Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-05-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/05/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ευρωεκλογές
  • [3] Γιουγκοσλαβικό
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Φορολογική πολιτική
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματαγορά - Κεφαλαιαγορά - Πιέσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Το Γιουγκοσλαβικό, οι ευρωεκλογές, το Κυπριακό και η φορολογική πολιτική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κρίσιμη συνάντηση Ψηλού-Μιλόσεβιτς, ενώ οι Ρώσοι απειλούν να τα παρατήσουν.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ελληνας "καίει" τον Κλίντον. Ο αρχηγός της CIA Τζόρτζ Τενετ(όπουλος) αποκαλύπει τη διαρροή.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εξπρές του μεσονυχτίου για Σημίτη. Συζήτηση για Οτσαλάν στην ΚΕ.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ομολογία ήττας απο τον Σημίτη. Παραδέχθηκε "αντικειμενικές δυσκολίες" μετά την πενιχρή συγκέντρωση στο Ηράκλειο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 91% κατά των χειρισμών Σημίτη. Το 99,5% των Ελλήνων καταδικάζει τους βομβαρδισμούς.

    Η ΑΥΓΗ: "Ειρηνευτική δύναμη" για τις χερσαίες επιχειρήσεις. Το ΝΑΤΟ αποφάσισε χθές, με τη συμφωνία της Ελλάδας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κοντά στη νίκη το ΠΑΣΟΚ. Ολα τα στοιχεία της τελευταίας δημοσκόπησης της "METRON ANALYSIS".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Μείωση φορολογίας. Οι νέοι μικρότεροι συντελεστές φόρου για όλες τις επιχειρήσεις, εισηγμένες και μη στο ΧΑΑ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο Εισαγγελέας "απομόνωσε" τη CIA. Με εντολή Κολιοκώστα ο φάκελος για τη βόμβα κατά του Γ. Τράγκα αφαιρέθηκε απο την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

    ΕΘΝΟΣ: Χρονιά ρεκόρ για τον Τουρισμό. 12 εκ. τουρίστες. Ανατρέπονται οι δυσμενείς -λόγω πολέμου- προβλέψεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το θηρίο του 666 μπαίνει, τώρα, στις τσέπες μας. Χαραγμένο, κανονικά πλέον, στις πιστωτικές κάρτες. Τα... αποκαλυπτήρια σήμερα στις 9 μμ απο τη Μ. Δουράκη στην Τηλετώρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πέφτουν τα κάστρα. Σαρώνεται το ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ναί Σημίτη στη χερσαία επέμβαση. Η Ελλάδα συνυπέγραψε την απόφαση του ΝΑΤΟ για αποστολή 50.000 ανδρών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μικραίνει η διαφορά, αλλά... Γκάλοπ της ΟΡΙΝΙΟΝ για την "Ε" ΠΑΣΟΚ: 27,4%. ΝΔ: 29,5%

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: 48.000 άντρες για ειρήνη ή πόλεμο. Διπλασιάζονται οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

    ΕΣΤΙΑ: Δεν είναι κόμμα οι "Φιλελεύθεροι". Εκτός Διακομματικής οι εκπρόσωποί του.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέα φάση αβεβαιότητος για τις χρηματαγορές. "Διόρθωση" τιμών σε περίπτωση αυξήσεως των επιτοκίων ΗΠΑ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Η διπλωματία απέθανε... οι σκοτεινές ημέρες για την ειρήνη συνεχίζονται. Υπο τους ήχους των εκρήξεως των βομβών στο Βελιγράδι, συναντώνται στη Μόσχα Τσερνομίρντιν-Τάλμποτ-Αχτισάαρι.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μάχη για το 13,6% αναποφάσιστων δίνουν τα κόμματα. Κατά δύο μονάδες προηγείται ακόμη η ΝΔ.

