Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-06-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/06/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Συμφωνία ειρήνης
  • [3] Ευρωεκλογές
  • [4] Μολυσμένα τρόφιμα
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Χρηματιστήριο-Μικρή πτώση-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης για τη Γιουγκοσλαβία, η μάχη των ευρωεκλογών και το σκάνδαλο με τα μολυσμένα τρόφιμα είναι τα βασικά θέματα του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ(Μήτση): Επιτέλους τέλος! ΝΑΤΟ-Σέρβοι υπέγραψαν.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ(Ρίζος): Οαση διατροφής η Ελλάδα παρά τις εισαγωγές.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Στοιχήματα ήττας και νίκης. Στα άδυτα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: "Παπαγαλάκι" το ΠΑΣΟΚ. Κινδυνολογεί για το Χρηματιστήριο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Βρώμικο παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ με στόχο το Χρηματιστήριο.

    Η ΑΥΓΗ: Δικομματισμός μακαρονάδας με σάλτσα το Χρηματιστήριο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τορπίλη Καραμανλή στη Σοφοκλέους.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: 14 απαγορεύσεις για τα τρόφιμα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ράμπο ψάχνουν το Πόθεν Εσχες στη Σοφοκλέους.

    ΕΘΝΟΣ: Ευρωεκλογές: Τα "κλειδιά" της τελευταίας στιγμής πριν απο νήμα

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με μαντήλι καλαματιανό ο Αντώνης κερδίζει τον χορό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βγάζουν έξω τους εγκληματίες με νόμο - πρόκληση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πολιτικό στοίχημα 20.000.000 με τον Λαλιώτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ειρη-ΝΑΤΟ το Κόσοβο. Υπέγραψαν τη νύχτα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Με εθνικές επιδοτήσεις επενδύσεις στα Βαλκάνια.

    ΕΣΤΙΑ: Η ευκαιρία για την Ελλάδα. Ορόσημο οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το ντέρμπι στη Σοφοκλέους. Οξύτατοι διαξιφισμοί ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στο μονομάτι της ειρήνης. Υπεγράφη η συμφωνία στο Κουμάνοβο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ξετινάζουν 133 μυστικούς λογαριασμούς στην ΑΛΚΗ.

    ΝΙΚΗ: Χρηματιστηριακά κόλπα. Οξύτατη επίθεση Κώστα Λαλιώτη κατά ΝΔ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές. Ψήφισε ΚΚΕ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φεύγουν 800 για το Κόσοβο, ενώ υπογράφηκε η συμφωνία.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ξημερώνει ειρήνη έπειτα απο 77 ημέρες πολέμου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Γάλλοι - Ολλανδοί: Είμαστε "καθαροί".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Διοξινικές ευρωεκλογές.

