Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-08-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/08/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Φήμες για εκλογές-ανασχηματισμό
  • [3] Ελληνική οικονομία
  • [4] Κυπριακό
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Ευρώπη - Χρηματιστήρια - Πτώση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι φήμες για πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμό, η πορεία της ελληνικής οικονομίας και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τι φοβάται η Βασούλα; Ποιό μυστικό μετέφερε στη Σίφνο. Αναφορές στην ΕΥΠ για έξωθεν κίνδυνο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στεγαστικά δάνεια. Μείωση επιτοκίων, αύξηση ορίων. Τι δικαιούνται οι έγγαμοι, οι άγαμοι και οι πολύτεκνοι.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μπλέκει τη CIA ο Κωστόπουλος στην προσπάθειά του να καλύψει τον κωδικό "Σχέδιο Αιγαίο" για την άλωση της Ιονικής.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: 10.000 αιχμάλωτοι της διακομματικής. Παραμένουν έκτακτοι σε ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΕΟΤ, ΟΠΑΠ, ΕΛΤΑ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τι κρύβει η ξαφνική συνάντηση. Φήμες για σοβαρό εθνικό θέμα. Πληροφορίες για παραίτηση του αρχηγού ΕΥΠ.

    Η ΑΥΓΗ: Θυσία μικρών, έκκληση στους μεγάλους. Παγωμένο τέλος δύο νέων Αφρικανών στο ταξίδι απο τη Γουινέα προς την Ευρώπη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εμφύλιος στα διαπλεκόμενα για το μεγάλο φαγοπότι του Ολυμπιακού λαχείου. Μην τολμήσει η κυβέρνηση και ξαναταϊσει πάλι τους ίδιους απατεώνες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Καυτός μήνας στη Σοφοκλέους. Μεγάλα κέρδη και νέες υπηρεσίες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κατσάδα στη Σίφνο. Τι είπαν Βάσω-Σημίτης στον Πλατύ Γιαλό.

    ΕΘΝΟΣ: Μας πνίγουν τράπεζες και τοκογλύφοι. Εκρηξη απο εμπόρους-βιοτέχνες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Καβάλα στην Καμίλα αρμενίζει στο Αιγαίο με τις λίρες του "Γιάννη Λάτση του Γκάγκστερ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αναζητεί συνενόχους, ενώ τα κόμματα αρνούνται να διαγράψουν τους τρείς Μουσουλμάνους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κόντρες για τους μισθούς των αξιωματικών. "Ψαλίδι" Γιάννου στις προτάσεις Ακη για τις αυξήσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τι ανησύχησε τη Βάσω. Για θέμα ασφαλείας το πέταγμα στη Σίφνο;

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Φωτιά στα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Πανικός στο ΠΑΣΟΚ απο τη χθεσινή αιφνίδια συνάντηση Βάσως - Σημίτη.

    ΕΣΤΙΑ: Επισπεύδουν Κλίντον-Ετσεβίτ. Νέος κύκλος προσπαθειών για το Κυπριακό πρόβλημα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: 14 δημόσιες εταιρίες σε ιδιώτες και ΧΑΑ. Το τριετές σχέδιο της κυβέρνησης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Δεν πληρώνω... δεν πληρώνω τους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ. Βουλιάζει το ασφαλιστικό μας σύστημα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Χρυσάφι πληρώνουμε τις κάρτες. Πίνακες με όλα τα επιτόκια.

    ΝΙΚΗ: Ξαφνικά ταξίδι στη Σίφνο. Εκτακτη συνάντηση Κ. Σημίτη-Β. Παπανδρέου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κρατική υπόθεση η Παιδεία και δεν μεταβιβάζεται.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 5 νοσοκομεία "γίγαντες" στη Θεσσαλονίκη.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα η Θεσσαλονίκη.