    ΝΙΚΗ: Στο 2% η ψαλίδα. Μειώνεται η απόσταση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΚΕ: ψηφοδέλτιο συμπαράταξης και προοπτικής. Στη μάχη δυναμικά τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 5 μέτρα για τουρισμό ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τη "θεραπεία" των συνεπειών της κρίσης.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ιδιο τροπάριο. Και νέα όξυνση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Κατηγορώ Γκάλι. Γιατί οι ΗΠΑ επέλεξαν να επιβληθούν με την ισχύ αντί της διπλωματίας. Η Ολμπράϊτ με πολέμησε, με μισούσε. Οι ΗΠΑ τα έκαναν θάλασσα στον ΟΗΕ. Ο Κλίντον βυσσοδομούσε εναντίον μου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Ελλάδα ψηφίζει ειρήνη. Η Δύση συνεχίζει τον παράλογο πόλεμο.

    [2] Ευρωεκλογές

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "μάχη -ψήφο για το 13,6% των πολιτών, που παραμένουν αναποφάσιστοι 18 ημέρες πριν απο τις εκλογές, δίνουν τα κόμματα. Την ίδια στιγμή, η διαφορά μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στις δύο ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ενώ τρίτο κόμμα είναι το ΚΚΕ, τέταρτος ο ΣΥΝ και πέμπτο το ΔΗΚΚΙ"

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά οτι "προβάδισμα της ΝΔ αλλά με σαφώς μειωμένη διαφορά (2,1 μονάδες) και με το συνλικό ποσοστό των δύο μεγάλων κομμάτων μα ην ξεπερνά το 60% καταγράφει το πρώτο μέρος της πανελλαδικής δημοσκόπησης, που διενήργησε η εταιρία ΟΡΙΝΙΟΝ απο τις 13-23 Μαϊου για λογαριασμό της "Ε". Ενισχυμένο εμφανίζεται το ΚΚΕ, ενώ ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ διατηρούν σταθερή τη δύναμή τους. ΠΟΛΑΝ και Φιλελεύθεροι βρίσκοτναι μακριά απο το όριο του 3%. Κρίσιμες παράμετροι: η αποχή, η συσπείρωση και η αβεβαιότητα της ψήφου".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "όλοι μαζί και ουσιαστική συμμετοχή των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην τελευταί αφάση του προεκλογικου αγώνα ζητά τώρα η ηγεσία του κυβενρώντος κόμματος. Μπορεί δηλαδή να μίκρυνε η "ψαλίδα" μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και το ποσοστό της διαφοράς - υπέρ της Νδ - να περιορίστηκε στο 2% (σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της "Metron Analysis"), ωστόσο ουδείς στο κυβενρών κόμμα δηλώνει με βεβαιότητα οτι στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ θα πάρει την πρωτιά".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "δύο εκατοστιαίες μονάδες χωρίζουν την πρώτη Νέα Δημοκρατία απο το δεύτερο ΠΑΣΟΚ στην "πρόθεση ψήφου" για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η δημοσκόπηση της "METRON ANALYSIS" που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Χαριλάου Τρικούπη και ολοκληρώθηκε μόλις την περασμένη Κυριακή. Τα στοιχεία της εταιρίας δείχνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προγηείται με 31,4% και ν'ακολουθεί με 29,4% το ΠΑΣΟΚ. Και το αποτέλεσμα αυτό ερμηνεύεται διπλά: απο το μέν κυβερνών κόμμα οτι "κλείνει η ψαλίδα" ανάμεσα σε κείνο και τη ΝΔ απο τη δε Ρηγίλλης οτι "μεγαλώνει".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει οτι "είναι πλέον προφανές οτι η κυβέρνησις εν όψει των ευρωεκλογών έχει τελείως χάσει κάθε μέτρον. Αντί απο μακρού χρόνου να εκγύψη στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθή με την παντελώς απαράδεκτον νοοτροπίαν της ΑΤΕ, επιτρέπει να προχωρή η Τράπεα αυτή σε ρυθμίσεις χρεών που έχουν έντονο προεκλογικόων και εντονώτερον εξωπαργματικόν χαρακτήρα".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ επισημαίνει οτι "απογοητευμένος απο την πενιχρή συγκέντρωση του Ηρακλείου ακι απο τη "λευκή απεργία" των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος ο πρωθυπουργός Κώστας σημίτης παραδέχθηκε οτι "υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στην προσπάθεια" που καταβάλλει η κυβέρνηση. Η δήλωση ερμηνεύεεται ως αβίαστη ομολογία της επερχόμενης ήττας του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και προκάλεσε εντύπωση στους κομματικούς που την άκουσαν".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "ερίζουν για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε μια ακόμα προσπάθεια να επηράσουν ο καθένας για λογαριασμό του την κοινή γνώμη. Η δημοσκόπηση της Metron Analysiw, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΕΓ του κυβερνώντος κόμματος αποδεικνύει πως η ψαλίδα μεταξύ Νδ και ΠΑΣΟΚ μειώθηκε περαιτέρω, φθάνοντας το 2%".