    [2] Συμφωνία ειρήνης

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "Ο μαραθώνιος της ειρήνης φαίνεται οτι έληξε αισίως αργά τη νύχτα στο Κουμάνοβο. Οι δυο πλευρές ύστερα απο αλλεπάλληλα πίσω - μπρος υπέγραψαν τη συμφωνία αποχώρησης των σερβικών δυνάμεων απο το Κόσοβο και της ταυτόχρονης εισόδου των ΝΑΤΟϊκών. Απομένει το τυπικό "παύσατε πυρ" απο το ΝΑΤΟ, το οποίο με την ειρηνευτική του δύναμη πατάει πόδι τώρα στα Βαλκάνια".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "Η αρχή του τέλους για το βαλκανικό πόλεμο μοιάζει πλέον γεγονός, μετά την ανακοίνωση της υπογραφής ειρηνικής συμφωνίας στο Κουμάνοβο των Σκοπίων, λίγο πριν απο τις 11 χθες το βράδυ. Αν και δεν δόθηκαν αμέσως στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της ειρηνευτιής συμφωνίας αναλυτές εκτιμούν οτι κυρίαρχο ρόλο φαίνεται πως διαδραμάτισε η αφαίρεση απο τη ΝΑΤΟϊκή πλευρά της παραγράφου για το χρόνο αποχώρησης των σερβικών στρατευμάτων απο το Κόσοβο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "Στην τελική ευθεία για την ειρήνη εισέρχεται η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο με την αποφασιστική παρέμβαση της Κίνας, που με δυο όρους στο σχέδιο ψηφίσματος ανάγκασε τις ΗΠΑ να κάμψουν την στάση τους και να ανοίξει ο δρόμος στην υπογραφή της τεχνικής συμφωνίας απο το Βελιγράδι. Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες μετά την υπογραφή της τεχνικής συμφωνίας, που προκάλεσε έκρηξη χαράς και ενθουσιασμού στην γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα για τον τερματιμσμό του πολέμου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά οτι "Προς μεγίστη απογοήτευση εκείνων που προπαγάνδιζαν και ήθελαν πόλεμο στα Βαλκάνια μέχρι το 2000 και προέβλεπαν γρήγορα και συγκρούσεις με χερσαία ένοπλα τμήματα, χθες το βράδυ μπήκαν στη συμφωνία ειρήνης και οι τελευταίες υπογραφές ειρήνης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) ισχυρίζεται οτι "Επιτέλους τέλος. Η είδηση για την επίτευξη της πολυπόθητης ειρήνης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Γιουγκοσλαβία έκανε χθες το βραδυ το γύρο του κόσμου χαρίζοντας ξανά τη χαρά και την ελπίδα ενω στο Βελιγράδι και την Πρίστινα ο κόσμος ξεχύθηκε ενθουσιασμένος στους δρόμους για να πανηγυρίσει".

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει οτι "Σε ένδεκα ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθή η αποχώρησις των σερβικών δυνάμεων απο το Κοσσυφοπέδιο. Αυτό προβλέπει το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας το οποίο επιτέλους χθες έγινε αποδεκτό απο τους στρατιωτικούς διαπραγματευτές του ΝΑΤΟ και της Γιουγκοσλαβίας".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "Επειτα απο 5 ημέρες συνομιλιών υπογράφηκε επιτέλους χθες στο Κουμάνοβο η συμφωνία για την αποχώρηση των σερβικών στρατευμάτων απο το Κοσσυφοπέδιο, όπως μετέδωσε πρώτο το γιουγκοσλαβικό πρακτορεία Τανγιούγκ. Την είδηση επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και ο Βρετανός στρατηγός του ΝΑΤΟ Μάικλ Τζάκσον".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "Διπλωματία και βομβαρδισμοί ή μάλλον "σφοδροί" βομβαρδισμοί και "αργή" διπλωματία είναι η στρατηγική του ΝΑΤΟ. Οπως προβλέπουν πολιτικοί αναλυτές ολη αυτή η διπλωματική κίνηση έχει έναν κύριο σκοπό να διενεργηθούν οι ευρωεκλογές κάτω απο την ομπρέλα μιας ελπίδας για ειρήνευση στην περιοχή της Γιουγκοσλαβίας, η οποία όμως απέχει πολύ απο την πραγματικότητα".

    [3] Ευρωεκλογές

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει οτι "Τρείς μέρες πριν απο τις κρίσιμες ευρωεκλογές όλα δείχνουν οτι το πολιτικό ντέρμπι μεταφέρεται στη Σοφοκλέους, όπου συνωθείται το νεότευκτο αλλά πολυπληθέν "κόμμα" των επενδυτών".

