Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-02-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/02/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Πετρελαϊκή κρίση
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Εκλογές
  • [6] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Νομισματική πολιτική

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση, η προεκλογική μάχη των κομμάτων, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η πορεία του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πάρε με στο τηλέφωνο. Πρό(σ)κληση Μάνου προς Καραμανλή. Δυνατή η συνεργασία ΝΔ-Φιλελευθέρων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Είναι καραμανλικός; Αποτάξτε τον! Απίστευτη δίωξη αστυνομικού επειδή... χαιρέτησε τον πρόεδρο της ΝΔ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κρυφές κάμερες στους πολιτικούς. Ο Μάκης σήμερα στον εισαγγελέα με ντοκουμέντα.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ενας στους εκατό κερδίζει. Η ανεργία και το δημόσιο στέλνουν τους νέους σε διαγωνισμό - λαχείο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σπαστό ωράριο στο Δημόσιο. Αρχίζει η εφαρμογή του από τα υπουργεία.

    Η ΑΥΓΗ: Οργιο προπαγάνδας με ECU άλλες δυο εβδομάδες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βόμβα για Σημίτη το κόμμα των εγκλωβισμένων μικροεπενδυτών της Σοφοκλέους. Το Χρηματιστήριο θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Κρίση στα κανάλια... Οι τηλεθεατές κουράστηκαν και γυρίζουν το κουμπί.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ανακαλούνται πτυχία των ΤΕΙ με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    ΕΘΝΟΣ: Που θα χωρέσουν 14.000 περισσότεροι εισακτέοι σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στο στόμα του λύκου οι Ελληνες στρατιώτες. Ξεφεύγει από τα χέρια του ΝΑΤΟ η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σαρώνουν το ασφαλιστικό σύστημα. Δραματικές αλλαγές την επομένη των εκλογών προαναγγέλλει ο "τσάρος" της οικονομίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πλαφόν τα 3 χρόνια για σπουδές στα ΤΕΙ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε νόμο του Y?. Παιδείας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το κλάμα των "νηπίων". Σοφοκλέους: 40-70% κάτω σε έξι μήνες.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Ροζ" κατήφορος απειλεί τον προεκλογικό αγώνα. Επιχείρηση απαξίωσης επωνύμων πολιτικών με κασέτες και ύποπτα κίνητρα.

    ΕΣΤΙΑ: Οι δαπάνες των υποψηφίων. Μείζων κοινωνική και ηθική πρόκλησις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προβλήματα για επιτόκια - πληθωρισμό. Λόγω πετρελαίου παγώνουν οι προοπτικές μείωσης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: 35uni στο Δημόσιο. Πρόταση της ΑΔΕΔΥ στις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση εργασίας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Οι τρεις πληγές Εφορία, Διπλώματα, Πολεοδομία. Ερευνα στη δημόσια διοίκηση.

    ΝΙΚΗ: Για μια θέση σε τράπεζα. Που και πως θα γίνουν οι εξετάσεις το Σαββατοκύριακο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πανεξόρμηση στο λαό ξεδιπλώνουν οι κομμουνιστές.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Παίζουν πορνό! από άφαντη ή ανύπαρκτη κασέτα. Εμπόριο σεξ χωρίς όρια.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Απήγαγαν 18?niii. Τον κράτησαν επί 30 ώρες. Πήραν λίτρα 44 εκατομμύρια.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ροζ πυρκαγιές. Προς εκλογές με οσμές από σεξοσκάνδαλα και ναρκωτικά;

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Βαρύ κλίμα από καύσιμα - μετοχές.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Βουλευτές όλου του φάσματος καταγγέλλουν: Ριγμένη η Μακεδονία. Μας χόρτασαν με λόγια, όχι με έργα.

