Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-05-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/05/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Η διαμάχη Κράτους - Εκκλησίας
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Νέα Δημοκρατία
  • [5] Συνέντευξη Παπαντωνίου
  • [6] Χρηματιστήριο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η διαμάχη Κράτους - Εκκλησίας για τις ταυτότητες, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πορεία του Χρηματιστηρίου και τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    AΔΕΣΜΕΥΤΟΣ TΥΠΟΣ(Μήτσης):Σπηλιωτόπουλος: Τον στήριξε ο πρόεδρος.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 43.900 προσλήψεις,στις επόμενες μέρες.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τα 3 μηνύματα στον Σημίτη. Εκθεση-κόλαφος των Αμερικανών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 8.851 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Χορός δισ. στα ακίνητα της Αττικής. "Φωτιά" οι τιμές.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Θερινή εξόρμηση εφοριακών:ποιούς πρόκειται να ελέγξουν.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Στο παιχνίδι και το Φανάρι.Κλιμακώνεται η ένταση.

    ΕΘΝΟΣ: Μέθοδος - Ελπίδα για τους σεισμούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χωρίς Θεό, χωρίς πυξίδα μας θέλουν οι κρατούντες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Στο στόχαστρο η Θράκη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καταθέσεις με υψηλά επιτόκια και όρους Σοφοκλέους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Ράβδος πατριαρχική.Κατά έξαλλων ιεραρχών για ταυτότητες.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ζητούνται 40.000 νέοι για εργασία.

    ΕΣΤΙΑ: Το κομματικό "φακέλωμα". Αυτό το ξέχασε η Επιτροπή Δαφέρμου.

    ΤΑ ΝΕΑ:Παπαντωνίου: Τι αλλάζω με το νέο νόμο για το Χρηματιστήριο.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Δεν κωλώνουμε! Δεν μπορείς να μας φιμώσεις.

    Η ΧΩΡΑ: Ομολογία Κόκκαλη για τις λάσπες κατά Καραμανλή.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Σίφουνας" ο Πάγκαλος.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:Ιεροί μύδροι.Εκκλησία:Προσδιορίζει τα μέτωπα του πολέμου.

    [2] Η διαμάχη Κράτους - Εκκλησίας

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο βασικό της σχόλιο, αναφέρει μεταξύ άλλων "άρχισε χθές από άμβωνος ο "ανένδοτος αγώνας", με δημαγωγικά και ακραία κηρύγματα, στα οποία οι σταυροφόροι ιεράρχες επανέλαβαν τα ίδια άσχετα επιχειρήματα, περί διωγμού της Ορθοδοξίας, αποχρωματισμού της Ελλάδας, αποκοπής από την παράδοσή της και τα γνωστά παρόμοια".

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι "αν έφθασε να θεωρείται παραβίαση των προσωπικών δεδομένων ακόμη και η "προαιρετική" αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, τότε η ύπαρξις κομματικών ταυτοτήτων τι συνιστά; Και αν όλη αυτή η ιστορία αποκοπή δήθεν στην προστασία των πολιτών από τυχόν "φακέλωμα" των θρησκευτικών τους "πιστεύω", τότε γιατί δεν ευαισθητοποιείται κανείς για τα ηλεκτρονικά αρχεία των κομμάτων, με πρώτα τα τηρούμενα στην Χαριλάου Τρικούπη;"

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "τα μεγάλα μαχαίρια φαίνεται οτι έβγαλαν κυβέρνηση και Εκκλησία καθώς ημέρα με την ημέρα βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις των δύο πλευρών, ενώ εκτοξεύονται απειλές εκατέρωθεν δημιουργώντας ένα εκρηκτικό σκηνικό με απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς από την πλευρά των ιεραρχών ορισμένοι διαρρέουν φήμες ακόμη και για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.

