Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-03-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/03/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΟΝΕ
  • [3] Εκλογές
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] ΝΔ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, η αίτηση ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, η πορεία του Χρηματιστηρίου και τα εσωκομματικά της ΝΔ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αποκάλυψη τώρα! Αυτό είναι το κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Προσλήψεις 8.000 εκπαιδευτικών. Προεκλογική ομηρία χιλιάδων ψηφοφόρων.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Και το Κόσοβο στις εκλογές. Το "παίζουν" Σημίτης και υπουργοί.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νόμιμα τα αυθαίρετα. Απόφαση-σταθμός του ΣτΕ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σφαγή" των βαρόνων. Εισηγούνται στον Καραμανλή Λούλης και Σπηλιωτόπουλος.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Γυρίζει το κλειδί..το πολιτικό ημερολόγιο που οδηγεί στις κάλπες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Θέμα Σημίτη από Πάγκαλο. Ηγετική εμφάνιση του Ακη στη Θεσσαλονίκη.

    ΕΘΝΟΣ: Σκάνδαλο με βίζες. Ερευνα του υπ. Εξωτερικών φέρνει στο φως.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δικαιολογούν τον υβριστή του Χριστού. Αίσχος: σύσσωμο το πολιτικό κατεστημένο στο πλευρό του Μίμη Ανδρουλάκη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αν χάσεις φεύγεις. Το ηττοπαθές αυτό μήνυμα προς τον πρωθυπουργό στέλνουν ο Ακης και ο Πάγκαλος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στα 65 το όριο ηλικίας για τις συντάξεις. Παπαϊωάννου και Σκανδαλίδης ομολόγησαν τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το τέλος του 10ετούς πολέμου. Η ήττα του πληθωρισμού "υπογράφεται".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τρία γκάλοπ ανάβουν φωτιές σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Προβάδισμα Σημίτη δείχνουν και οι νέες δημοσκοπήσεις, αλλά...

    ΕΣΤΙΑ: Τα "αγκάθια" του κ. Καραμανλή. Σημείο αντιπαραθέσεως το θέμα Σπηλιωτόπουλου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Βολές ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για τις συγκεντρώσεις στην Αθήνα.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: "Μπόμπα" Νατάσσα! Σερβίρεται προεκλογικά για όλα τα γούστα...Ο αγώνας μεταφέρεται στα μπαρ.

    Η ΧΩΡΑ: Προβοκάτσια Βαρβιτσιώτη κατά Καραμανλή. Με επίθεση κατά Σπηλιωτόπουλου απειλεί και εκβιάζει τον πρόεδρο της ΝΔ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αρχή νέας εποχής. Υποβάλλεται την Πέμπτη η αίτηση για την ΟΝΕ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εντός έδρας. Με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη η κομματική αντιπαράθεση.

    [2] ΟΝΕ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "ο δεκαετής πόλεμος κατά του πληθωρισμού στέφεται αύριο Τρίτη με επιτυχία. από το 20,4% το 1990, οι τιμές καθηλώνονται στο 2,2% το Φεβρουάριο του 2000, καθιστώντας βέβαιη την ένταξη στην ΟΕΝ. Τη σχετική αίτηση υποβάλλουν στην ΕΕ την προσεχή Πέμπτη Σημίτης και Παπαντωνίου. Ενας νέος, όμως, πόλεμος-που είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει- αρχίζει, προκειμένου ο πληθωρισμός να διατηρηθεί στο 2% στην εντός ΟΝΕ εποχή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι "δυσάρεστες είναι οι πρώτες ειδήσεις από το μέτωπο του πληθωρισμού που φθάνουν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και αναμένεται για μια ακόμη φορά η συγκράτηση του τιμάριθμου να αναχθεί σε βασικό άξονα της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές της 9ης Απριλίου. Οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας εκτιμούν οτι παρά το γεγονός οτι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την εκπλήρωση του κριτηρίου της σύγκλισης του πληθωρισμού και την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, οι πληθωριστικές πιέσεις είναι βέβαιον ότι θα εμποδίσουν σειρά αποφάσεων που αφορούν στη μείωση των επιτοκίων και στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ενόψει της ένταξης της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει οτι "στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΟΝΕ θα είναι από την Πέμπτη η Ελλάδα, καθώς υποβάλλεται η αίτηση ένταξης στην ευρωπαϊκή επιτροπή. Αν και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν οτι ο πληθωρισμός κατά τον προηγούμενο μήνα κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, της τάξης του 2,8% λόγω των συνεχιζόμενων ανοδικών τάσεων στην τιμή των καυσίμων και της τιμής του δολαρίου, κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν οτι τελικώς δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα για τη διαδικασία της σύγκλισης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "σε πελάγη ευτυχίας βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος, σύμφωνα με τα λεγόμενα στενού του συνεργάτη, περιμένει με ανυπομονησία και ιδιαίτερη χαρά την στιγμή που θα ανακοινώσει (την Πέμπτη )την επιστολή -αίτηση της χώρας μας προς την ΕΕ για την ένταξή μας στην ΟΝΕ. Την ίδια διάθεση φαίνεται πως έχει και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δεδομένο οτι πρώτος απ?όλους έχει υπογράψει την επιστολή".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την είσοδο της χώρας στην ευρωπαϊκή λεωφόρο του ενιαίου νομίσματος και ταυτόχρονα στην εθνική οδό των εκλογών. Με την αυριανή ανακοίνωση του πληθωρισμού του Φεβρουαρίου (2,8%-2,9%) ικανοποιείται το πέμπτο κριτήριο σύγκλισης, και την Πέμπτη το πρωί υποβάλλεται η αίτηση για ένταξη στην ΟΝΕ".

