Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-11-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/11/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνική οικονομία
  • [3] Επίσκεψη Κλίντον
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Πλημμύρες
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Ελληνική οικονομία - Εκθεση ΔΝΤ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η επικείμενη επίσκεψη Κλίντον, η πορεία του Χρηματιστηρίου, οι καταστροφές απο την κακοκαιρία και η ελληνική οικονομία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χαλασμός με την πρώτη βροχή. Κόπηκε στα δύο η Ελλάδα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σ USA και για την....πεθερά! Αλλεπάλληλες συσκέψεις στο ΥΠΕΞ, στις Υπηρεσίες Ασφαλείας, στο Πολιτισμού και στην Εθιμοτυπία για τη... μαμά.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Στο απόσπασμα της Ιστορίας ο Κλίντον για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Αποφύγετε την Ελλάδα! Με άτυπη ταξιδιωτική οδηγία απαντούν οι ΗΠΑ στο κύμα αντιμαμερικανισμού.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 18 εκθέσεις - φωτιά για τα αυθαίρετα. Τι αποκαλύπτουν οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης.

    Η ΑΥΓΗ: Χείμαρροι λάσπης πνίγουν την Ελλάδα του 2000. Λακωνία, περιοχή Μεγάρων και Κακιά Σκάλα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τα μπάζα έπνιξαν τη χώρα! Μια συνηθισμένη βροχή παρέλυσε τα πάντα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Καλά τα νέα" για τη χώρα (και το ΠΑΣΟΚ). Τα θετικά σχόλια του ΔΝΤ και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο Αδόλφος εκβιάζει για να περάσει το ανθελληνικό πακέτο Κυπριακού - Αιγαίου και... "τρομοκρατίας".

    ΕΘΝΟΣ: Ρωσικό κόλπο με ελληνικά διαβατήρια. Σάλος στη Μόσχα με πολιτικούς και μαφιόζους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σεισμοί, καταποντισμοί και... Κλιντονισμοί. Μύρια όσα δεινά επιφυλάσσει η επίσκεψη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στα χέρια του Κόκκαλη τα ραντάρ της Αεροπορίας. Τώρα σαρώνει και τις προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σύνταξη στα 65 μετά τις εκλογές. Το ΔΝΤ αποκαλύπτει τις προθέσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρέμουν την πορεία... Κλίντον. Η ΕΛ. ΑΣ. ράβει και ξηλώνει σχέδια σε θολά νερά.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σε τροχιά έκρηξης και πάλι η Σοφοκλέους. Μαζικές εισροές ξένων κεφαλαών χθές στη δραχμή.

    ΕΣΤΙΑ: Προς ματαίωση το ταξίδι Κλίντον; Σοβαρές διαφωνίες και περίεργη δήλωσις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παρασκήνιο - θρίλερ για την επίσκεψη. Ορος ΗΠΑ η απαγόρευση διαδηλώσεων κατά Κλίντον στην πρεσβεία.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Κέρδη χ 3 απο τη Σοφοκλέους για τα ασφαλιστικά ταμεία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης λόγω Κλίντον. Και μίνι ταξιδιωτική οδηγία απο τις ΗΠΑ. Αλλά και εγκώμια Κλίντον για την Ελλάδα.

    ΝΙΚΗ: Επικίνδυνα παιχνίδια με τον Μπίλ Κλίντον. Πρόβλημα για την κυβέρνηση ο αντιαμερικανικός παροξυσμός.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παλλαϊκή καταδίκη των ΝΑΤΟϊκών εγκληματιών πολέμου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΟΚ για ΟΝΕ. Θετική η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Χωρίς νοσοκομεία και γιατρούς η Θεσσαλονίκη.