    ΤΟ ΒΗΜΑ εκτιμά ότι "εμμένοντας στη θέση οτι "το θέμα με τις ταυτότητες αφορά αποκλειστικώς την Πολιτεία, δεν στρέφεται κατά της Εκκλησίας και σε κάθε περίπτωση έκλεισε", η κυβέρνηση επιδιώκει τώρα να χαμηλώσει τους τόνους και τις προσεχείς ημέρες θα επιχειρήσει να δημιουργήσει προυποθέσεις άτυπων και ανεπίσημων διαβουλεύσεων με την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ώστε να υπάρξει σύντομα "υπέρβαση της κρίσης", καθώς διαπιστώνει οτι ανάλογες διαθέσεις υπάρχουν και από πολλούς παράγοντες της άλλης πλευράς."

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι "προς...μετωπική σύγκρουση οδηγούνται Εκκλησία-κυβέρνηση, μετά και τις χθεσινές σκληρές δηλώσεις του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας και άλλων Ιεραρχών, με τις οποίες οι πιστοί καλούνται ούτε λίγο ούτε πολύ να αντιταχθούν στην απόφαση της κυβέρνησης να διαγράφεται το θρήσκευμα από τις ταυτότητες."

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου) "ξήλωμα της Ορθοδοξίας απο τους εκσυγχρονιστές κατήγγειλε χθές ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους στην αντιπαράθεση της Εκκλησίας με την κυβέρνηση".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "σκληρά αναμένεται να δοκιμαστεί εντός των επομένων εβδομάδων το περίφημο εγχείρημα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, όχι μόνο σε σχέση με τα επιγενόμενά της στις σχέσεις των δυο συναρμόδιων υπουργείων, αλλά και σε ό,τι συνεπάγεται για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενόψει της κυοφορούμενης διμερούς διαπραγμάτευσης του ερχόμενου μηνός".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "σοβαρές παρενέργειες εκδηλώνονται από τη διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, καθώς η Αγκυρα λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τις διαδοχικές συναντήσεις και συνεννοήσεις των κ.κ. Παπανδρέου - Τζεμ, εκδηλώνει κατά τρόπο περίεργο το ενδιαφέρον της για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποστέλλοντας στην ευαίσθητη περιοχή διακεκριμένα στελέχη του αμερικανοτουρκικού λόμπυ".

    [4] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει οτι "απέναντι στην εντυπωσιακή και ομαδική άρνηση των βουλευτών και στελεχών της ΝΔ να στηρίξουν την κίνησή του, να καταθέσει αγωγή κατά δημοσιογράφων, βρέθηκε κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο εκπρόσωπος Τύπου, Αρης Σπηλιωτόπουλος. Και παρά το γεγονός οτι ο ίδιος ο κ. Καραμανλής τον "κάλυψε" απόλυτα με την ομιλία του, 89 τον αριθμό στελέχη της ΚΕ και βουλευτές αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις όταν ρωτήθηκαν από τα ΜΜΕ για την αγωγή του 33χρονου βουλευτή".

    Το ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει οτι "η αγωγή του κ. Σπηλιωτόπουλου έγινε βέβαια για λόγους αντιπερισπασμού και με εμφανείς πολιτικές σκοπιμότητες. Αποδεικνύεται όμως οδυνηρό μπούμερανγκ τόσο για τον ίδιο, όσο - και το σημαντικότερο - για τον αρχηγό του, Κώστα Καραμανλή. Το ότι ένας ηγέτης στο κορυφαίο όργανο του κόμματός του με δεδομένη τη συντριπτική υπεροχή στους συσχετισμούς, επιχειρεί να αναδείξει ως μείζον θέμα αυτό στο οποίο κατάφερε να τον εγκλωβίσει ο εκπρόσωπός του και δεν μπορεί να βρει ακροατήριο - ή έστω κάποιους υποστηρικτές - αποτελεί αν το δει κανείς πραγματικά ψύχραιμα, μια πολιτική ήττα διαστάσεων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "αποφασισμένος να προχωρήσει μακριά απο νοσηρότητες ή μιζέριες που επιβάλλουν την εσωστρέφεια, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κώστας Καραμανλής στην σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Ο κ. Καραμανλής με το βλέμμα στο αύριο, έστειλε μήνυμα προς όλους που τον αμφισβητούν".

