Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-01-25 (fwd)

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/01/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκλογές
  • [3] Χρηματιστήριο
  • [4] Πανωτόκια
  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, η ρύθμιση για πανωτόκια, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η πορεία του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σημίτη "δείχνει" ο Πάγκαλος. Με σκληρή επίθεση από τα ΜΜΕ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ετοιμόρροπο μεγάλο νοσοκομείο.Από το 1992 προειδοποιούν οτι κινδυνεύει να καταρρεύσει, αλλά η γραφειοκρατία συνεχίζεται.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ.Προεκλογική κρίση στην κυβέρνηση.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ρουσφέτι μόνο σε αγρότες.Χωρίς αλλαγές τα πανωτόκια για μικρομεσαίους, επαγγελματίες και στεγαστικά.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Υπέκυψαν στις τράπεζες.Κοροϊδία Σημίτη- Γιάννου με τα πανωτόκια.

    Η ΑΥΓΗ: Εκλογές πριν από το σκληρό πακέτο.Ευρωπαϊκές πιέσεις για ασφαλιστικό, αποκρατικοποιήσεις, δημοσιονομικά, μισθούς.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στο Λαλιώτη όλα τα έργα της Ολυμπιάδας. Αλματα ζήτησε ο Σημίτης για να καλύψει τις καθυστερήσεις Μπακούρη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Εξω πάμε καλά. Ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών ανεβοκατεβαίνει.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η CIA ανακρίνει τρείς υπουργούς για "17Νοέμβρη" και τρομοκρατία έπειτα από πρόσκληση του Νίκολας Μπέρνς.

    ΕΘΝΟΣ: 10.000 νέοι καθηγητές σε 136 ΙΕΚ. Οι ειδικότητες-τα προσόντα- οι αιτήσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Μίμης ψάχνεται για "ναζιστές και φασίστες".Ενώ και οι πιο...προοδευτικοί συζητούν για "ασέβεια και πρόκληση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα πήρα όλα οι Τούρκοι σε Αιγαίο - Θράκη-Κύπρο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διορισμοί 4.025 νέες θέσεις έως το Φεβρουάριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Και "μυστικοί" τροχονόμοι.Οργώνουν τους δρόμους και "χτυπάνε" απροσδόκητα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εθνικό φάλτσο από το "Μεγάλο Τραγουδιστή". Εμφραγμα στο Μαξίμου από τις πρωτοφανείς κατηγορίες Πάγκαλου εναντίον του ΥΠΕΞ.

    ΕΣΤΙΑ: Προς Θ. Πάγκαλον: "κρείττον σιγάν".Τι επιδιώκει ο τέως υπουργός.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η Εθνική χαρίζει χρέη στους μικροοφειλέτες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Χωρίς....αντάλλαγμα δώσαμε πολλά στους Τούρκους.Ο Θ. Πάγκαλος με βαριές κατηγορίες κατά του Γ. Παπανδρέου υποστηρίζει.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εκλογικός πυρετός σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Φτιάχνουν λίστες- αλλάζουν τακτική.

    ΝΙΚΗ: Αντίβαρο ο Πάγκαλος στο άνοιγμα προς Αγκυρα.Σκληρή επίθεση κατά Γιώργου Παπανδρέου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οχι στο δικομματισμό και στις "κεντρο-δεξιο-αριστερές" αυταπάτες.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Παίζουν δύο οκτάρια! για τις εκλογές...

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Χαρίζουν χρέη.400.000 κακοπληρωτές επιβραβεύονται με τη νέα ρύθμιση.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ικέτες σε ναό.Τριάντα τρείς πολιτικοί πρόσφυγες από την Αφρική.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Χρέη: λίγοι τα γλίτωσαν.Εθνική τράπεζα: έθεσε τα όρια παραγραφής στις άλλες τράπεζες.

