Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-01-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνική οικονομία
  • [3] Εκλογές
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Ελληνοτουρκικά

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η ελληνική οικονομία, η πορεία του Χρηματιστηρίου, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ψηφο...θητεία! Η κυβέρνηση σύρεται πίσω από τον Καραμανλή. 6 λιγότερους μήνες στο στρατό υπόσχεται ο Ακης.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τρίγωνο της αμαρτίας.Σοφοκλέους- ΠΑΣΟΚ- κυβέρνηση.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Γκέϊσες πολιτικών. Με "ταρίφα" που φθάνει και το μισό εκατομμύριο τη βραδιά.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Τα επιτόκια δεν έσωσαν την κυβέρνηση. Στο LIMIT DOWN η αξιοπιστία, ο Γενικός Δείκτης έπεσε μαζί με τα επιτόκια.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Βατερλό στη Σοφοκλέους.Βουτιά στο χάος έκανε ο δείκτης, παρά την πτώση των επιτοκίων.

    Η ΑΥΓΗ: Ανησυχία για τη μηνιγγίτιδα. Τον Ιανουάριο 18 κρούσματα, 7 θάνατοι.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Υπό επιτήρηση οι μετοχές των πολιτικών. Διαφάνεια για όλες τις χρηματιστηριακές συναλλαγές των δημοσίων προσώπων.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: 34 ηλεκτρονικές τσιμπίδες για τους φορολογουμένους. Η διασταύρωση στοιχείων για επιχειρήσεις και ιδιώτες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Απόγνωση στη Σοφοκλέους.Σκοτεινό και ύποπτο παιχνίδι με τις μετοχές.

    ΕΘΝΟΣ: 12 μήνες η θητεία. Σταδιακή μείωση μέσα σε 3 χρόνια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ξεβρακώνουν την άμυνα για μια χούφτα ψήφους. Αθλιος ανταγωνισμός από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με τη μείωση της θητείας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μισθός για όλους από το κράτος. Την καθιέρωση ενός ποσού, ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, μελετά το υπουργείο Εργασίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εξετάσεις θρίλερ για τις Β και Γ' Λυκείου.Θα αρχίζουν στις 8 Μαϊου και θα τελειώνουν τον Ιούλιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ολο το τεστ για τα ΑΕΙ. Ετσι θα εξεταστούν φέτος Β και Γ Λυκείου.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Πιάνουμε" την ΟΝΕ με τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου. Ενα μήνα νωρίτερα κατοχυρώνεται και το πέμπτο κριτήριο ένταξης.

    ΕΣΤΙΑ: Η ζωή μας με το Μετρό.από μεθαύριο αλλάζουν πολλά.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανοίγουν προοπτικές για φθηνότερο χρήμα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Προαγωγή με βαθμό 9,5! Ο Γ. Αρσένης αποδέχθηκε τις βασικές προτάσεις της επιτροπής Καζάζη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αιχμάλωτη της εκλογολογίας η κυβέρνηση. Πιέσεις από παντού να ξεκαθαρίσει το κλίμα.

    ΝΙΚΗ: Μείωση θητείας αλλά με δόσεις. Καλά νέα για τους στρατευμένους από τον Ακη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μισθοφορικός στρατός με "κερασάκι" μείωση θητείας.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Κάλπες 9 Απριλίου.Προτείνουν υπουργοί, κομματικά στελέχη, οικονομικοί παράγοντες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δωδεκάμηνη η θητεία. Αρχίζει το Μάϊο σταδιακή μείωση που ολοκληρώνεται σε τρία χρόνια.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αποφασίστε επιτέλους! Τα σενάρια των εκλογών παραλύουν τα πάντα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Δεν έφταιγαν τα επιτόκια για την κατρακύλα της οδού Σοφοκλέους.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αρχίζει νέος γύρος μείωσης επιτοκίων.

    [2] Ελληνική οικονομία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "η Τράπεζα της Ελλάδος εκκίνησε χθες τη διαδικασία προσέγγισης των ελληνικών επιτοκίων με τ?αντίστοιχα ευρωπαϊκά και κατά πάσα βεβαιότητα πλέον στο προσεχές ενδεκάμηνο θα εξελιχθούν αρκετές ανάλογες κινήσεις. Ολα βεβαιώνουν οτι η χώρα εισέρχεται χωρίς αμφιβολία στην εποχή του φθηνού χρήματος, έπειτα από υπερεικοσαετή περίοδο υψηλών επιτοκίων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει οτι "συγκρατημένες μειώσεις επιτοκίων από 0,25% έως 1,1% στα δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες και κατά 0,5% στις καταθέσεις, άρχισαν να ανακοινώνουν από χθες οι εμπορικές τράπεζες μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να μειώσει κατά μια ποσοστιαία μονάδα το βασικό επιτόκιο παρέμβασης στη διατραπεζική αγορά".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "τη θέση ότι "οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν πολύ καλές , ενισχυμένες από τη συνεχή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην ΕΕ και στον κόσμο" διατυπώνει το "Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην τριμηνιαία του έκθεση. Το ΙΟΒΕ υποστηρίζει οτι η ελληνική οικονομία έχει κάνει μεγαλύτερη πρόοδο προς την κατεύθυνση της "διατηρήσιμης" συγκλίσεως από ο,τι συνήθως αναγνωρίζεται".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "την εκτίμηση οτι οι επόμενες προσαρμογές των ελληνικών επιτοκίων στα ευρωπαϊκά δεδομένα θα σημειωθούν όταν διασφαλιστούν η διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλό επίπεδο και η επίτευξη του στόχου ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, διατύπωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει οτι "συνεχίζεται η "χιονοστιβάδα" θετικών νέων για την οικονομία. Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό των 11 χωρών της ΟΝΕ, η Ελλάδα από το μήνα Ιανουάριο κατοχυρώνει κατά πάσα πιθανότητα και το πέμπτο κριτήριο σύγκλισης. Εν τω μεταξύ οι εμπορικές τράπεζες άρχισαν ήδη την αποκλιμάκωση των επιτοκίων μετά τη χθεσινή εντυπωσιακή κίνηση της Τράπεζας της Ελλάδος".

