Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-08-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/08/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αποτελέσματα γενικών εξετάσεων
  • [3] Ασφαλιστικό
  • [4] Αντιδράσεις για δηλώσεις ΥΠΕξ
  • [5] Φήμες για εκλογές
  • [6] Συνέντευξη Τσοχατζόπουλου
  • [7] Συνέντευξη Σκανδαλίδη

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τα αποτελέσματα των γενικών εξετάσεων, οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, οι φημολογίες για εκλογές το φθινόπωρο και το ασφαλιστικό είναι τα βασικά θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας του αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ΑΕΙ: Ποιοί μπαίνουν. Τι δείχουν οι βαθμοί σήμερα. Η πτώση των βάσεων ευνοεί τους περσινούς.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Προσλήψεις χωρίς περιορισμούς. Προεκλογικό "παράθυρο" του ΠΑΣΟΚ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αιφνιδιασμός εκλογών των φθινόπωρο. Προετοιμάζεται μυστικά απο την κυβέρνηση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συντάξεις: τα νέα όρια ηλικίας. Συμφορά για τους εργαζόμενους το νέο ασφαλιστικό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εγκληματίες οι δήμαρχοι της πλημμύρας. Δεν προχώρησαν τα αντιπλημμυρικά έργα, γιατί έφαγαν τις πιστώσεις σε ρουσφετολογικές προσλήψεις.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τύμπανα πολέμου (ξανά) στη δημόσια Εκπαίδευση. Ευθεία (και οξεία) επίθεση της ΟΛΜΕ κατά του κ. Αρσένη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γιωργάκης προς Σημίτη: Αν μπορείς. Διώξε με. Ο ΥΠΕΞ δηλώνει ανοικτά "άνθρωπος των ΗΠΑ".

    ΕΘΝΟΣ: Μόνιμοι φαντάροι. 10.000 προσλήψεις τώρα. Ο Ακης εξαγγέλει στο "ΕΘΝΟΣ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Α-Τζέμ πιλάφι οι κινήσεις Γιωργάκη. Ενώ οι αντιδράσεις για τις απαράδεκτες δηλώσεις του συνεχίζονται.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φούλ για εκλογές. Το φθινόπωρο μετά απο εισηγήσεις δύο υπουργών. Αιφνιδιαστικά αναστέλλονται οι άδειες των υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Που πάνε οι βάσεις. Πτώση για Α', Β'και Γ'Δέσμη. Μικρή άνοδος στη Δ'.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οδηγός για τους βαθμούς. Ολες οι βάσεις του '98 κατά σχολή για σύγκριση.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σχέδιο πιλότος για την επίλυση του ασφαλιστικού. Η "Ε" αποκαλύπτει τους στόχους της κυβέρνησης για το κολοσσιαίο ζήτημα των ταμείων.

    ΕΣΤΙΑ: Ανοχύρωτοι και το καλοκαίρι. Χωρίς υποδομές η πρωτεύουσα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αποζημιώσεις για τα θύματα σε τροχαία ατυχήματα. Ο πρώτος νομικός οδηγός στην Ελλάδα.

    [2] Αποτελέσματα γενικών εξετάσεων

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "στα Λύκεια της χώρας, σήμερα, οι πίνακες με τις βαθμολογίες των υποψηφίων των φετινών -και τελευταίων- γενικών εξετάσεων. Στο μεταξύ, η ΟΛΜΕ καταλογίζει στο υπουργείο Παιδείας, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωσή του για τα αποτελέσματα της Β'Λυκείου, οτι "προσπαθεί με σπασμωδικές ενέργειες να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "ενώ οι αναλυτικές βαθμολογίες των 140.330 υποψηφίων που πήραν μέρος στις γενικές εξετάσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ αναρτώνται σήμερα στα Λύκεια, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του "Ε. Τ. ", στις τρείς πρώτες Δέσμες έχουμε πτώση των εισαγωγικών βάσεων, ενώ στη Δ'οριακή άνοδο. Συγκεκριμένα στην Α', Β'και Γ'Δέσμη πέφτουν απο 100 έως και 200 μόρια, ενώ στην Δ' αναμένεται άνοδος 60-80 μόρια".

    Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "φουντώνει πολύ νωρίτερα του αναμενομένου το εκπαιδευτικό πρόβλημα και η ήδη κλιμακούμενη θερινή σύγκρουση υπουργείου Παιδείας - καθηγητών προοιωνίζεται έκρηξη τον Σεπτέμβριο. Και ενώ "κοχλάζει" η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια μαθητές της Γ'Λυκείου θα δούν σήμερα αναρτημένες τις βαθμολογίες τους στα σχολεία όλης της χώρας και (στη μεγάλη πλειονότητά τους) θα γνωρίζουν αν εισάγονται στη σχολή προτίμησής τους".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης ) αναφέρει οτι "διάλειμμα απο τις διακοπές τους κάνουν σήμερα χιλιάδες υποψήφιοι που διεκδικούν μια απο τις 71.004 θέσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς απο το πρωί άρχισαν να ανακοινώνονται στα λύκεια όλης της χώρας αλλά και στο Internet οι βαθμοί των φετινών γενικών εξετάσεων".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "συνεχίζεται η αντιπαράθεσις του υπουργείου Παιδείας με την ΟΛΜΕ, η οποία μετά την τελευταία ανακοίνωση του πρώτου δια της οποία ημφεσβητούντο τα στοιχεία της για την αποτυχία των μαθητών της Β'Λυκείου, κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου οτι προσπαθεί με "πολιτικάντικα τεχάσματα και υπεκφυγές" να δημιουργήση σύγχυση".

    [3] Ασφαλιστικό

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "σε μια πρωτοποριακή λύση για το ασφαλιστικό ζήτημα του ΟΤΕ- που μπορεί να αποτελέσει πιλότο για συνολική αντιμετώπιση των ελλειμμάτων των ταμείων- έχουν καταλήξει κυβέρνηση, Οργανισμός και εργαζόμενοι. Οπως αποκαλύπτει σήμερα- κατ'αποκλειστικότητα- Η "Ε", προβλέπεται η σύσταση ειδικού φορέα, ο οποίος θα "προικισθεί" με κεφάλαια 340 δισ δρχ απο το Δημόσιο, τον ΟΤΕ και τα Ταμείο Αρωγής των εργαζομένων".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "αύξηση των ορίων ηλικίας, κυρίως για τις γυναίκες, που θα πληγούν άμεσα, αναμένεται να επιφέρει το νέο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. Το νέο καθεστώς θα σαρώσει σαν τυφώνας την υπάρχουσα κατάσταση και θ'αποτελέσει πραγματική συμφορά για το σύνολο των εργαζομένων που θα δούν τι ςσυντάξεις του να μειώνονται, ενώ θα χρειάζεται να δουλεύουν περισσότερα χρόνια μέχρι να φτάσει η ώρα να συνταξιοδοτηθούν".

    [4] Αντιδράσεις για δηλώσεις ΥΠΕξ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "αποφασισμένο να θέσει στη διάθεση του πρωθυπουρογύ την παραίτησή του εάν θεωρεί οτι οι θέσεις που διατυπώνει δεν εκφράζουν την κυβέρνηση, δηλώνει ο Γιώργος Παπανδρέου την ώρα που συνεχίζονται εν μέσω θέρους με αμείωτη ένταση οι αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ πετώντας κατ'ουσίαν το "γάντι" στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο προχώρησε σε αναδίπλωση τηνπερασμένη Παρασκευή δι ατου ίδιου του Κώστα Σημίτη αφήνοτνας έκθετο απο τοΣεράγεβο τον υπουργό Εξωτερικών για τις θέσεις που ο τελευταίος εξέφρασε για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "βαθύτατη ανησυχία διακατέχει το σύνολο του ελληνικού λαού, της Αντιπολιτεύσεως, αλλά και μεγάλων τμημάτων του Κυβερνώντος Κόμματος εξ αιτίας των τελευταίων, επαναλαμβανομένων δηλώσεων του ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου αλλά και της εν γένει πολιτείας του αναφορικά με τα θέματα τα οποία.."υπευθύνως" χειρίζεται. Ο αγαπητός και εκλεκτός της Ουάσιγκτον και τη ς Μ. Ολμπράϊτ και προνομιακός συνομιλητής του Τούρκου ομολόγου του Ισμαήλ Τζέμ, εξακολουθεί παντί τρόπω και με πάσα ευκαιρία να επιμένει στον λγεόμενο αυτοπροσδιορισμό ως "Τούρκων " μελών της μουσουλμανικής μειονότητας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "με εξασφαλισμένη την αμέριστη υποστήριξη της Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών δεν διστάζει να προκαλεί ακόμη και τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Οχι μόνον επιμένει στις εθνικά επικίνδυνες θέσεις του περί "αυτοπροσδιορισμού" της μειονότητας, αλλά του πετάει και το γάντι: Αν μπορείς διώξε με! "

