Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-07-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/07/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Οικονομία
  • [03] Κυπριακό
  • [04] Ελληνοτουρκικά
  • [05] Οργανισμός Ανασυγκρότησης Βαλκανίων
  • [06] Νέα Δημοκρατία
  • [07] Τρομοκρατία
  • [08] Λαθρομετανάστες
  • [09] Πρόεδρος επιτροπής F-16
  • [10] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η 25η επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το νέο ρεκόρ του γενικού δείκτη στη Σοφοκλέους, η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και η έδρα του οργανισμού ανασυγκρότησης των Βαλκανίων είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Φυλάξτε τα μωρά σας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): 5 δισ. μαύρα στον Ερυθρό Σταυρό.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μας πότιζαν φαρμάκι. Συγκλονιστική καταγγελία - βόμβα.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Σύντομα στις 5.000 ο Δείκτης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Εκρηξη" στο Χρηματιστήριο. Ποιά "χαρτιά" πρωταγωνιστούν.

    Η ΑΥΓΗ: Σκληρότερο Λύκειο σχεδιάζει ο Αρσένης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Χαρίζουν τα πρόστιμα για αυθαίρετα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τράπεζες-τοκογλύφοι. Επιτόκια ντροπής αποδίδουν τεράστια κέρδη

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Λαλιώτης εναντίον δελφίνων.

    ΕΘΝΟΣ: Διπλό ρεκόρ. Εκτοξεύτηκαν μετοχές και χρέη απο δάνεια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ρωμαλέος νέος" έγινε το μούλικο του Αττίλα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κόβουν τα δάνεια στα νοικοκυριά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διορισμοί 10.679 θέσεις σε δημόσιο - τράπεζες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 30% φιάσκο το πρώτο δείγμα για τη Β' Λυκείου.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Επιθετική εξαγορά απειλεί τώρα και την Εμπορική.

    ΕΣΤΙΑ: 25 χρόνια απο την εισβολή. Ωρα περισυλλογής για τα πεπραγμένα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Συνεταίρο στο εξωτερικό αναζητεί η Εμπορική.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Πράσινη κάρτα" σε νομοσχέδιο για τους αλλοδαπούς.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ξήλωσαν τον πρόεδρο της Επιτροπής για τα F16.

    ΝΙΚΗ: Στον τόπο του εγκλήματος. Ο πρωθυπουργός του Αττίλα προκαλεί.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κόβεται" το 30% των μαθητών της Β' Λυκείου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ξανά στα ράφια τα ύποπτα τρόφιμα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 25 χρόνια Κύπρος υπόδουλη.

    [02] Οικονομία

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "Νέο ιστορικό ρεκόρ χθες στη Σοφοκλέους με το δείκτη αυξημένο κατά 2,68% να "χτυπά" στις 4.528,38 μονάδες. Παράλληλα ομως καταγράφηκε και δεύτερο ρεκόρ, αρνητικό όμως, αυτό της υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών, με 2,8τρισ. δρχ για καταναλωτικές δαπάνες και στέγαση".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ τονίζει οτι ``γραμμή πλεύσης για τις 5.000 μονάδες βάζει πλέον η Σοφοκλέους, μετά την υπερπήδηση του τελευταίου ψυχολογικού ορίου των 4.500 μονάδων. Χθες ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου κατέκτησε ένα νέο ρεκόρ, με αύξηση 2,68%, και διαμορφώθηκε στις 4.528 μονάδες, ενώ ο τζίρος - που ξεπέρασε τα 170 δισ. δρχ. - δείχνει ότι το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα θερμό. Η Εμπορική και η Γενική Τράπεζα είναι δύο από τους επόμενους στόχους των εξαγορών και συγχωνεύσεων, ενώ η Εθνική ετοιμάζεται για το μεγάλο άλμα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης``.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι ``τη στιγμή που κορυφώνεται η μάχη για τη διεκδίκηση της Τράπεζας Εργασίας και πιθανώς οδηγούμεθα προς νέα βελτίωση των προσφορών αρχικώς της Πειραιώς και ακολούθως του ομίλου Λάτση, η κυβέρνηση ωθεί τη διοίκηση της Εμπορικής προς διαδικασίες προετοιμασίες της ιδιωτικοποιησης. Η λύση της συγχώνευσης με την Εθνική Τράπεζα έχει αποκλεισθεί, λένε στην κυβέρνηση, καθώς σχεδόν επικαλύπτονται τα υποκαταστήματά τους και δεν προκύπτουν σημαντικά οφέλη από μια τέτοια κίνηση``.

