Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-11-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/11/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικά
  • [3] Αντιπληθωριστικά μέτρα
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Σενάριο πρόωρων εκλογών
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο - Σημάδια βελτίωσης

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τα αντιπληθωριστικά μέτρα της κυβέρνησης, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πορεία του Χρηματιστηρίου και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Συνέντευξη Μπερνς: Αδικία για την Ελλάδα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μειωμένη εως και 50% η ύλη για Β'-Γ'Λυκείου.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: 2004 πληγές. Στον αέρα τα δημόσια έργα εν όψει Ολυμπιάδας.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Στα όριά της η Σοφοκλέους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αστυνόμος αρχηγός σπείρας και βιαστής στην Πελοπόννησο.

    Η ΑΥΓΗ: Η καταδίκη Οτσαλάν προβληματίζει την Ευρώπη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τέρμα στην τραπεζική τοκογλυφία. Γενναία ρύθμιση για πανωτόκια

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Αλλάζουν όλα με τις συναλλαγές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Χωρίς φάρμακα μένουν οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου.

    ΕΘΝΟΣ: Ροζ σπείρα με στολές. Εξαρθρώθηκαν δυο συμμορίες αστυνομικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στη ζώνη Σένγκεν θα κάνει Πρωτοχρονιά η Ελλάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ανελέητος πόλεμος μεταξύ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η ύλη για τις εξετάσεις Β' και Γ' Λυκείου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ολη η ύλη της Β'-Γ' Λυκείου. Σε τι θα εξεταστούν.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ερρίφθη ο κύβος για πρόωρες εκλογές το Φεβρουάριο.

    ΕΣΤΙΑ: Κατά παρέκκλισιν η ένταξις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εκλογική επιστράτευση απο την κυβέρνηση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ρεύμα -7,5% φθηνότερο. Αντιπληθωριστικά μέτρα απο κυβέρνηση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πιο σπάταλη απ' όλους η Ελλάδα σε καύσιμα.

    ΝΙΚΗ: Εκτακτα μέτρα για τον πληθωρισμό. Μειώνονται τα τιμολόγια ΔΕΗ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΚΕ: Λαϊκή επαγρύπνηση ετοιμότητα και δράση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 7,5% κάτω η ΔΕΗ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Λιγότερη ύλη ίδια αγωνία για μαθητές Β' και Γ' Λυκείου.

    [2] Ελληνοτουρκικά

    Το ΒΗΜΑ γράφει οτι "Συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και επιφυλάξεις εκφράζει η κυβέρνηση εν όψει της συνόδου κορυφής στο Ελσίνκι, στην οποία θα αποφασιστεί αν η Τουρκία θα εξασφαλίσει η όχι το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Ολα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά αν και η διάθεση των άλλων ευρωπαϊκών χωρών φαίνεται κατ' αρχήν θετική για τις ελληνικές θέσεις, εξηγούν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη τα οποία υπολογίζουν οτι το συγκεκριμένο θέμα και κυρίως η τελική έκβαση μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τα ελληνικά συμφέροντα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ στο σχόλιό της υποστηρίζει οτι "η νέα μεγάλη δοκιμασία της κυβέρνησης Σημίτη είναι η σύνοδος κορυφής του Ελσίνκι, σε σχέση βεβαίως με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Εχει με άλλα λόγια σημασία αν για τη θεωρούμενη σχεδόν βέβαιη κατά τη σύνοδο αυτή επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της γείτονος θα υπάρξουν και κάποια ανταλλάγματα προς τη χώρα μας. Ανταλλάγματα, βεβαίως, που θα πρέπει να προέρχονται έστω και έπειτα απο μεσολαβητικές πιέσεις των Ευρωπαίων προς την Τουρκία, απο την τουρκική πλευρά.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει οτι "τις εξελίξεις και τις αντιδράσεις για τη θανατική καταδίκη του Οτσαλάν απο το εφετείο στην Τουρκία παρακολουθεί στενά η κυβέρνηση. Η χρονική συγκυρία της απόφασης για την ποινή του Κούρδου ηγέτη λίγες μέρες πριν απο τη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι, εκτιμάται οτι είναι θετική για τις ελληνικές θέσεις, αφού ήδη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συζητείται και πάλι το θέμα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει οτι "σε κρίσιμη φάση εισέρχονται οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΕ για την εξεύρεση μιας απο κοινού αποδεκτής λύσης ως προς το θέμα της υποψηφιότητας της Τουρκίας. Ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών Χρήστος Ροκόφυλλος μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Χαβιέρ Σολάνα και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, θα συνεχίσει τις διμερείς επαφές στη Δανία, την Αυστρία και την Ιταλία".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι "Αθήνα και Λευκωσία αποσυνδέουν τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό που ξεκινούν στις 3 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη με τη στάση που η Ελλάδα θα τηρήσει στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι για την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Τουρκίας μια εβδομάδα αργότερα. Κι αυτό γιατί δεν θεωρούν ως πρόοδο στο Κυπριακό την έναρξη αυτώνη των συνομιλιών, ούτε αναμένουν κάποια θεαματική εξέλιξη ή χειρονομία απο τουρκικής πλευράς που θα μπορεί να μεταβάλει την ελληνική στάση στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ".