    [2] Ελληνική οικονομία

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "το Διεθνές Νομισματικό Ταμεία στην ετήσια έκθεσή του απο τη μια πλευρά και οι πληροφορίες για τα θετικά αποτελέσματα δύο σφυγμομετρήσεων στη Β'Αθηνών και την Α' Θεσσαλονίκης απο την άλλη, επαναφέρουν στην κυβέρνηση τα χαμόγελα, παρά την ανησυχία που επικρατεί λόγω του κλίματος που περιβάλλει την επίσκεψη του κ. Μπίλ Κλίντον στην Αθήνα. Το ΔΝΤ εκτιμά οτι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στον σωστό δρόμο, προβλέπει καλύτερες επιδόσεις στους δείκτες και θεωρεί βέβαιη τη συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "είναι αλλεπάλληλες τις τελευταίες ημέρες οι εκθέσεις και οι εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών, που με κολακευτικά λόγια αναφέρονται στην πορεία της οικονομίας μας και με αισιοδοξία αποφαίνονται για το μέλλον της χώρας, θεωρώντας πλέον δεδομένη την ένταξή μας στην ΟΝΕ. Την ίδια ώρα όμως που αυτά συμβαίνουν απτόητες εξακολουθούν να ηχούν στο εσωτερικό οι γνωστές φωνές, οι οποίες απο μικροκομματική σκοπιμότητα κινούμενες ή ευθέως αμφισβητούν τα συγκεκριμένα επιτεύγματα ή να τα υπονομεύσουν επιχειρούν με ισχυρισμούς που είτε πλαστογράφηση στοιχείων επικαλούνται, είτε σε καταστροφολογικές "διαπιστώσεις" επιδίδονται".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει οτι "την ανάγκη να επιτευχθεί σταθερή μείωση του πληθωρισμού τα επόμενα έτη με την εφαμρογή ακόμη πιο σφιχτής οικονομικής πολιτικής, μετριοπαθούς εισοδηματικής πολιτικής και ακόμη πιο τολμηρών διαρθρωτικών αλλαγών που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό και την παραγωγικότητα, επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που δόθηκε χθές στη δημοσιότητα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 65 έτη και να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, απο την οποία θα προκύψει μείωση των αποδοχών για όλους τους ασφαλισμένους, αποτυπώνεται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία. Ο Οργανισμός εκτιμά οτι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για τον πληθωρισμό εντός του 2000".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "το σύνθημα "ψηφίστε με για να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΟΝΕ" θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση πρόωρων εκλογών το Μάρτιο. Για το λόγο αυτό ζήτησε απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - κι έγινε αποδεκτό το αίτημά της - να μην ακολουθηθεί το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα για την ένταξη στην ΟΝΕ και ν' αξιολογηθούν οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το Μάιο αντί του Μαρτίου".

    [3] Επίσκεψη Κλίντον

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "σε... νευρική κρίση οδηγούτναι Αθήνα και Ουάσιγκτον λόγω της επικείμενης επίσκεψης του Μπίλ Κλίντον στην Ελλάδα. Η απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει στους διαδηλωτές να φθάσουν μέχρι την πρεσβεία, αλλά και οι επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων, προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό στην αμερικανική πλευρά. Η Ουάσιγκτον αργά χθές το βράδυ έστειλε διπλό μήνυμα στην Αθήνα: το μεν Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε μίνι οδηγία είς βάρος της Ελλάδας, ο δε Μπίλ Κλίντον εγκωμίασε την Ελλάδα ως πρότυπο Δημοκρατίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "δεν θα είχε καν διανοηθεί η αμερικανική κυβέρνηση να απαγορεύσει μια διαδήλωση ή πορεία έξω απο το Λευκό Οίκο. Αξιώνει, ωστόσο, απο την ελληνική κυβέρνηση ο κ. Μπέρνς, να απαγορεύσει τις κινητοποιήσεις κατά την επίσκεψη του προέδρου Μπίλ Κλίντον και να μην επιτρέψει να γίνει πορεία ως την αμερικανική πρεσβεία. Πολύ καλά κάνει η ελληνική κυβέρνηση, που αρνείται να συμμορφωθεί και επιτρέπει να πορευτούν οι διαδηλωτές όπου επιθυμούν. Η Ελλάδα, επιτέλους, είναι μια δημοκρατική χώρα, όπου δεν απαγορεύεται η ελευθερία της έκφρασης, ούτε και εμποδίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις, όπως δεν εμποδίζονται και στις ΗΠΑ".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "κρίσιμη διελκυστίνδα βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Αθήνας - Ουάσιγκτον, με αφορμή τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την επίσκεψη Κλίντον στη χώρα μας. Η αμεριακνική πλευρά, μετά και τα τελευταία επεισόδια της βομβιστικής επίθεσης στη Levi's και τους πυροβολισμούς κατά της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, θέτει θέμα απαγόρευσης των διαδηλώσεων έμπροσθεν της αμερικανικής πρεσβείας, απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς ακόμη και με ακύρωση της επίσκεψης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "πέραν των εγκλημάτων που διαπράττει εναντίον ολοκλήρου της Ανθρωπότητος, αποδεικνύεται τώρα και... κατσικοπόδαρος! Περιτράνως κατσικοπόδαρος, αφού η άφιξή του στη χώρα μας δεν θα συνοδευθεί μόνο απο σεισμούς αλλά και απο νεροποντές, καταιγίδες, πνιγμούς, καταστροφές και καταποντισμούς".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά οτι "η Ελλάς έκανε πάλι το θαύμα της. Τρείς ημέρες προ της αφίξεως στην Αθήνα του ισχυροτέρου ανδρός του Πλανήτου, ήδη συζητείται σοβαρώς το ενδεχόμενο ματαιώσεως της επισκέψεώς του. Τόσο για λόγους ασφαλείας του ιδίου, όσο και για λόγους γοήτρου εξ αιτίας του πρωτοφανούς κλίματος που έχει προκληθή απο τις σχετικές αντιδράσεις".

