Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-03-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/03/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικά
  • [3] Κόσσοβο
  • [4] Σύνοδος ΕΕ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στο Κόσσοβο, η σύνοδος κορυφής της ΕΕ και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Το πείραμα του φασισμού (Κόσσοβο)

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Το διεθνές... άδικο. Και για ελληνοτουρκικό πόλεμο μίλησε ο Κλίντον. Ποιές οι συνέπειες για την Ελλάδα. Που αποσκοπεί το σχέδιο αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εφυγαν κρυφά 300 πύραυλοι. Που τους στείλατε κ. Κ. Σημίτη;

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Γιατί αυτό το έγκλημα; Λαϊκή κατακραυγή για ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεκάδες οι νεκροί απο τους ολονύκτιους βομβαρδισμούς.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Καραγκιόζηδες όλοι οι ηγέτες της Ευρώπης. Αποδείχτηκαν όλοι τους μικρομεσαίοι, αχυράνθρωποι και επικίνδυνοι για την ειρήνη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Που το πάει το ΝΑΤΟ. Μιλάει ο Σολάνα. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ με άρθρο του αποκλειστικά για το "ΒΗΜΑ" εξηγεί τους στόχους. Ο Χόλμπρουκ περιμένει τηλεφώνημα εάν και όταν λυγίσουν οι Σέρβοι.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φονιάδες. Ο Αδόλφος Κλίντον σκοτώνει αμάχους στη Σερβία και ανατινάζει τα Βαλκάνια. Οι ναζί της Ουάσιγκτον προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για πόλεμο Ελλάδος-Τουρκίας και εκβιάζουν την Αθήνα.

    ΕΘΝΟΣ: Ωρες ντροπής. 54 χρόνια μετά απο τον Χίτλερ ξανάφεραν τον πόλεμο στην Ευρώπη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Απ. Κακλαμάνης: Ντρέπομαι ως Ευρωπαίος πολίτης. Μίλησε αντρίκια και σταράτα για τους Αμερικανούς. Μας πάνε σε ένα προγραμματισμένο Μεσαίωνα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γύπες στα Βαλκάνια Αμερικάνοι, Αγγλοι και Γερμανοί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σε πόλεμο βάζουν την Ελλάδα. Κλίντον, Μπλέρ και Σρέντερ αγνόησαν τον Σημίτη και εμμένουν σε εμπλοκή Αθήνας- Αγκυρας. Νέα δοκιμασία για οικονομία, τουρισμό και χρηματιστήριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΝΑΤΟ το έγκλημα. Ο Κλίντον ποδοπατά τον ΟΗΕ και σέρνεται πίσω του η Ευρ. Ενωση.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Η μεγάλη επιδρομή. Εκατοντάδες αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έσκαψαν τη Σερβία. Βρόμικο παιχνίδι στα Βαλκάνια. Γ. Παπανδρέου στην "Ε": "ολέθριες συνέπειες".

    ΕΣΤΙΑ: Οι βομβαρδισμοί διχάζουν τις ΗΠΑ. Η πολιτική Κλίντονο οδηγεί σε αδιέξοδο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η φωτιά απο ΝΑΤΟ-ΗΠΑ αγγίζει Σκόπια, Αλβανία. Καταστροφικότερο το δεύτερο κύμα των βομβαρδισμών. Νύχτα κολάσεως έζησε ο σερβικός λαός που αντιστέκεται σθεναρά.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Καλημέρα ΝΑΤΟ. "Καλή" νύχτα Βαλκάνια. Σκόπια: Οι Σέρβοι με μολότωφ κατά πρεσβειών των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γερμανίας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Προβοκάτσια Κλίντον σε βάρος της Ελλάδας. Οργισμένη αντίδραση απο Στεφανόπουλο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ξεσηκωθείτε. Το ΝΑΤΟ ματώνει τα Βαλκάνια. Η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε την απόφαση για τη δολοφονική επιδρομή.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ματώνουν τα Βαλκάνια χτυπώντας γυναικόπαιδα. Νέοι βομβαρδισμοί τη νύχτα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Good Morning Βαλκάνια.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Θα μας ξυπνήσει ο πόλεμος; Νύχτα κολάσεως στους ουρανούς της Γιουγκοσλαβίας.

