Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-07-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/07/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [4] Νομοσχέδιο ΥΠΕΧΩΔΕ
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα ακίνητα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Σαμποτάζ στην Ολυμπιακή.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Ηθοποιός πήρε μισό δισ. απο καρτέλ κόκας!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ανωμερίτης: Ναι, έγιναν κομπίνες με τις επιδοτήσεις.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Τορπίλλη Αρσένη κατά ιδιωτικών σχολείων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νέα βάρη στα ακίνητα. Πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα.

    Η ΑΥΓΗ: Η Αγκυρα παρενοχλεί τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Φέρτε πίσω τους Αλβανούς. Ξεσηκώθηκαν οι αγρότες στη Β. Ελλάδα

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Μέτρα κατά τραπεζών για τα τοκογλυφικά δάνεια.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Με το πιστόλι στον κρόταφο διάλογος με την Τουρκία.

    ΕΘΝΟΣ: Επεσαν οι μάσκες. Εισαγγελέας για "βαριές σακούλες" στη παραλία

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με τις εξατμήσεις των F-16 ξεκίνησαν "διάλογο"οι Τούρκοι

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καψόνι των Τούρκων στον αέρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέος φόρος στις κατοικίες με πρόσχημα τα Ρίχτερ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τουρκικοί τσαμπουκάδες.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κρατικοποιείται η ιδιωτική παιδεία μέσω του ΑΣΕΠ.

    ΕΣΤΙΑ: Προς κατάργησιν η ιδιωτική Παιδεία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέες τράπεζες ιδρύονται και παλαιές αναγεννώνται.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Οι Τούρκοι οι φίλοι μας. Προκλητικές ενέργειες ενόψει διαλόγου

    ΤΑ ΝΕΑ: 120 αγωγές κατά γιατρών για λάθη.

    ΝΙΚΗ: Τουρκική κουκούλα Νο2. Βάρβαρο θέαμα θύμιζε τη σύλληψη Οτσαλάν

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΚΕ: Προτάσεις σωτηρίας δασών και φυσικού περιβάλλοντος.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Καποδίστριας ΙΙ": 6 περιφέρειες - 20 νομαρχίες.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι Τούρκοι.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "Λίγες μέρες πριν το τέστ διαλόγου με Αθήνα, οι Τούρκοι κλιμακώνουν επικίνδυνα τις προκλήσεις τους. Μετά τις τελευταίες παρενοχλήσεις επιβατικών αεροπλάνων απο Κύπρο σε Αθήνα χθες έφτασαν στο αποκορύφωμα: Επί 8 λεπτά με F-16 παρενοχλούσαν το δικινητήριο που μετέφερε τον υπ. Μεταφορών Τ. Μαντέλη απο την Κύπρο στην Αθήνα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι ``εξοργισμένη είναι η κυβέρνηση με τη νέα πρόκληση των Τούρκων στο Αιγαίο μία μέρα μετά από τη μαύρη επέτειο της εισβολής στην Κύπρο και πέντε μέρες πριν από την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου στην Αγκυρα... ``.

    Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει ότι ``επετειακό χαρακτήρα φαίνεται να προσλαμβάνουν οι προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο. Δύο μόλις ημέρες μετά τηνπαρενόχληση από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφους των Κυπριακών Αερογραμμών, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Λευκωσία-Αμστερνταμ, χθες οι Τούρκοι προχώρησαν για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια σε μια ακόμα σημαντική πρόκληση μέσα στο ελληνικό FIR``.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι ``λίγα εικοσιτετράωρα προς της ενάρξεως του πολυθρύλητου διαλόγου των λεγομένων ``μεικτών ελληνοτουρκικών επιτροπών`` - ``διαλόγου``, σημειωτέον περί του οποίου, τώρα, εκδηλώνουν επιφυλάξεις ακόμη και οι εν Αθήναις εμπνευστές του - η Αγκυρα έδειξε για μια ακόμη φορά τον τρόπο που εννοεί τις επαφές με την ελληνική πλευρά``.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι ``με το πιστόλι στον κρόταφο επιχειρούν οι τούρκοι να σύρουν την Ελλάδα σε διάλογο εφ` όλης της ύλης, καταστρατηγώντας κάθε έννοια μορατόριουμ στο Αιγαίο. Εφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να αναχαιρίσουν και να παρενοχλήσουν το πολιτικό αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσος Μαντέλης, ο οποίος επέστρεφε από την Κύπρο στην Αθήνα``.