    [4] Χρηματιστήριο

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "αύξηση κατά 2,42% σημείωσε χθές ο Γενικός Δείκτης και έκλεισε στις 5.753,60 μονάδες. Η άνοδος των τιμών των μετοχών οφείλεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς στο θετικό κλίμα που υπάρχει στα ξένα χρηματιστήρια καθώς και στην πώληση των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "ισχυρή ανάκαμψη σημείωσε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης, καταγράφοντας συνολική άνοδο 4%. Ολα δείχνουν οτι η Σοφοκλέους, μετά τη νευρικότητα, έχει κατοχυρώσει τις 5.500 μονάδες και βαδίζει ολοταχώς προς την κορυφή των 6.000 μονάδων. Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά και απο το εξωτερικό ύστερα απο τα συγχαρητήρια του ΔΝΤ και τη συνεχιζόμενη εισροή ξένων κεφαλαίων, που χθές έφθασαν τα 165 δις δρχ".

    Σύμφωνα με την ΑΚΡΟΠΟΛΗ, "συντονισμένες προσπάθειες καταβάλλονται απο την κυβέρνηση και τα μεγάλα κρατικά χαρτοφυλάκια για την άνοδο του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου, ο οποίος σε πείσμα των αισιόδοξων προβλέψεων ακολουθεί το δρόμο που υπαγορεύουν οι κανόνες της αγοράς. Η χθεσινή πρώτη ημέρα της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας χαρακτηρίστηκε απο αγορές πακέτων την τελευταία στιγμή, με στόχο την τόνωση του Δείκτη μέσω επιλεγμένων μετοχών".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι "δυναμικά ξεκίνησε τη χρηματιστηριακή εβδομάδα η Σοφοκλέους, αφού ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε χθές με σημαντικά κέρδη της τάξης του 2,42% στις 5.753,60 μονάδες. Ωθηση στο δείκτη έδωσε το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε απο πλευράς επενδυτικού κοινού, παρά το γεγονός οτι δεν σημειώθηκαν εντυπωσιακές εξελίξεις, ικανές να αλλάξουν την εικόνα της αγοράς"

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται οτι "με σημαντική άνοδο ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα ενισχύοντας τις αισιόδοξες προβλέψεις και τις εκτιμήσεις για θετική πορεία της Σοφοκλέους, το αμέσως επόμενο διάστημα. Χαρακτηριστικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως σε καμία περίπτωση δεν σημειώθηκαν αρνητικές τάσεις, για το ΓΔ ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν και πάλι οι μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου και της περιφέρειας".

