Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-05-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/05/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ταυτότητες
  • [3] Ολυμπιάδα
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Νέα Δημοκρατία
  • [6] Ελληνοτουρκικά

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η διαμάχη Εκκλησίας - Κράτους για τις ταυτότητες, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, η πορεία του Χρηματιστηρίου και η προετοιμασία για την Ολυμπιάδα του 2004 είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ιεράρχες έτοιμοι για όλα. Κατηγορηματικός ο Σημίτης στη Βουλή για τις ταυτότητες,ήπιος ο Κώστας Καραμανλής. Λάβρος ο Μητσοτάκης.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Διχασμός χωρίς λόγο. Αυταρχική απόφαση Σημίτη για το θρήσκευμα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Η μεγάλη μοιρασιά της Ολυμπιάδας. Τι συζήτηση 11 υπουργοί.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σχίσμα Σημίτη-Εκκλησίας. Απαγορεύεται τώρα η αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

    Η ΑΥΓΗ: Μεταλλαγμένο βαμβάκι στα χωράφια μας. Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες της GREENPEACE.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Οργή για τα κόλπα των κερδοφόρων στη Σοφοκλέους. Οι ίδιοι αεριτζήδες επιχειρηματίες εγκλωβίζουν νέα θύματα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Στα δικαστήρια θα προσφύγει η Εκκλησία για τις ταυτότητες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κόντρα ΠΑΣΟΚ Ορθοδοξίας. Συμφωνίες και υποσχέσεις παραβίασε ο Σημίτης.

    ΕΘΝΟΣ: Ανοιξαν οι ασκοί. "Εκλεισε" το θέμα με τις ταυτότητες, αλλά...

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μας άλλαξαν την Πίστη από τις ταυτότητες. Ωρες ομολογίας Πίστεως-Διώκεται το θρήσκευμα των Ελλήνων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πώς έκλεψαν τις εκλογές. Ολα όσα αποκαλύπτουν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κρίση ταυτότητας και αξιοπιστίας. Ο Σημίτης δεν τήρησε τις υποσχέσεις του για διάλογο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Επιτέλους! Ο Σημίτης έκλεισε οριστικά το θέμα των ταυτοτήτων.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Θρήσκευμα: Φαρισαίοι. Μαύρο μέτωπο κατά Σημίτη για τις ταυτότητες.

    ΕΣΤΙΑ: Η νέα γενιά των βιομηχάνων. Πρωτοποριακές θέσεις του κ. Οδ. Κυριακόπουλου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το 2004 δεν έχει μόνον αγκάθια. Σχέδιο ανάπλασης της Αθήνας μέσω ολοκληρωμένου δικτύου τραμ, μετρό, προαστιακού σιδηρόδρομου.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ελληνες χωρίς θρήσκευμα. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ξεκάθαρη λύση Σημίτη για το θρήσκευμα στις ταυτότητες. Αμεση εφαρμογή του μέτρου.

    ΝΙΚΗ: Στα άκρα η Εκκλησία. Ξεκάθαρη θέση από τον πρωθυπουργό για τις ταυτότητες.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σύμπνοια αντεργατικών στόχων. Κυβέρνηση - βιομήχανοι.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ντόρα στον Καραμανλή: Φύγε ξόφλησες! 6ωρο ξύλο στον αρχηγό από τους...αντί-Αρηανούς. Η ΧΩΡΑ: Διωγμός της Ορθοδοξίας.

    Ο πρωθυπουργός "αφόρισε" το θρήσκευμα από τις ταυτότητες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αναψε φωτιές η Ντόρα. Με υπόμνημα 17 σελίδων καταλογίζει στην ηγεσία ευθύνες για την ήττα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Απεταξάμην...Ταυτότητες χωρίς θρήσκευμα, αντιδρά η Εκκλησία.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Προς "ιερή" σύρραξη για τις νέες ταυτότητες. Κ. Σημίτης: Καταργούνται θρήσκευμα, επάγγελμα και αποτυπώματα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στο ΜΗΔΕΝ η ανταγωνιστικότητα της οικονομία. Στην τελευταία θέση η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [2] Ταυτότητες

