Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-12-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/12/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Καταλήψεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι καταλήψεις στα σχολεία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η πορεία του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Συλλήψεις κηδεμόνων... και το θερμόμετρο ανεβαίνει. Καταλήψεις τέκνων φυλακίζουν... γονείς.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πρώτες συλλήψεις μαθητών. Συλλαμβάνονται και γονείς....Αλλά οι καταλήψεις φουντώνουν!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τανάλια Κλίντον σε Σημίτη. "Χωρίς εμπόδια η Τουρκία στην Ευρώπη".

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Τρομοκρατία και των γονέων. Διστάζουν οι εισαγγελείς να συλλάβουν μαθητές, η αστυνομία ανακρίνει κηδεμόνες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αύξηση - φωτιά για ακίνητα, νοίκια. Μέχρι 30% και έπεται συνέχεια.

    Η ΑΥΓΗ: Η κυβέρνηση ψηφοθηρεί με τον αυταρχισμό. Οι εισαγγελείς άρχισαν τις... επισκέψεις στα σχολεία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Χιλιάδες στρέμματα στο σχέδιο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πότε και γιατί θα ανεβεί το Χρηματιστήριο. Οι ειδικοί εκτιμούν οτι θα φθάσει στις 7.000 μονάδες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Στα πρόθυρα αυτοκτονίας ο Στέφανος Κορκολής. Υποστηρίζει οτι τον είχαν "αρραβωνιάσει" και τον εκβίαζαν επί σειρά ετών.

    ΕΘΝΟΣ: Απο τώρα οι μισθοί και οι συντάξεις του Ιανουαρίου. Για τον φόβο του "ιού του 2000".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο εγκέλαδος....αποφασίζει σήμερα για την επίσκεψή του. Μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης τον αναμένει ο ερευνητής Η. Τσιάπας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γυρίζει με άδεια χέρια. Βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα στη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μισθοί και συντάξεις σε εκλογικό πακέτο. Η κυβέρνηση θα καταβάλει μαζί αυξήσις και επιστροφές φόρου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα μυστήρια του Ελσίνκι. Στο παρα 5' οι "14" με κλειστά χαρτιά -έντονο παρασκήνιο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ραγδαία εξυγίανση των επιχειρήσεων μέσω Σοφοκλέους. Διαθέτουν τον καλύτερο δείκτη ιδίων προς δανειακά κεφάλαια στην Ευρώπη.

    ΕΣΤΙΑ: Εθνικό έγκλημα με την Παιδεία. Δεν προσαρμόζεται στα διεθνή δεδομένα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Χριστούγεννα πολυτελείας προβλέπουν οι έμποροι. Με... λίμιτ απ 20% στην εορταστική κίνηση της αγοράς.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ο φόβος... "φυλάει" τα έρμα". 150 υπο κατάληψη σχολεία υποστηρίζει η ΟΛΜΕ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μαστίγιο και... καρότο για ελληνικό "ναί" στην Τουρκία. Παραμονές του Ελσίνκι.

    ΝΙΚΗ: Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης - ΚΚΕ. Οξύνεται η αντιπαράθεση στο χώρο της Παιδείας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Λαϊκή συμπαράταξη για Παιδεία και Δημοκρατικά Δικαιώματα.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Κάτσε καλά. ! Εισαγγελείς: ρίχνουν "λάδι στη φωτιά". Διπλασιάζονται οι καταλήψεις. Εντονες αντιδράσεις σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέο δημαρχείο. Το χώρο του πρώην στρατοπέδου Τσιρογιάννη επέλεξε και χρηματοδοτεί η κυβέρνηση.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κάλπη-κες καταλήψεις. Αρωμα εκλογών στα σχολεία απο κυβέρνηση, αντιπολίτευση.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Υποχρέωση για Σημίτη. ΔΕΘ: Στη Βουλή θα κληθεί η κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Προκλήσεις Τούρκων ένα βήμα πριν το Ελσίνκι.

