Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-11-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/11/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Επίσκεψη Κλίντον
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Κυπριακό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τα αποτελέσματα της επίσκεψης Κλίντον, η πορεία του Χρηματιστηρίου, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): PAnamerikaniko Sosialistiko Kinima.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Νέοι μισθοί-προσλήψεις. Τι θα πάρουν 2 εκατ. εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τριγμοί μετά το φιάσκο. Ανω κάτω έγινε η κυβέρνηση με την επίσκεψη του Κλίντον.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 3 διαγωνισμοί - εξπρές για 7.290 προσλήψεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πάμε για πρόωρες εκλογές. Κρίσιμες αποφάσεις απο Σημίτη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τι θα μας δώσουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι. Οι υποσχέσεις του προέδρου Κλίντον και οι προοπτικές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ετοιμάζουν αντίποινα. CIA-Πεντάγωνο-Σταίητ Ντηπάρτμεντ.

    ΕΘΝΟΣ: Τι κέρδισε η Ελλάδα απο την επίσκεψη. Μετά τις εντυπώσεις ο απολογισμός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Φθηνά την γλυτώσαμε με δόνηση 3,7 Ρίχτερ. Για 82η φορά επιβεβαιώθηκε ο Ηλίας Τσιάπας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Χωρίς ανταλλάγματα. Ο Πλανητάρχης έφυγε φορτωμένος με δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τα εθνικά θέματα χωρίς να υπάρξουν ανταλλάγματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 3 ψέματα και 2 εκβιασμοί απο τον Κλίντον. Φούσκες οι υποσχέσεις για οικονομία, Βαλκάνια και Μάρμαρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Δύο πάσες Κλίντον στον Σημίτη. Για Τουρκία εν όψει Ελσίνκι και μετάλλιο στην Οικονομία.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κέρδη - Ρεκόρ στις μετοχές των μεγάλων deals. Αποδόσεις έως 168% για τις εταιρίες με σοβαρά Stories.

    ΕΣΤΙΑ: Προσαρμοσθήτε στη νέα εποχή. Η πεμπτουσία της ομιλίας Κλίντον.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αγριο παζάρι 20 ημερών για την Τουρκία στην Ευρώπη. Μετά τον Κλίντον, το Ελσίνκι.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ενώ η ΝΔ μιλά για φιάσκο, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πιστεύει οτι τώρα: Υπάρχουν ελπίδες για το Κυπριακό.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μεθεόρτια. Διαφορετικές εκτιμήσεις για την επίσκεψη Κλίντον.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "ένα άγριο παζάρι για την τουρκική υποψηφιότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση αρχίζει απο σήμερα - και θα ληξει στις 10 Δεκεμβρίου, στο Ελσίνκι. Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και φυσικά Αθήνα και Αγκυρα επιδίδονται σε ένα "μπρα -ντε-φέρ" για το θέμα. Η Μαντλίν Ολμπράιτ πιέζει τους Ευρωπαίους κι αυτοί με τη σειρά τους πιέζουν την Τουρκία να προχωρήσει σε χειρονομία καλής θέλησης προς την Ελλάδα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "τα αποτελέσματα απο την εξωτερική της πολιτική τόσο στα ελληνοτουρκικά, όσο και στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ καλείται να σταθμίσει τώρα η κυβέρνηση μετά την επίσκεψη Κλίντον στην Αθήνα. Απο μια πρώτη ματιά, όμως, φαίνεται ξεκάθαρα οτι τόσο οι υποχωρήσεις και οι κινήσεις καλής θέλησης προς την Αγκυρα, όσο και η άμεση υιοθέτηση των υποδείξεων της Ουάσιγκτον δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για τα ελληνικά συμφέροντα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "αντιμέτωπος με τα σοβαρότατα εσωκομματικά προβλήματα που προκαλεί η υποχωρητική του στάση έναντι των Αμερικανών, βρίσκεται πλέον ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος όχι μόνο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει κάτι ουσιαστικό απο την επίσκεψη του προέδρου Κλίντον, πέρα της φραστικής γενναιοδωρίας του πλανητάρχη, αλλά αναγκάζεται να στηρίξει και την τουρκική υποψηφιότητα στο Ελσίνκι, ενδεχόμενο που θα προκαλέσει μεγάλες τριβές στο ΠΑΣΟΚ".

    [3] Επίσκεψη Κλίντον

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "ελάχιστοι Ελληνες φαίνεται να κατενόησαν το πραγματικό μήνυμα της προχθεσινής ομιλίας του προέδρου Κλίντον. Και ακόμη πιο λίγοι απο τα μέλη του πολιτικού μας κόσμου. Κεντρικός πυρήνας της ομιλίας του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν η νέα εποχή που έρχεται. Πώς θα διαμορφωθή ο κόσμςο κατά τον 21ο αιώνα, πόσο ρόλο θα παίζουν οι επικοινωνίες, η πληροφόρησις και το ίντερνετ, και πόσο λιγώτερο θα επηρεάζουν οι ιστορικές διαφορές μεταξύ κρατών, εθνοτήτων και θρησκειών".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "η "επόμενη μέρα" της επίσκεψης του Μπίλ Κλίντον στην Ελλάδα βρίσκει την κυβέρνηση ενισχυμένη, τουλάχιστον επιοκοινωνιακά στο εσωτερικό. Σ' αυτό συνέτεινε και η χρονική μετάθεση του ταξιδιού, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος πριν φτάσει στην Αθήνα εμφανίστηκε να απευθύνει συστάσεις στην Τουρκία, γεγονός που μετρίασε τα αισθήματα οργής της ελληνικής κοινής γνώμης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "τα φραστικά "πυροτεχνήματα" του κ. Κλίντον για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις διμερείς σχέσεις και την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, πρόσφεραν κάλυψη στην ελληνική κυβέρνηση. Η αλήθεια, όμως, είναι εντελώς διαφορετική, καθώς η αμερικανική πλευρά, στις κατ' ιδίαν συνομιλίες της άσκησε πιέσεις για περαιτέρω υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι "παρά την εκατέρωθεν προσπάθεια Ελλήνων και Αμερικανών να μειώσουν την σημασία των όσων συνέβησαν πριν και κατά τη διάρκεια της επισκέψεως Κλίντον στην Αθήνα, είναι εμφανές πως η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί, πολύ σύντομα, αντιμέτωπη με ένα απο τα πλέον "εχθρικά" γραφειοκρατικά κατεστημένα του Σταίητ Ντηπάρτμεντ, του Πενταγώνου και άλλων αρμοδίων αμερικανικών υπηρεσιών".