    [2] Πετρελαϊκή κρίση

    Το ΒΗΜΑ γράφει οτι "Ανήσυχη παρακολουθεί η κυβέρνηση την παραμονή του πετρελαίου στο επίπεδο των 27 δολαρίων το βαρέλι, παρά τις διεθνείς πρωτοβουλίες για υποχώρηση των τιμών. Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Ι. Παπαντωνίου, δεν υπάρχει δυνατότητα για νέα μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην οικονομία από την άνοδο της τιμής του αργού. Στενεύουν εξάλλου τα περιθώρια μείωσης των επιτοκίων λόγω της επίδρασης των αυξημένων τιμών του πετρελαίου στον πληθωρισμό".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει οτι "ανεξέλεγκτες επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας προκαλούν οι συνεχιζόμενες αυξήσεις των διεθνών τιμών των καυσίμων. Το πετρέλαιο στο Λονδίνο ξεπέρασε τα 30,4 δολάρια το βαρέλι, προκαλώντας μια σειρά αυξήσεων σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "το πετρελαϊκό θρίλερ συνεχίζει να κρατά σε αγωνία ολόκληρη την ανθρωπότητα. Μέχρι αργά χθες το βράδυ η τιμή του μαύρου χρυσού προσέγγιζε τα 31 δολάρια - τιμή όπου μιλάμε πλέον για υπαρκτή κρίση - κόβοντας την ανάσα της παγκόσμιας οικονομίας. Στην Ελλάδα το οικονομικό επιτελείο προβληματίζεται έντονα με τον υπουργό Οικονομίας κ. Παπαντωνίου να τονίζει τον κίνδυνο για μια πετρελαϊκή κρίση, την επακόλουθη εκτόξευση του πληθυσμού που όμως δεν θα επηρεάσει την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει οτι "κύμα αυξήσεων σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες προκαλεί το τρελό ράλι ανόδου των τιμών των καυσίμων, αφαιρώντας σημαντικό μέρος του εισοδήματος των καταναλωτών και δυναμιτίζοντας στη χώρα μας την προσπάθεια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Και από σήμερα οι βενζίνες πωλούνται ακριβότερα κατά 4,20-4,30 δρχ το λίτρο, με την τιμή τους, ιδιαίτερα στις νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές, να έχει εκτιναχθεί στις 265 δρχ για τη σούπερ και στις 250 δρχ για την αμόλυβδη γεγονός που έχει προκαλέσει σύγχυση και πανικό στην κυβέρνηση, δεδομένης και της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "κορυφώνονται διεθνώς οι ανησυχίες για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και στην Αθήνα αρχίζουν πλέον να εμφανίζονται οι πρώτες συνέπειες της πίεσης που ασκεί διεθνώς ο πυρετός του μαύρου χρυσού. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μπορεί να εμφανίζεται ψύχραιμο και καθησυχαστικό, αλλά πλέον προβληματίζεται σοβαρά για τις ζημίες που μπορούν να προκύψουν αν διατηρηθούν επί μακρόν οι τιμές του πετρελαίου στα επίπεδα των 30 δις".