    Η ΑΘΗΝΑ`Ι`ΚΗ επισημαίνει ότι ``λίγο πριν αρχίσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας για την επίλυση του Κυπριακού οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν με πολλούς τρόπους και χθες, μετά τις απειλές για εποικισμό της κατεχόμενης Αμμοχώστου προχώρησαν και σε παρενόχληση τουα εροσκάφους που μετέφερε στην Αθήνα τον υπουργό Μεταφορών Τάσο Μαντέλη``.

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ``πανικός στον αέρα και σύγχυση επί ελληνικού εδάφους ήταν το αποτέλεσμα της νέας απίστευτης τουρκικής πρόσκλησης. Δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 χθες το μεσημέρι παρενόχλησαν το αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Μεταφορών Τ. Μαντέλη απότυπώνοντας ουσιαστικά τηνπρόθεση της Αγκυρας να αμφισβητήσει τα όρια του FIR Αθηνών στον επικείμενο ελληνοτουρκικό διάλογο``.

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι ``στην τακτική της έντασης καταφεύγει και πάλι τη Τουρκία, ενώ τη Δευτέρα αρχίζει στην Αγκυρα ο ελληνοτουρκικός διάλογος εμπειρογνωμόνων για τα λεγόμενα ``δευτερεύοντα`` θέματα. Χθες, κατά την επιστροφή του υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη από την Κύπρο, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Αττίλα, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εισήλθαν στον αεροδριάδρομο μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και παρενόχλησαν το δικινητήριοελικοφόρο αεροπλάνο που μετέφερε τον κ. Μαντέλη``.

    ΤΟ ΒΗΜΑ εκτιμά ότι ``λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου σε θέματα ``χαμηλής πολιτικής`` και παρά τις διαβεβαιώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. |σμαήλ Τζεμ ότι οι δύο πλευρες ``θα πρέπει να κινηθούν προσεκτικά`` χωρίς να δημιουργούν προβλήματα η μία στην άλλη, η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία προβαίνει σε δηλώσεις και ενέργειες οι οποίες κάθε άλλο παρά ενισχύουν τις -υπό εκκόλαψιν- προσπάθειες για βελτίωση του κλίματος στις διμερείς σχέσεις``.

    Σε σχόλιό του ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι ``δεν είναι πρώτη φορά που τουρκικά F-16 ``παρενοχλούν`` αεροσκάφη που μεταφέρουν υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης από και προς το νησί της Αφροδίτης, καθώς ανάλογης μεταχείρησης έχει τύχει και ο υπουργός Αμυνας παλαιότερα. Και τότε όπως και τώρα η Αθήνα, δημοσίως τουλάχιστον, δεν προέβαλε καμία διαμαρτυρία και φυσικά το γεγονός έφεραν στη δημοσιότητα οι δημοσιογράφοι``.

    [3] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Τα ΝΕΑ γράφουν οτι "μεγάλη αναστάτωση στην ιδιωτική εκπαίδευση, κρίση στις σχέσεις των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων τόσο με το υπουργείο Παιδείας όσο και με τους καθηγητές τους, προσφυγές στα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και το ενδεχόμενο να κλείσουν τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά στη χώρα τα ιδιωτικά, προέκυψε ξαφνικά χθες, με αφορμή το νέο τρόπο πρόσληψης των καθηγητών ιδιωτικών σχολείων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει οτι "ανάστατοι είναι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων απο την απόφαση του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη να προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ και οι εκπαιδευτικοί που θα εργάζονται σε ιδιωτικά σχολεία. Θεωρούν την απόφαση "πραξικοπηματική" και επισημαίνουν οτι σκοπός του κράτους είναι να υποβαθμίσει το επίπεδο της παρεχόμενης απο αυτά εκπαίδευσης έναντι των σχολείων του Δημοσίου".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει οτι "τις προθέσεις της να καταργήση την ιδιωτική Παιδεία, απεκάλυψε η κυβέρνησις Σημίτη. Κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία, βάσει της οποίας οι προσλήψεις εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία θα γίνωνται απο το προσεχές έτος κατόπιν διαγωνισμού του ΑΣΕΠ αρμόδιου για τις προσλήψεις στο Δημόσιο".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "την ολοκλήρωση του απορρυθμιστικού ρόλου της "μεταρρύθμισης" επιδιώκει το υπουργείο Παιδείας. Εμβρόντητο και έκθετο απο τα ποσοστά της παταγώδους αποτυχίας των μαθητών Β'Λυκείου που προέρχονται απο υποβαθμισμένες περιοχές και την επαρχία, επιχειρεί να μεταφέρει την κρίση και στην ιδιωτική εκπαίδευση με νομοσχέδιο που συνέταξε υστερα απο πρόταση και πιέσεις της ΟΙΕΛΕ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) στο σχόλιό του υπογραμμίζει οτι "τα προβλήματα που έχει η δημόσια Παιδεία επιχειρεί για ευνόητους λογους να τα μεταφέρει και στην ιδιωτική εκπαίδευση ο κ. Αρσένης με μια επαίσχυντη και αντισυνταγματική τροπολογία. Με την επίμαχη τροπολογία προτείνεται να επιλέγονται απο δημόσιο φορέα τα στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων".