    [3] Γιουγκοσλαβικό

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ ενέκριναν χθές το αίτημα του στρατηγού Κλάρκ να αυξηθεί κατά 20.000 ο αριθμός των ανδρών της ΝΑΤΟϊκής δύναμης που εδρεύει στην ΠΓΔ Μακεδονίας. Η αποστολή των νέων δυνάμεων θα γίνει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές μέσω του λιμένος της Θεσσαλονίκης, απ'όπου έχουν διέλθει και οι άλλοι 30.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ με βαρύ πολισμό. Η ΝΑΤΟϊκή δύναμη προβλέπεται να έχει και πολιτικές αρμοδιότητες. Η μετατροπή του Κοσσυφοπεδίου σε προτεκτοράτο αποτελεί έναν στόχο".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "σε πλήρες αδιέξοδο προσκρούουν οι προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Γιουγκοσλαβικό είπε χτές ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικό Ιγκόρ Ιβανόφ. Προς τι τότε η νέα 48ωρη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Σ. Τάλμποτ, στη ρωσική πρωτεύουσα; Ο Τάμποτ χτές βράδυ αναμενότταν να συναντηθεί με Ρώσους διπλωμάτες, ενώ σήμερα θα έχει συναντήσει ςμε τον Ρώσο ειδικό απεσταλμένο Βίκτορ Τσερνομίρντιν, τον Φιλανδό πρόεδρο Μάρτι Αχτισάαρι και τον υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ. Υποτίθετα πως μετά απο αυτές τις τριμερείς διαβουλεύσεις ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν θα μεταβεί στο Βελιγράδι για να ενημέρωση τη γιουγκοσλαβική ηγεσία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "η κυβέρνηση Σημίτη, που εντός Ελλάδας εκφράζει την αντίθεσή της στους βομβαρδισμούς και στο ενδεχόμεον χερσαίων επιχειρήσεων, συνυπέγραψε χθές στις Βρυξέλλες την απόφαση για την αποστολή 50.000 ανδρών στα σύνορα των Σκοπίων και της Αλβανίας. Το ΝΑΤΟ βάφτισε τους 50.000 "ειρηνοποιούς" στην πραγματικότητα, όμως οι στρατιώτες αυτοί θα πραγματοποιήσουν τη χερσαία εισβολή στη Γιουγκοσλαβία όταν αυτή αποφασισθεί. Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μπακογιάννη μεταβαίνουν σήμεαρ στο Βελιγράδι για συνομιλίες με τον Μιλόσεβιτς, ενώ η σερβάι ζεί τραγικές στιγμέ ς χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, "σταθεροί στις θέσεις τους για συνέχιση και επέκταση του πολέμου στα Βαλκάνια παραμένουν οι αμερικανοί και το "σιδερένιο τους χέρι" στο ΝΑΤΟ, τη στιγμή που η διπλωματία διέρχεται την θανάσιμη αγωνία της. Ο γγ του ΝΑΤΟ και παλιός αντι-ΝΑΤΟϊκός σοσιαλιστής Χαβίε Σολάνα, ανακοίνωσε οτι οι επιδρομές θα συνεχιστούν, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της πραγματοποίησης χερσαίων επιχειρήσεων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "με την πείνα προ των πυλών, χωρίς νερό και ηλεκτρισμό, με τη διπλωματία να βραδυπορεί και τις βόμβες να πέφτουν σαν το χαλάζι, η διαβίωση του γκουγκοσλαβικού λαού βαδίζει προς τα όρια της εξαθλίωσης και τίποτε επί του παρόντος δεν δείχνει τη λύση. Αντιθέτως, οι σύμαμχοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να διπλασιάσουν τον αριθμό των δυνάμεων που θα σταθμεύουν στα Σκόπια".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "οι 9 στους 10 Ελληνες καταδικάζουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουρηγού Κ. Σημίτη στη γιουγκοσλαβική κρίση. Το 56,3% πιστεύει οτι η Ελλάδα έπρεπε να θέσει βέτο στο ΝΑΤΟ, το 18,2% να ζητήσει ανταλλάγματα για Κύρπο και β. Ηπειρο, ενώ το 16,6% να απαιτήσει οικονοικά ανταλλάγματα για τη συμμετοχή μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις. Κατά των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία τάσσεται το 99,5% των Ελλήνων και ανάλογο ποσοστό κατά της ενδεχόμενης επέμβασης χερσαίων δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) ισχυρίζεται οτι "όχι" στους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς που πλήττουν τη Γιουγκοσλαβία λέει το 99,5% των Ελλήνων, ενώ οι επτά στους δέκα ζητούν να "τιμωρηθεί" ο Κλίντον. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και η εταιρία ICAP, το 56,3% των Ελλήνων διαφνεί με τη στάση που τήρησε η κυβέρνσηη απέναντι στον πόλεμο και τονίζει οτι έπρεπε να ασκηθεί βέτο στο ΝΑΤΟ".