    Κατά το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "το "κλείσιμο" των εκκρεμοτήτων- ειδικότερα αυτό του πληθωρισμού, που συνδέονται με την ΟΝΕ στην προοπτική της τελικής απόφασης που θα ληφθεί το ερχόμενο καλοκαίρι στη Σύνοδο Κορυφής της Λισσαβόνας - ήταν το αντικείμενο της χθεσινής συνεργασίας που είχε στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου".

    [3] Εκλογές

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ γράφει οτι "οι πληροφορίες επιμένουν, λοιπόν οτι η ανακοίνωση των πρωθυπουργικών αποφάσεων για τις εκλογές είναι πια θέμα χρόνου. Πολλοί του εισηγούνται, αν χρειαστεί, να βγει και να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, ακόμη και πριν από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "την ώρα που σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος επιχειρεί να λύσει το γρίφο της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών, ένα νέο σενάριο επαναφέρει τη δυνατότητα αιφνιδιασμού του πρωθυπουργού, εμφανίζοντας ως πιθανό διάστημα για εκλογές τις τρεις πρώτες Κυριακές του Ιουλίου".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι "και βεβαίως η κυβέρνηση θ?αποφασίσει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών...Ηδη, όμως η εκλογολογία τροφοδοτείται και από τα στελέχη της τόσο...Ωστε καθημερινά να επιτείνεται το προεκλογικό κλίμα και να δημιουργείται η εντύπωση οτι παίζει την "κολοκυθιά"..

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει οτι " όλα δείχνουν οτι στην κυβέρνηση, παρά το οτι επισήμως διαψεύδουν αυτό το ενδεχόμενο κάποτε περισσότερο και κάποτε λιγότερο κατηγορηματικά, δρομολογούν τις εξελίξεις για πρόωρες εκλογές".

    [4] Χρηματιστήριο

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ γράφει οτι "στο limit down βρέθηκε χθες η αξιοπιστία όχι μόνο του Χρηματιστηρίου ,αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης, η οποία άρχισε πλέον να ανησυχεί σοβαρά για τις εξελίξεις. Μόνον όσοι εθελοτυφλούν ή απλώς δεν καταλαβαίνουν αναζητούν τις αιτίες της συνεχιζόμενης πτώσης σε καθαρώς οικονομικά μεγέθη, αγνοώντας το πολιτικό και το ψυχολογικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί".

    Ο ΛΟΓΟΣ στο σχόλιό του αναφέρει μεταξύ άλλων οτι "μειώθηκαν για άλλη μια φορά τα βασικά επιτόκια της Τράπεζας της Ελλάδος. Καμία συγκίνηση όμως δεν ένιωσε ο δείκτης των τιμών στη Σοφοκλέους, αφού μετά το πρώτο τέταρτο άρχιζε να κατηφορίζει...Γι άλλη μια φορά εκτέθηκαν οι ειδικοί αναλυτές περί του Χρηματιστηρίου, οι οποίοι βλέποντας μια μικρή ανάκαμψη του δείκτη το πρώτο τέταρτο της συνεδρίασης έσπευσαν να θριαμβολογήσουν".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "η Τράπεζα της Ελλάδος μείωσε χθες τα επιτόκια κατά 1% το χρηματιστήριο όμως όχι μόνο δεν αντέδρασε θετικά, αλλά αντίθετα συνέχισε την καθοδική του πορεία με σημαντική πτώση 1,7%. Διέσπασε μάλιστα το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων για να καταλήξει στις 4.936 μονάδες. Η απροσδόκητη αυτή εξέλιξη έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία για την πορεία της Σοφοκλέους".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι "φως στις χρηματιστηριακές συναλλαγές όλων των πολιτικών προτύπων είναι αποφασισμένη να ρίξει η κυβέρνηση, η οποία θα υποχρεώσει τους βουλευτές και τα υπόλοιπα δημόσια πρόσωπα να αναφέρουν σε ανεξάρτητη αρχή στις αγοραπωλησίες μετοχών που πραγματοποιούν. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί η διαφάνεια και θα πάψει η φημολογία που κατά καιρούς εκδηλώνεται σχετικά με τη δραστηριότητα πολιτικών προτύπων στο ΧΑΑ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "το μεγάλο "γιατί" πιέζεται και πέφτει το Χρηματιστήριο τις ημέρες που συμβαίνουν κατ?εξοχήν θετικά και μεγάλα γεγονότα για τη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά και γενικότερα για την πολιτική σκηνή και για την οικονομία, απασχολεί έντονα από χθες την κυβέρνηση, τις τραπεζικές αρχές και βέβαια, ολόκληρο τον κόσμο των επενδυτών!".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται οτι "βούλιαξε χθες η αγορά παρά τη μείωση κατά μια ποσοστιαία μονάδα του επιτοκίου παρέμβασης της τράπεζας της Ελλάδος. Οι χρηματιστές χαρακτήρισαν αδικαιολόγητη την πτώση που εμφάνισαν οι τιμές των μετοχών, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες αποστασιοποιήθηκαν λέγοντας οτι το χρηματιστήριο ακολουθεί τη δική του πορεία".