    [03] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "με αφορμή την 25η επέτειο της τουρκικής εισβολής οι Τούρκοι κλιμακώνουν, κατά τρόπον ιδιαίτερα προκλητικότις αποσχιστικές τους ενέργειες, δημιουργούν νέα τετελεσμένα και ναρκοθετούν κάθε προσπάθεια για την έναρξη ενός σωστού και εποικοδομητικού διαλόγου. Η άφιξη χθες στα κατεχόμενα του Ετζεβίτ, η προβλεπόμενη εμπρηστική ομιλία του, η επανάληψη της κοινής διακήρυξης Εθνοσυνέλευσης - Ντενκτάς, η επιμονή Ντενκτάς οτι στις συνομιλίες θα μεταβεί ως αρχηγός "κράτους", για να συζητήσει μόνο λύση συνομοσπονδίας, όλα αυτά δημιουργούν μια δυσάρεστη, αλλά και ανησυχητική κατάσταση γύρω απο το Κυπριακό, για την αντιμετώπιση της οποίας Αθήνα και Λευκωσία μελετούν διάφορους τρόπους".

    "Κλείστε το Κυπριακό ως τον Οκτώβρη, δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η ιστορία, όταν υπάρχουν τόσα εκκρεμή ζητήματα στην περιοχή". Η φράση ήταν σαφής και σε τόνο επιτακτικό και αποδίδεται, σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, στον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες έδωσε εντολή στους επιτεκλείς του που ασχολούνται με την υπόθεση να προωθήσουν το ταχύτερο δυνατό τις διαδικασίες, ώστε να δοθεί μια λύση στο Κυπριακό με τις επαφές που θα έχουν στις ΗΠΑ το φθινόπωρο ο Γλαύκος Κληρίφης και ο Ραούφ Ντενκτάς".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της αναφέρει οτι "είναι αδιανόητο, λίγο πριν ανατείλει η νέα χιλιετία, η Λευκωσία να παραμένει η μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Είναι απαράδεκτο η διεθνής κοινότητα να φθάνει μέχρι πολέμου για περιπτώσεις που εξυπηρετούν οικονομικά ή άλλα συμφέροντά της - όπως στο Κουβέιτ ή στο Κοσσυφοπέδιο - και στο πρόβλημα της Κύπρου να εθελοτυφλεί. Είναι εξωφρενικό να ακούγονται σήμερα ισχυρισμοί, όπως αυτός του Ετσεβίτ, ότι το Κυπριακό έχει επιλυθεί δια της.... εισβολής και της εγκαθίδρυσης του ψευδοκράτους. είναι εξευτελιστικό για κάθε "πολιτισμένο" Ευρωπαίο ή Αμερικανό να γίνεται ανεκτό το σημερινό "στάτους" στην Κύπρο. Εικοσιπέντε χρόνια ήταν αρκετά. Δεν περισσεύει άλλος χρόνος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα στα κατεχόμενα της σημερινής μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής. Χθες κατέπλευσαν στο κλειστό λιμάνι της Κερύνειας έξι πολεμικά σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "η μέρα αφάτου πένθους για τον ελληνισμό και αντιθέτως "χορού των βρυκολάκων" στην Τουρκία και την κατεχόμενη Κύπρο επί τη τραγική επετείω της 25ετίας του πρώτου Αττίλα στην Μεγαλόνησο".