    [4] Νομοσχέδιο ΥΠΕΧΩΔΕ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "αλλάζει ριζικά το πλαίσιο για την αποκατάσταση των ζημιών απο σεισμούς. Με σχέδιο νόμου που επεξεργάστηκε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Χρ. Βερελής και παρουσίασε χθες απο κοινού με τον υπουργό κ. Λαλιώτη, ιδρύεται ο "Οργανισμός Ασφάλισης Σεισμόπληκτων" (ΟΑΣ) κρατική εταιρία υπο μορφή ΑΕ που θα διαχειρίζεται αποκλειστικά το ασφαλιστικό πρόγραμμα".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει οτι μόνο οι ιδιοκτητες κατοικιών που θα τις ασφαλίσουν στον κρατικό φορέα που δημιουργείται, θα δικαιούνται αποζημίωσης σε περίπτωση καταστροφής απο σεισμό. Αυτό προβλέπεται στο σχέδιο νόμου που έχει ετοιμάσει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και προβλέπει δυνατότητα ασφάλισης κτισμάτων μέχρι 130 τετραγωνικά μέτρα. Το νομοσχέδιο αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή τον Αύγουστο".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "στην κατάργηση της οποιας κρατικής μέριμνας και αρωγής για καταστροφές απο σεισμούς και φυσικές καταστροφές, προχωρά η κυβέρνηση. Αντ' αυτής θα υποχρεώσει ολους τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην κατοβολή ενός νέου χαρατσιού - του επιλεγόμενου και "σεισμόσημου" - αν θέλουν να πάρουν μια ελάχιστη αποζημίωση και να ξαναφτιάξουν το σπίτι τους σε περίπτωση καταστροφής απο σεισμό".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει οτι "νέα βάρη επιβάλλονται στα ακίνητα αυτή τη φορά με τη μορφή ασφαλίστρου έναντι σεισμών. Το επονομαζόμενο και "σεισμόσημο" θα υποχρεωθούν σταδιακά να καταβάλουν 3,5 εκατ. ιδιοκτητες ακινήτων εμβαδού εως και 180 τμ αφού μετά απο ένα χρόνο οι ανασφάλιστοι δεν θα δικαιούνται αποζημιώσεων και χαμηλότοκων δανείων που σήμερα εισπράττουν οι σεισμοπαθείς".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "ύστερα απο δισταγμούς ετών η κυβέρνηση προχωρεί σε κατάργηση της βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους και αντικατάσταση του προγράμματος δωρεάν συνδρομής με πρόγραμμα "ημιυποχρεωτικής" ασφάλισης των κτιρίων σε κρατικό φορέα".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "σεισμό στις τσέπες των 3,5 εκατ. ιδιοκτητών προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το ισχύον σύστημα παροχής στεγαστικής συνδρομής στους σεισμόπληκτους και να επιβάλει στην πράξη υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών, για ζημιές απο τον Εγκέλαδο, στο νέο κρατικό Οργανισμό Ασφάλισης Σεισμοπλήκτων. Απο το "σεισμόσημο" ο νέος κρατικός οργανισμός θα εισπράττει ετησίως 50 δις".

    (Ι. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Τράπεζα Εργασίας: Κάθε μέρα κάτι ξεφυτρώνει! Ελεγχος δίχως το 50,1% δεν είναι εφικτός".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Θέλουμε το 50,1%. Μιλούν Ντ. Γουότσον - Ν. Καραμούζης".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Παρέμβαση Σάλλα για ισότιμη μεταχείριση".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στροφή της Τρ. Εργασίας στην προσφορά Λάτση".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Κερδίζεται η "μάχη" αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 22 July 1999 - 7:51:33 UTC