    [5] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι ``στην `ασφάλεια` του `μνημονίου κατανόησης` Παπούλια - Γιλμάζ προστρέχει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, καθώς διαπιστώνει το αδιέξοδο στο οποίο ενδέχεται να οδηγήσει η συνεχής διπλωματική και πολιτική περιπλάνηση της κυβέρνησης στον τομέα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος ξεκαθάρισε χθες κοφτά ότι `κάθε σκέψη για διάλογο πέραν του μνημονίου δεν είναι ούτε χρήσιμη ούτε έξυπνη`, ενώ δείχνει να διατηρεί τις επιφυλάξεις του για τα όσα διαδραματίσθηκαν προ ημερών στην Αγκυρα, κατά την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι ``διακριτικές αποστάσεις από τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, αλλά όχι και από την εξωτερική πολιτική της κυβέρνηση, έκανε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος σχετικά με την ελληνοτουρκική προσέγγιση``.

    O ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι ``μετά το κρεσέντο, πιανίσιμο ... η `όπερα` της ελληνοτουρκικής προσέγγισης αλλάζει ρυθμό. Εν αρχή ην το εκλογικό άγχος και μοιραία συνέπεια η προσπάθεια επιβράδυνσης των υπογραφών που θα επικυρώσουν τις ελληνικές παραχωρήσεις``.

    Στο σχόλιό της η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι ``απολύτως δικαιολογημένες οι ανησυχίες που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πόρρω απέχουν από το να συνιστούν απλώς μία στείρα αντιπολιτευτική τακτική. Αλλωστε επιβεβαίωση της ορθότητας των παρατηρήσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελούν δύο γεγονότα. Πρώτον, οι ευθείες βολές του πρώην υπουργού Εξωτερικών και κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Πάγκαλου κατά του διαδόχου του υπουργού. Και δεύτερον, τα εγκώμια της κ. Μαντλίν Ολμπράιτ προς τους κυρίους Παπανδρέου και Τζεμ για τη συμβολή τους στην πρόοδο που σημειώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για το ότι αντιλαμβάνονται πως έχουν ενώπιόν τους μία ιστορική ευκαιρία``.

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ ``ούτε χρήσιμη ούτε έξυπνη`` θεωρεί ο Ακης Τσοχατζόπουλος οποιαδήποτε σκέψη για επέκταση του ελληνοτουρκικού διαλόγου πέραν της εφαρμογής του Μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ του `88, Την προειδοποιητική αυτή βολή εκτόξευσε, χτες, ο υπουργός Αμυνας προς τον υπουργό Εξωτερικών, αλλά και τους στενούς συνεργάτες, οι οποίοι σύμφωνα με το Πεντάγωνο εισηγούνται στην κυβέρνηση να ενδώσει στις πιέσεις των ΗΠΑ για επέκταση του ελληνοτουρκικού διαλόγου και στον στρατιωτικό τομέα``.

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι ``ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Τζεμ έρχεται μετά δέκα ημέρες στην Αθήνα ανταποδίδοντας την επίσκεψη του Ελληνα ομολόγου του στην Αγκυρα για να υπογράψει πέντε (και ενδεχομένως έξι) συμφωνίες συνεργασίας των δύο χωρών. Ολοκληρώνεται έτσι ο κύκλος της ``διστακτικής προσέγγισης`` και τερματίζεται η περίοδος της ``θέρμανσης`` των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της διαμόρφωσης κάποιου ``θετικού κλίματος`` μέσα στο οποίο οι δύο υπουργοί πιστεύουν -διότι αγωνίστηκαν γι` αυτό- ότι θα μπορούν να προωθηθούν σε λύση τα προβλήματα που επί αρκετές δεκαετίες έχουν τις δύο χώρες αντίδικες``.


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 27 January 2000 - 18:52:44 UTC