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία κρύβονται πίσω από την επίθεση λάσπης που δέχεται η ΝΔ τους τελευταίους μήνες. Αυτό κατήγγειλε προχθές μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος υπογράμμισε οτι απέναντι στη διαπλοκή το κόμμα του θα "είναι αμείλικτο".

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά οτι "ο Αρης Σπηλιωτόπουλος και η αγωγή που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" και στους τρεις δημοσιογράφους, ήταν το θέμα που "σκέπασε" το Σάββατο τη συνεδρίαση της Κεντρικής επιτροπής της ΝΔ. Ολόκληρο το Σαββατοκύριακο τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ επισήμαναν την "απόλυτη στήριξη" που πρόσφερε ο κ. Καραμανλής στον κ. Σπηλιωτόπουλο για την αγωγή κατά "Φλας" αν και η συνεδρίαση της ΚΕ αφορούσε στα αίτια της εκλογικής ήττας. Την ίδια στιγμή επισημαινόταν η μη στήριξη από τους κυρίους Βαρβιτσιώτη, Γ. Κεφαλογιάννη και άλλους βουλευτές (Καλός, Μελάς, Γιαννόπουλος κα) που χαρακτήρισαν "προσωπικό και όχι πολιτικό το πρόβλημα".

    [5] Συνέντευξη Παπαντωνίου

    Κατατίθεται εντός της εβδομάδας στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για το Χρηματιστήριο, το οποίο επιφέρει οκτώ σημαντικές αλλαγές. Σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, αναφέρεται στο νομοσχέδιο, με το οποίο θεσπίζονται αυστηροί κανόνες ελέγχου των εισηγμένων εταιριών για την οικονομική τους κατάσταση και τις δραστηριότητές τους, καθώς και των χρηματιστηριακών εταιριών, ενώ προβλέπεται η υποχρέωση των μετόχων να προαναγγέλλουν την αγοραπωλησία μεγάλων πακέτων μετοχών.

    [6] Χρηματιστήριο

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "αμυντική επενδυτική πολιτική και στροφή στα blue chips ακολουθούν το τελευταίο διάστημα οι 17 εισηγμένες επενδυτικές εταιρείες. Η αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους επήλθε ως αντιστάθμισμα της νευρικότητας που επικρατεί στη Σοφοκλέους, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα υψηλά premium των επενδυτικών παρουσιάζουν τάσεις μείωσης. Παράλληλα, αν και το τρίγωνο των πιέσεων από δολάριο, επιτόκια και πετρέλαιο παραμένει σε ισχύ, οι προσδοκίες για ήρεμη εβδομάδα στο ΧΑΑ δεν λείπουν."

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "η Παρασκευή συγκεντρώνει τις καλύτερες προϋποθέσεις για πωλήσεις, ενώ η Τρίτη προσφέρεται για αγορές. Αυτή είναι σε αδρές γραμμές η εικόνα που προκύπτει απο τα συγκριτικά στοιχεία και τα στατιστικά "δεδομένα" που αφορούν τη...διαδρομή την οποία έχει κάνει ο Γενικός Δείκτης στο πρώτο πεντάμηνο της εφετινής χρονιάς. Εξυπακούεται βέβαια, ότι οι τοποθετήσεις στή Σοφοκλέους έχουν μια συνισταμένη εκτιμήσεων και επιλογών, στις οποίες η...στατιστική έχει περισσότερο μια θεωρητική και οχι ουσιαστική προσέγγιση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "με νέους λογαριασμούς που προσφέρουν υψηλές αποδόσεις, αλλά ταυτόχρονα εμπεριέχουν το στοιχείο του ρίσκου, οι τράπεζες επιδιώκουν να προσελκύσουν κεφάλαια και αποταμιευτές. Βασικό στοιχείο των νέων τραπεζικών "προϊόντων" είναι η σύνδεση της απόδοσής τους με την πορεία των χρηματιστηρίων ή των ξένων νομισμάτων".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 30 May 2000 - 21:16:52 UTC