    [2] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει οτι "προβλέψεις για άνοδο του δείκτη του Χρηματιστηρίου στις 7.000 μονάδες διατυπώνουν οι χρηματιστές και οι αναλυτές, παρά τη διαρκή υποχώρηση των τιμών των μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες. Η χθεσινή συμπεριφορά του Χρηματιστηρίου σύμφωνα με τους ειδικούς αποδίδεται αφενός στην προοπτική των εκλογών και αφετέρου σε πλήθος λόγων, όπως οι υψηλές αποδόσεις που είχαν εφέτος οι θεσμικοί επενδυτές, η προοπτική μείωσης τωνεπιτοκίων απο την Τράπεζα της Ελλάδος και οι μεγάλες και πολλές αυξήσεις κεφαλαίων που πραγματοποιούνται αυτές τις εβδομάδες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει οτι "αδύναμη να κινηθεί υψηλότερα φαίνεται να είναι η Σοφοκλέους, η οποία κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης άλλαζε συνεχώς πρόσημα. Ετσι και χθές, πρώτη ημέρα της εβδομάδας, οι τάσεις ρευστοποιήσεων συνεχίστηκαν, παρά τη μεγάλη άνοδο που παρατηρήθηκε σε όλες σχεδόν τις ξένες χρηματαγορές".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "θέμα ημερών φαίνεται να είναι πλέον η ανοδική ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη, καθώς η έως τώρα πορεία του για το εγγύς μέλλον σημτοδοτεί ανοδική περίοδο. Σύμφωνα με έκθεση του τμήματος αναλύσεων της Nuntius Χρηματιστηριακή, η πορεία που έχει ακολουθήσει ο Γενικός Δείκτης έως τώρα συγκλίνει στο γεγονός οτι είναι θέμα χρόνου να κινηθείη αγορά με ιδιαίτερα ανοδικούς ρυθμούς και με υψηλό όγκο συναλλαγών".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ εκτιμά οτι "τα λόμπι και οι μεγάλοι παίκτες κάνουν επίδειξη δυνάμεων στη Σοφοκλέους. Κόντρα στο καλό διεθνές κλίμα και τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα, οι μεγάλοι παίκτες επιβάλλουν την επιθυμητή απο αυτούς πτώση τωντιμών και του Γενικού Δείκτη".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται οτι "βαρομετρικό χαμηλό... απλώνεται στη Σοφοκλέους. Το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει περιοριστεί και όσοι το αποφασίζουν στρέφονται προς την "περιφέρεια". Τρείς τάσεις κυριαρχούν στο Χρηματιστήριο την περίοδο αυτή α) οι επενδυτές που είναι εγκλωβισμένοι στα "ψηλά" και περιμένουν την άνοδο γιανα μπορέσουν να κάνουν πράξεις β)όσοι πρόβλεψαν... τα χειρότερα και βρίσκονται με ρευστό γ) και αυτοί που εκτιμούν οτι τα κέρδη θα έρθουν με τις δημόσιες εγγραφές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες. Ωστόσο χθές, σημειώθηκαν δεκάδες limit up σε μετοχές κυρίως της περιφέρειας. Τα "βαριά χαρτιά" δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις".

    Κατά τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "ο νέος τρόπος καθορισμού του Γενικού Δείκτη δεν ήταν αρκετός για να μη σημειωθούν σημαντικές μειώσεις χθές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Για τις αρνητικές τάσεις που επικράτησαν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν οτι "οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν προχωρήσει σε αγορές στη Σοφοκλέους γιατί περιμένουν να μειωθούν τα επιτόκια".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "τίποτε δεν αποφάσισε "ομόφωνα" το χτεσινό Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, σχετικά με την υποψηφιότητα της Τουρκίας και η Αθήνα οδεύει, σε "βαρύ κλίμα" προς το Ελσίνκι".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "αβέβαιη εμφανίζεται η έκβαση της Συνόδου του Ελσίνκι σχετικά με την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Τουρκίας. Ούτε χθές στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών των "15" διευκρινίστηκε η κατεύθυνση του σχεδίου συμπερασμάτων. Οι "14" κατανοούν τις ελληνικές θέσεις, αλλά πιέζουν να περάσει η υποφηφιότητα της Τουρκίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "τους μετασεισμούς απο την ανθρωπιστική διπλωματία καλείται να απορροφήσει η κυβέρνηση Σημίτη. Με τα χέρια άδεια απο ανταλλάγματα βαδίζει πάνω σε τεντωμένο σχοινί προς το Ελσίνκι και ταυτόχρονα δέχεται νέες προσκλήσεις και απειλές απο την Αγκυρα, ενώ συγκεντρώνει πάν της τη μήνι και τη δυσφορία όλων των Ευρωπαίων εταίρων που θεωρούσαν δεδομένη την ανάπτυξη των ευρωτουρκικών σχέσεων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "θα εκλείψει το ήπιο κλίμα που υπάρχει εδώ και λίγο καιρό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εάν η Ελλάδα κρατήσει αρνητική στάση κατά τη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι και εμποδίσει την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος - με ύφος μάλλον απειλητικό- δήλωσε πως στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει ένταση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά την τακτική που θ' ακολουθήσει στη Σύνοδο Κορυφής του Εσλίνκι ο Τούρκος πρόεδρος κ. Σ. Ντεμιρέλ, προκαλεί με δηλώσεις του. "Εάν η Ελλάδα ασκήσει βέτο τότε οι σχέσεις μας θα μπούν ξανά σε περίοδο στάσης", δήλωσε χαρακτηριστικά πηγαίνοντας στη Βοσνία".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται οτι "υπο το κράτος απειλών, εκ μέρους της Τουρκίας, κεκαλυμμένων εκβιασμών - εκ μέρους των Αμερικανών- αλλά και ενθαρρυντικών ενδείξεων εκ μέρους κάποιων Ευρωπαίων εταίρων, ο πρωθυπορυγός μεταβαίνει στο Ελσίνκι. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μια σκληρή διαπραγμάτευση, ενώ η φινλανδική προεδρία εκτιμά πως "το χάσμα είναι μικρό" και "δεν θα είναι τόσο δύσκολο να γεφυρωθεί". Η Ουάσιγκτον πάντως προειδοποιεί για τις συνέπειες ενός ελληνικού "όχι" στην τουρκική υποψηφιότητα".