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "με αποφασιστικότητα-που όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν--και με σαφήνεια--που δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες--ο πρωθυπουργός έδωσε χθες τέλος στις κάθε λογής αμφισβητήσεις. Και αποσαφήνισε ότι η αναγραφή του θρησκεύματος δεν έχει θέση στις αστυνομικές ταυτότητες".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "με νηφαλιότητα και ψυχραιμία αναμένεται να αντιδράση στην υπόθεση της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας, από την Ρουμανία όπου ευρίσκετο χθες, απέφυγε να σχολιάση τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "δυστυχώς και ο πρωθυπουργός ενδίδοντας στα κελεύσματα του Οικουμενισμού, προχώρησε, χθες από του βήματος της Εθνικής Αντιπροσωπείας στην ανακοίνωση της ολέθριας απόφασης να αφαιρεθεί το Θρήσκευμα των Ελλήνων από τις νέου τύπου, ταυτότητες. Και τούτο παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Παιδείας, άλλα είχε υποσχεθεί, στον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας και παρά τις επ αυτού αντιδράσεις εκ μέρους του Κλήρου, αλλά και του μεγίστου τμήματος του Ελληνικού Λαού".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "την ώρα που η χώρα βαδίζει στο νέο αιώνα, η Εκκλησία γυρίζει στο Μεσαίωνα, απειλώντας με "ιερό πόλεμο" επειδή η Πολιτεία, εφαρμόζοντας τα αυτονόητα και ισχύοντα σε ολόκληρη την Ευρώπη, αποφάσισε να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "με μια κατηγορηματική δήλωση χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης "έκλεισε" το θέμα με τις ταυτότητες, τονίζοντας οτι καμία νέα δεν θα περιλαμβάνει την αναγραφή του θρησκεύματος. Την ίδια στιγμή άνοιξε στο χώρο της Εκκλησίας ο ασκός του Αιόλου. Ο Αρχιεπίσκοπος συγκαλεί την Ιερά Σύνοδο, ενώ οι "σκληροί" Ιεράρχες απειλούν με ανένδοτο".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "τον δρόμο της προσφυγής στη Δικαιοσύνη προκρίνουν τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου--του ανώτερου διοικητικού οργάνου της Εκκλησίας--που αναμένεται να συνέλθει εκτάκτως ως πρώτο βήμα αντίδρασης στις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τις ταυτότητες".

    [3] Ολυμπιάδα

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "δύο μόνο εβδομάδες μετά την πανηγυρική τοποθέτησή της και μάλιστα με ανακοίνωση του ίδιου του πρωθυπουργού, στη θέση της προέδρου του "Αθήνα 2004" και τα πρώτα "σύννεφα" στις σχέσεις του κ. Σημίτη με την κ. Αγγελοπούλου εμφανίσθηκαν ήδη. Αφορμή για την "κόντρα", που επί του παρόντος, πάντως δεν φαίνεται να προσλαμβάνει διαστάσεις, ήταν η πρόθεση της κ. Αγγελοπούλου να επιλέξει η ίδια τα πρόσωπα που θα μετέχουν στη σύνθεση του νέου οργάνου που θα δημιουργηθεί--της Εκτελεστικής Γραμματείας--και το οποίο θα έχει την ευθύνη διαχείρισης για την προετοιμασία της Ολυμπιάδας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά ότι "παρά την πρόθεση του πρωθυπουργού να εκλείψουν οι αντιπαραθέσεις στο νέο σχήμα για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και να ξεκινήσει επιτέλους να παράγεται έργο, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής σημειώθηκαν άλλα δύο κρούσματα που ενισχύουν την άναρχη εικόνα που επικρατεί".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι "με απευθείας αναθέσεις έργων και με την απόλυτη ισχυροποίηση της κ. Αγγελοπούλου--που θα ελέγχει πλέον τα πάντα μέσω μιας νέας επιτροπής που θα προεδρεύει--προσπαθεί η κυβέρνηση να λύση το "2004" προβλήματα και το χάος που έχει δημιουργηθεί στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "το άγχος των Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί να είναι μέγα και να προκαλεί αναταράξεις στην κυβέρνηση, διαμορφώνει όμως ευκαιρίες για την εξεύρεση μονιμότερων λύσεων στα μεγάλα συγκοινωνιακά προβλήματα του λεκανοπεδίου. Πρότυπο αποτελεί η περίπτωση της Βαρκελώνης και αυτή επικαλείται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος υπουργός Μεταφορών κ. Χρ. Βερελής, ο οποίος επαναφέρει στο προσκήνιο την ιδέα της κατασκευής γραμμής τραμ στην πρωτεύουσα".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "τα επτά άρθρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού, οι αρμοδιότητες που θα έχει εφεξής η Οργανωτική Επιτροπή, καθώς και οι διαγωνισμοί για το "χωριό" των δημοσιογράφων και τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν κατά το κύριο μέρος της, τη χθεσινή συνεδρίαση του διυπουργικού οργάνου, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες".

