Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-02-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/02/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκλογές
  • [3] Χρηματιστήριο
  • [4] Εγκληματικότητα
  • [5] Ελληνοτουρκικά
  • [6] Αρθρο Λαλιώτη

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εκλογές, η πορεία του Χρηματιστηρίου, η αύξηση της εγκληματικότητας και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ντόρα Μπακογιάννη: Μπορούμε παρά τα λάθη μας..

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τρόμος στη χώρα!Οι αλλοδαποί εγκληματίες σκοτώνουν, ληστεύουν, ρημάζουν...

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εικόνες απο την κασέτα. "Ρόζ" σιωπή. Οσο προσπαθούν να το συγκαλύψουν , τόσο παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αέρας νίκης στη ΝΔ. Κερδίζει καθημερινά έδαφος ο Καραμανλής.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ρεσιτάλ ψευδολογίας απο Καραμανλή. Μπούμεραγκ για τη ΝΔ η επιχείρηση εξαπάτησης των αγροτών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Βόμβα" κυανίου! απειλεί τη Βόρεια Ελλάδα. Τεχνητή λίμνη μπορεί να γίνει "Δούναβης".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σικάγο η Ελλάδα. Κ. Καραμανλής: 17 προτάσεις για πάταξη της εγκληματικότητας.

    ΕΘΝΟΣ: Ο νόμος - ασπίδα απο τη "ρόζ" και τη βίαιη τηλεόραση. Τι αλλαγές φέρνει στο ραδιο-τηλεοπτικό τοπίο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Θηριώδες" φακέλωμα με τις νέες ταυτότητες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σε ενέδρα φονιάδων όλη η Ελλάδα. Αλλοδαποί εκτέλεσαν εν ψυχρώ 21χρονο στη Λάρισα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Με ...τρακτέρ στις κάλπες. Αγρότες: μέτρα η κυβέρνηση, υποσχέσεις η ΝΔ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οργή Λαλιώτη κατά Ν. Δημοκρατίας. Αρθρο -παρέμβαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ μέσω της "Ε" για τα μεγάλα έργα.

    ΕΣΤΙΑ: Να τολμήση ο Καραμανλής. Ζήτημα χειρισμών η επάνοδος διαγραφέντων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πολεμικά όπλα σε 4 επιθέσεις με 2 νεκρούς. Ανησυχία και στην ΕΛ.ΑΣ. για τα κρούσματα.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: "Αρχηγός- λαπάς". Ετσι αποκαλούν τον Καραμανλή. Σφάζονται στη ΝΔ.

    Η ΧΩΡΑ: Υπαρχηγός η Ντόρα. Τα συμφώνησαν στη Ραφήνα με τον Καραμανλή.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ο Ακης θέτει θέμα ηγεσίας. Αισιόδοξος για τις εκλογές, αλλά αν χάσει το ΠΑΣΟΚ...

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μακελειό. Πολύνεκρο τροχαίο στην εθνική "καρμανιόλα".

    [2] Εκλογές

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "τη μάχη της υπαίθρου για την κρίσιμη ψήφο περίπου 1.500.000 αγροτών δίνουν αυτές τις μέρες ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία με την εμπροσθοφυλακή τους. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης το Σάββατο στην Ξάνθη, έδωσε έμφαση στα έργα υποδομής εγκαινιάζοντας την Εγνατία. Ο κ. Καραμανλής (υποψήφιος και στα Γιάννενα) εξήγγειλε φθηνό πετρέλαιο και ρεύμα, αύξηση συντάξεων, μείωση επιτοκίων, μεταβίβαση μετοχών της Αγροτικής και των εταιριών της στους συνεταιρισμούς κ.α.".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "Μήλων καθώς εκτιμούν οτι στους κόλπους των αγροτών της περιφέρειας εντοπίζεται πρωτοφτης Εριδος, έχουν γίνει τα αγροτικά στρώματα για τα δύο μεγάλα κόμματα, ανής απροθυμία, ακόμη και να ακούσουν τις εξαγγελίες των δύο μεγάλων κομμάτων. Σε μια κούρσα εντυπώσεων, τόσο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, προβαίνουν σε σειρά μέτρων υπέρ των αγροτών, την ώρα μάλιστα που άπαντες γνωρίζουν οτι η αγροτική τάξη θα συρρικνωθεί τα επόμενα χρόνια, λόγω...ευρωπαϊκών επιταγών".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο οι αγρότες, με τον Κ. Καραμανλή να υπόσχεται και νέα μέτρα απο τη Λάρισα και τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη να διακηρρύτει απο την Ξάνθη οτι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα της αγροτιάς. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που τα δύο μεγάλα κόμματα κρατούν ερμητικά κλεισμένες στο συρτάρι τους, δέιχνουν πως μετά και την άρνηση Αβραμόπουλου να πολιτευτεί με τη ΝΔ, η διαφορά των επτά ποσοστιαίων μονάδων υπέρ του κυβερνώντος κόμματος εξακολουθείνα παραμένει".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "μη διαθέτοντας ουσιαστικα?επιχειρήματα να αντιτάξει απέναντι σε όλα αυτά τα σπουδαία έργα υποδομής που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια απο την κυβέρνηση, η αντιπολίτευση προσπαθεί να διακωμωδήσει την εικόνα των κυβερνητικών στελεχών, που , σχεδόν καθημερινά, εγκαινιάζουν σε ολόκληρη την περιφέρεια έργα μεγάλης σπουδαιότητας για την ανάπτυξη της χώρας".