    [2] Εκλογές

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "εκλογικός πυρετός έχει καταλάβει τα δύο μεγάλα κόμματα, παρ?οτι επισήμως ξορκίζεται η εκλογολογία. Στο ΠΑΣΟΚ αυξάνεται ο αριθμός των προεκλογικών συσκέψεων και στο τραπέζι πέφτουν ήδη ονόματα για τις εκλογικές λίστες. Στη ΝΔ αλλάζουν τώρα τακτική εν όψει των εκλογών-με χαμηλούς τόνους και άνοιγμα προς τον μεσαίο χώρο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "με τους περισσότερους να θεωρούν οτι οι εκλογές επισπεύδονται και να πιθανολογούν οτι θα διεξαχθούν στα τέλη Μαρτίου ή στα μέσα Απριλίου, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης επισκέπτεται σήμερα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο πλουτίζοντας τη φαντασία των εκλογολογούντων".

    Το ΚΑΡΦΙ σημειώνει οτι "δύο οκτάρια δίνουν τη λύση στη δύσκολη εξίσωση της ημερομηνίας των εκλογών, που απασχολεί όλα τα κομματικά επιτελεία, υποψήφιους, δημοσιογράφους και φυσικά ψηφοφόρους. Και δείχνει Μάρτιο, αρχές Απριλίου, αν τελικώς δεν επιλεγεί η επίσης ελκυστική Κυριακή της 23ης των Βαϊων δεδομένου οτι ο κύβος έχει πλέον ριφθεί και ήδη επικρατεί προεκλογικός πυρετός".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "μόνο ως διάθεση "αυτοκριτικής" θα μπορούσε να ερμηνευτεί η χθεσινή αναφορά του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα στην "επιζήμια" , όπως είπε, "εκλογολογία", την οποία όμως επιμελώς καλλιεργεί η κυβέρνηση, μέσω πρωθυπουργικών χειρισμών, γύρω από την ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες και το "κλείδωμα" ή μη της ΟΝΕ".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά οτι "ολοταχώς προς τις εκλογές,με συζητημένες ημερομηνίες την 26η Μαρτίου, την 16η Απριλίου ή την Κυριακή των Βαίων 23 Απριλίου. Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό προκειμένου να αποφύγει τη συζήτηση προεκλογικά του πακέτου επώδυνων μέτρων που θα συνοδεύει την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και θα αφορούν το ασφαλιστικό, τα μισθολογικά, τις αποκρατικοποιήσεις και τα εργασιακά".

    [3] Χρηματιστήριο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "αυστηρότερα κριτήρια για την εισαγωγή νέων επιχειρήσεων στη Σοφοκλέους αποφάσισε να προτείνει προς τις αρχές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου. Χθές άλλωστε επικύρωσε και επισήμως την απόφαση για την επιμήκυνση του ωραρίου των συναλλαγών κατά μια ώρα από τις 31 Ιανουαρίου, ενώ σήμερα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να αποφασίσει τη διεύρυνση των ανώτατων ορίων διακύμανσης στις τιμές των μετοχών σε +/- 12%".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "χωρίς πυξίδα εξακολουθεί να κινείται η χρηματιστηριακή αγορά. Η έλλειψη έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος από μεγάλους και μη επενδυτές είναι φανερή, καθώς για άλλη μια φορά τα κέρδη του γενικού δείκτη εξανεμίστηκαν γρήγορα και η αγορά έκλεισε στο "κόκκινο".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "δεν κατάφερε να διατηρήσει τα αρχικά κέρδη της, που έφθαναν το 1,28% χθές η Σοφοκλέους παρά τις θετικές προβλέψεις των ξένων επενδυτικών οίκων για τη βελτίωση του κλίματος εν όψει μείωσης των επιτοκίων. Η χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε τελικά απώλειες 0,4% .Η Salomon Smith Barney σε έκθεσή της προβλέπει τη μείωση τουλάχιστον κατά 0,75% του παρεμβατικού επιτοκίου από την Τράπεζα της Ελλάδος εντός της εβδομάδος".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει οτι "με οριακές απώλειες, της τάξης του 0,4% ξεκίνησε τη χρηματιστηριακή εβδομάδα ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, που τερμάτισε τη χθεσινή συνεδρίαση στις 5.081,95 μονάδες. Η αδυναμία του δείκτη να οδεύσει προς νέα υψηλά επίπεδα, αποδίδεται από παράγοντες της αγοράς στην απουσία κατεύθυνσης στη Σοφοκλέους, αλλά και στις συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις προς αποκόμιση κερδών".

