Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-05-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/05/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Νέα Δημοκρατία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πορεία του Χρηματιστηρίου, τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιστροφή των αμνών! Πρώτη αναβάθμιση της Σοφοκλέους απο UBS.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ελεύθερες οι προσλήψεις! Νέος χορός κομματικής φαυλότητας. Τυπικός πια ο ρόλος του ΑΣΕΠ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τι παίρνουν οι "μεγάλοι" Πώς μοιράζει την Ολυμπιάδα ο Κ. Σημίτης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προσλήψεις-ρεκόρ στο Δημόσιο. 58.558 μέχρι τέλους του 2000. Και χωρίς διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Προσλήψεις εξπρές στις ΔΕΚΟ. Εκτός ΑΣΕΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πάνω απο 500.000 οι Ελληνες που χρησιμοποιούν το Internet.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι 20 κρίσιμες ημέρες της ΝΔ. Τι σχεδιάζει ο Κώστας Καραμανλής.

    ΕΘΝΟΣ: Χάνονται οι σπουδές στα παραρτήματα ξένων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σ. Επικρατείας: τα πτυχία δεν αναγνωρίζονται.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μας γλύτωσε η Αίτνα. Η οργή του Εγκέλαδου ξεθύμανε στην Ιταλία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καμπανάκι στους υπουργούς. Απογοητευμένος απο την πλήρη αδράνεια της κυβερνήσεώς του ο Πρωθυπουργός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα: νέες αντικειμενικές τιμές με εκπλήξεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Που το πάει τώρα η Σοφοκλέους. 4 κλειδιά για ομαλή εξέλιξη του νεου "πυρετού".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Που θα φτάσει η Σοφοκλέους. Χρηματιστές σχολιάζουν το νέο ράλι στο ΧΑΑ.

    ΕΣΤΙΑ: Τελευταία αύξησις μισθών. Η εποχή του "ευρώ" σημαίνει και μειώσεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τα κλειστά επαγγέλματα. Ειδική επιτροπή αρχίζει το ξεκαθάρισμα για 1.800.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Πιόνι του Αρη! Τα ταμπούρλα ρήξης στη ΝΔ. Ο Καραμανλής δεν ακούει..

    Η ΧΩΡΑ: Παρασκήνιο με τους βαρώνους. Πιο δυνατή βγαίνει απο την τεχνητή κρίση και τη λάσπη η ΝΔ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ναί στα διπλώματα απο ευρωπαϊκά ΤΕΙ. Συμβούλιο της Επικρατείας για την προσαρμογή στην οδηγία της ΕΕ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εννέα τρόποι φοροελέγχου. Συστάσεις Αμερικανών ειδικών στο ΥΠΕΘΟ.

    [2] Χρηματιστήριο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "σε ανοδικό κύμα φαίνετια οτι έχει παρασυρθεί η Σοφοκλέους, με έκδηλα τα συμπτώματα επενδυτικού "πυρετού". Το πέρασμα απο την Κόλαση των ρευστοποιήσεων στον Παράδεισο των αγορών έγινε ξαφνικά και όλοι προσπαθούν, τώρα, να αποκρυπτογραφήσουν εάν το κλίμα ευφορίας θα διατηρηθεί. Τα "κλειδιά" για μια καλύτερη πορεία είναι , πάντως, η μέχρι και τέσσερις μονάδες πτώση των επιτοκίων, η επικείμενη αναβάθμιση της αγοράς, οι διαρθρωτικές αλλαγές στην Οικονομία και η αναπτυξιακή πορεία των επιχειρήσεων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "η εκτίναξη του τζίρου στα 337 δις δρχ την Παρασκευή ή 53% κατά μέσο όρο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ο διπλασιασμός των διακινούμενων τεμαχίων αλλά και των πράξεων αγοραπωλησίας αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες του αφυπνιζόμενου επενδυτικού ενδιαφέροντος προς τη Σοφοκλέους".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει οτι "με ανανεωμένες προσδοκίες ξαναγυρίζουν στη Σοφοκλέους οι μικροεπενδυτές, οι οποίοι μετά απο μια μακρά περίοδο αποχής, λόγω των έντονων πτωτικών τάσεων που επικρατούσαν, παρέμεναν σε αδράνεια περιμένοντας να σιγουρευτούν για το τι μέλλει γενέσθαι στην αγορά".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "με ιδιαίτερο και αυξημένο ενδιαφέρον αναμένεται η εβδομάδα αυτή σοτ Χρηματιστήριο καθώς η πλειονότητα των χρηματιστών θεωρεί οτι θα αποτελέσει κριτήριο για την περαιτέρω πορεία της Σοφοκλέους και ενδεικτική του κλίματος που θα επικρατήσει".