    [2] Φήμες για εκλογές-ανασχηματισμό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά οτι "μυστήριο καλύπτει την αιφνίδια μετάβαση της Βάσως Παπανδρέου στη Σίφνο και τη συνάντησή της με τον Κώστα Σημίτη. Η επίσημη εξήγηση ("συζητήσαμε τρέχοντα θέματα") δεν είναι πειστική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για κάποιο "θέμα ασφαλείας" σχετιζόμενο με την ΕΥΠ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει οτι "η αιφνιδιαστική επίσκεψη-αστραπή της κ. Βάσως Παπανδρέου στη Σίφνο με ελικόπτερο προκάλεσε αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα, καθώς αναζωπύρωσε τη φιλολογία για πρόωρες εκλογές. Η πρώτη τη τάξει υπουργός όμως χαρακτήρισε "φανταστικά" τα σενάρια πρόωρων εκλογών και ανασχηματισμού και δήλωσε οτι η πρόσκληση του πρωθυπουργού αφορούσε ένα "κυβερνητικό θέμα".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "μπορεί οι διαψεύσεις να είναι καθημερινές, αλλά ελάχιστοι είναι εκείνοι που πείθονται οτι οι εκλογές θα διεξαχθούν το Μάρτιο του 2000 καθώς και οτι ο πρωθυπουργός άμα τη επιστροφή του απο τις Κυκλάδες δεν θα προβεί σε ανασχηματισμό. Οι δηλώσεις του γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ προχθές καθώς και η πρωινή πτήση της κ. Βάσως Παπανδρέου στην Σίφνο όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό αναζωπύρωσαν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών- Οκτώβριος 1999- και ανασχηματισμού αρχές Σεπτεμβρίου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας έσπευσε νωρίς χθές το πρωί η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου στη Σίφνο, όπου την είχε καλέσει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης για να της τα "ψάλει". Αιτία η προχθεσινή εξαγγελία της για έργα ενός τρις δρχ στην περιφέρεια, που ο Σημιτης κρατούσε ως "ατού" για την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Μετά την "κατσάδα" συζήτησαν για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο και την ετοιμότητα του υπουργέιου της. Οι παροχές και τα "θά" της κυβέρνησης δείχνουν πρόωρες κάλπες".

    Κατά το ΛΟΓΟ, "καινούργια τροφή στα σενάρια των τελευταίων ημερών, περί ανασχηματισμού ή ακόμη και πρόωρων εκλογών, έδωσε χθές η απρόσμενη επίσκεψη- αστραπή της υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Βάσως Παπανδρέου στη Σίφνο, όπου πραγματοοπιεί τις διακοπές του ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "η ξαφνική μετάβαση της υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, Αποκέντρωσης και Εσωτερικών Β. Παπανδρέου, στη Σίφνο, όπου περνα τις διακοπές του ο πρωθυπουργός, πυροδότησε χθές φήμες "για σοβαρό εθνικό θέμα" το οποίο χειρίζεται η κ. Παπανδρέου με την ιδιότητά της ως πολιτικής προϊσταμένης της ΕΥΠ. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες, μιλούν για παραίτηση του αρχηγού της ΕΥΠ πρέσβη κ. Αποστολίδη, ενώ απο τη φημολογία δεν έλειψαν τα σενάρια περί ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει οτι "ένα άκρως απόρρητο σημείωμα απο την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, μαζί με σχετικές πληροφορίες που μεταφέρθηκαν αοπ τη διοίκηση της ΕΥΠ, είχε μαζί της η υπουργός Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Βάσω Παπανδρέου, στο ταξίδι- αστραπή που έκανε ξαφνικά στη Σίφνο για να συναντήσει τον πρωθυπουργό".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι "το "μυστικό" που δεν μπορούσε να του πεί απο το πορτοκαλί τηλέφωνο-το οποίο τοποθετήθηκε απο την πρώτη στιγμή στο δωμάτιο του πρωθυπουργού- πήγε να πεί αυτοπροσώπως και κατ'ιδίαν στον Κ. Σημίτη στη Σίφνο η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Βάσω Παπανδρέου. Το μυστικό σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά θέμα εθνικής ασφάλειας, που έχει να κάνει με την Τουρκία".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "η μη δημοσιοποίηση εκ των προτέρων της συνάντησης, αφενός και η πραγματοποίησή της, αφετέρου, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή νομοσχεδίου αρμοδιότητας της κ. Παπανδρέου έδωσαν αφορμή να φουντώσουν φήμες περί ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών. Παράλληλα, και ενώ περνούσε η ώρα ακούγονταν και φήμες που συσχέτιζαν το ξαφνικό ταξίδι με την αρμοδιτότητα της υπουργού Εσωτερικών να εποπτεύει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Το σενάριο αυτό ήθελε την αντιμετώπιση "έκτακτου εθνικού θέματος" κάτι όμως που διαψευδόταν κατηγορηματικά απο την κυβέρνηση και την υπουργό".