    [4] Χρηματιστήριο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει οτι "στον απόηχο των "οικονοιμκών δηλώσεων" που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπίλ Κλίντον επισκεπτόμενος επίσημα την Αθήνα, ξεκίνησε σήμερα η χρηματιστηριακή εβδομάδα. Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν χθές οτι είναι σε θετική κατεύθυνση, για την πορία της χώρας προς την ΟΝΕ και για την πορεία του Χρηματιστηρίου μακροπρόθεσμα, το γεγονός οτι οι πρόεδρος των ΗΠΑ πήρε σαφή θέση για το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, αναγνωρίζοντας την ηγετική της παρουσία, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι "οι άκρως θετικές αναφορές του προέδρου των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον στην πρόοδο που έχει σημειώσει το τελευταίο διάστημα η ελληνική οικονομία προεξοφλούν στην ουσία και νέα εκτόξευση της Χρηματιστηριακής αγοράς. Η επισήμανση αυτή ανήκει σ' έναν απο τους επονομαζόμενους "γκουρού" του Χρηματιστηρίου, τον πρόεδρο της ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακής κ. Σπύρο Μπέλλο, που σε δηλώσεις του διαβλέπει πως τα εύσημα που απένειμε ο "πλανητάρχης" στην ελληνική οικονομία δεν απηχούν παρά τις τεράστιες δυνατότητες για διεύρυνση της χρηματιστηριακής αγοράς και την προσέλκυση νέων επενδύσεων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "σε μια περίοδο που η Σοφοκλέους περιστρέφεται γύρω απο τον άξονα των 5.500 μονάδων 30 μετοχές σέρνουν το χορό των αποδόσεων. Πρόκειται για τους τίτλους των εταιριών οι οποίες πρωταγωνιστούν στα επιχειρηματικά deals της εποχής, αποδεικνύοντας έτσι οτι οι επενδυτές πείθονται απο τις προοπτικές που ανοίγουν οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται οτι "φυσιολογικά, λοιπόν, το θερμό χειροκρότημα σοτ ξενοδοχείο Intercontinental αναμένεται να μετουσιωθεί σήμερα σε αγοραστικό ενδιαφέρον στη Σοφοκλέους, καθώς δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες ανόδου απο την αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας".

    [5] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "σε περίοδο απολογισμού εισέρχεται η χώρα και επί μακρόν θα αναλύονται οι επιπτώσεις της έλευσης Κλίντον στην περιοχή ενώ ταυτοχρόνως εισερχόμαστε στην τελική φάση για την δύσκολη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι. Εν όψει αυτού του κορυφαίου γεγονότος πριν το οποίο μεσολαβεί η έναρξη των "εκ του σύνεγγυς συνομιλιών" της Νέας Υόρκης οι ανησυχίες είναι δεδομένες και πρωτίστως προέρχονται απο τη Λευκωσία".

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει οτι "ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει διεξοδικά την κυπριακή ηγεσία για το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε με τον κ. Κλίντον γύρω απο το Κυπριακό και θα του μεταφέρει τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν, για άλλη μια φορά, απο την αμερικανική πλευρά οτι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα είναι ουσιαστικές και θα περιστραφούν γύρω απο όλες τις πτυχές του προβλήματος. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, οι Αμεριακνοί έχουν επισημάνει τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία οτι στόχος τους είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί "να είναι εντατική", και να υπάρξει κατάληξη "μέσα σε 1-2 μήνες" ενώ έχουν διαβεβαιώσει οτι δεν θα δοθεί η δυνατότητα στον κ. Ντενκτάς να κωλυσιεργήσει με "διαδικαστικά τερτίπια".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει οτι "προοπτικές και λογικές ελπίδες για επίλυση του Κυπριακού υπάρχουν σήμερα "για πρώτη φορά ύστερα απο πολύ καιρό". Την εκτίμηση αυτή έκανε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επίσκεψη Κλίντον στην Αθήνα. Σε δηλώσεις του μετά απο πρόγευμα εργασίας στο ξενοχοδείο "Μεγάλη Βρετανία" στην Αθήνα, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε οτι "πέραν απο τον αμερικανικό παράγοντα, που, ούτως ή άλλως, έπαιξε και θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα η στάση της Ευρώπης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "θετικές προοπτικές και λογικές ελπίδες" για το Κυπριακό εκτιμά οτι υπάρχουν ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης. Σε δηλώσεις του χθές, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη ο κ. Μητσοτάκης τόνισε οτι πρέπει να εξασφαλιστεί η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ άσχετα με την επίλυση του Κυπριακού".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 22 November 1999 - 9:27:07 UTC