα σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής για να αναδείξει το νέο γραμματέα της και στη συνέχεια το νέο Εκτελεστικό Γραφείο θα δοκιμαστεί στην πράξη η "νέα συλλογικότητα" που εκφράστηκε απο το Συνέδριο".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "όλα τα θέματα της επικαιρότητας συμπεριλαμβανομένων των ελληνοτουρκικών διαφορών", σύμφωνα με τη διατύπωση που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο κ. Γ. Α. Παπανδρέου συζητήθηκαν χθές στις Βρυξέλλες μεταξύ του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών και του ΓΓ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα. Οπως διαφαίνεται τόσο απο τις ανταποκρίσεις, όσο και απο την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε στην Αθήνα το υπουργείο, διαφαίνεται η διάθεση απο πλευράς ΝΑΤΟ να προωθηθούν τα λεγόμενα "μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης" στο Αιγαίο που αποτέλεσαν πεδίο συζήτησης αλλά και συναίνεσης των δύο ημερών".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "η κυβέρνηση Σημίτη αρχίζει κρυφό παζάρι για Αιγαίο και Κύπρο, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ουάσιγκτον. Τις μετέφερε ο συντονιστής Τόμας Μίλερ στους Γ. Παπανδρέου και Γ. Κρανιδιώτη, ενισχύοντας το κλίμα θερμού επεισοδίου, με την προειδοποίηση οτι η Αγκυρα θα γίνεται ολοένα πιο αδιάλλακτη, για να εξασφαλίσει άλλοθι για νέες υποχωρήσεις στην κυβέρνηση Σημίτη".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "την επιμονή του ΝΑΤΟ για την επίτευξη μιας ελληνοτουρκικής συμφωνάις για τα ΜΟΕ στο Αιγαίο εξέφρασε ο γγ της βορειοαντλαντικής συμμαχίας Χ. Σολάνα στον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου κατά τη χθεσινή συνάντησή του στις Βρυξέλλες. Ο κ. Παπανδρέου αφού εξέφρασε την προθυμία της Ελλάδας να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ για την επίτευξη του στόχου αυτού, διατύπωσε ορισμένες επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο η τουρκική πλευρά διαθέτει την πολιτική βούληση να ανταποκριθεί, αφού διανύει προεκλογική περίοδο".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται οτι "ο αντιπτέραρχος Δημήτρης Λυντζεράκος θα επισκεφθεί την Αγκυρα, ύστερα απο πρόσκληση του τούρκου ομολόγου του, αρχηγού του γενικού επιτελείου αεροπορίας πτέραρχου Ιλχάν Κιλίτς. Απο στρατιωτικές πηγές έγινε γνωστό οτι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί απο 22 έως 24 Απριλίου στο πλαίσιο συνάντησης του ΝΑΤΟ και ο Ελληνας αρχηγός θα συνοδεύεται απο ομάδα αξιωματικών. Θα είναι η πρώτη υψηλού επιπέδου επίσκεψη Ελλήνων αξιωματικών στην τουρκική πρωτεύουσα και θεωρείται σαφής ένδειξη της υποχώρησης της έντασης που γνώρισαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την υπόθεση Οτσαλάν".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "σε νέες προκλήσεις είς βάρος της χώρας, με μοχλό πίεσης για μια ακόμα φορά τη Δυτική Θράκη προχωρεί η Τουρκία. Η Αγκυρα προσφεύγει στα ευρωπαϊκά και ελληνικά δικαστήρια, επιδιώκοντας την αναδρομική κατάργηση του άρθρου 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας με στόχο την επιστροφή χιλιάδων Τούρκων - όχι μουσουλμάνων- οι οποίοι, εκτός των άλλων, θα διεκδικήσουν και ανύπαρκτες μουσουλμανικές περιουσίες".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που συνέρχεται αύριον και μεθαύριον είς το Βερολίνον είναι το καταλληλότερον βήμα για να προβάλη η Ελλάς συγκροτημένον αντίλογον προς την αχαλίνωτον τουρκικήν προπαγάνδαν. Μπορεί βεβαίως πολλοί-λίαν όψιμοι ευρωπαϊσταί- να αντείπουν οτι η σύνοδος αυτή είναι αφιερωμένη είς το μέλλον της Ευρώπης και δεν μπορούμε να μεταφέρουμε εκεί τας ελληνοτουρκικάς διαφοράς. Κάνουν όμως τεράστιο λάθος".