    [3] Ελληνική οικονομία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "αυξήσεις στα τσιγάρα και στους φόρους των κινητών τηλεφώνων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών παράλληλα με το πρώτο "πακέτο" ελαφρύνσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης τον επόμενο μήνα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "η κυβέρνηση διευρύνει τον κύκλο των αποκρατικοποιήσεων, ο οποίος καλύπτει, πλέον, σχεδόν το σύνολο των κρατικών επιχειρήσεων. Οπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου κατευθύνεται σ'ενα ευρύτατο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων, το οποίο θα συμπεριληφθει στο νέο προϋπολογισμό και θα εκτείνεται μέχρι το 2001".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά οτι "η επιβεβαίωση του χειρότερου εφιάλτη δεν είναι οτι καλύτερο μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε και κατά πολύ περισσότερο όταν η επιβεβαίωση αυτή αφορά τα νέα στο πεδίο του πληθωρισμού. Μόλις και μετά βίας ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή συγκρατήθηκε για τον Ιούλιο στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή στο 2,1%"

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι "στο 2,1% κόλλησε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός, που ως φαίνεται δυσκολεύεται να διαβει το κατώφλι του 2%. Μετά και την εξέλιξη αυτή, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προχωρήσει σίγουρα στη ληψη έκτακτων αντιπληθωριστικών μέτρων που θα έχουν τη μορφή της μείωσης των εμμέσων φόρων στα καύσιμα και ίσως και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ".

    Σύμφωνα με την ΑΚΡΟΠΟΛΗ, "καθοριστική για την υποθεση της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ θα αποδειχθεί πιθανότατα η αρνητική πορεία του πληθωρισμού τον Ιούλιο που, στην αρχή της τελικής ευθείας "δυστρόπησε" σοβαρά και ουσιαστικά ανέτρεψε τα σχέδια των επιτελών της κυβέρνησης για επίτευξη του σχετικού κριτηρίου μέχρι το τέλος του χρόνου. Ετσι με τον πληθωρισμό να αντιστέκεται σθεναρά καθώς, όπως ανακοινώθηκε χθές επισήμως αποτο υπουργέιο Εθνικής Οικονομίας "κόλλησε" και τον Ιούλιο στο 2,1%".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "στη συγκράτηση του πληθωρισμού στα υφιστάμενα επίπεδα και τον Αύγουστο θα εστιαστεί η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, καθώς ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης είναι κυριολεκτικά προ των πυλών. Η στασιμότητα του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο στο 2,1% έγινε αποδεκτή με ανακούφιση απο το υπουργέιο Εθνικής Οικονομίας, καθώς οι πιέσεις που εκδηλώθηκαν κυρίως στην αρχή του μήνα ήταν ικανές να οδηγήσουν σε οριακή μέν αλλά καθοριστική ψυχολογικής σημασίας αύξηση του τιμαρίθμου".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει οτι "η συνεχιζόμενη αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου αποτελεί ενα εν δυνάμει σημαντικό πρόβλημα για την ελληνική οικονομία, διότι οδηγεί σε αύξηση του πληθωρισμού. Η πληθωριστική πίεση δημιουργείται άμεσα λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων στο λιανεμπόριο. Αν ο πληθωρισμός δεν υποχωρεί με τον επιθυμητό ρυθμό, η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχίσει να διατηρεί υψηλα τα επιτόκια, γεγονός που θα έχει αρνητική επίπτωση και στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας αλλα και στο Χρηματιστήριο".