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "Στο επίκεντρο ύποπτων παιχνιδιών, αγνώστου προέλευσης, αλλά με επιπτωσεις που αγγίζουν ήδη και το πολιτικό επίπεδο, έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες το Χρηματιστήριο. Η περίεργη αλλά καθημερινή αυτή "παπαγαλία" έφτασε να γίνει και βασικό στοιχείο της προεκλογικής περιοδου καθώς το ΠΑΣΟΚ που ήδη διαφημίζει τα επιτεύγματά του στο Χρηματιστήριο και προσδοκά στην επιβράβευσή του απο τους επενδυτές, αφήνει καθαρά να εννοηθεί οτι πίσω απο τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών κρύβονται κύκλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχουν συμφέρον να πληξουν την αξιοπιστία της οδού Σοφοκλέους".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "Αμφίρροπη μέχρι να κλείσουν οι κάλπες θα είναι η αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής. Ο μεγάλος αριθμός των προβληματισμένων και αναποφάσιστωψν ψηφοφόρων κάνει τα επιτελεία των κομμάτων να εντείνουν ακόμα περισσότερο τις κινητοποιήσεις τους και να ανοίγουν "κρυφά χαρτιά" για να κερδίσουν τις εντυπώσεις".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι "Μόλις τρις ημέρες πριν απο τις ευρωεκλογές τα δυο μεγάλα κόμματα σκηνοθετούν τηλεοπτικά - διαφημιστικά διλήμματα για να πείσουν τους πολίτες οτι εκπροσωπούν το φως ή το σκοτάδι αναλόγως. Μες την τακτική τους αυτή ελπίζουν οτι θα συγκαλύψουν τη μεταξύ τους συμφωνία επι βασικών πολιτικών θεμάτων και θα ανακόψουν την επίμονη δυσπιστία που δείχνουν οι πολίτες απέναντί της".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ εκτιμά οτι "Η μεταρρύθμιση εφαρμόστηκε για να παταχθεί η "παπαγαλία" αλλά χάριν των ευρωεκλογών ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί σε "παπαγαλάκι" οπως αποκαλείται στη γλώσσα των θαμώνων του Χρηματιστηρίου όποιος διασπείρει ψευδείς ή ανυπόστατες πληροφορίες".

    [4] Μολυσμένα τρόφιμα

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "Οι καθησυχαστικές δηλώσεις της κυβέρνησης δεν έχουν αναχαιτίσει το κύμα φόβου που έχει σαρώσει την ελληνική αγορά έπειτα απο τις αποκαλύψεις για τα μολυσμένα απο διοξίνη βελγικά προϊόντα. Τρείς υπουργοί διαβεβαίωσαν χθες επειτα απο ειδική σύσκεψη για το θέμα οτι βρισκόμαστε σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, καθώς και οτι το ελληνικό προϊόν ειναι συνώνυμο της ασφάλειας και της ποιότητας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "Να αυτοπροστατευθούν κάλεσε χθες η κυβέρνηση τους Ελληνες καταναλωτές προτείνοντάς τους να γίνουν οι ίδιοι ελεγκτές της αγοράς. Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να καλύψει την πλήρη αδυναμία της να προστατέψει τη δημόσια υγεία, απο τα μολυσμένα με την καρκινογόνο ουσία διοξίνη τρόφιμα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "Την πλήρη άρνησή της να συνεισφέρει το ελάχιστο για τη στοιχειώδη προστασία των καταναλωτών απο την εγκληματική ασυδοσία των πολυεθνικών που η ιδια διευκόλυνε με κάθε τρόπο, εκδήλωσε χθες με τον πλέον επίσημο τρόπο η κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει απο τις δηλώσεις που έγιναν απο τους υπουργούς Ανάπτυξης, Γεωργίας και Υγείας, μετά απο σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης".