    [4] Κυπριακό

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "νέα προβλήματα δημιουργούνται στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς διαγράφεται σοβαρός ο κίνδυνος στην προσεχή Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να μείνει ανοικτό το κεφάλαιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας (ΚΕΠΠΑ). Σύμφωνα με πληροφρίες, οι οπίες επιβεβαίωθηκαν χθές απο την κυπριακή κυβέρνηση, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανάι εισηγούνται να μείνει ανοικτό το κεφάλαιο της ΚΕΠΠΑ για την Κύρπο, επικαλούμενες το πρόσφατο ψήφισμα της κυπριακής βουλής για το Γιουγκοσλαβικό. Οι τρείς χώρες ισχυρίζονται οτι η Κύπρος δνε μπορεί να εφαρμόσει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Γιουγκοσαλβίας αν δεν ψηφιστεί νόμος απο την κυπριακή βουλή.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "νέα εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ ορθώνουν οι εταίροι μας λίγες μόνο εβδομάδες μετά την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης οτι η πορεία αυτή θα συνεχιζόταν απρόσκοπτα καθώς η Γαλλία και η Ολλανδία είχαν άρει τις επιφυλάξεις τους στο τελευταίο συμβούλιο γενικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Αφορμή για τις νέες επιφυλάξεις της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας στάθηκε το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής για διακοπή των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "συνεχώς περισσότερα στοιχεία του προεοιμαζόμενου αμερικανοβρετανικού σχεδία για προώθηση "λύσης " στο Κυπριακό διαρρέουν στα ελληνικά και τουρκικά ΜΜΕ δοκιμάζοντας πλήν των άλλων την ανταπόκριση της κοινής γνώμης εκάστης χώρας στις διάφορες "δέσμες ιδεών". Η αρχή της ομοσπονδίας που ικανοποιεί την Τουρκία, έναντι της Συνομπσονδίας που προωθούνταν εως τώρα. Συνταγματικά σχέδια, στο πλαίσιο της G8 και το εδαφικό είναι τα προτασσόμενα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά οτι "σοβαρά εμπόδια στην ένταξη της Κύρπου στην ΕΕ προβάλλουν εκ νέου ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, επικαλούμενες αυτήν τη φορά ως πρόσχημα το ψήφισμα που εξέδωσε προσφάτως η κυπριακή βουλή με το οποίο εξέφραζε την αντίθεσή της στη συμμετοχή της Κύπρου στο εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας".