    [3] Αντιπληθωριστικά μέτρα

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "σε βραχυπρόθεσμα αντιπληθωριστικά μέτρα προχώρησε χθες η κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει στο ελάχιστο τις επιπτώσεις που θα έχει η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Η παρέμβαση της κυβέρνησης για την αποτροπή της ανοδου του πληθωρισμού και το Δεκέμβριο μετά την αρνητική εξέλιξη κατά το δίμηνο Οκτωβρίου γίνεται με δύο θέματα που αφορούν στον τομέα της ενέργειας".

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "στο ηλεκτρικό ρεύμα αποφάσισε να ρίξει η κυβέρνηση το βάρος της αντιπληθωριστικής προσπάθειας, η οποία γίνεται ακόμη πιο επίπονη μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει οτι "η κυβέρνησις Σημίτη φαίνεται οτι αντιμετωπίζει πλέον το ενδεχόμενο εντάξεως της χώρας στην ΟΝΕ κατά παρέκκλισιν των αμιγώς οικονομικών κριτηρίων που ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Παρά την μάχη για την συγκράτηση του τιμαρίθμου, οι ανοδικές τάσεις του κατά το τελευταίο δίμηνο, σε συνδυασμό και με την αύξηση της τιμής των καυσίμων, αφήνουν ελάχιστα περιθώρια εκπληρώσεως του σχετικού στόχου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει οτι "φωτιά έχουν πάρει απο χθες οι τιμές των καυσίμων τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο καταναλωτικό κοινό. Με τον φόβο της αλυσσιδας των ανατιμήσεων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες προτίθεται να ζητήσει απο τους βιομηχάνους να συγκρατήσουν τις τιμές, ώστε να μην υπάρξει μεγαλύτερη πίεση στον πληθωρισμό απο αυτή που ήδη δέχεται απο τις αυξήσεις των καυσίμων".

    Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει οτι "η κυβέρνηση προσπαθεί να αμυνθεί με τον καλύτερο τρόπο, απέναντι στην πληθωριστική επίθεση που προέρχεται απο τη μεγάλη αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσαν χθες το μεσημέρι οι υπουργοί Γιάννος Παπαντωνίου και Ευάγγελος Βενιζέλος".

    [4] Χρηματιστήριο

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "σημαντική πτώση του τζίρου των συναλλαγών, νευρικότητα, έντονες διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών, αλλά και επιφυλακτικότητα απο πλευράς του επενδυτικού κοινού, συνθέτουν την εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης στο "ναό" του χρήματος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει οτι "συνεδρίαση για γερά νεύρα ήταν η χθεσινή, καθώς ο δείκτης ξεκίνησε έντονα ανοδικά, στη συνέχεια υποχώρησε σημαντικά αλλά λίγο πριν το τέλος μαζικές αγορές σε τραπεζικούς τίτλους τον οδήγησαν σε θετικό έδαφος".

    Τα ΝΕΑ αναφέρουν οτι "οι έντονες διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, καθώς η αναβάθμιση της οικονομίας απο τον διεθνή οίκο Standard & Poors δεν στάθηκε ικανή να δώσει ώθηση στην αγορά".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ επισημαίνει οτι "τέστ αντοχής ως προς τα χαμηλότερα όρια των τιμών έγινε χθες στη Σοφοκλέους. Το αποτέλεσμα δικαίωσε για άλλη μια φορά τις προβλέψεις της εφημερίδας που είχε εγκαίρως διαγνώσει οτι ο γενικός δείκτης τουλάχιστον οσο διατηρούνται οι σημερινές συνθήκες θα κινείται μεταξύ των 5.300 μονάδων το κατώτερο και των 5.800 μονάδων κατ' ανώτατο όριο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι "επενδυτές ψύχραιμους ήθελε η χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου καθώς απουσίασε κάποιος συγκεκριμένος προσανατολισμός του δείκτη ενω ήταν έντονα τα σκαμπανεβάσματα των τιμών στη διάρκεια των συναλλαγών".