    Το ΒΗΜΑ σημειώνει οτι "Το Βέλγιο θεωρείται "ο λεπρός της ευρώπης", ενω ανατριχιαστικές ειναι πλέον οι λεπτομέρειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τα συστατικά των ζωοτροφών γεγονός που ανάγκασε τη γαλλική κυβέρνηση να ζητήσει την απαγόρευση της πρόσμειξής τους με ζωικές ουσίες. Στην Ελλάδα η ανησυχία λαμβάνει ολο και μεγαλύτερες διαστάσεις".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται οτι "Χιλιάδες τόνοι βελγικού γάλακτος έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα σύμφωνα με κοινοτικές πηγές. Το γάλα αυτό χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή γιαουρτιών, τυριού, ρυζόγαλων και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων που διοχετεύθηκαν στην ελληνική αγορά, αυξάνοντας έτσι την ανησυχία και τη σύγχυση γύρω απο το θέμα των μολυσμένων τροφίμων που συγκλονίζει την Ευρώπη".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά οτι Εγκλημα κατά των ελλήνων καταναλωτών. Ενω όλες οι οικογέειες στη χωρα μας αντιμετωπίζουν τον τρόμο των διοξινών στο τραπέζι τους, η κυβέρνηση όχι απλως κωφεύει, αλλά αφήνει ανοχύρωτη την ελληνική αγορά. Τα σύνορα είναι ανοιχτά, ακόμα και σήμερα για να αφήσουν ελέυθερα τα προϊόντα - φονιάδες".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει οτι "Μεγαλώνει συνεχώς ο εφιαλτικός κατάλογος με τα τρόφιμα που αποσύρονται γιατί περιλέχουν διοξίνες. Χθες προστέθηκαν τα μπισκότα της Nutricia, ενω η βελγική σοκαλατοποιία Leonidas ανέστειλε την παραγωγή της απο έλλειψη ζήτησης των προϊότνων της. Η κυβέρνηση Σημίτη συνεχίζει την πολιτική καθησυχασμού των πολιτών. Ωστόσο, επιστήμονες προειδοποιούν οτι και ορισμένα καλλυντικά και αντηλιακά μπορεί να κρύβουν διοξίνες αν έχουν παραχθεί απο μολυσμένα ζωικά λίπη. Τα καλλυντικά αυτά μπορούν να προκαλέσουν χλωράκνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει οτι "Αυτοέλεγχο συνέστησε χθες στους καταναλωτές ο υπουργός Ανάπτυξης Ευάγελος Βενιζέλος, δηλώνοντας οτι "ο καταναλωτής που είναι ο απολύτως ασφαλής ελεγκτής, οφείλει να ελέγχει τη χώρα προέλευσης και την ημερομηνία παραγωγής κάθε προϊόντος, ενω παράλληλα χαρακτήρισε ταχύτατη την αντίδραση της χώρας μας έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση του ζητήματος των βελγικών προϊόντων".

    (Ι. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι αιτίες της πτώσης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το σχέδιο για τις επενδύσεις στα Βαλκάνια, τα κέρδη των εισηγμένων στο Χρηματίστηριο εταιριών και ο απόηχος της κίνησης Λάτση για την απόκτηση της Τράπεζας Εργασίας είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Στο... ψυγείο τα κίνητρα! Ακόμη περιμένουν το ΥΠΕΧΩΔΕ οι τεχνικές εταιρίες. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Δήλωση Σημίτη για τη Σοφοκλέους: Θέλουμε ισχυρό Χρηματιστήριο. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Παίζουν... "αέρα" ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - Σοφοκλέους: Ερίζουν για τις ψήφους των επενδυτών. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Η φημολογία χτύπησε τις αγορές: Μούδιασε το ΧΑΑ, χωρίς προβλήματα δραχμή και ομόλογα. ''

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ``Αγρια κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για την ψήφο των επενδυτών με "θύμα" τη χρηματιστηριακή αγορά. ''

    [6] Χρηματιστήριο-Μικρή πτώση-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Σε θολό τοπίο κινήθηκε χθές η χρηματιστηριακή αγορά και σε μια συνεδρίαση που θα μπορούσε να κλείσει πάνω κατά δύο με τρείς εκατοστιαίες μονάδες, στον απόηχο των μεγάλων επενδύσεων από τον Ομιλο Λάτση και την Deutsche Bank στην Τράπεζα Εργασίας, ο γενικός δείκτης κατέληξε σε ελάχιστα θετικό πρόσημο με άνοδο 0,15. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνεχίστηκε και χθες η κόντρα του κ. Κ. Λαλιώτη και του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ κ. Α. Σπηλιωτόπουλου γύρω από τις αρνητικές φήμες που κυκλοφορούν στην οδό Σοφοκλέους''

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 10 June 1999 - 8:42:14 UTC