Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-07-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/07/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Προσλήψεις
  • [03] Συνέντευξη Χρυσοχοϊδη
  • [04] ΠΑΣΟΚ
  • [05] Συνέντευξη Βαρβιτσιώτη
  • [06] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου
  • [07] Κυπριακό
  • [08] Οικονομία
  • [09] Αρχιεπισκοπή Αμερικής
  • [10] Ελληνοτουρκικά
  • [11] Επίσκεψη Φίσερ
  • [12] Συνέντευξη Αποστολάκη

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η σύνοδος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, οι προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι εξελίξεις στην οικονομία και οι συνομιλίες Οικουμενικού Πατριάρχη - Αρχιεπισκόπου Αμερικής είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): Θρίλερ στο Φανάρι για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος): Σαπίλα παντού. Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις στην ΚΕ ΠΑΣΟΚ για μίζες, "λαδώματα" κ. α.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τα σήματα της μοιρασιάς του Αιγαίου. Μια απίστευτη γκάφα έφερε στο φως τη συγκυριαρχία με την Τουρκία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διορισμοί - ρεκόρ στο Δημόσιο. 31.000 νέες θέσεις εργασίας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 50.000 εξπρές προσλήψεις στο Δημόσιο. Σε ποιές υπηρεσίες προκηρύσσονται οι θέσεις.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Σκούπα" της εφορίας με στόχο εισπράξεις 2,2 τρισ. Ειδοποιούνται 600.000 οφειλέτες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εγκαταλείπουν την εξουσία. Ολα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συμφωνούν οτι θα χάσουν τις εθνικές εκλογές.

    ΕΘΝΟΣ: Τα συν και πλην στις πανελλήνιες. Η πρώτη γεύση απο τα βαθμολογικά κέντρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Ερυθρός Σταυρός στα χέρια τς Δικαιοσύνης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Χάος στο ΠΑΣΟΚ. Σημίτης: είμαι υπεύθυνος εγώ, αλλά και εσείς δεν είστε ανεύθυνοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις. Το τελευταίο χαρτί Σημίτη για τις εκλογές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Χορός 40 τρισ. στον πόλεμο των τραπεζών. Γιατί η Εργασίας έγινε πανάκριβο μήλον της Εριδος.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Προϋπολογισμό σοκ για το 2000 καταρτίζει η κυβέρνηση.

    ΕΣΤΙΑ: Βαρύτατες αιχμές κατά τραπεζιτών. Να παρέμβει τώρα η Τράπεζα Ελλάδος.

    ΤΑ ΝΕΑ: Δεν αντέχουν άλλο οι μαθητές τον φόρτο των μαθημάτων. Προειδοποιεί το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι 200 πρώτες βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις στη Μακεδονία.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Προσλήψεις: 22.000 νέες θέσεις εργασίας. Με ειδικές διαδικασίες σε εκπαίδευση και νοσοκομεία.

    [02] Προσλήψεις

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "Στη γνωστή τακιτκή των διορισμών προσφεύγει και πάλι η κυβέρνηση, με την ελπίδα οτι θα ανατρέψει το δυσμενές γι αυτήν αρνητικό κλίμα. Ετσι, χθες, ο υπουργός Υγείας Λάμπρος Παπαδήμας και ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος προχώρησαν στην εξαγγελία χιλιάδων προσλήψεων στους τομείς τους, ενω σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί και η πρόσληψη 2.500 ανδρών και γυναικών στα Σώματα Ασφαλείας".

    [03] Συνέντευξη Χρυσοχοϊδη

    "Στη δορυφορική φωτογράφηση των βορείων συνόρων προχωρεί μέσα στο καλοκαίρι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να χαρτογραφήσει τα μυστικά περάσματα που χρησιμοποιούν οι λαθρομετανάστες κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα. Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου μετά το "πράσινο φως" που έδωσε η κυβέρνηση στην πρόσληψη 1.500 νέων συνοριοφυλάκων, έχει σχεδιάσει 17 νέες βάσεις της Συνοριακής Αστυνομίας, σε 7 ακριτικούς νομούς της Θράκης και της Μακεδονίας. Στα σημεία αυτά προβλέπεται να αναπτυχθούν οι συνοριοφύλακες, που αναμένεται να προσληφθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο". Αυτό επισημαίνει με συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    [04] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του τονίζει ότι "η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ δεν έλυσε, απλά επιβεβαίωσε τα πολιτικά προβλήματα του Κινήματος. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει σημαντική πολιτική κόπωση εξαιτίας της μεγάλης παραμονής του στην εξουσία. Εισπράττει την απογοήτευση του μέσου πολίτη με το πολιτικό σύστημα γιατί το κυβερνών κόμμα διαμόρφωσε στη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού. Χρειάζεται μια πολιτική υπέρβαση, η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί στις σημερινές συνθήκες".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι "με απονενοημένα ανοίγματα στην Κεντρική Επιτροπή, ο Κώστας Σημίτης επιχείρησε να "σπάσει" την "απομόνωσή" του στον κομματικό μηχανισμό μετά την ήττα στις ευρωεκλογές και να "κατευνάσει" προσωρινά τους εσωκομματικούς αμφισβητίες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "οι καταγγελίες για αρπαχτές, απάτες και μίζες στο ΠΑΣΟΚ ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω στην κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα. Οσα ακούστηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο στη διήμερη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθούν σε κάποια πρακτικά και το μείζον θέμα που δημιουργήθηκε να κλείσει κατά τρόπο απαράδεκτο για το δημόσιο όφελος και συμφέρον".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "στον αστερισμό της παρακμής και στο δρόμο για τη μεγάλη ήττα στις εθνικές εκλογές βαδίζει το ΠΑΣΟΚ. Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει απο τη διήμερη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος".