    [5] Σενάριο πρόωρων εκλογών

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές και εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων, που ανατρέπουν βραχυχρονίως τα ευοίωνα μηνύματα των εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των άλλων διεθνών οργανισμών, η κυβέρνηση "εκστρατεύει" για την κατάκτηση του εκλογικού σώματος, επιχειρώντας να καλύψει όλα τα μέτωπα, με πρώτο το νευρικό Χρηματιστήριο, το οποίο θεωρεί κεντρικό μοχλό της εκλογικής μάχης.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει "εκλογές μέσα στο Φεβρουάριο μεθοδεύει η κυβέρνηση, θεωρώντας πως η συγκυρία ευνοεί το ΠΑΣΟΚ, εν αντιθέσει με το Σεπτέμβριο, οπότε θα παρουσιάζει συγκριτικά λιγότερες πιθανότητες επικράτησης. Η αντίστροφη μέτρηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ξεκινά τον Ιανουάριο, οπότε κι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων, ώστε να συζητήσουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "μετά την προεκλογική παράσταση που δόθηκε προχτές στη Βουλή απο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, χτές το Υπουργικό Συμβούλιο ήρθε με την εισήγηση του πρωθυπουργού να πιστοποιήσει οτι... ρυθμίζονται και οι τελευταίες λεπτομέρειες μιας παρατεταμένης και εντελώς παραπλανητικής τακτικής της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών.

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ, "με αιχμή του δόρατος τα ζητήματα διαφάνειας του δημόσιου βίου σε συνδυασμό με την αυστηρή κριτική για τα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης, ο κ. Καραμανλής, αν και αποφεύγει να μιλά ρητά για εκλογές, δημιουργεί τους όρους για την καλλιέργεια έντονης προεκλογικής ατμόσφαιρας. "

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι "σε θέση μάχης τα δύο μεγάλα κόμματα, καθώς όλες οι ενδείξεις πείθουν πως το αργότερο τον προσεχή Μάρτιο θα έχουμε πρόωρες εκλογές, εξαιτίας της αδυναμίας της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Ετσι, τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες, ενώ οι αρχηγοί των δύο κομμάτων και τα κορυφαία στελέχη τους περιοδεύουν στην επαρχία. "

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει οτι "εκλογική και οργανωτική ετοιμότητα για πρόωρες εκλογές, αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψηφίσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας στο Ε. Γ. το οποίο αποφάσισε να προτείνει στην Κ. Ε., που θα συνεδριάσει στις 3-4 Δεκεμβρίου, την αναβολή των εσωκομματικών νομαρχιακών εκλογών για τον ερχόμενο Απρίλιο. "

    (Ι. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι διακυμάνσεις τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι παρεμβάσεις για την συγκράτηση του πληθωρισμού, τα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι θέσεις του ΙΟΒΕ για τον προϋπολογισμό του 2000 και οι εκτιμήσεις για μείωση των τραπεζικών επιτοκίων είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: ``"Πυροσβεστικά" μέτρα για τη συγκράτηση ανόδου του πληθωρισμού. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Δείκτης-ασανσέρ - Ποιοι κέρδισαν έως και 16%. ``

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Παρέμβαση Σημίτη για τα επιτόκια - Κυβέρνηση: Σε επιφυλακή για να μην επηρεαστεί η πορεία προς την ΟΝΕ. ``

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Η παλινδρόμηση του δείκτη απέφερε κέρδη - Προς όφελος τραπεζών, ασφαλιστικών και επενδύσεων. ''

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ``Μειώσεις επιτοκίων από ΤτΕ και εμπορικές τράπεζες - Η κυβέρνηση δίνει το πράσινο φώς". ``

    [7] Χρηματιστήριο - Σημάδια βελτίωσης

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: ``Οι έντονες διακυμάνσεις και η χαμηλή αξία συναλλαγών ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινής συνεδρίασης. Το κλίμα στη Σοφοκλέους παρουσίασε σημάδια βελτίωσης, όμως οι επενδυτές εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας κάποια θετικά νέα. ``

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 26 November 1999 - 10:41:08 UTC