    Σύμφωνα με την ΑΚΡΟΠΟΛΗ "σε νέες μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων και στην εγχώρια αγορά παρέσυρε και για αυτή την εβδομάδα το "ράλι ανόδου" που ακολουθεί η διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου που πλέον έφτασε στα επίπεδα ρεκόρ των 30 δολαρίων ανά βαρέλι. Η κατάσταση αυτή έχει εκτινάξει στα ύψη τις τιμές των υγρών καυσίμων δημιουργώντας έντονες πληθωριστικές πιέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι "νέες κατηγορίες οτι σπρώχνει τη μειονότητα της Δυτικής Θράκης στην αγκαλιά της Τουρκίας, εξαπέλυσε σε βάρος του Γιώργου Παπανδρέου ο προκάτοχός του στο υπουργείο Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. Ο πρώην υπουργός αν και υπογράμμισε οτι η Θράκη είναι μια εθνική υπόθεση που δεν πάει άσχημα, δεν απέφυγε τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος του διαδόχου του κάνοντας λόγο για αφελείς φιλανθρώπους".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υπογραμμίζει ότι "σε αγώνα προβολής της γείτονος εις βάρος της Ελλάδας έχει επιδοθεί το τουρκικό λόμπι που βρίσκεται στις ΗΠΑ και δρα πίσω από το "Αμερικανοτουρκικό Συμβούλιο". Τα στελέχη αυτού του οργάνου προσπαθούν μέσω οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών να κατευθύνουν την αμερικανική πολιτική υπέρ των συμφερόντων της Τουρκίας στην περιοχή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "η αποκήρυξη της απειλής και της χρήσης βίας είναι μια απόφαση στην οποία η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να πάρει. Η απροθυμία της Αγκυρας να υπογράψει ένα τριμερές σύμφωνο φιλίας και στην ουσία μη επίθεσης οδήγησε κατά συγκλίνουσες πληροφορίες σε αναβολή την προγραμματισμένη για τις 20 του μήνα περιοδεία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας στο τριεθνές".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει οτι "επικρίσεις εις βάρος του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, για τα όσα έχει δηλώσει περί δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, διατύπωσε χθες ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ την ίδια ώρα ο κ. Παπανδρέου έσπευδε να καθησυχάσει τους μουφτήδες για την πρόσφατη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ με τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης στην Αθήνα, η οποία προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στη Θράκη".

    [4] Χρηματιστήριο

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "καλώς η κακώς στην εκλογική μάχη ένας σημαντικότατος παράγοντας που θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών είναι η πορεία της Σοφοκλέους. Πολύ λόγος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για το "Κόμμα του Χρηματιστηρίου", αλλά περισσότερος λόγος γίνεται τους τελευταίους έξι μήνες για το "Κόμμα των Εγκλωβισμένων".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ γράφει οτι "απώλειες της τάξης του 3% (και κάτι) κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, μετά τη χθεσινή πτώση κατά 1,56%. Η πτώση ήταν...καθολική (σχεδόν) καθώς πάνω από 300 "χαρτιά" έχασαν έδαφος. Το σημαντικότερο και ανησυχητικότερο όλων ο κατήφορος της Παράλληλης Αγοράς."

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "άστοχοι χειρισμοί από την πλευρά των κυβερνητικών κύκλων (με επικεφαλής το διοικητή της ΑΤΕ Π.Λάμπρου) οι οποίοι επηρεάζουν την πορεία της Σοφοκλέους ευθύνονται σημαντικά για τη συνεχιζόμενη καθίζηση των τιμών των μετοχών. Είναι πλέον πιθανό το άσχημο χρηματιστηριακό κλίμα -αν συνεχιστεί για καιρό- να δυσχεράνει τους προεκλογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και να μονιμοποιήσει την απογοήτευση των επενδυτών."

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει οτι "θρήνοι, κλαυθμοί και οδυρμοί χθες στη χρηματιστηριακή "περιφέρεια" που καταλαμβάνει σχεδόν τα 2/3 των μετοχών της Σοφοκλέους. Εχασε το 5% της αξίας της ή περίπου 1 τρις. δραχμές. 312 μετοχές γλίστρησαν με περισσή ευκολία σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και μόνο 24 έκλεισαν ανοδικά. Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν οτι πιθανώς η "διόρθωση" να ολοκληρώθηκε, δεν αναμένουν όμως μεγάλη ανάκαμψη, ιδιαίτερα στην "περιφέρεια".

    Κατά τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "κατόπιν εορτής και αφού προηγουμένως - ο ίδιος και άλλα στελέχη της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - "σπρώξανε" εκατοντάδες χιλιάδες ανυποψίαστους πολίτες στον χρηματιστηριακό τζόγο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου ομολόγησε οτι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Χρηματιστηρίου τα δύο τελευταία χρόνια, ήταν τα αρπακτικά κερδοσκοπικά κεφάλαια."

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει οτι "σε επίπεδα ακόμη χαμηλότερα κινήθηκε και χθες το χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί τον τελευταίο καιρό επηρέασε και τη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ το κύριο χαρακτηριστικό της ήταν και πάλι ο χαμηλός όγκος συναλλαγών".