    [2] Ελληνοτουρκικά

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "έντονη ενόχληση έχει προκαλέσει στην Αθήνα η προβοκάτσια Κλίντον κατά της Ελλάδας με την επίμονη προσπάθειά του να διασυνδέσει, συνεπικουρούμενος απο τον κ. Μπλέρ, τα ελληνοτουρκικά με τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "την ώρα ακριβώς που τα Βαλκάνια μεταβάλλονται για μια ακόμη φορά σε "πυριδαποθήκη της Ευρώπης", οι ΗΠΑ, εγκαταλείποντας όλα τα προσχήματα, μιλούν ούτε λίγο ούτε πολύ για γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή. Γιατί αυτό ουσιαστικά είπε ο πλανητάρχης Κλίντον, εμπλέκοντας στην υπόθεση του Κόσοβου τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πιθανότητα ελληνοτουρκικής εμπλοκής".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει οτι "διερχόμαστε το τελευταίο έτος του 20ού αιώνα και εξακολουθούν να καταπιέζονται οι ατομικές ελευθερίες και να εξευτελίζονται οι σχετικές διακηρύξεις. Το διεθνές περιβάλλον στην περιοχή μας είναι υψηλά φορτισμένο, ενώ εκτυλίσσεται ένας νέος χάρτης συνόρων και σφαιρών επιρροής. Κυρίαρχος παίκτης των εξελίξεων οι ΗΠΑ. Σταθερές απειλές για την Ελλάδα η Τουρκία και ο εαυτός της".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "σαφείς υπαινιγμούς για τη δήλωση του προέδρου Κλίντον με την οποία υποστήριξε οτι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο μπορεί να εξελιχθεί σε ελληνοτουρκικό πόλεμο, άφησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ύστερα απο το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα. Εκνευρισμό και καχυποψία προκαλούν στην ελληνική κυβέρνηση οι διαδοχικοί ισχυρισμοί του Αμερικανού προέδρου Μπίλ Κλίντον, για κίνδυνο ελληνοτουρκικής σύρραξης εξαιτίας της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά οτι "η επέτειος της 25ης Μαρτίου εορτάσθηκε φέτος μέσα σε κλίμα έντονης ανησυχίας για τις τραγικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και τους ισχυρούς της γής να εμπλέκουν στην ένταση τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία επεσήμανε στα μηνύματά της τους κινδύνους που πηγάζουν απο τις εξελίξεις στα Βαλκάναι και καλούν σε ενότητα όλους τους Ελληνες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι "η επιεικώς αντιφατική αυτή τοποθέτηση των αμερικανών και νατοϊκών αξιωματούχων, αλλά και οι συνεχείς αναφορές στον κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης με εμπλοκή της Ελλάδας και της Τουρκίας, δημιουργούν υπόνοιες για ευρύτερο σχέδιο συνοριακών ανακατατάξεων. Ανάμεσα στα θύματα θα βρεθεί χωρίς αμφιβολία και η χώρα μας με μια κυβέρνηση η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις σε ρόλο υποτελούς της νέας τάξης πραγμάτων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως παρά το διπλό εληνικό διάβημα διαμαρτυρίας, ο πρόεδρος Κλίντον στο χθεσινο μεταμεσονύκτιο διάγγελμά του, αναφέρθηκε εκ νέου στο ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής σύρραξης μπλέκοντας μάλιστα "αυταπάγγελτα" και την ελληνική μειονότητα στη Β. Ηπειρο".

    [3] Κόσσοβο

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "αυτή τη φορά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η απόφασις του προέδρου Κλίντον να προχωρήση στον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας καταπατώντας εν ψυχρώ την εθνική κυριαρχία της, αμφισβητείται και στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αμερικανική κοινή γνώμη είναι διχασμένη, ενώ τα δύο σώματα του Κογκρέσου που συνήνεσαν κατ'αρχήν στην απόφαση του Προέδρου διατηρούν σοβαρώτατες επιφυλάξεις".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "ο κίνδυνος επέκτασης της πολεμικής σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή είναι πλέον ορατός δια γυμνού οφθαλμού. Οι χθεσινοί νατοϊκοί βομβαρδισμοί καθ'άπασα τη γιουγκοσλαβική επικράτεια, την αυτή ώρα ήταν σφοδρότατοι, πολλαπλάσιας ισχύος απο τους προχθεσινούς. Απο την πλευρά της η Γιουγκοσλαβία έδειξε οτι εμμένει εμφαντικα'στις αρχικές της θέσεις και χθές ο πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έκοψε κάθε γέφυρα επικοινωνίας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "ο γιουγκοσλαβικός λαός είναι αυτός που πληρώνει με αίμα, πόνο και δάκρυα τη νέα επίδειξη κυνισμού και βαρβαρότητας της αμερικανικής υπερδύναμης. Στην Ευρώπη οι λαοί δεν υφίστανται τις ίδιες συνέπειες, χάνουν όμως κάτι ιδιαίτερα πολύτιμο: την ψυχή τους, τον αυτοσεβασμό τους, το αίσθημα αξιοπρέπειας".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "η ελληνική εμπλοκή στη χιτλερικού χαρακτήρα ΝΑΤΟϊκή εισβολή στη Γιουγκοσλαβάι είανι δεδομένη κα πέρα απο κάθε αμφισβήτηση και απορρέει απο τη σχέση υποτέλειας που έχει η Ελλάδα με το ΝΑΤΟ. Η εμπλοκή αυτή είναι είτε άμεση με τη συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων είτε έμμεση με την παροχή υποστήριξης στις υπόλοιπες ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις".

