Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-12-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/12/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνική οικονομία
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Δημοσκοπήσεις
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο - Πτώση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η ελληνική οικονομία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι δημοσκοπήσεις για εκλογές και η πορεία του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χαρίζει πρόστιμα για τα αυθαίρετα. Οι εκλογές μας έρχονται, εμπρός βήμα ταχύ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στόχος ο Ελληνας Ντι Πιέτρο! Να πως λειτουργεί η διαπλοκή...

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ο Δρύς στο Ειδικό Δικαστήριο για χατίρι του Κόκκαλη. ΝΔ: χοντραίνει το παιχνίδι.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Αλβανοί: γίναμε πολλοί! Μέτρα κατά της λαθραίας μετανάστευσης ζητούν μόνιμοι και παράνομοι αλλοδαποί.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τέλος η Σούπερ για ΙΧ, μοτό, φορτηγά. Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ δεν δίνει παράταση στην Ελλάδα.

    Η ΑΥΓΗ: Παραίτηση κόλαφος για την κυβέρνηση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Φθηνά δάνεια για σπίτια. Πτώση των επιτοκίων αποφασίζει ο Παπαδήμος.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Λιγότεροι οι φόροι τα επόμενα 4 χρόνια. Η προσεχής ένταξη στην ΟΝΕ φέρνει καλύτερες ημέρες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Βούρκος! Κάνουν "Κολομβία" την ελληνική κοινωνία.

    ΕΘΝΟΣ: 3 μέρες επιφυλακή σε όλο το Δημόσιο. Συναγερμός για τον ιό του 2000.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αποθηκεύουν τοξικά υποθηκεύοντας την ζωή μας. Αρουραίοι χορεύουν πάνω σε χιλιάδες τόνους αποβλήτων στον Πειραιά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Θρίαμβος της αδιαφάνειας. Προεκλογικό δώρο της κυβέρνησης στους προμηθευτές του δημοσίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΦΑΛΚΟΝ: τι δείχνει το μαύρο κουτί. Ντοκουμέντο: καμιά βλάβη στα όργανα του αεροσκάφους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Επιτόκια 4-1 το "σκόρ" για την πτώση. Αρχή απο τα μέσα του μήνα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ανοικτές οι υπηρεσίες Σάββατο και απογεύματα! Ριζικές ανατροπές στο Δημόσιο με εγκύκλιο-φωτιά.

    ΕΣΤΙΑ: Εθνικοί χειρισμοί με λάθος δεδομένα. Αυτό αποκαλύπτει πρόσφατη δημοσκόπησις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Βαβέλ μεταναστών η Ελλάς. 800.000 άνθρωποι απο 120 χώρες (!) ζητούν δουλειά, ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Καίνε τα καύσιμα. Σ' ένα μήνα 22 δρχ πάνω το πετρέλαιο κίνησης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Και στο σπίτι θα εισβάλει ο ιός του 2000.

    ΝΙΚΗ: Χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση. Σε δύσκολη θέση η ΝΔ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Αγία... κλοπή. Ο κ. Χριστόδουλος ζητά τα λεφτά των κληρικών.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εορτοδάνεια τέλος! Μετά τα πρόστιμα της Τράπεζας της Ελλάδος και την άνοδο του πληθωρισμού.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ωρα Σημίτη. Αναμένονται κινήσεις Καραμανλή, ενώ τα γκάλοπ δείχνουν.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Φθηνή η εργασία στην Ελλάδα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Προεκλογικές κόντες και αποπροσανατολισμός.

    [2] Ελληνική οικονομία

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει οτι "νέες μειώσεις φόρων καθ' όλη τη διάρκεια της ερχόμενης τετραετίας προανήγγειλε χθές ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Ι. Παπαντωνίου, καταρρίπτοντας τον "μύθο" οτι η μετά - ΟΝΕ εποχή συνεπάγεται νέες θυσίες για τον ελληνικό λαό. Αντίθετα, όπως είπε ο κ. Παπαντωνίου, απο τις νέες μειώσεις της φορολογίας θα προκύψει νέα αύξηση των εισοδημάτων και επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας".