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει οτι "για τρίτη κατά σειρά μέρα συνεχίστηκε το αρνητικό κλίμα στη Σοφοκλέους. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 5.328,49 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,57% ενώ οι συναλλαγές έφθασαν τα 204 δισεκατομμύρια δραχμές, θυμίζοντας πλέον έντονα το "επενδυτικό κλίμα" που επικρατούσε πριν την προκήρυξη εκλογών".

    [5] Εκλογές

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σε σχόλιό του αναφέρει οτι "δεν υπάρχει αμφιβολία οτι τα μέτρα που αποφασίστηκαν για την προεκλογική περίοδο και αφορούν στον περιορισμό των δαπανών των υποψηφίων, και προς την ορθή κατεύθυνση κινούνται και πολλές, όσο και θετικές, επιπτώσεις θα έχουν".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "στο επίκεντρο της - προεκλογικής - προσοχής βρίσκεται η Θράκη, καθώς σειρά κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών - με πρώτο τον Πρωθυπουργό - μεταβαίνει στην περιοχή, ενώ και ο Κώστας Καραμανλής πραγματοποιεί εκεί προσυνέδριο του κόμματός του".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει οτι "σε διάλογο "επιχειρημάτων και προτάσεων, χωρίς κραυγές, καταγγελίες και μεγαλοστομίες" κάλεσε χθες ο Πρωθυπουργός τα λοιπά κόμματα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο από πλευράς αξιωματικής αντιπολιτεύσεως όσο και από το ΔΗΚΚΙ, ενώ και ο ΣΥΝ ζήτησε όρους ισότητος κατά την προεκλογική περίοδο".

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "σε αιχμή του αντιπολιτευτικού της δόρατος αναδεικνύεται η ΝΔ τους όρους διεξαγωγής των εκλογών και προσάπτει στην κυβέρνηση βαρύτατες κατηγορίες, οι οποίες οδήγησαν χθες σε μία εντονότατη φραστική αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο κόμματα".

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει οτι "στο Στρασβούργο έφθασε χθες η χάρη της κυβέρνησης. Η Ευρωβουλή απασχολήθηκε με την προκλητική ένταξη των ευρωπαϊκών έργων στην προεκλογική κυβερνητική προπαγάνδα. Η Κομισιόν δεσμεύθηκε να εξετάσει τα περίφημα διαφημιστικά φυλλάδια και αναλόγως να προβεί σε συστάσεις προς την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της ΝΔ, οτι η προπαγάνδα με ...κοινοτική χρηματοδότηση θα σταματήσει την 1c Μαρτίου και προχωρούσε σε επίθεση προς την αντιπολίτευση που έθεσε το θέμα".

    [6] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αγχος για τη Σοφοκλέους. Σοβαροί προβληματισμοί και στην κυβέρνηση για την πορεία του ΧΑΑ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αλλαγή εποχής σηματοδοτεί η ΤτΕ. Νέα νομισματική πολιτική".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Σοφο-κλαίουσα! Μικροεπενδυτές: Αγανάκτηση και βεβιασμένες κινήσεις πανικού".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Παγωμένο το ΧΑΑ αναμένει την ωρίμανση".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Τριβές στην κυβέρνηση προκαλεί τώρα η Σοφοκλέους. Εντονες διαφωνίες για τους χειρισμούς".

    [7] Νομισματική πολιτική

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει οτι "Αλλαγή εποχής σηματοδοτεί η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία προχωρεί προς μείωση επιτοκίων στις 8 Μαρτίου. από τις 10 Μαρτίου αλλάζουν οι συνθήκες ρευστότητας και θα είναι έντοκες όλες οι υποχρεωτικές καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών. Τα παραπάνω προβλέπουν καλύτερη αξιοποίηση των διαθεσίμων της Τράπεζας, προσθέτει η εφημερίδα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 17 February 2000 - 15:35:45 UTC