    [05] Συνέντευξη Βαρβιτσιώτη

    Η ΝΔ πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της μέσα και έξω απο τη Βουλή, μετά το ευνοϊκό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αναφέρει σε συνάντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο πρώην αντιπρόεδρος, βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βαρβιτσιώτης. Αναφερόμενος στο θέμα της προεδρικής εκλογής απορρίπτει την υποψηφιότητα του Κ. Στεφανόπουλου αν και υπογραμμίζει οτι η Προεδρία του τίμησε το θεσμό και η άρνηση δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας. Αναφερόμενος στις κατά καιρούς διαγραφές στελεχών και στην πρόσφατη του Μ. Μανωλάκου τονίζει οτι "η ΝΔ δεν μπορεί να ανεχθεί στους κόλπους της νοσταλγούς του παρελθόντος ή ανθρώπους που δεν πιστεύουν στις ιδεολογικές αρχές της ΝΔ". Ερωτηθείς για την υπόθεση "Λίτον" σχετικά με τη δική του εμπλοκή ως αρμόδιου υπουργού Εθνικής Αμυνας και τους ισχυρισμούς της εταιρίας περί δωροδοκίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης εύχεται και ελπίζει "η εισαγγελική έρευνα να φθάσει μέχρι το τέλος της και αν δόθηκε μίζα να αποκαλύψει ποιοί την πήραν".

    [06] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ δηλώνει αισιόδοξος για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση (όποτε αυτή γίνει) αν η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ αρχίσει το διάλογο με τον πολίτη. Απορρίπτει τις κατηγορίες για δεξιά στροφή του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας οτι το κόμμα του μπορεί να άλλαξε συνθήματα, αλλά όχι... προτεραιότητες και ευαισθησίες. Τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με τα κόμματα της Αριστεράς, ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο, αλλά απορρίπτει την αλλαγή του εκλογικού νόμου "ως φόρμουλα καταστροφής". Στο ίδιο πνεύμα απαντάει στην εσωκομματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ που αντιδρά στον όρο επανίδρυση, οτι "ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει κατά καιρούς επανιδρύσει το ίδιο του το κόμμα". Αν και - όπως παραδέχεται - ο καυγάς στο ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται για τις λέξεις, αλλά "για τους συσχετισμούς". Σ' ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά τονίζει οτι για να αποκατασταθούν "οι σχέσεις με την Τουρκία πρέπει να λυθεί το Κυπριακό. Το να υπάρξει μια μερική βελτίωση, όμως, είναι δυνατόν εαν σταματούσαν οι αιτιάσεις των Τούρκων γύρω απο τα θέματα του Αιγαίου ή τ' αντιμετώπιζαν μέσα στο πλαίσιο το οποίο εμέις προτείνουμε, των διεθνών συνθηκών, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κ. ο. κ

    [07] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται "ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Αναν προτίθεται να αναβάλει την αποστολή προσκλήσεων προς τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ρ. Ντενκτάς για συνομιλίες στη Νέα Υόρκη. Οι πληροφορίες προσθέτουν οτι η αποστολή των προσκλήσεων θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αφού προηγηθούν χωριστές συναντήσεις του Κόφι Αναν. Η συνάντηση Αναν - Κληρίδη τοποθετείται στο τέλος Σεπτεμβρίου, όταν ο Κύπριος πρόεδρος θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση καλώντας και πάλι τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει για μια λειτουργική λύση του Κυπριακού. Θα επαναλάβει την εισήγησή του για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση του νησιού και για εγγυήσεις απο το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η συνάντηση Κόφι Αναν - Ντενκτάς προγραμματίζεται να γίνει σύντομα στη Γενεύη".