    [3] Εκλογές

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "σε δύσκολη θέση, για διαφορετικούς βέβαια λόγους, αναμένεται να περιέλθουν τα επιτελεία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από τα αποτελέσματα μπαράζ δημοσκοπήσεων που θα δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σφυγμομετρήσεις των εταιριών V-PRC, Metron και MRB, που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας, δίνουν προβάδισμα 1-1,5 μονάδας στο ΠΑΣΟΚ. Παρ' όλα αυτά, η Χαριλάου Τρικούπη ανησυχεί, καθώς η "προεξόφληση νίκης" μπορεί να οδηγήσει σε αδιαφορία και διασπορά ψήφων από το ΠΑΣΟΚ προς τα μικρά κόμματα. από την άλλη πλευρά η ΝΔ αναζητά επειγόντως τρόπους αντιστροφής του κλίματος".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "το φόβο νέας αναταραχής στα Βαλκάνια με αφορμή το Κόσοβο, καλλιεργεί η κυβέρνηση, προφανώς για να συσπειρώσει γύρω της το λαό και να αποσπάσει την ψήφο του, στις εκλογές της 9ης Απριλίου. Οι υπουργοί ο ένας μετά τον άλλον, εκφράζουν τις ανησυχίες τους και κινδυνολογούν. Πρώτος ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο τέως ΥΠΕξ Θεόδ. Πάγκαλος, αλλά και ο ίδιος ο Κ. Σημίτης".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν οτι "η Πλατεία Συντάγματος ήταν, φαίνεται, μόνον η αρχή. Η νέα εστία έντασης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που ανατέλλει, έχει ως αντικείμενο τις συγκεντρώσεις στην Αθήνα. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει, την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου, στις 7 Απριλίου, όπως παραδοσιακά γίνεται τα τελευταία χρόνια . Η ΝΔ ετοιμάζεται να προτείνει ματαίωση των συγκεντρώσεων με το σκεπτικό οτι ...ταλαιπωρούνται οι πολίτες της Αθήνας. Φόβο και λαϊκισμό της καταλογίζει ήδη το ΠΑΣΟΚ. Αν επιμείνουν, θα απαντήσουμε με συγκέντρωση ανάλογη με τη δική τους ανταπαντά η ΝΔ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει οτι "τα τρία καλά του "χαρτιά" ρίχνει στη μάχη των εκλογών την εβδομάδα που ξεκινάει ο πρωθυπουργός. Στην προσπάθειά του να "πάρει κεφάλι" στην κούρσα της εκλογικής αναμέτρησης, προχωρεί σε "φλερτ" με τις γυναίκες ψηφοφόρους θέλοντας να προσεγγίσει αν αυτό είναι δυνατό, ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας, ανακοινώνει την Παρασκευή το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ την Πέμπτη θα "παίξει" με την αίτηση ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "στις 9 Μαρτίου, ημέρα Πέμπτη, οπότε και θα κατατεθεί η αίτηση ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ αναμένεται να ξεκινήσει η "επικοινωνιακή επίθεση" της κυβέρνησης με "χάπενινγκ" που θα διοργανωθεί το μεσημέρι της ίδιας ημέρα στο Ζάππειο. "Πρωταγωνιστές" της όλης εκδήλωσης ο Κ. Σημίτης και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, που είναι προφανές οτι θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί το "χάπενινγκ" του Ζαππείου και για τη "μάχη του σταυρού" στην πρώτη περιφέρεια της Αθήνας".