    [5] Πλημμύρες

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) στο σχόλιό του γράφει μεταξύ άλλων οτι "το οτι οι θεομηνίες εκδηλώνονται καμιά φορά με ιδαίτερη ένταση και προκαλούν μεγάλες καταστροφές, δεν σημαίνει οτι απαλλάσσεται πλήρως των ευθυνών η κυβέρνηση. Γιατί, στις περισσότερες περιπτώσεις, παίζει ρόλο Επιμηθέως και ουδέποτε ρόλο Προμηθέως. Η χθεσινή σφοδρή νεροποντή, που έπληξε αρκετές περιοχές, ανέδειξε αδυναμίες, παντελή έλλειψη προνοητικότητας αλλά και ευθύνες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "στο ίδιο έργο θεατές, βρεθήκαμε και χθές. Μερική κάλυψη σε κοίτες, έργα που έχουν γίνει παλαιότερα και δεν έχουν προβλεφθεί απορροές, αποψίλωση των ορεινών όγκων απο πυρκαγιές, και βέβαια μαζί με τον ανθρωπογενή παράγοντα η μεγάλη ένταση του φαινομένου".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι "μια γυναίκα νεκρή, άνθρωποι που κινδύνεψαν, τεράστιες υλικές καταστροφές και η χώρα κομμένη στα δύο. Ατός είναι ο πρώτος απολογισμός της καταιγιστικής νεροποντής που έπληξε κυρίως τη Λακωνία και τη Δυτική Αττική".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει οτι "σε εφιάλτη για τους κατοίκους αρκετών περιοχών της Πελοποννήσου, μετατράπηκε η νεροποντή που ξέσπασε χθές τα ξημερώματα. Σπίτια, νοικοκυριά και περιουσίες μιας ζωής καταστράφηκαν μέσα σε λίγες ώρες, ενώ η Ελλάδα "κόπηκε... στα δύο".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "μια ανθρώπινη ζωή χάθηκε χτές, καθώς η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων έπνιξε το Μεγάλο Πεύκο, το Λουτράκι και τη Λακωνία. Νερά και λάσπες πλημμύρισαν χτές ολόκληρες περιοχές, ενώ οι ανυπεράσπιστοι κάτοικοι προσπαθούσαν να σώσουν οτι μπορούσαν μέσα στις ανοχύρωτες πόλεις τους".

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται οτι "το γνώριμο σκηνικό των καταστροφών, λόγω της νεροποντής, έζησε ξανά η Ελλάδα μετά τις εντονότατες βροχοπτώσεις της Κυριακής και των πρώτων ωρών της Δευτέρας. Οι πλημμύρες μάλιστα, είχαν ως τραγικό τους επακόλουθο, το θάνατο της ογδονταπεντάχρονης Ελένης Πουλάκου, στο Δήμο Ελους".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, η άνοδος κατα 2,42% των τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το χρονοδιάγραμμα της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ και οι αλλαγές στην λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Ανησυχεί για τις φοροελαφρύνσεις το ΔΝΤ - Φόβοι για τις παρενέργειες. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Δυναμική άνοδος και του Δείκτη και του τζίρου. ``

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Η μεγάλη επίθεση των Μινωϊκών - Ναυτιλία: Αλλάζει ο χάρτης με εξαγορές των μικροτέρων εταιριών. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Το χρονοδιάγραμμα της ένταξης στην ΟΝΕ. ''

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ``Διαβατήριο για ΟΝΕ με "σφραγίδα" του ΔΝΤ - Η θετικότερη έκθεση των τελευταίων ετών. ''

    [7] Ελληνική οικονομία - Εκθεση ΔΝΤ

    ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ αναφέρει ότι: ``Τη "σφραγίδα" στο διαβατήριο της χώρας μας για την Οικονομική και Νομισματική Ενωση βάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την τελευταία έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Απονέμοντας "εύσημα" στην ελληνική κυβέρνηση για τη σταθερή οικονομική πολιτική το ΔΝΤ αίρει τις τελευταίες επιφυλάξεις ως προς την ικανότητα της Ελλάδας να ενταχθεί στην ζώνη του ευρώ και εκτιμά ότι θα επιτευχθεί το κρίσιμο κριτήριο του πληθωρισμού. ''

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 9 November 1999 - 9:20:43 UTC