    [3] Χρηματιστήριο

    Η ΧΩΡΑ γράφει οτι "νέο σκηνικό διαμορφώνουν στη Σοφοκλέους οι 14 μετοχές της "τέταρτης εξουσίας", οι οποίες απο την πλειονότητα των χρηματιστηριακών αναλυτών κρίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές για το 2000. Οι μετοχές των ΜΜΕ θα κυριαρχήσουν στο ταμπλό με κινητήριο δύναμη τα "κρυφά" χαρτιά τους, αλλά και τις διασυνδέσεις τοςυ με τις μεγάλες τράπεζες, τις εταιρίες πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας , τις κατασκευαστικές κ.α.".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ εκτιμά οτι "στην προσυνεδρίαση, θα φανούν οι προθέσεις...Οι εντολές που θα δοθούν, ορισμένες δόθηκαν ήδη, θα δείξουν και τις προθέσεις. Η σημερινή συνεδρίαση είναι σημαντική και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον επενδυτών και χρηματιστηριακών παραγόντων για δύο λόγους. Αφ?ενός, γιατί ακολουθεί μια εβδομάδα έντονων πιέσεων και απωλειών για τον Γενικό Δείκτη και αφ'ετέρου, γιατί θα αποκαλύψει εάν οι τάσεις που καταγράφηκαν την περασμένη Παρασκευή θα διατηρηθούν".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι " στην "κόψη του ξυραφιού" βρίσκεται εκ νέου η χρηματιστηριακή αγορά, δημιουργώντας έντονη ανησυχία και ζωηρούς προβληματισμούς στο κυβερνητικό επιτελείο, που φοβάται πλέον για τις εκλογικές επιπτώσεις οι οποίες μπορεί να προέλθουν απο το "κόμμα των εγκλωβισμένων επενδυτών".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος) , "σε εφαρμογή μπαίνει απο σήμερα το κυβερνητικό σχέδιο για την ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου. Ηδη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου με συνέντευξή στο "ΕΘΝΟΣ", προανήγγειλε πιο ανοιχτή οικονομική πολιτική στις διάφορες κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ εκτίμησε οτι δεν τον προβληματίζουν οι αρνητικές τάσεις στη Σοφοκλέους οι οποίες δεν είναι έντονες ώστε να ανατρέπουν τα βασικά δεδομένα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες η ελληνική αγορά αν αντιδράσει ψύχραιμα σε ο,τι αφορά στις τιμές του πετρελαίου, δεν υπάρχει θέμα πτώσης των μετοχών. Οι ίδιοι συνιστούν στους επενδυτές επιλεκτικές τοποθετήσεις με μακροπρόθεσμο κέρδος. Επίσης κάνουν λόγο για ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις προκειμένου να κρατηθούν οι ισορροπίες".