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "οριακά θα ξεπεράσει η Ελλάδα τον πήχυ του κριτηρίου του πληθωρισμού, που τον Μάρτιο του 2000, όταν δηλαδή θα υποβληθεί η αίτηση ένταξης στην ΟΝΕ, θα βρίσκεται στο 2,2% προέβλεψε χθές ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. Οσον αφορά δε το επίμαχο θέμα των επιτοκίων, ο κ. Παπαντωνίου υποστήριξε οτι αρμόδια για το πότε και πόσο θα μειωθούν είναι η Τράπεζα της Ελλάδος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "επίσπευση στο πρόγραμμα των μετοχοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων εξήγγειλε η Κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού ΕΘνικής Οικονομίας. Παράλληλα ο κ. Παπαντωνίου έκανε γνωστά τα συμπεράσματα του Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ, λέγοντας οτι η είσοδος της χώρας μας στην ΟΝΕ θα είναι έγκαιρη, ενώ αναφερόμενος, στις τιμές των καυσίμων που θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες αυξημένες και σήμερα, είπε οτι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "υπέρ της μείωσης των επιτοκίων (κατά περίπου μισή μονάδα) μέσα στο Δεκέμβριο συνηγορούν μέχρι τώρα όλοι οι άλλοι παράγοντες, ενώ απομένει ο πραγματικός πληθωρισμός, η εξέλιξη του οποίου παρακολουθείται μέχρι τη λήση των αποφάσεων".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "η προεκλογική περίοδος στην οποία ουσιαστικά έχει εισέλθει η χώρα μας και βέβαια οι αδιάλλακτες θέσεις που εκφράζουν ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι φέρνουν πιο κοντά την ελληνική κυβέρνηση στο ενδεχόμενο να μπλοκάρει προς το παρόν την αίτηση της Τουρκίας να καταστεί υποψήφια στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "είς βάρος της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας αποβαίνει σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Ρέππα, το γεγονός οτι δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, αντιθέτως συνεχίζει να εμφανίζεται αδιάλλακτη και να προκαλεί".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "πρόσκληση προς τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου να επισκεφθεί την Αγκυρα στα μέσα Δεκεμβρίου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι και στην περίπτωση προφανώς που θα έχει εγκριθεί η υποψηφιότητα της Τουρκίας, ανακοίνωσε χθές ο Τούρκος ομόλογός του κ. Ισμαήλ Τζέμ, ο οποίος σε μια προσπάθεια προσπάθεια μείωσης των τόνων αντιπαράθεσης που καλλιεργεί τις τελευταίες ημέρες η Αγκυρα επανέλαβε οτι η χώρα του δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδος".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "σε νέα φάση μπαίνει η πορεία αποδιεθνοποίησης του Κυπριακού με την έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς, που αρχίζουν την Παρασκευή, στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, υπο την υψηλή εποπτεία των Αμερικανών. Σοβαρές είανι οι αντιδράσεις που εκφράζονται απο τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Κύπρο, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ".

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται οτι "η στάσις της Τουρκίας υπονομεύει τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, εδήλωσεν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν εκλήθη να σχολιάση τις δηλώσεις του Μπ. Ετσεβίτ, οτι η Αγκυρα δεν έχει πρόθεση να προβή σε παραχωρήσεις ούτε στο Κυπριακό ούτε στο Αιγάιο εν όψει του Ελσίνκι".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει οτι "με αγωνιώδεις προσπάθειες η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να γνωρίσει απο την παγίδα του Ελσίνκι και ένα απο τα σενάρια που εξετάζονται είνα ικαι η πιθανότητα να αναβληθεί για λίγους μήνες η απόφαση για την τουρκική υποψηφιότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι "παρά τις έντονες επιφυλάξεις που διατυπώνουν οι ηγεσίες της κυπριακής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης ανεχώρησε χθές για τη Νέα Υόρκη, όπου θα αρχίσουν την Παρασκευή οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς".