    Κατά το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "χαμένος μήνας αποδείχτηκε για την κυβέρνηση ο Ιούλης σε οτι αφορά την πορεία του πληθωρισμού και το στόχο της μείωσής του στα όρια των κριτηρίων για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, αφού ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, σε δωδεκάμηνη βάση, παρέμεινε στο 2,1% όπως και τον Ιούνη".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι "φρενάρησε" όπως άλλωστε αναμενόταν η τάση για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Ιούλιο με τον δείκτη να παραμένι σταθερό στο 2,1% όπου βρισκόταν και τον Ιούνιο. Σημαντικό ρόλο για τη στασιμότητα του πληθωρισμού σε σχέση με τον Ιούνιο, έπαιξαν οι απανωτές αυξήσεις της τιμης της βενζίνης που επηρέασε κατά 0,9% το γενικο δείκτη τιμών καταναλωτή".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υπογραμμίζει επισήμανση της τουρκικής εφημερίδας "Χουριέτ" οτι "η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμει λύση στην Κύπρο που θα βασίζεται σε "χαλαρή ομοσπονδία", η οποία επικαλείται διπλωματικές πηγές απο την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η "Χουριέτ", η Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της σκέψης αυτής, που έρχεται σε αντίθεση με την προσέγγιση της Τουρκίας και του ψευδοκράτους υπέρ της συνομποσνδίας, θα ξεκινήσει ενέργειες αφού προετοιμάσει το κατάλληλο έδαφος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "με διαβεβαιώσεις οτι πάγια επιδίωξη των ΗΠΑ είναι η εξεύρεση μιας δικαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό συνδυάστηκε χθές στην Ουάσιγκτον η ανακοίνωση του ονόματος που θα διαδεχθεί τον Τόμας Μίλερ στη θέση του ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "η συνάντησις του Αμερικανού προέδρου Μπίλ Κλίντον με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ, η οποία οριστικοποιήθηκε για τις 28 Σεπτεμβρίου, είναι δυνατόν να αποτελέση το ορόσημο για την έναρξη ενός νέου κύκλου προσπαθειών της διεθνούς κοινότητος προς επίλυση του Κυπριακού. Ενός κύκλου, τον οποίο είναι πολύ πιθανόν να συνεχίση ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επισκεπτόμενος την περιοχή".

    (Γ. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η πτώση τιμών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα επικείμενα μέτρα για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, οι εισαγωγές νέων εταιρίων στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ο τζίρος των μεγάλων βιομηχανικών εταιριών είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Αναμένονται τα νέα μέτρα - Στάσιμος στο 2,1% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Αντιστέκονται Σοφοκλέους και Wall St - Μεγάλη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Αμερικανικός ιός στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - ΗΠΑ: Αυξήθηκε το κόστος απασχόλησης και μειώθηκε η παραγωγικότητα. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Αλλάζουν οι συσχετισμοί σε νομίσματα και αγορές - Εντυπωσιακή άνοδος ευρώ και γιέν-Κάτω οι ευραγορές. ''

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ``Πιέσεις από Ευρώπη, ελπίδες από Σοφοκλέους - Αλλαγή κλίματος στις διεθνείς αγορές. ''

    [6] Ευρώπη - Χρηματιστήρια - Πτώση

    ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ αναφέρει ότι: ``Το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε στις ευρωπαϊκές αγορές επηρέασε χθες τη Σοφοκλέους, προκαλώντας αντιστροφή των ανοδικών τάσεων, αλλά η εντυπωσιακή ανάκαμψη του Dow Jones δημιουργεί ελπίδες. Σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικράτησαν χθες έντονες πτωτικές τάσεις και οι δείκτες τιμών υποχώρησαν περίπου 2%. ''

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 6 August 1999 - 10:12:33 UTC