    Κατά την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "δέσμη ιδεών για το Κυπριακό θα επιχειρήσουν να συντάξουν αξιωματούχοι του ΟΗΕ σε συνεργασία με στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η πρώτη προσπάθεια θα γίνει μέχρι την ολοκλήρωση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών ανάμεσα στον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, ενώ φανερές είναι πλέον οι πιέσεις των Αμερικανών δια του κ. Μόουζες προς την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα του βέτο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι "όλα στο Ελσίνκι! εκεί θα αποφασίσουν τελικά οι "15" ηγέτες για την υποψηφιότητα της Τουρκίας. Μια υποψηφιότητα, για την οποία το "βέτο" παραμένει πιθανό να τεθεί απο την Ελλάδα μέχρι και την τελευταία στιγμή".

    [4] Καταλήψεις

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "πεδίο αντιπαράθεσης η Παιδεία, ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΚΚΕ, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Γεράσιμο Αρσένη και τον ιδιαίτερα αιχμηρό Θεόδωρο Πάγκαλο να κατηγορούν ευθέως το ΚΚΕ ως υποκινητή των καταλήψεων και των κινητοποιήσεων, και το ΚΚΕ να ανταπαντά, οτι η Παιδεία με τη βία δεν μεταρρυθμίζεται".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "με εθνικό έγκλημα ισοδυναμεί η πολιτική που ακολουθείται στον χώρο της Παιδείας, όπου η κατάστασις είναι και πάλιν εκρηκτική. Ενώ σύσσωμη η ελληνική κοινωνία θα έπρεπε να επιζητή την πραγματική πρόοδο της Παιδείας ώστε να ανακτηθή το χαμένο έδαφος της παρελθούσης 20ετίας, όλοι οι φορείς κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι "εκρηκτική" εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στο χώρο της παιδείας, καθώς απο τη μια ομάδες μαθητών αρνούνται να επιτρέψουν τη λειτουργία εκατό περίπου σχολείων, σε όλη τη χώρα ενώ απο την άλλη οι εισαγγελείς πήραν χθές και τυπικά το "πράσινο φώς" για εφόδους στα κατειλημμένα σχολικά κτίρια".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "λιγότερα σχολεία τελούσαν υπο κατάληψη χθές σε σχέση με την Παρασκευή μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει μέσω της αστυνομίας και των εισαγγελικών αρχών τις μαθητικές κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο μεγάλος όγκος των μαθητών φοβήθηκε μετά την ανακοίνωση των προθέσεων της κυβέρνσηης, παρά το γεγονός οτι χθες δεν παρουσιάσθηκε κανένας εισαγγελέας στα Γυμνάσια και τα Λύκεια".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "μπορεί η κυβέρνηση να κινητοποίησε τους εισαγγελείς, αλλά περισσότερο στους γονείς οφείλει τη διαφαινόμενη ύφεση στο μέτωπο των καταλήψεων. Απο τα περίπου 230 κλειστά σχολεία της περασμένης Παρασκευής, χθές απέμειναν 100, ενώ τα περιστατικά έντασης ήταν μεμονωμένα. Η τάση ομαλοποίησης δεν αποδίδεται τόσο στα αστυνομικά μέρα όσο στον... συνετισμό κατ'οίκον".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ τονίζει οτι "η χθεσινή ημέρα ήταν το βαρόμετρο για την κατάσταση στην Παιδεία και τα πρώτα δείγματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Μπορεί να μην υπήρξαν συγκρούσεις, ωστόσο, η ατμόσφαιρα έξω απο τα σχολεία ήταν ιδιαίτερα τεταμένη και η Αστυνομία ασκούσε ψυχολογική βία σε μαθητές και γονείς".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "τρόμος στα σχολεία, συλλήψεις γονέων, εκφοβισμός μαθητών, επέλαση εισαγγελέων, επιδρομή των ΜΑΤ και των ανδρών της Πυροσβεστικής και όλα αυτά προτού ακόμη υπογραφεί απο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 7 December 1999 - 9:23:17 UTC