Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-01-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/01/2000


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [3] Χρηματιστήριο
  • [4] Νέα Δημοκρατία
  • [5] Ελληνοτουρκικά

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι προτάσεις για αλλαγές στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πορεία του Χρηματιστηρίου και τα εσωκομματικά της ΝΔ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Καραμανλής: Ανοίγει τις πόρτες για όλους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Και η νέα "μεταρρύθμιση" εξοντώνει μαθητές.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Απόβαση Τούρκων πεζοναυτών στην Κυπαρισσία.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Πατέρα, άκουσες τα νέα; Ο Γ. Παπανδρέου ενταφιάζει Ανδρέα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σε παγίδα οι μικροεπενδυτές. Χάθηκαν οικονομίες.

    Η ΑΥΓΗ: Κλειδί η απλή αναλογική. Πρόταση νόμου από ΣΥΝ, ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βρόμικα κόλπα στη Σοφοκλέους.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Και με πιστωτική κάρτα η πληρωμή των φόρων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι αιχμάλωτοι της Σοφοκλέους.

    ΕΘΝΟΣ: 12 νέες αλλαγές από φέτος στα Λύκεια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θωπείες πριν το βιασμό οι αγκαλιές με τους Τούρκους!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Συνέταιροι στο Αιγαίο με τους Τούρκους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μείωση φόρων από τη ΝΔ, εξήγγειλε ο Κ. Καραμανλής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μάζεψε την ύλη". Πόρισμα επιτροπής Καζάζη προς Αρσένη.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Προσύμφωνο ειρήνης για το Αιγαίο από Τζεμ προς Παπανδρέου.

    ΕΣΤΙΑ: Ολη η αλήθεια για τα πανωτόκια.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε εκπτώσεις λόγω εκλογών η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Χημική" βόμβα στο πιάτο μας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εκπτωση ως 50% στην ύλη εξετάσεων Β' και Γ' Λυκείου.

    ΝΙΚΗ: Προτάσεις απογείωσης για την Παιδεία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Να πάρουν θέση και οι 300 για την απλή αναλογική.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Αέρας νίκης στο ΠΑΣΟΚ! Πράσινο εκλογών.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Λίφτινγκ στην Παιδεία.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Λίφτιγκ Αρσένη,για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΣΔΟΕ: Μεγάλη η λίστα 2000!

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ετζεβίτ καλεί Σημίτη στην Αγκυρα.

    [2] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Τα ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "Οσοι ανέμεναν κάποιες σοβαρές μεταβολές στο σύστημα των εξετάσεων της Β' και Γ' Λυκείου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, μάλλον διαψεύσθηκαν, καθώς οι χθεσινές ανακοινώσεις της αρμόδιας επιτροπής περιλαμβάνουν οριακές τροποποιήσεις - άλλωστε επισήμως καμία υπόσχεση δεν είχε δοθεί".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "αλλαγές σε 12 σημεία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, που θα πρέπει να ισχύσουν από φέτος στα Λύκεια, εισηγείται στο υπουργείο Παιδείας η επιτροπή Καζάζη. Το πόρισμά της δημοσιοποιήθηκε και όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ο Γ. Αρσένης θα το αποδεχθεί".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "παρά το "ναι" της επιτροπής υπό τον καθηγητή Ιωάννη Καζάζη, στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, στο πόρισμα, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, προτείνονται έξι αλλαγές. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι: η δραστική μείωση της εξεταστέας ύλης και η διεύρυνση από 14 σε 24 ημέρες του χρόνου των προαγωγικών εξετάσεων της Β' Λυκείου. Οι προτάσεις πάντως δεν μεταβάλλουν την ουσία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης".

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι "φούσκες" τα πορίσματα της επιτροπής Καζάζη για την παρακολούθηση της εφαρμογής της εκπαιδευτικής "μεταρρύθμισης" που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Η επιτροπή εισηγείται αλλαγές δευτερεύουσας σημασίας, όπως να μειωθεί η εξεταστέα ύλη ή να δίνουν εξετάσεις οι μαθητές της Β' Λυκείου μέρα παρά μέρα και να αντικατασταθεί προαιρετικού χαρακτήρα ωριαία εξέταση στο τέλος κάθε τετραμήνου με συνθετικές εργασίες ή ασκήσεις".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι "σε νέες "εκπτώσεις" - επερχόμενης και της προεκλογικής περιόδου - της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης κατευθύνεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αξιοποιώντας τις προτάσεις της επιτροπής του καθηγητή Ι. Καζάζη, η οποία χθες παρουσίασε το πόρισμά της. Κατά τον κ. Καζάζη οι προτάσεις δεν θίγουν τη βάση της μεταρρύθμισης, αλλά προσφέρουν βελτιώσεις, προκειμένου να αντιμετωπισθούν αδυναμίες που ανέκυψαν κατά την εφαρμογή της".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "η πολυσυζητημένη επιτροπή Καζάζη για την "παρακολούθηση της εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης", δεν πρότεινε τελικά καμιά ουσιαστική αλλαγή στο "φλέγον ζήτημα" των εξετάσεων της Β' και της Γ' Λυκείου. Συμφώνησε σχεδόν σε όλα τα σημεία με την "επίσημη γραμμή" της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, εκτός από ένα σημείο: προτείνει τη σαφή διάκριση της διδακτέας από την εξεταστέα ύλη, η οποία θα πρέπει να ανακοινώνεται μόλις 15 ημέρες πριν τις εξετάσεις".