    [4] Χρηματιστήριο

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "αρνητικό κλίμα δημιούργησαν οι θεσμικοί επενδυτές χθές στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, μετά τις πωλήσεις μεγάλων πακέτων, με σκοπό τη ρευστοποίηση των κερδών αλλά και την πίεση του Γενικού Δείκτη προκειμένου για να μην ξεφύγει απο τα όρια που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση".

    Το ΚΑΡΦΙ αναφέρει οτι "οι καλύτερες ημέρες στη Σοφοκλέους βρίσκονταιν μπροστά και εντοπίζονται στο χρονικό διάστημα απο Μάρτιο μέχρι Ιούνιο, οπότε και θα προωθηθούν οι διαδικασίες ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ. Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει απο το γεγονός οτι η Ελλάδα απέσπασε, ουσιαστικά, το διαβατήριο ένταξης στο ευρώ, μετά την απόφαση των 15 υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να άρουν τις επιφυλάξεις τους για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ σημειώνει οτι "το διήμερο της ανοδικής πορείας του Δείκτη δεν έπεισε την αγορά οτι έληξε η περίοδος της νευρικότητας στο Χρηματιστήριο. Η χθεσινή πτώση χαρακτηρίστηκε ως αναμενόμενη και απολύτως υγιής διόθρωση, καθώς αρκετοί θεσμικοί απεγκλωβίστηκαν απο τα βαριά χαρτιά και πολλές χρηματιστηριακές δέχονταν μόνο εντολές πωλήσεων για να κλείσουν ανοικτές θέσεις πελατών τους λόγω του τέλους του μηνός".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι"ρευστοποιήσεις βραχυχρόνιων κερδών και κλείσιμο ανοικτών θέσεων είναι οι δύο βασικοί λόγοι που προκάλεσαν τη χθεσινή "διορθωτική" αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς. Υστερα απο τις δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις που είχαν αποτέλεσμα να οδηγήσουν το Γενικό Δείκτη κατά 7% ψηλότερα, αρκετοί ήταν εκείνοι οι οποίοι υπέκυψαν στον...."πειρασμό" της αποκομιδής των γρήγορων κερδών βγαίνοντας ως πωλητές".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει οτι "η ρευστοποίηση βραχυχρόνιων κερδών απο βιαστικούς επενδυτές σταμάτησε την ανοδική κούρσα του Γενικού Δείκτη, που είχε ξεκινήσει απο τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης. Η χθεσινή υποχώρηση κατά 1,62% δεν ανησύχησε τους παράγοντες της αγοράς, οι περισσότεροι απο τους οποίους την ερμήνευσαν ως υγιή αντίδραση".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι "εγκλωβισμένη στην περιφέρεια είναι η... ρευστότητα των επενδυτών και σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών περίπου 2 τρις δρχ κρατούν δέσμια την άνοδο της αγοράς. Την παραπάνω διαπίστωση κάνουν εκπρόσωποι των Εταιριών Λήψης και Διαβίβασης Εντολών απο την επαρχία".