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται οτι "δείκτη" για τις περαιτέρω εξελίξεις στη Σοφοκλέους, τουλάχιστον για το προσεχές διάστημα, θα αποτελέσει η εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα. Για το ελληνικό Χρηματιστήριο, πέρασε μια απο τις καλύτερες εβδομάδες του τελευταίου εξαμήνου".

    Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, "η Σοφοκλέους θα δοκιμάσει το σημερινό επίπεδο των 4.800 μονάδων προτού κινηθεί προς τις 5.000 μονάδες ενώ "βαρόμετρο" για την αγορά στις προσεχείς συνεδριάσεις θα είναι η συμπεριφορά των μετοχών των τραπεζών και των blue chips".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "η προώθηση και επέκταση του ελληνοτουρκικού διαλόγου σε θέματα, όπως αυτό της οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης και στρατιωτικής συνεργασίας στο Αιγάιο, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των κατ' ιδίαν επαφών που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου - θιασώτης της διμερούς προσέγγισης - με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Τουρκίας, κατά την εαρινή σύνοδο του ΝΑΤΟ, στη Φλωρεντία, την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι "τρομοκρατία, ελληνοτουρκικά και Κυπριακό βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου πέρα απο τα θέματα που θα εξετάσει με τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ στις 24 και 25 Μαϊου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος της Φλωρεντίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "προσδοκίες και αναθέσεις στον Αμερικανικό παράγοντα και το δίπολο ελληνοτουρκικά - Κυπριακό εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο χθεσινό φύλλο της κυπριακής προσκείμενης στο ΑΚΕΛ "Χαραυγής". Ολα αυτά όμως διανθισμένα απο δόσεις απαισιοδοξίας με επιφυλάξεις για την συμπεριφορά της Αγκυρας και των Τουρκοκυπρίων, υπενθύμιση του moto του Ελσίνκι και την υπογράμμιση της ισχύουσας τουλάχιστον σε θεωρητική βάση αρχής οτι η πορεία του Κυπριακού αποτελεί κριτήριο των θετικών ή αρνητικών κλιμακώσεων στα ελληνοτουρκικά".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ισχυρίζεται οτι "προσπάθεια να δημιουργήσει κλίμα ταχύτατων εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα "Χαραυγή". Ο πρωταγωνιστής της "βήμα προς βήμα" προσέγγισης με την Τουρκία δείχνει τώρα να βιάζεται, πιέζοντας την Αγκυρα να συμβάλει θετικά και άμεσα στην επίλυση του Κυπριακού".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει οτι "με δεδομένη την απόφαση της ελληνικής κυβερνήσεως να αναβαθμίσει το υφιστάμενο πλαίσιο εφαρμογής Μέτρων Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με την ομόλογό του των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράϊτ στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΝΑΤΟ που διεξάγεται το διήμερο 24-25 Μαίου στη Φλωρεντία".