    [3] Χρηματιστήριο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υπογραμμίζει ότι "δεν υπάρχει μεγαλύτερος παραλογισμός από το να πέφτει το Χρηματιστήριο σε μια περίοδο όπου θα έπρεπε να καταγράφει σε καθημερινή βάση τουλάχιστον +5%. Αφού δεν κατάφερε ούτε η αναπροσαρμογή της ισοτιμίας της δραχμής να ανεβάσει το δείκτη, όλα δείχνουν ότι μόνο με γερανό θα τα καταφέρει".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "παγιδευμένοι στην αβεβαιότητα βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπενδυτές του Χρηματιστηρίου, καθώς βλέπουν να εξανεμίζονται οι οικονομίες που τοποθετήθηκαν σε μετοχές. Για καλλιέργεια ψεύτικων ελπίδων στο λαό κατηγορεί την κυβέρνηση ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ. Την ίδια στιγμή τα περιθώρια κινήσεων για τους μικροεπενδυτές έχουν στενέψει αφού "μπήκαν" στη Σοφοκλέους όταν οι τιμές ήταν ψηλά".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "σε μέγα πολιτικό θέμα εξελίσσεται η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην χρηματιστηριακή αγορά, μετά τις αλλεπάλληλες πτώσεις του Γενικού Δείκτη και τις φήμες και πληροφορίες ότι η υποχώρηση δεν είναι φυσιολογική αλλά οφείλεται σε παιχνίδια και σε συγκρούσεις που έχουν δημιουργηθεί στο χώρο της Σοφοκλέους".

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ σημειώνεται ότι "άλλοι κάνουν τα παιχνίδια, άλλοι τρώνε τις αγωγές. Επανάληψη του σκηνικού για άλλη μια φορά. Ενώ χθες υπήρχε ανοδική τάση, άρχισαν να πέφτουν τρελά και άνευ λόγου (οι εντολές βέβαια ήταν πραγματικές από μεγάλους παίκτες - όχι επενδυτές) για να ισορροπήσει πάλι η αγορά στο τέλος. Κι αφού έτσι συνεχίζεται το παιχνίδι και η κυβέρνηση καθεύδει ύπνον βαθύν, βγαίνει ο Μιλτιάδης Εβερτ μετά τη Ντόρα και λέει ότι η κυβέρνηση φταίει που ζημιώνονται οι μικροεπενδυτές".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "μετά τις κοινωνικές, το θέμα των κερδοσκοπικών παιχνιδιών στο Χρηματιστήριο λαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις, καθώς πληθαίνουν οι φωνές στο χώρο της αντιπολίτευσης που καταγγέλλουν την κυβερνητική αδιαφορία απέναντι στη μετατροπή της οδού Σοφοκλέους σε θέατρο άθλιας κερδοσκοπίας εκ μέρους μιας ελίτ που μετά τον Σεπτέμβριο του 1999 λυμαίνεται την αγορά".

    [4] Νέα Δημοκρατία

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "νέο άνοιγμα προς τους διαγραφέντες της ΝΔ επιχειρεί η ηγεσία του κόμματος με αφορμή το έκτακτο συνέδριο. Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Ευάγγελος Μεϊμαράκης αφήκε να εννοηθή ότι αναζητείται φόρμουλα για να κληθή στο συνέδριο ο Α. Ανδριανόπουλος και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσκληθούν στο συνέδριο οι διαγραφέντες βουλευτές της ΝΔ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "δραστική μείωση για όλες τις κατηγορίες πολιτών προβλέπει το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ που εξήγγειλε ο Κ. Καραμανλής. Οι ελαφρύνσεις καλύπτουν μισθωτούς, συνταξιούχους, μικρομεσαίους και ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι "εκπλήξεις" συνεχίζονται σήμερα με προτάσεις της ΝΔ για τη λειτουργία των θεσμών στο πρώτο προσυνέδριο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει ότι "ανοίγει τις πόρτες για όλα τα εκτός κόμματος στελέχη ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής με αφορμή τη σημερινή έναρξη της Α' προσυνεδριακής συνδιάσκεψης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας".