    [04] Ελληνοτουρκικά

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "η Αγκυρα παραβιάζει το μορατόριουμ πτήσεων και ασκήσεων, που ξεκίνησε στις 8 Ιουνίου και ατύπως υποτίθεται οτι ισχύει εως τις 15 Αυγούστου. Συγκεκριμένα, ένα ζεύγος τουρκικών F-16 εισέβαλε στο FIR Αθηνών στα νότια της Ρόδου και παρενόχλησε την πτήση αεροσκάφους των Κυπριακών Αερογραμμών, το οποίο είχε προορισμό το Αμστερνταμ. Τα τουρκικά αεροσκάφη πέρασαν σε απόσταση 1.500 ποδιών μπροστά απο το κυπριακό αεροπλάνο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "συνομιλίες με αρμόδιους παράγοντες του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών θα έχει σήμερα στην Αγκυρα ο πρέσβης της Ελλάδας κ. Κοραντής, ώστε να καθοριστούν οι πρώτες λεπτομέρειες για την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου μεταξύ των έξι επιτροπών που έχουν δημιουργηθεί. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πρώτη επαφή των επιτροπών θα γίνει στην Αγκυρα στις 26 Ιουλίου, όπου και θα τεθούν στο τραπέζι τα θέματα της ατζέντας για κάθε επιτροπή".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει ότι "η Ευρώπη των "15" συνεχίζει να εθελοτυφλει στις προκλητικές προσπάθειες της Τουρκίας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και για να την "ανταμείψει" θέτει και πάλι επί τάπητος την ενίσχυση των σχέσεών της με τη γείτονα χώρα, ενω η Γερμανία την αποκαλεί "στρατηγικά σημαντικό εταίρο".

    [05] Οργανισμός Ανασυγκρότησης Βαλκανίων

    Η ΑΥΓΗ γράφει ``στη Θεσσαλονίκη εγκαθίσταται η υπηρεσία (οργανισμός) για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων με απόφαση που πήρε χθες το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Κοινότητας. Ο ΥΠΕΞ και ο ΑΝΥΠΕΞ κ. κ. Γ. Παπανδρέου και Γ. Κρανιδιώτης έδωσαν χθες μια σκληρή μάχη εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να επιβάλουν την άποψη της κυβέρνησής τους που ήταν ταυτόχρονα και μια απόφαση που έχουν πάρει οι 15 ηγέτες της Κοινότητας στο Ρίο (29 Ιουνίου). Η χθεσινή διαπραγμάτευση για το ζήτημα αυτό μεταβλήθηκε σε πραγματικό μαραθώνιο εξαιτίας του αρμόδιου επιτρόπου Χανς βαν ντερ Μπρουκ, ο οποίος επικαλούμενος αστήρικτα πολιτικά, οικονομικά και ομικά επιχειρήματα προσπάθησε μέχρι την τελυεταία στιγμή να ακυρώσει την επιλογή της θεσσαλονίκης, προφανώς για να μπορεί η Κομισιόν να ελέγχει η ίδια το ``παιχνίδι`` της ανασυγκρότησης του Κοσόβου αρικά και των άλλων βαλκανικών χωρών αργότερα από τις Βρυξέλλες``.

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ ``έγκυροι πολιτικοί κύκλοι ερμήνευσαν τη στάση αυτή ως σύγκρουση Επιτροπής - Συμβουλίου, όπου η πρώτη επιθυμεί να έχει τον κυρίαρχο ρόλο στις αποφάσεις της ΕΕ. Μια άλλη εκτόμηση, υπέρ της Κομισιόν αυτή τη φορά, αναφέρεται σε λόγους διαφάνειας. Η Επιτροπή, δηλαδή, η οποία επιθυμούσε την έδρα του οργανισμού στις Βρυξέλλες και το παράρτημά του στην Πρίστινα, θα μπορούσε με αυτότον τρόπο να ελέγχει καλύτερα αποφάσεις και πόρους, αποφεύγοντας την αδιαφάνεια που οδήγησε στην πτώση της. Κάποιοι άλλοι μιλούσαν για ``πείσμα`` μιας Κομισιόν ενοχλημένης, που αναγκάστηκε να αφήσει το πόστο της με αυτότον τρόπο``.

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ``ελαχιστοποιείται ο ρόλος της Ελλάδος στην ανασυγκρότηση των Βαλκανίων``

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ``η ελληνική διπλωματία πήγε... για μαλλί και βγήκε κουρεμένη, ``επιτυγχάνοντας`` την τυπική ανάθεση της ``εδρας`` στη Θεσσαλονίκη, αλλά ως διακοσμητική ταμπέλα, ενώ, ουσιαστικά, η εφαρμογή και η υλοποίηση της ``ανασυγκρότησης`` εγκαθίσταται στην Πρίστινα. η χτεσινή ``πολιτική συμφωνία``, που θα πρέπει να λάβει τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να υιοθετηθεί εκ νέου ομόφωνα από το Συμβούλιο αφορά μόνο την ``ανασυγκρότηση του Κοσόβου`` και όχι της ``περιοχής`` ή των ``Βαλκανίων``, έχει περιορισμένο τριετές χρόνο εφαρμογής και δεν μπορεί να επεκταθεί πέραν του Κοσόβου``.