    [4] Εγκληματικότητα

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "η έκρηξις βίας αυτό το Σαββατοκύριακο ήλθε να υπογραμμίση πόσο υποβαθμισμένη είναι η αστυνόμευσις και πόσο ανασφαλής αισθάνεται ο πολίτης. Είναι ανάγκη, όχι τώρα προεκλογικώς και για το θεαθήναι, αλλά μετά τις εκλογές, απο την κυβέρνηση που θα προκύψη απο αυτές να ληφθούν αποφάσεις -τομές".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "μια αιματηρή συμπλοκή, με έναν νεκρό κακοποιό και τρείς τραυματίες αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας, ένας άλυτος φόνος, η επίθεση με πυροβολισμούς εις βάρος 18χρονου, η χειροβομβίδα που έσκασε στο Αστυνομικό Τμήμα Μάνδρας και ο τσακωμός μεταξύ Κούρδων στην Πλατεία Βάθης συνθέτουν το πάζλ του αστυνομικού δελτίου στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "με πολεμικά όπλα, ούζι και Καλάσνικοφ, συμμορίες κακοποιών εξαπέλυσαν επιθέσεις σε Αθήνα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη, ενώ δεν δίστασαν να ανοίξουν πύρ και εναντίον αστυνομικών. Δύο νεκροί και τέσσερις τραυματίες είναι ο απολογισμός των ένοπλων επιθέσεων κακοποιών, το Σαββατοκύριακο. Τα απανωτά κρούσματα βαριάς εγκληματικότητας έχουν προκαλέσει ανησυχία και έντονο προβληματισμό στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι " εφιαλτικό ήταν το Σαββατοκύριακο για τους πολίτες που βρέθηκαν στο έλεος των κακοποιών. Οργανωμένες συμμορίες αλλοδαπών, αλλά και Ελλήνων, μετέτρεψαν σε Σικάγο περιοχές της Αθήνας και της επαρχίας. Με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες εξαπέλυσαν επιθέσεις ακόμη και κατά αστυνομικών τμημάτων, ενώ δολοφόνησαν παιδιά για λίγα χιλιάρικα. Η ανασφάλεια των ανυπεράσπιστων πολιτών οδηγεί ακόη και σε ακραίες αντιδράσεις αυτοδικίας".

    [5] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "θέμα νησιών του Αιγαίου θέτει πάλι ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ενώ για το Κυπριακό υποστηρίζει οτι υπάρχουν δύο κράτη και η Κύπρος ποτέ δεν υπήρξε ελληνική".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "τον ασκό του Αιώλου για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο ανοίγει η περίφημη πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που προωθεί η κυβέρνηση Σημίτη. Μετά τη σαφέστατη προσπάθεια της Αγκυρας να σύρει μέσω των παραβάσεων και των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου τη χώρα μας σε διάλογο για την έκταση του εναέριου χώρου, νέα ανησυχητικά μηνύματα φθάνουν για τις προθέσεις της γείτονος".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται οτι " στην επεξεργασία και προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Κύπρο, με στόχο τη βελτίωση του κλίματος αλλά και τη "συντήρηση" της διαδικασίας - τουλάχιστον ως τα τέλη Μαϊου, οπότε αναμένεται να διεξαχθεί και ο γ?γύρος των κε του σύνεγγυς συνομιλιών - εστιάζουν, την περίοδο αυτή, την προσοχή τους οι Αμερικανοί και άλλοι διεθνείς παράγοντες που εμπλέκονται στις προσπάθειες διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος".

    [6] Αρθρο Λαλιώτη

    "Το γάντι πετά στην ηγεσία της ΝΔ ο Κ. Λαλιώτης προκαλώντας ανοικτά τα στελέχη της σε αντιπαράθεση για τα μεγάλα έργα. Με μια αποκλειστική δήλωση- παρέμβαση προς την ΕΞΟΥΣΙΑ, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, με αφορμή δηλώσεις της Ντ. Μπακογιάννη απαντά στις αιτιάσειες στελεχών της ΝΔ, στα οποία καταλογίζει άνγοια, εμπάθεια, μηδενισμό, άρνηση και μιζέρια. Τους ζητά να "ανοίξουν τα μάτια" και να χαρούν μαζί με τους υπόλοιπους Ελληνες τα μεγάλα έργα που έχουν γίνει ή πρόκειται να ολοκληρωθούν. Κάνει λόγο για "ευτελείς, μικρόψυχες και παλαιοκομματικές συμπεριφορές" και προεξοφλεί οτι στις 9 Απριλίου ο ελληνικός λαός θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 21 February 2000 - 20:21:32 UTC