    Το ΒΗΜΑ γράφει οτι "δυτικοί διπλωμάτες στη Λευκωσία έχουν προειδοποιήσει την κυπριακή κυβέρνηση για το ενδεχόμενο τουρκικών προκλητικών ενεργειών στη γραμμή αντιπαράταξης σε προσπάθεια επιδείνωσης του κλίματος και υπονόμευσης της νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό. Για το ενδεχόμενο επεισοδίων μίλησε και ο ιδιος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραουφ Ντενκτάς αναφερόμενος στο πρόγραμμα εορτασμών της τουρκικής πλευράς για την 25η επέτειο απο την εισβολή της 20ης Ιουλίου. Η τουρκική πλευρά προετοιμάζει μεγαλειώδεις εκδηλώσεις για την επέτειο της εισβολής ενω ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές διεργασίες μεταξύ Αγκυρας και κατεχομένων για την έκδοση ειδικής διακήρυξης την 20η Ιουλίου, το περιεχόμενο της οποίας στην ουσία θα αποτελεί τις τουρκικές προϋποθέσεις για επιστροφή στις συνομιλίες, που σχεδιάζουν να συγκαλέσουν τα Ηνωμένα Εθνη τον ερχόμενο Οκτώβριο".

    [08] Οικονομία

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "αιφνιδιάζοντας όσους ανέμεναν έναν προϋπολογισμό παροχών για το 2000, η κυβέρνηση σχεδιάζει ακόμη αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική στοχεύοντας σε συγκράτηση του πληθωρισμού στο 1,8% και του ελλείμματος στο 1,5% του ΑΕΠ. Οι στόχοι αυτοί με βάση τους οποίους γίνονται απο τους τεχνοκράτες τα σχέδια για τον προϋπολογισμό, είναι πιο φιλόδοξοι απο τους αντίστοιχους του Προγράμματος Σύγκλισης και αποκαλύπτουν τη διάθεση του πρωθυπουργού να μην υποκύψει στις πιέσεις για παροχές".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "βαρύτατες αιχμές κατά των διοικήσεων της Τράπεζας Πειραιώς και της Τραπέζης Εργασίας για τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκουν την συγχώνευση των δύο ομίλων, εξαπέλυσε η διοίκησις της Eurobank. Και, εμμέσως πλην σαφώς, υπέδειξε την άμεση παρέμβαση των εποπτικών αρχών του Χρηματιστηρίου αλλά και της Τραπέζης της Ελλάδος, για να διαπιστωθή η νομιμότης των ενεργειών τους".

    [09] Αρχιεπισκοπή Αμερικής

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "ζητώντας την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου κ. Σπυρίδωνα απο το θρόνο της Εκκλησίας της Αμερικής, εφορμόζοντας την τακτική του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έδωσε χθες "Αλεξάνδρεια λύση" στον Γόρδιο Δεσμό του χρονίζοντος εκκλησιαστικού προβλήματος του ομογενειακού ελληνισμού της Αμερικής".

    [10] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "αποκαλύπτει τα απόρρητα "σήματα" που αντάλλαξαν Ελλάδα και Τουρκία με τα οποία άρχισε στην πράξη η συνδιαχείριση στο Αιγαίο! Και μπορεί επίσημα το... λάθος να επιρρίπτεται στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά είναι βέβαιο οτι εντάσσεται στο πλαίσιο "εξομάλυνσης" των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέσω του διαλόγου που συμφώνησαν Γ. Παπανδρέου και Ι. Τζεμ. Αλλωστε, η επιτυχία του σχεδίου επέτρεψε την επίσκεψη του Ο. Κοέν (σήμερα, αύριο και μεθαύριο) στη χώρα μας και μετά στην Τουρκία προκειμένου να "οριστικοποιηθούν" όλες οι λεπτομέρεις της "συνδιαχείρισης" του Αιγαίου".

    [11] Επίσκεψη Φίσερ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει οτι "με στόχο τη βελτίωση της δημόσιας εικόνας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων φτάνει αύριο στην Αθήνα ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ουίλιαμ Κοέν, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις βαλκανικές χώρες. Στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων θα βρεθούν οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, τα ελληνοτουρκικά, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και θέματα εξοπλισμών. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ στις συνομιλίες που θα έχει θα επιδιώξει να παραμείνει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ανοικτό για τις ανάγκες των νατοϊκών δυνάμεων, ενω παράλληλα θα υποσχεθεί ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην "Πρωτοβουλία Νότιας Ευρώπης".

    [12] Συνέντευξη Αποστολάκη

    Οι S-300 θα λειτουργούν για τις ανάγκες του ενιαίου αμυντικού δόγματος το οποίο θα το υπηρετούν απο την Κρήτη εξίσου καλά. Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στην ΑΥΡΙΑΝΗ ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα λαμβάνει πάντα στον εν γένει εθνικό αμυντικό σχεδιασμό το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού χώρου. Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας αναφέρεται στο Κυπριακό για το οποίο λέει πως μείζων στόχος, είναι αφενός η εξεύρεση προώθησης και εφαρμογή δίκαιης και βιώσιμης λύσης του και αφετέρου η ολοκλήρωση της πορείας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ στο πλαίσιο της Ατζέντα 2000.

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 12 July 1999 - 7:42:33 UTC