    [4] Κοσσυφοπέδιο

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "στις δραματικές διαβουλεύσεις της ύστατης ώρας, στο Βελιγράδι, μεταξύ του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του Αμερικανού μεσολαβητή Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ κρέμονταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, οι προοπτικές της ειρήνης για το Κοσσυφοπέδιο αλλά και τα Βαλκάνια. Είναι χαρακτηριστικό οτι το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ανακοίνωσε οτι απο τις 3.30 το πρωί σήμεα θα έχει απ'ευθείας σύνδεση με το Κοσσυφοπέδιο και το Βελιγράδι".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς απο τις διπλωματικές ζυμώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Παρίσι αλλά και τη μετέπειτα στάση των Σέρβων και των Αλοβανόφωνων θα εξαρτηθεί η διατήρηση της εύθραυστης και ήδη "πληγωμένης" ειρίνης ή η έκρηξη της πυριτιδαποθήκης των Βαλκανίων".

    "Αποφασισμένο να εξαπολύσει ακόμη και χερσαία επίθεση είς βάρος της Γιουγκοσλαβίας είαν ιτο ΝΑΤΟ σε περίπτωση που το Βελιγράδι και ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν υποκύψουν στις "απαιτήσεις" ("demands") της διεθνούς κοινότητας. Αυτό προκύπτει απο τα απόρρητα σχέδια της Ατλαντικής Συμμαχίας για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία που δημοσιεύει σήμερα σε παγκόσμια αποκλειστικότητα ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αποκαλύπτοντας τι θα συμβεί αν υπο το βάρος των αφόρητων αμερικανικών πιέσεων δοθεί τελικά το "πράσινο φώς" για χτύπημα εναντίον της γειτονικής χώρας".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "ενώ το ΝΑΤΟ προχωρεί στη λήψη των τελευταίων προπαρασκευαστικών αποφάσεών του για τη στρατιωτική επέμβασή του στο Κόσοβο, ενώ παράλληλα οργανώνει τις ύστατες διπλωματικοπολιτικές παρεμβάσεις του προκειμένου να αναγκάσει τον κ. Μιλόσεβιτς να υπογράψει την ειρηνευτική συμφωνία του Ραμπουγιέ, οι 15 ΥΠΕΞ της Κοινότητας, στη χθεσινή σύνόδό τους στις Βρυξέλλες, κάνουν και αυτοί έκκληση στο Βελιγράδι να αρπάξει την τελευταία ευκαιρία που του δίνεται προκειμένου ν'αποφευχθεί η αιματοχυσία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει οτι "η αντίστροφη μέτρηση για τη στρατιωτική επέμβαση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο έχει αρχίσει. Την ώρα που ο "μάγος της διπλωματίας" Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, συναντιόταν με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για να του μεταφέρει το τελεσίγραφο της Δύσης, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ατλαντικής Συμμαχίας, που έχουν αναπτυχθεί στα γειτονικά Σκόπια, έκαναν "πρόβα πολέμου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "σκεπτικισμός επικρατεί στο Υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και την εμμονή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη μη αποδοχή των προϋποθέσεων που τίθενται γαι την αποτροπή ανάληψης στρατιωτικής δράσης εκ μέρους της ΝΑΤΟϊκής Συμμαχίας".

    (Γ. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από τις εισηγμένες εταιρίες, η διορθωτική πτώση τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η επικείμενη πώληση της Ιονικής Τράπεζας, η ομιλία Καραμανλή στο ΕΒΕΑ και η άνοδος του δολαρίου στις διεθνείς αγορές είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Κοσσυφοπέδιο: Μια κλωστή κρατά πλεόν την ειρήνη".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ποιοι "γύρισαν" το Χρηματιστήριο - Η αρχική άνοδος κατέληξε σε οριακή μείωση".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στις 15 Απριλίου θα γίνει γνωστός ο νέος ιδιοκτήτης της Ιονικής - Εντονο παρασκήνιο και προετοιμασίες από τους 3 μνηστήρες".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σαφάρι ενός τρισ. από εισηγμένες στη Σοφοκλέους ενώ αναμένεται ρυθμός τεσσάρων εισαγωγών την εβδομάδα".

    [6] Χρηματιστήριο - Εταιρίες

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Περισσότερο από ένα τρισ. δρχ. αναμένεται να αντλήσουν από το Χρηματιστήριο οι εισηγμένες εταιρίες, εντός των προσεχών μηνών, προχωρώντας σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. Περισσότερες από 40 επιχειρήσεις έχουν ήδη ανακοινώσει το ύψος της αύξησης, ενώ 9 έχουν γνωστοποιήσει την πρόθεση τους για αύξηση κεφαλαίου και μετάταξη στην Κύρια Αγορά".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Tuesday, 23 March 1999 - 11:23:40 UTC