    [06] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ``χωρίς αξιόπιστη ομάδα εξουσίας ο κ. Καραμανλής εκτίθεται σε δύο μεγάλους πολιτικούς κινδύνους. Στηρίζει την πορεία προς την εξουσία σχεδόν αποκλειστικά στην αρνητική εικόνα της κυβέρνησης. Εάνυπάρξει μια συγκυριακή βελτίωση της γενικής κατάστασης, η ΝΔ θα χάσει το εκλογικό προβάδισμα, γιατί δεν έχει διατυπώσει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Επίσης, η ΝΔ κινδυνεύει να κερδίσει τις εκλογές χωρίς να είναι σε θέση να προωθήσει την ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης. Χωρίς ποιοτική ηγετική ομάδα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού``.

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι ``τη σύγχυση που επικρατεί στην ηγεσία της ΝΔ αναφορικά με τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στον Κωστή Στεφανόπουλο, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ΠΑΣΟΚ, παίζοντας... δυναμικά το χαρτί της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Η πίεση πουα σκείται από κορυφαία στελέχη της Χαριλάου τρικούπη προς την ηγεσία της Ρηγίλλης προκειμένου η τελυεταία να πάρει σαφή θέση στο θέμα της υπερψήφισης ή όχι του σημερινού προέδρου, εκτιμάται ότι φέρνει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ στο εσωτερικό της οποίας καταγράφονται διαφορετικές απόψεις``.

    [07] Τρομοκρατία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ``νέος γύρος αφόρητων πιέσεων για την τρομοκρατία ξεκινούν από σήμερα οι ΗΠΑ σε βάρος της χώρας μας καθώς φθάνει στην Αθήνα ο εικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μ. Σιεν. Ο Αμερικανός αξιωματούχος στο πλαίσιο των συναντήσεών του με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γρηγόρη Νιώτη και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοϊδη θα προωθήσει την πάγια αμερικανική απαίτηση ν απεράσουν στα χέρια τους οι έρευνες για την τρομοκρατία στην Ελλάδα``.

    [08] Λαθρομετανάστες

    Η ΝΙΚΗ γράφει ``σε συνολική επανεξέταση της πολιτικής για τη μετανάστευση οδηγείται η κυβέρνηση, μετά τη νέα υπόθεση κατάληψης λεωφορείου από Αλβανό κακοποιό, η οποία είχε μεν αίσιο τέλος -για τους ομήρους- κατέστησε όμως σαφές στην κυβέρνηση ότι πρέπει να λάβει ουσιαστικότερα και αυστηρότερα μέτρα``.

    [09] Πρόεδρος επιτροπής F-16

    ΝΕΑ γράφουν ``νέα τροπή παίρνει η περίεργη υπόθεση της κλοπής του υπολογιστή του επικεφαλής της Λόκχιντ στην Ελλάδα, που είχαν αποκαλύψει ``ΤΑ ΝΕΑ``. Το μυστήριο του άγνωστου αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας, με τον οποίο δειπνούσε το στέλεχος της Λόκχιντ την ώρα της κλοπής, λύθηκε: ήταν ο ταξίαρχος Ιωάννης Γιάγκος, πρόεδρος της Επιτροπής του ΓΕΑ, η οποία καθορίζει τις απαιτήσεις που θέτει για τα F-16 η ελληνική πλευρά. Η ηγεσία της Αεροπορίας αντικαταέστησε για προληπτικούς λόγους τον κ. Γιάγκο ενώ τον φάκελο της υπόθεσης ζήτησε από την Αστυνομία ο εισαγγελέας κ. Γ. Γεράκης, ο οποίος διερευνά και την υπόθεση Λίτον``.

    (Ι. Π.)

    [10] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Κύμα "φρέσκου" χρήματος στο ΧΑΑ. Διπλό ρεκόρ στη Σοφοκλέους".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ανεβαίνει ο πήχυς. Νέο ρεκόρ: Στις 4.528 ο Δείκτης".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αυξάνονται ανησυχητικά τα χρέη των καταναλωτών".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σε νέα φάση μπήκε το Χρηματιστήριο".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Χωρίς αντίσταση η υπέρβαση των 4.500 μονάδων".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 20 July 1999 - 8:03:30 UTC