    [4] Πανωτόκια

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει οτι "χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή προς όφελος της τραπεζικής τοκογλυφίας και με μοναδική εξαίρεση τα χρέη των αγροτών κατατέθηκε χθές και συζητείται σήμερα στη Βουλή η επίμαχη ρύθμιση για τα πανωτόκια".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "συνολικά 200.000 αγρότες εντάσσονται στη ρύθμιση για τα "πανωτόκια", όπως αυτή τροποποιήθηκε συμπεριλαμβάνοντας και νέες κατηγορίες αγροτών, ενώ με σύσταση προς τις τράπεζες, θα ρυθμιστούν και για άλλους 200.000 δανειολήπτες με την οικειοθελή (εκ μέρους των τραπεζών) επανεξέταση των οφειλών κατά...περίπτωση".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ σημειώνει οτι " με συντονισμένη επίθεση φιλίας υπέρ αγροτών και επιχειρηματιών επανήλθαν στη νέα ρύθμιση για τα πανωτόκια η κυβέρνηση και οι τράπεζες. Παρότι το τελικό κείμενο που παρουσίασε ο κ. Παπαντωνίου δεν επεκτείνεται στα παλαιά δάνεια, οι εμπορικές τράπεζες ανακοίνωσαν οτι θα ανταποκριθούν ευνοϊκά στην έκκλησή του για γενναιόδωρες ρυθμίσεις, με δική τους όμως πρωτοβουλία".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ,"η κοροϊδία εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό ΕΘνικής Οικονομίας για τα πανωτόκια ολοκληρώθηκε. Η κυβέρνηση υπέκυψε στις αξιώσεις των τραπεζών , κατέθεσε στη Βουλή την ίδια (ν) τροπολογία και επιδεικνύει σπουδή για την ψήφισή της. Ο κ. Παπαντωνίου περιορίστηκε να απευθύνει έκκληση στις τράπεζες να προχωρήσουν, με δική τους πρωτοβουλία σε ρυθμίσεις που θα ευνοούν τους οφειλέτες".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά οτι "οριστικοποιήθηκε η κυβερνητική κοροϊδία. Δημοσιοποιήθηκε η τροποποιημένη....τροποποίηση για τα "πανωτόκια", η οποία είναι πανομοιότυπη με την προηγούμενη. Εντείνεται η κοροϊδία και με τα δάνεια των αγροτών".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι ``σε πρόβλημα πολιτικής διαχείρισης εκ μέρους του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη εξελίσσεται το ``πρόβλημα Πάγκαλου``, καθώς οι αλλεπάλληλες επιθέσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών εναντίον του Γ. Παπανδρέου αλλά και της ακολουθούμενης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης εγείρουν πλέον πληθώρα ερωτηματικών ως προς τα κίνητρα του κ. Πάγκαλου``.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι ``σαφείς βολές κατά του Κ. Σημίτη υποκρύπτει η σφοδρότατη επίθεση κατά του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γ. Παπανδρέου, από τον προκάτοχό του, Θ. Πάγκαλο, η οποία ξέσπασε χθες, με αφορμή το ταξίδι του πρώτου στην Αγκυρα, αλλά και το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, ως προς τις σχέσεις της με την Τουρκία``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι ``φθάσαμε στο μη παρέκει. Την απεμπόληση των δικαιωμάτων του Κυπριακού Ελληνισμού και την ανάδειξη θέματος τουρκικής μειονότητας στη Θράκη δεν προτίθεμαι να τις υποστηρίξω``. Με την κατηγορηματική αυτή θέση ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, επιχείρησε χθες να βάλει φρένο στην πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, η οποία, όπως τόνισε, έχει πάρει τον χαρακτήρα συνεχών μονομερών παραχωρήσεων προς την Αγκυρα, η οποία παραμένει αμετακίνητη στις προκλητικές και επεκτατικές θέσεις της``.

