Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-11-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/11/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Δημοσκοπήσεις
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Επιτυχίες της ελληνικής ομάδας άρσης βαρών

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πορεία του Χρηματιστηρίου, οι δημοσκοπήσεις για εκλογές, η επιτυχία της ελληνικής ομάδας της άρσης βαρών και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Η ελληνική Dream Team.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εισαγγελέας μπήκε στα κυκλώματα. Πορνεία και ναρκωτικά στην υψηλή κοινωνία.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Απειλεί με παραίτηση ο Γ. Παπανδρέου. Συμπληγάδες για τον Σημίτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σε ένα ταμείο ΙΚΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, τράπεζες. Απαρχή ενοποίησης όλων των ασφαλιστικών φορέων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αλλάζουν όλα στην οικοδομή. Τέρμα στους άσχετους εργολάβους και στου ξένους ανειδίκευτους εργάτες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Το επόμενο βήμα της Σοφοκλέους. Πάνω απο 1,5 τρις δραχμές αναζητούν μετοχές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Κλαίνε" στις περιοδείες του Κ. Σημίτη! Ακόμη και στην "πράσινη" Κρήτη έπεσαν δακρυγόνα.

    ΕΘΝΟΣ: Εκτός βουλής όλοι οι υπουργοί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χρυσά στα βάρη λόγω... μακράς ασκήσεως. Μια και η πλάτη μας σηκώνει όλα τα χαμαλίκια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα φαντάσματα επιστρατεύει ο πρωθυπουργός. Το ΠΑΣΟΚ επαναχαράσσει τις "διαχωριστικές γραμμές" για να διασωθεί εκλογικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οδηγός για τις αλλαγές στη φορολογία. Τι να προσέξουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και μικρομεσαίοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Παίρνει κεφάλι το ΠΑΣΟΚ. Γκάλοπ της "OPINION". Το πρώτο μετά... Κλίντον.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ρεκόρ επενδύσεων απο τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Κεφάλαια 155 δις απο 376 εταιρίες για επέκταση και εκσυγχρονισμό.

    ΕΣΤΙΑ: Σημίτης ή Καραμανλής. Το κρίσιμο δίλημμα των "αναποφασίστων".

    ΤΑ ΝΕΑ: Νίκη ΠΑΣΟΚ βλέπει το 47% των ψηφοφόρων. Γκάλοπ της V. PRC για "TA NEA"

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στο 11,3% η ανεργία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ακροβολισμοί. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην ευθεία των εκλογών.

    [2] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "περισσότερα απο 1,5 τρις δρχ είναι τα μετρητά που έχουν στα ταμεία τους οι θεσμικοί επενδυτές και τα οποία πρέπει σταδιακά να επενδύσουν σε μετοχές. Το ποσό αυτό αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό την έλλειψη ρευστότητας λόγω των μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου που "φρέναρε" τη Σοφοκλέους τις τελευταίες εβδομάδες".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους για την πορεία της Σοφοκλέους αυτή την εβδομάδα εκφράζουν χρηματιστές και εκπρόσωποι των Εταριών Λήψης και Διαβίβασης Εντολών απο την επαρχία. Υποστηρίζουν οτι η αγορά θα έχει κάποια σημάδια αντίδρασης στις προσεχείς ημέρς, χωρίς όμως να διαγράψει ξέφρενη "κούρσα" ανόδου. Το "κλειδί" της θετικής πορείας της αγοράς κατά τους ειδικούς, είανι η μείωση των επιτοκίων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ισχυρίζεται οτι "με τους καλύτερους οιωνούς ξεκινάει σήμερα η χρηματιστηριακή εβδομάδα, μετά τη μεγάλη άνοδο που πραγματοποίηση ο Γενικός Δείκτης την Παρασκευή. Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί φήμες για θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, γεγονός που αναμφισβήτητα θα δώσει ώθηση στο Χρηματιστήριο".

    [3] Δημοσκοπήσεις

    "Αυξητικες τάσεις υπέρ ΠΑΣΟΚ απο τη ΝΔ στο λεκανοπέδιο Αττικής καταγράφει η πρώτη μετά την επίσκεψη Κλίντον δημοσκόπηση απο την "Οπίνιον" για την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (22-25 Νοεμβρίου), σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην ίδια περιφέρεια. Η έρευνα καταγράφει επίσης σημαντική διαφορά εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική σε σύγκριση με τη ΝΔ. Για την επίσκεψη Κλίντον, παρά το γενικό αρνητικό κλίμα, σημαντικό ποσοστό, 56,1% θεωρεί οτι προέκυψε θετική ή μάλλον θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα".

    "Το 47% των ψηφοφόρων προβλέπει νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Σύμφωνα με την έρευνα της V. PRC για τα ΝΕΑ, τη νίκη του ΠΑΣΟΚ προβλέπουν 3 στους 4 παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και 1 στους 4 ψηφοφόρους της ΝΔ, γεγονός που αντανακλά ένα αίσθημα απογοήτευσης στους ψηφοφόρους της ΝΔ".