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει οτι "την πικρή γεύση της "νέας τάξης" που προωθούν οι ΗΠΑ για τη βαλκανική χερσόνησο, αισθάνονται απο προχθές οι λαοί της προικισμένης χερσονήσου του Αίμου, όταν οι καπιταλιστές της δύσης εξαπέλυσαν τον θάνατο κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του εκτιμά μεταξύ άλλων οτι "δεν αναμέναμε, βεβαίως την επίθεση εναντίον της Σερβίας για να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα οτι είναι δεδομένη η απόφαση του Κλίντον και των ΗΠΑ να επιβάλουν την κυριαρχία και τις θελήσεις τους ανά την υφήλιο. Εκείνο όμως που δεν θεωρούσαμε ως δεδομένο ήταν την επαίσχυντη στάση που θα τηρούσαν κάποιοι οι οποίοι διαφορετικά ρόλο έχουν ταχθεί να διαδραματίζουν στα παγκόσμια πράγματα και άλλους οραματισμούς και φιλοδοξίες διατείνονται οτι θέλουν να προωθήσουν για λογαρισμό των λαών τους οποίους εκπροσωπούν".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "έντονη ανησυχία και μεγάλο προβληματισμό έχουν δημιουργήσει στο σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και η ΝΑΤΟϊκή επέμβαση κατά των Σέρβων. Η ανησυχία των Ελλήνων πολιτικών αποτυπώνεται πάντως και στις δηλώσεις τις οποίες κάνουν, όπου όλοι τάσσονται ακόμη και αυτή τη στιγμή υπέρ της αναζήτησης πολιτικής λύσης".

    "Το ενδεχόμενο αλλαγής συνόρων στην περιοχή θα έχει ολέθριες συνέπειες και θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στην ΕΞΟΥΣΙΑ. Ο υπουργός δεν κρύβει την ανησυχία του για το απρόβλεπτο των εξελίξεων μετά τη ΝΑΤΟϊκή επίθεση κατά της Σερβίας. Ο κ. Παπανδρέου προειδοποιεί γαι τους κινδύνους αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ομολογεί οτι στην ΕΕ δεν υπήρξε κοινή άποψη, με αποτέλεσμα να πρυτανεύουν οι επιλογές των ΗΠΑ".

    Κατά το ΒΗΜΑ, "παρά τους νέους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς το Βελιγράδι εμφανίζεται άκαμπτο: χθές διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις του με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία ενώ απέλασε τους ξένους δημοσιογράφους πλην Ελλήνων, Κινέζων, Ρώσων και Ιαπώνων. Στο ΝΑΤΟ πάντως άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα ρήγματα καθώς ο ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ'Αλέμα εξέφρασε αμφιβολίες γαι το κατά πόσον πρέπει να συνεχισθούν οι βομβαρδισμοί. Αντιρρήσεις εκφράζει και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη δώσει οδηγίες στον Μόνιμο Αντιπρόσωπό της στο ΝΑΤΟ να διατυπώσει επιφυλάξεις για τη μετάβαση στην τρίτη φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων".

    [4] Σύνοδος ΕΕ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "ολονύχτια μάχη για τους πόρους των ευρωπαϊκών ταμείων έδιναν οι 15 ηγέτες της ΕΕ στο Βερολίνο. Οι περισσότερες χώρες με πρωταγωνίστριες τις πλούσιες του Βορρά, θέλουν να μειώσουν αυτούς τους πόρους. Αλλά αντιδρούν οι χώρες του Νότου, με πρώτην την Ελλάδα, η οποία εξαρτά την ανάπτυξή της και την εκτέλεση πολλών μεγάλων έργων απο τα χρήματα αυτά. Τα ποσά είναι πολύ μεγάλα. Η Ελλάδα θέλει να διατηρηθούν τουλάχιστον στο ύψος του προηγούμενου "πακέτου" και αυτό σημαίνει περίπου έξι τρις δρχ για την επταετία 2000-2006".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει οτι "περικόπτονται κατά 2,3 δις ευρώ -750 δις δρχ περίπου- οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων και του Ταμείου Συνοχής που προορίζονται για την Ελλάδα στο πλαίσιο εφαμογής του Γ'Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, το οποίο αφορά στην περίοδο 2000-2006. Αιτία του δραστικού αυτού περιορισμού είναι ο προσανατολισμός του Συμβουλίου, με πρωτοβουλία της γερμανικής προεδρίας, στον περιορισμό των δαπανών του κοινοτικού προϋπολογισμού".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει οτι "τα λεφτά είναι πολλά για να τα αφήσουμε στο τραπέζι", ήταν η φράση με την οποία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, περιέγραψε εύγλωτα τη μεγαλειώδη παρτίδα του πόκερ που παίχθηκε μέχρι τα ξημερώματα χθές στο Βερολίνο, με έπαθλο ένα καλό κομμάτι απο την πίτα της "Ατζέντα 2000".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 26 March 1999 - 14:16:34 UTC