    [5] Δημοσκοπήσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υπογραμμίζει τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου οτι "εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, όχι για τη βελτίωση δεικτών του κόμματος, όπως η ΝΔ, αλλά για να βελτιώσουμε το επίπεδο των πολιτών". Με τη δήλωση αυτή, ο κ. Ρέππας επιχείρησε να μετριάσει το πανηγυρικό κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ λόγω των πρόσφατων δημοσκοπήσεων".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν οτι "και ναι μεν τα γκάλοπ δεν προδικάζουν το αποτέλεσμα των εκλογών... και βεβαίως καθένας μπορεί να δυσπιστεί προς τα αποτελέσματά τους... οι δημοσκοπήσεις όμως αποτελούν - εδώ όπως και στο εξωτερικό όπου τόσο πολύ χρησιμοπιούνται- έναν τρόπο για την, σε τακτικά διαστήματα, αποτύπωση των τάσεων της κοινής γνώμης".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "με έκδηλη ικανοποίηση υποδέχθηκε η κυβέρνηση τα αποτελέσματα ακόμα μιας δημοσκόπησης (που μεταδόθηκε απο το ραδιοφωνικό σταθμό "Φλάς"), πανελλαδική όμως αυτή τη φορά, που δίνει και πάλι το προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ. Ενω_στη Νέα Δημοκρατία επικρατεί ο προβληματισμός και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όλο και περισσότερο ακούγεται η άποψη πως πρέπει να ακολουθήσει άλλη τακτική στον προεκλογικό αγώνα, ξεκαθαρίζοντας τις θέσεις της σε σημαντικά ζητήματα και θέτοντας συγκεκριμένους στόχους".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, "παρά το γεγονός οτι ο πρωθυπουργός ζήτησε απο τα κυβερνητικά στελέχη να αποφύγουν τη "θριαμβολογία" και να περιοριστούν σε "χαμηλών τόνων" δηλώσεις για τις δημοσκοπήσεις που φέρουν το ΠΑΣΟΚ ως πρώτο κόμμα, δύσκολα μπορούσε χθές να κρυφτεί απο τα πρόσωπα των υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ η ικανοποίηση-ούτε φυσικά απο τις δηλώσεις τους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "ένα εξόφθαλμο και άκρως προκλητικό παιχνίδι εντυπώσεων του κυβερνώντος κόμματος βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, με προφανή στόχο τη διαμόρφωση "καθεστωτικού" κλίματος στην κοινή γνώμη περί της δήθεν δυναμικής του ΠΑΣΟΚ εν όψει εκλογών. Αφορμή για το πολιτικό - επικοινωνιακό αυτό παιχνίδι αποτελούν στοιχεία δημοσκοπήσεων και η μαζική και κραυγαλέα αναπαραγωγή τους απο ΜΜΕ, που εν πολλοίς παραπέμπει σε λογική "εξουσιαστή και εξουσιαζομένου".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η πτώση των τιμών κατα 1,62% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι επικείμενες νέες μετοχοποιήσεις των ΔΕΚΟ, οι εκτιμήσεις για τον χρόνο μείωσης των επιτοκίων και ο νέος γύρος των εμπορικών διαπραγματεύσεων στο Σιάτλ είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Λίφτινγκ στο κλείσιμο - Σε βαρύ κλίμα, παρεμβάσεις χθες στη Σοφοκλέους".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εκρηξη επενδύσεων στα ακίνητα - Καταλύτης τα αμοιβαία ακινήτων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Το who is who των "μικρών" blue chips - Σοφοκλέους: Αλλάζει το σκηνικό για τις 40 μετοχές του νέου δείκτη".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Οι φόροι φρενάρουν την ανταγωνιστικότητα - Διαβήματα από Βιομηχανία - Τουρισμό".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Πρόσκαιρες πιέσεις - Στο "φωτο φινις" περιορίσθηκαν οι απώλειες".

    [7] Χρηματιστήριο - Πτώση

    ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ αναφέρει ότι: "Πρόσκαιρη και συγκυριακή εξέλιξη αποτελεί η χθεσινή μεγάλη πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών, η οποία οφείλεται κυρίως στο κλείσιμο ανοικτών θέσεων από τις χρηματιστηριακές εταιρίες, λόγω του τακτικού ελέγχου που διενεργείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη λήξη του μήνα. Στην υποχώρηση των τιμών συνέβαλαν βέβαια οι ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν από θεσμικούς, λόγω των πληροφοριών ότι μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα η μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 1 December 1999 - 9:00:40 UTC