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει οτι " πέταξε το γάντι στον πρωθυπουργό ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο οποίος σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" δήλωσε οτι εάν ο Κ. Σημίτης θεωρεί οτι οι απόψεις του δεν απηχούν την ελληνική κοινωνία και την κυβέρνηση, είναι έτοιμος να παραιτηθεί αμέσως".

    [5] Φήμες για εκλογές

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες και μάλιστα εντός του φθινοπώρου σχεδιάζει η κυβέρνηση. Κορυφαία στελέχη της θεωρούν οτι το χρονικό αυτό διάστημα παρέχει τη μοναδική ευκαιρία για το κυβερνών κόμμα με εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει τις εθνικές εκλογές και έτσι να διατηρηθεί στην εξουσία".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο δεν έχει αποκλειστεί για το ΠΑΟΣΚ, καθώς ο πρωθυπουργός Κ. σημίτης όχι μόνο δέχεται σχετικές εισηγήσεις απο ομάδα υπουργών του, αλλά εχει αναθέσει και στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη να μελετήσει την κατάσταση και να διαπιστώσει πόσες πιθανότητες έχει το κόμμα να κερδίσει εκ νέου την εξουσία".

    [6] Συνέντευξη Τσοχατζόπουλου

    "Στην πρόσληψη δέκα χιλιάδων μόνιμων στρατιωτών θα προχωρήσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, για να αντιμετώπισει το κενό που δημιουργέιται στην οροφή του στρατεύματος, εξαιτίας του δημογραφικού προβλήματος. Το υπουργείο Αμυνας επεξεργάζεται, ήδη την αλλαγή της νομοθεσίας που διέπει τον θεσμό των, μέχρι σήμερα Εθελοντών Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ). Την εξαγγελία αυτή κάνει ο υπουργός Εθνικής αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΕΘΝΟΣ. Ο υπουργός αναφέρεται στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και αναλύει τα σχέδιά του για τη δημιουργία του "Μόνιμου Επαγελματία Λοχία" στον Ελληνικό Στρατό".

    [7] Συνέντευξη Σκανδαλίδη

    "Την ανάγκη επανακαθορισμού της εθνικής στρατηγικής της χώρας μας στο νέο πλαίσιο διεθνών σχέσεων που βρίσκεται υπο διαμόρφωση επισημαίνει μιλώντας στα ΝΕΑ ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Σκανδαλίδης, σημειώνοντας οτι πρέπει να ξεφύγουμε απο την αντιπαράθεση "υπερπαυτριωτών" και προσκυνημένων". Ωστόσο, ξεκαθαρίζει οτι δεν υπάρχει αλλαγή της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα της πολιτικής για τη μειονότητα και υπογραμμίζει οτι οι δηλώσεις Παπανδρέου άφησαν περιθώρια παρερμηνείας ως πρςο αυτό - γι αυτό και τις χαρακτηρίζει ως "καθόλου εύστοχες". Ο κ. Σκανδαλίδης δέχεται οτι το ζήτημα των μειονοτήτων πρόκειται να τεθεί στο τραπέζι με μεγαλύτερη ένταση κατά το επόμενο διάστημα, αλλά αναφέρει οτι η Ελλάδα δεν έχει τίποτε να φοβάται απο μια τέτοια εξέλιξη".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 2 August 1999 - 12:28:56 UTC