    [5] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σε σχόλιό του αναφέρει ότι "ορισμένοι όψιμοι υποστηριχτές της ελληνοτουρκικής φιλίας, της προσέγγισης των δύο λαών και της συνεργασίας των δύο χωρών, εμφανίζονται ενθουσιασμένοι από την προσέγγιση των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας ο οποίος, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στην Αγκυρα, έκανε λόγο για θεαματική βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών. Μια επιχείρηση συγκάλυψης αυτού που πραγματικά συντελείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δηλαδή της κατευθυνόμενης από τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ προσέγγισης, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "σε διαπραγμάτευση και συνδιαλλαγή για ζωτικά ελληνικά συμφέροντα στο Αιγαίο, καταλήγει ο περιβόητος ελληνοτουρκικός διάλογος και η εμμονή του υπουργού Εξωτερικών να προωθήσει την προσέγγιση με τη γειτονική χώρα. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατά τις χθεσινές συνομιλίες του Ισμαήλ Τζεμ με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου κατέθεσε επίσημα μια πρόταση για την εφαρμογή μέτρων καλής θέλησης, όπως τα ονόμασε, πάνω από το Αιγαίο, τα οποία, όμως, αποσκοπούν ευθέως στη δραματική συρρίκνωση των δικαιωμάτων της χώρας μας στον ελληνικό εναέριο χώρο...".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "την πρόσκληση του Τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ προς τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για να επισκεφθεί σύντομα την Αγκυρα μεταφέρει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μετά την επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών που είχε στην Αγκυρα".

    Κατά την ΑΚΡΟΠΟΛΗ "το πυκνό χιόνι που σκεπάζει την Αγκυρα είναι το ακριβώς αντίθετο του θερμού κλίματος που επικρατεί στην πρώτη εδώ και 38 χρόνια επίσκεψη Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία. Επίσης, στο εντελώς αντίθετο της πολιτικής που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου κινείται η τακτική που εφαρμόζει βήμα προς βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο γιός του Γιώργος Παπανδρέου".

    Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει ότι "το κλίμα υπήρξε πολύ θερμό, επί της ουσίας ωστόσο ουδέν νεώτερον προέκυψε καθώς και οι δύο πλευρές κατέστησαν σαφές ότι οι ουσιαστικές διαφορές παραμένουν. επί του διαδικαστικού πάντως, η επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην Αγκυρα, η πρώτη επίσημη επίσκεψη του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μετά από 38 χρόνια είναι βέβαιο ότι συμβάλλει με το δικό της τρόπο στη διατήρηση ή και περαιτέρω ενίσχυση του καλού κλίματος και του πλαισίου προσέγγισης που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους έξι μήνες μεταξύ των δύο χωρών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "φόρο τιμής στον σφαγέα των Ελλήνων, Κεμάλ Ατατούρκ, απέτιε τόσο στο "μνημείο" όσο και στο Μουσείο, εν μέσω αιματοβαμμένων σπαθιών, ο Γ. Παπανδρέου στην Αγκυρα. Κατόπιν τούτου, πως να μην μιλήσει για "καλή αρχή" ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, αναφερόμενος στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία. Ο κ. Ντεμιρέλ ομιλούσε για τις διμερείς σχέσεις, αλλά εις όφελος ποίου θα λειτουργήσει η καλή αρχή ομολογήθηκε κατ ουσίαν στην Αθήνα από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "χωρίς θεαματικές εξελίξεις στα ουσιώδη θέματα που χωρίζουν την Ελλάδα από την Τουρκία, αλλά με αμοιβαία επίδειξη καλής θέλησης στην προσπάθεια εμπέδωσης και διεύρυνσης του κλίματος ύφεσης αλλά και συνεργασίας σε θέματα "χαμηλής αντιπαλότητας" διεξήχθησαν οι συνομιλίες ου υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου με τον τούρκο ομόλογό του κ. Ισμαήλ Τζέμ".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ "με μια εντυπωσιακή χειρονομία (την οποία είχε αποκαλύψει η "Ε" τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου) υποδέχθηκε η τουρκική ηγεσία τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Συγκεκριμένα η Αγκυρα προωθεί τη συγκρότηση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή στρατιωτικών, διπλωματών και λοιπών ειδικών προκειμένου να δημιουργηθεί μόνιμος μηχανισμός αποτροπής κρίσεων-συγκρούσεων στο Αιγαίο".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Saturday, 22 January 2000 - 13:01:41 UTC