    [4] Χρηματιστήριο

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "πάνω που το Χρηματιστήριο άρχισε να παίρνει τα πάνω του, οι γνωστοί--άγνωστοι παράγοντες της αγοράς και επιχειρηματίες άρχισαν τα ίδια ακριβώς καμώματα, που έφεραν τη Σοφοκλέους στα πρόθυρα της ανυποληψίας".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "με σημαντικές απώλειες έκλεισε και χθες η Σοφοκλέους, συμπληρώσαντες τρεις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις! Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 4.551,12 μονάδες σημειώνοντας πτώση -2,59%, ενώ η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 191 δις δρχ, σε χαμηλότερα δηλαδή επίπεδα εν συγκρίσει προς τις συνεδριάσεις της τελευταίας εβδομάδας".

    [5] Νέα Δημοκρατία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "για πρώτη φορά ο Κώστας Καραμανλής βρέθηκε σε ευθεία και κατά πρόσωπο αμφισβήτηση της μέχρι τώρα πολιτικής του, αλλά και επιλογών του για την προηγούμενη περίοδο. Οξύτερη όλων, η Ντόρα Μπακογιάννη και δευτερευόντως τρεις "βαρόνοι" οι οποίοι συγκαλυμμένα μεν αλλά εμφανώς έκαναν επιμέρους κριτική".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "αντιμέτωπος με την εκτενή και εμπεριστατωμένη κριτική της Ντόρας Μπακογιάννη για τα αίτια της εκλογικής ήττας αλλά και με την ...ανέλπιστη σιωπή των "βαρόνων" του κόμματος, που επέλεξαν επί του παρόντος, να αναβάλουν τη διατύπωση των διαφωνιών τους, βρέθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, κατά τη χθεσινή πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, στη Ρηγίλλης, η οποία διήρκεσε πέντε ολόκληρες ώρες".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ," στο ΠΑΣΟΚ έδειξε να αποδίδει η ΕΕ της ΝΔ την ήττα του κόμματος ενώ ο Κ. Καραμανλής επέμεινε στον "μεσαίο χώρο" ζητώντας σύζευξη φιλελευθερισμού - κοινωνικής αλληλεγγύης και προανήγγειλε οργανωτικές αλλαγές. Λάθη και δημοκρατικό έλλειμμα διαπίστωσε η Ντόρα Μπακογιάννη".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ επισημαίνει ότι "Ο Κώστας Καραμανλής αντελήφθη χθες, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οτι η κυριαρχία του στο κόμμα δεν είναι δεδομένη και πως οι χειρισμού του μέχρι σήμερα δεν τον έχουν απλώς τραυματίσει πολιτικά, αλλά έχουν ανοίξει θέματα που αμφισβητούν το ηγετικό του προφίλ και τη δυνατότητά του να δημιουργήσει όρους μιας έστω νικηφόρας εκλογικής αναμέτρησης".

    [6] Ελληνοτουρκικά

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "όλα παίζονται και όλα συζητιούνται για το Αιγαίο! Αυτό ήταν το κυρίως θέμα της χθεσινής κλειστής συζήτησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στη συνάντηση της Φλωρεντίας, λίγο μετά το μπρέκφαστ... Κεντρικό ζήτημα στις συνομιλίες Παπανδρέου και Τζέμ στη συνάντηση των ομολόγων τους των χωρών--μελών του ΝΑΤΟ ήταν η "Ευρωπαϊκή Ταυτότητα Ασφάλειας και Αμυνας" αλλά και τα Βαλκανικά".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "πιστός στο δόγμα της "μυστικής διπλωματίας" ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στην Φλωρεντία, τρεις(!) φορές ενός 24ώρου με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζέμ και αποφάσισαν να υπεισέλθουν με ταχέα βήματα στην αναβάθμιση της υφιστάμενης διαδικασίας προσεγγίσεως".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "πρωτοφανείς διαστάσεις προσλαμβάνει η πολιτικής της επονομαζόμενης ελληνοτουρκικής προσέγγισης που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Σημίτη, καθώς εξελίσσεται ολοταχώς σε ευρύτατο απ ευθείας πολιτικό διάλογο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "μέσω της μυστικής διπλωματίας και της προσωπικής πολιτικής που ακολουθεί στα ελληνοτουρκικά ο Γιώργος Παπανδρέου η χώρα μας έκανε ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση της έναρξης ενός εφ όλης της ύλης διαλόγου με την Αγκυρα".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "μέσα στο "θόρυβο" και τη σύγχυση που δημιούργησαν οι "ιδέες" περί διάλυσης της τουρκικής στρατιάς του Αιγαίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, αξιοποίησαν το περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στη Φλωρεντία και συναντήθηκαν τρεις φορές! Εκεί, ο Ελληνας υπουργός, πρότεινε να "διευρυνθεί" η ελληνοτουρκική συζήτηση και να ξεπεράσει το θέμα των ΜΟΕ, αναζητώντας Μέτρα Καλής Γειτονίας στα οποία βέβαια, περιλαμβάνονται και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 25 May 2000 - 14:42:43 UTC