    [4] Νέα Δημοκρατία

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει οτι "ασταθείς σχέσεις με τον φιλικό της Τύπο και απροσδιόριστες επιπτώσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα και στο εκλογικό της σώμα διαμορφώνονται καθώς η ΝΔ κατευθύνεται προς το Εκτακτο Συνέδριο του Ιουνίου. Και παρά το γεγονός οτι καταβάλλεται προσπάθεια να δοθή η εικόνα οτι η κρίσις που επλήλθε με αιχμή τις δηλώσεις του βουλευτού κ. Γ. Καρατζαφέρη εκτονώθηκε, καθημερινώς και δια του Τύπου συνεχίζονται οι συζητήσεις ,οι οποίες αποβαίνουν είς βάρος του κόμματος".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ προσθέτει οτι "η κρίση στη ΝΔ έχει φτάσει πλέον σε τόσο εκρηκτικά επίπεδα, που τα ίδια τα στελέχη του κόμματος προβληματίζονται, και μάλιστα ανοιχτά, στους διαδρόμους αν ο ισχυρός είναι ο Κώστας Καραμανλής ή ο Αρης Σπηλιωτόπουλος. Η άρνηση του προέδρου της ΝΔ να κάνει οποιαδήποτε κίνηση που να ανοίξει τη βαλβίδα και να εκτονωθεί η κρίση, σε συνδυασμό με τα σενάρια που διοχετεύονται, δημμιουργούν όρους πολιτικής απόγνωσης στις ομάδες εκείνες που ανέδειξαν τον Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία του κόμματος και υποστήριξαν μέχρι σήμερα όλες τις επιλογές του ακόμη και αν ήταν εμφανώς πολιτικά λανθασμένες".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται οτι "σε τροχιά πολλαπλών συγκρούσεων κινείται η ΝΔ, ενώ ο Κ. Καραμανλής που βάλλεται απο παντού, αναζητά τους "βαρβάρους" και επιτίθεται στον Γ. Βαρβιτσιώτη και δευτερευόντως στους Γ. Κεφαλογιάννη και Κ. Μητσοτάκη. Τα κοινωνικά και πολιτικά Συμβούλια της ΝΔ που συνεδρίασαν το Σαββατοκύριακο ανα την Ελλάδα, εν όψει του Συνεδρίου, έστειλαν ποικίλα μηνύματα στη Ρηγίλλης".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι "η κρίση στη ΝΔ με την υπόθεση Καρατζαφέρη , δημιούργησε αναταράξεις και στις προσκείμενες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εφημερίδες, που τάχθηκαν άλλες μεν υπέρ των απόψεων του διαγραφέντος βουλευτή, εξαπολύοντας επιθέσεις κατά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Αρη Σπηλιωτόπουλου και άλλες συνέχισαν να υποστηρίζουν την ηγεσία της ΝΔ αναζητώντας τα αίτια της αμφισβήτησης του κ. Καραμανλή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι "έντονος προβληματισμός επικρατεί στη βάση της ΝΔ σχετικά με την αντιπολιτευτική δράση του κόμματος. Την αγωνία οτι η ΝΔ αδρανεί στην άσκηση αυστηρής και ουσιαστικής αντιπολίτευσης, μετέφεραν οι συμμετέχοντες στις Ολομέλειες των Πολιτικών και Κοινωνικών Συμβουλίων και στους 42 προεδρεύοντες ,οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το σαββατοκύριακο σε 48 νομούς της χώρας".

    ΤΑ ΝΕΑ: Περνά στην αντεπίθεση αυτή την εβδομάδα ο Κώστας Καραμανλής. Καλεί σε συνεδρίαση τα κορυφαία όργανα του κόμματος για να καταστήσει σαφές σε βουλευτές και στελέχη οτι δεν πρόκειται να υποχωρήσει απο τις αρχικές του θέσεις ούτε να αλλάξει τακτική, όσες πιέσεις και αν δεχθεί. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει οτι σε αυτήν τη φάση δεν θα αντικαταστήσει τον Αρη Σπηλιωτόπουλο όσο και αν επιμένουν γι αυτό στελέχη της ΝΔ και εφημερίδες της παράταξης".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 22 May 2000 - 15:34:18 UTC