    [5] Φορολογική πολιτική

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει οτι " κατ'αποκοπή ποσά ΦΠΑ που κυμαίνονται απο 34.000 δρχ μέχρι 161.000 δρχ θα κληθούν να καταβάλουν φέτος στην Εφορία χιλιάδες ψαράδες, για κάθε σκάφος παράκτιας μέσης ή υπερπόντιας αλιείας μήκους μέχρι 12 μέτρα που διαθέτουν για τις δραστηριότητές τους. Τα ποσά αυτά πρέπει να εξοφλήσουν σε δύο ισόποσες δόσεις, εκ των οποίων την πρώτη μέχρι τις 20 Ιουνίου και τη δεύτερη μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "στη σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ εξετάστηκαν θέματα που αφούν τη φορολογία των επιχειρήσεων και των αποταμιεύσεων. Επίση, ς ετέθη και το θέμα του ενεργειακού φόρου, για τον οποίο, όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει να ισχύσει μεταβατική περίοδος για τη χώρα μας, καθώς μια πιθανή άμεση εφαρμογή του θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις στις προσπάθειες ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται οτι "μειώνονται οι φορολογίες για όλες τις επιχειρήσεις απο φέτος και σταδιακά ως το 2001. Για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών προβλέπεται μείωση απο 35% σε 34% το 1999 και σε 33% το 2000. Για τις Ανώνυμες Εταιρίες ( που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ) η μείωση είναι μεγαλύτερη απο 40% στο 38% για φέτος, στο 37% για το 2000 και στο 36% για το 20001. Η πιο εντυπωσιακή πάντως μείωση επέρχεται στη φορολογία των ΕΠΕ (απο 35% στο 28%) αλλά και στις προσωπικές εταιρίες, όπου καθιερώνεται νέα κλίμακα φορολόγησης με συντελεστές απο 15% έως 30%".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πιέσεις που δέχθηκαν η χρηματαγορά και η κεφαλαιαγορά, η συνεχιζόμενη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των Ολυμπιακών έργων και η πτώση των επιτοκίων στα έντοκα γραμμάτια είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Συνεχής η κάμψη στη βιομηχανία, για τρίτο μήνα σε πτώση η παραγωγή".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αποταμίευση σε μετοχές της Σοφοκλέους - 27% επενδύουν για τη σύνταξή τους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ευρωπαϊκά εύσημα για την μείωση του ελλείμματος - Θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "1,5 εκατ. μετοχές Πίστεως πωλούνται στο Λονδίνο - Η οικογένεια Κωστόπουλου εκποιεί τίτλους αξίας 100 εκατ. δολ".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Αρρυθμία στη Σοφοκλέους, πιέσεις στη Χρηματαγορά - Ρευστοποιήσεις ομολόγων από ξένους".

    [7] Χρηματαγορά - Κεφαλαιαγορά - Πιέσεις

    ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ αναφέρει ότι: "Στο ρυθμό των μεγάλων διεθνών αγορών κινείται η ελληνική χρηματαγορά, ενώ η Σοφοκλέους εμφανίζει συμπτώματα "αρρυθμίας", αναζητώντας επίπεδα ασφαλούς ισορροπίας. Οι φόβοι για την εκδήλωση μιας νέας διεθνούς νομισματικής αναταραχής, με αφετηρία την Αργεντινή και οι δυσοίωνες ενδείξεις για την έκβαση της γιουγκοσλαβικής κρίσης, προκάλεσαν χθες κύμα ρευστοποιήσεων σε όλες τις αγορές χρεογράφων".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 26 May 1999 - 8:24:21 UTC