    Η ΑΘΗΝΑ`Ι`ΚΗ υποστηρίζει ότι ``το Κυπριακό βρίσκεται στην ανεπίσημη ημερήσια διάταξη της νέας συνάντησης που θα έχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Α. Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογός του Ισμαήλ Τζεμ την ερχόμενη εβδομάδα, στο Νταβός της Ελβετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΡΙΚ, ενώ δημοσίως ο Ισμαήλ Τζεμ εμφανίζεται αδιάλλακτος στο Κυπριακό στις κατ` ιδίαν συναντήσεις του με τον κ. Παπανδρέου ακολούθησε διαφορετική τακτική, αφήνοντας να νοηθεί ότι η τουρκική πλευρά ευνοεί μελλοντική συζήτηση του κυπριακού με θετικότητα προσέγγιση``.

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι ``η σκληρή κριτική του Θεόδωρου Πάγκαλου στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και στην πολιτική που ακολουθείται στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, εκφράστηκε για ακόμα μια φορά με βαρείς χαρακτηρισμούς -όμως, τώρα, εκτιμάται πως αυτή η στάση αποτελεί τη ``συνισταμένη`` όλων εκείνων όσων βλέπουν με επιφυλακτικότητα έως και δυσπιστία την ακολουθούμενη πολιτική στα ελληνοτουρκικά και τους κινδύνους που κρύβει ένα ``θετικό κλίμα``, που δεν έχει εμπεδωθεί ακόμα επί της ουσίας``.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι``το πολιτικό σενάριο που σιγοψιθυρίζεται στην Αθήνα και την Αγκυρα και θέλει σε χρονικό ορίζοντα 2-4 ετών την ανάληψη της Πρωθυπουργίας στις δύο πρωτεύουσες από τον Γ. Παπανδρέου και τον Ισμ. Τζεμ αντίστοιχα προς οριστική διευθέτηση των Ελληνοτουρκικών τροφοδότησε ``παρομοίωση`` που χρησιμοποίησε χθες ο Σουλ. Ντεμιρέλ. ``Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σαν αεροπλάνο`` είπε ``που για να πετάξει χρειάζονται δύο φτερά. Τα φτερά είναι ο Γ. Παπανδρέου και ο Ισμ. Τζεμ!``. Την ίδια ώρα ο Ελληνας ΥΠΕΞ δέχονταν εκ νέου δριμύτατη κριτική από τον κ. Πάγκαλο και εύρισκε (πάλι) κάλυψη από την Κυβέρνηση``.

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι ``ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος απεδείχθη - δυστυχώς- εκ των πλέον ακαταλλήλων χειριστών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και εκ των ατυχέστερων επιλογών του κ. Σημίτη. Και το απέδειξε εκ νέου με τις χθεσινές δηλώσεις του, όταν κατηγόρησε την σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών για περίπου ``αντεθνική`` στάση, παρερμήνευσε τις ενέργειές της και άνοιξε το δρόμο για νέες διεκδικήσεις της Αγκυρας``.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ στο βασικό της σχόλιο επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι ``δεν χωρεί αμφιβολία ότι η κυβέρνηση Σημίτη πρόκειται να χρησιμοποιήσει ως όπλο στα προεκλογικά επιχειρήματά της και την πρόοδο που έχει, υποτίθεται, συντελεσθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πρόκειται περί ``φούσκας``, βεβαίως, διότι τίποτε ουσιαστικό δεν έχει συμφωνηθεί όσον αφορά τα κρίσιμα ζητήματα που προσδιορίζουν τις ελληνοτουρκικές διαφορές, ενώ από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση γνωρίζει ότι ενσυνείδητος κοροϊδεύει τον κόσμο``.


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 25 January 2000 - 18:02:05 UTC