    "Το 26% των αυτοπροσδιοριζόμενων ως κεντροδεξιών ψηφίζει για πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis. Αυτό, σε συνδυασμό με τις καταγγελίες του πρωθυπουργού περί "ακροδεξιάς πολιτικής" απο τη Νέα Δημοκρατία, στις οποίες απάντησε χθές το βράδυ - καθυστερημένα- ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας για "γκεμεπλίσκους ολοκληρωτικών καθεστώτων", δίνει μμια πρώτη γεύση του πεορκλογικού τοπίου".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει οτι "απομένουν μόλις 85 ημέρες μέχρι την 20η Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει - κατά το Σύνταγμα - να έχη διενεργηθή και η τρίτη ψηφοφορία της Βουλής για την ανάδειξη νέου προέδρου της Δημοκρατίας. Στις 20 Φεβρουαρίου - ή και νωρίτερα - θα έχη κριθή οριστικώς αν η παρούσα Βουλή θα εκλέξη πρόεδρο, αν η Βουλή θα διαλυθή και αν θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Εν όψει των εξελίξεων αυτών, τον κυρίαρχο λόγο έχουν κατά ουσίαν οι "αναποφάσιστοι". Οι περίπου 500 χιλιάδες ψηφοφόροι (8% έως 10% του εκλογικού σώματος) που μετακινούνται απο το ένα κόμμα στο άλλο και οι οποίοι κρίνουν τελικώς το αποτέλεσμα των εκλογικών αναμετρήσεων".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά οτι "σε μια μάχη στήθος με στήθος φαίινεται οτι θα εξελιχθεί η εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αν δεν αλλάξει δραματικά το πολιτικό σκηνικό. Τουλάχιστον αυτό το συμπέρασμα προκύπτει απο τις δημοσκοππησεις που θα δούν το φώς της δημοσιότητας τις προσεχείς ημέερς αρχής γενομένης απο την σημερινή με τη δημοσκόπηση της εταιρίας ΟΡΙΝΙΟΝ, η οποία εμφανίζει τη ΝΔ να προηγείται με μικρή διαφορά, αλλά τον πρωθυπουργό να υπερτερεί συντριπτικά σε δημοτικότητα του Κώστα Καραμανλή".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "εγκλωβισμέμνη στα αδιέξοδα που δημιούργησε η πολιτική της στα εληνοτουρκικά είναι η κυβέρνηση Σημίτη καθώς αντιμετωπίζει το φάσμα της ραγδαίας επιδείνωσης των σχέσεων με τη γειτονική χώρα στην περίπτωση που αναγκαστεί να προβάλει αντιρρήσεις για την υποψηφιότητα της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "λίγα μόλις εικοσιτετράωρα απομένουν έως ότου η ελληνική αντιπροσωπεία υπο τον Κώστα Σημίτη καθίσει στο τραπέζι της φιλανδικής προεδρίας προκειμένου να μετάσχει στην κρίσιμη για την πορεία των Τουκοκοινοτικών σχέσεων Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι, όπου η Αθήνα αναμένει απο τους "14" να υιοθετήσουν σαφείς αναφορές στο κείμενο συμπερασμάτων του συμβουλίου μέσω των οποίων θα τίθενται στις πραγματικές τους βάσεις, τόσο η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Κύπρου, όσο και η πορεία των όποιων κατά καιρούς η Τουρκία προβάλλει ως ελληνοτουρκικές διαφορές".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "με υπόκρουση συνεχεςί παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Κύρπου απο τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη ο Ρ. Ντενκτάς προέβη σε περαιτέρω διακωμώδηση της ήδη γελοίας προεργασίας των "εκ του σύνεγγυς συνομιλιών". Πράγματι πριν ο Ντενκτάς αναχωρήσει για την ΑΓκυρα και την Κωνσταντινούπολη δήλωσε πως αν επιχειρήσουν αν του επιβάλλουν συνομιλίες τύπου Κάμπ Ντέηβιντ και Ντέητον θα τις απορρίψει".

    [5] Επιτυχίες της ελληνικής ομάδας άρσης βαρών

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "οι Ατλαντες είναι Ελληνες... η εθνική ομάδα της άρσης βαρών θα υποδεχτεί τη νέα χιλιετία απο την κορυφή του κόσμου. Η ομάδα -όνειρο του Χρήστου Ιακώβου κατέκτησε την πρώτη θέση στο 70ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας πραγματοποιώντας επίδειξη δύναμης κι αφήνοντας για μια ακόμη φορά άναυδη την παγκόσμια άρση βαρών".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "η Ελλάδα απο το βράδυ της Κυριακής στρογγυλοκάθεται στο ρετιρέ της παγκόσμιας βαθμολογίας, έχοντας συγκεντρώσει 580 βαθμούς, αλλά και 19 μετάλλια απο τα οποία 4 χρυσά, 10 αργυρά και 5 χάλκινα. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η ελληνική ομάδα στην ολυμπιάδα του Σίδνεϊ θα εκπροσωπηθεί με τον ανώτερο αριθμό των 8 αθλητών που μπορεί να συμμετάσχει κάποια χώρα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά οτι "ομάδα φτιαγμένη απο χρυσάφι ήταν για άλλη μια παγκόσμια διοργάνωση η Εθνικής Αρσης Βαρών. Τα παιδιά του πρωτομάστορα των χρυσών επιτυχιών, Χρήστου Ιακώβου, κατάφεραν με την παρότρυνση του κόσμου, που έκανε παγκόσμιο ρεκόρ προσέλευσης, να φθάσουν στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης στους άνδρες στο 70ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με χρυσό απολογισμό 19 μεταλλίων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει οτι "και όμως το όνειρο για άλλη μια φορά έγινε πραγματικότητα. Η ελληνική ομάδα... όνειρο, η "ντρίμ τιμ" της άρσης βαρών παρά τα πολλά προβλήματα τραυματισμών κατάφερε και πάλι να πάρει την πρώτη θέση στον κόσμο. Στη διοργάνωση, που ολοκληρώθηκε χθές, η Εθνική μας ομάδα αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια με 19 μετάλλια, 4 χρυσά, 10 αργυρά και 5 χάλκινα και δύο νέα παγκόσμια ρεκόρ".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 29 November 1999 - 9:57:43 UTC