    [4] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "με αναπτερωμένο το ηθικό των επενδυτών μετά τη δειλή ανάκαμψη της περιφέρειας στις τελευταίες συνεδριάσεις ξεκινάει η χρηματιστηριακή εβδομάδα. Οι παράγοντες της αγοράς συμφωνούν πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις, για να αλλάξει ύστερα από καιρό η εικόνα της αγοράς και να βελτιωθεί αισθητά το κλίμα οριοθετώντας ως κυρίαρχο παράγοντα που θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις την επίσημη αίτηση για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, που θα υποβληθεί την ερχόμενη Πέμπτη 9 του μήνα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "ελπίδες για καλύτερη χρηματιστηριακή εβδομάδα έχουν παράγοντες της αγοράς και επενδυτές εξαιτίας της κατάθεσης της αίτησης για την ενσωμάτωση της χώρας στην ΟΝΕ. Οι οικονομικοί παράγοντες της χώρας πιστεύουν οτι οι επενδυτές θα προχωρήσουν την εβδομάδα που θα διανύσουμε σε αγορές στο Χρηματιστήριο και ειδικότερα στα "κυβερνητικά χαρτιά".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ ισχυρίζεται οτι "η αίτηση ένταξης στην ΟΝΕ που θα υποβάλει η Ελλάδα στην ΕΕ την προσεχή Πέμπτη μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, αλλά και η μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ελλάδος μεθαύριο δημιουργούν την προσδοκία για άνοδο της Σοφοκλέους την εβδομάδα που αρχίζει. Εκτιμάται οτι μέσα στο κλίμα αυτό η κυβέρνηση, θέλοντας να αναδείξει την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής, θα ήθελε να δει σε πρώτη φάση τον "καθρέφτη" της Οικονομίας, το Χρηματιστήριο, να "σκαρφαλώνει" σε υψηλότερα επίπεδα για ψυχολογικούς αλλά και πολιτικούς λόγους".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "ενώ απομένουν άλλες 24 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις μέχρι τις εκλογές της 9ης Απριλίου, τα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου εστιάζουν ολοένα και περισσότερο την προσοχή τους στα δρώμενα της Σοφοκλέους. Παρά τα όσα λέγονται προς τα έξω, η κυβερνητική εμπλοκή είναι δεδομένη και πασιφανής, γεγονός το οποίο πιστοποιείται και από τις συνεχείς...τονωτικές "ενέσεις" που γίνονται σε μια σειρά μετοχών εταιριών κρατικού ενδιαφέροντος".

    [5] ΝΔ

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει οτι "κατάπληκτοι και αγανακτισμένοι οι απλοί οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας, παρακολουθούν την κλιμάκωση των επιθέσεων κατά του προέδρου του κόμματος, τις παραμονές των εκλογών, από πρωτοκλασάτα στελέχη της λεγόμενης "παλαιάς φρουράς". Μετά τη δημόσια κριτική του Μητσοτάκη κατά της "επικοινωνιακής πολιτικής" ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης χρεώνεται μια σκληρή επίθεση, που ενώ φαινομενικά έχει ως στόχο τον Αρη Σπηλιωτόπουλο, στην ουσία στρέφεται ευθέως κατά του Καραμανλή".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "μετά τη "σφαγή των αμνών", τα νέα επεισόδια του εσωκομματικού σίριαλ της ΝΔ προβλέπουν τον "αποκεφαλισμό των βαρόνων". Το σενάριο υπογράφουν οι Γ. Λούλης και Αρ. Σπηλιωτόπουλος, η σκηνοθεσία όμως θα είναι της αρμοδιότητας του Κ. Καραμανλή".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "τρία είναι τα μεγάλα εσωκομματικά "αγκάθια" που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, εν όψει των εκλογών της 9ης Απριλίου: πρώτον, η τήρησις ισορροπιών μεταξύ πολλών παραδοσιακών στελεχών και της νέας γενεάς του κόμματος. Δεύτερον, οι σοβαρές δυσλειτουργίες και αντιπαραθέσεις μεταξύ στελεχών των διαφόρων τάσεων. Και τρίτον, οι έντονες αντιδράσεις που προκαλεί σε στελέχη αλλά και σε ψηφοφόρους της ΝΔ, ο ρόλος και η παντοδυναμία του κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 6 March 2000 - 19:12:44 UTC