Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-06-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/06/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Δολοφονική επίθεση
  • [3] Νέα Δημοκρατία
  • [4] Ελληνική οικονομία
  • [5] Ταυτότητες
  • [6] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Επιτόκια

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η δολοφονική επίθεση κατά του βρετανού στρατιωτικού ακολούθου, η διαμάχη Κράτους- Εκκλησίας για τις ταυτότητες, το Εκτακτο Συνέδριο της ΝΔ και η πορεία της ελληνικής Οικονομίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Διάλεξαν την ώρα...Δολοφονία Σόντερς: η συγκυρία ανησυχεί τον πολιτικό κόσμο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 4 σφαίρες στην καρδιά της Ελλάδας. Τίνος ξένου πράκτορα εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία η "17Νοέμβρη"

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Γιατί τώρα. Εκτέλεση με σφραγίδα 17Ν. Τρομοκρατημένη η κυβέρνηση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χτύπημα πρόκληση. Περίεργες συμπτώσεις και ερωτηματικά για τη δολοφονία του Βρετανού ταξίαρχου.

    Η ΑΥΓΗ: Κραυγαλέες συμπτώσεις. Δολοφονία με 45άρι της "17Νοέμβρη".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Συλλήψεις ζητούν οι Αμερικανοί. 3 Ελληνες, 2 Κούρδοι και 5 Κύπριοι στην "καυτή " λίστα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Κατάλογο υπόπτων για τη 17Ν επικαλούνται οι Αμερικανοί. Σκότωσαν τον Αγγλο αξιωματικό αλλά "πυροβόλησαν" και την κυβέρνηση.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 4 σφαίρες με πολλούς παραλήπτες. Ερωτηματικά για τη χρονική στιγμή που επέλεξε να χτυπήσει η "17 Νοέμβρη".

    ΕΘΝΟΣ: Βρώμικη επίθεση κατά της χώρας. 17Ν. Υπόνοιες για τα κίνητρα και από επίσημα χείλη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τραγική επιβεβαίωση. από τις 1 και 2 Ιουνίου ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος είχε προβλέψει την χθεσινή δολοφονική επίθεση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βρωμάει προβοκάτσια. Οργή Μπλέρ με ταξιδιωτική οδηγία εναντίον της Ελλάδος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στο έλος της 17Ν. Η εκτέλεση του Βρετανού ταξιάρχου πυροδοτεί εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πύρ" οι ΗΠΑ δίπλα μας η Ευρώπη. 17Ν:Προκήρυξη. Γιατί χτυπήσαμε.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Είμαστε στόχος. Ας αντιδράσουμε!

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Γιατί κτύπησε τώρα η "17Ν". Το νέο πλήγμα "συμπίπτει" με την ένταξη στην ΟΝΕ, τη διοργάνωση του 2004 και τις πιέσεις ΗΠΑ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τρομοκρατικό χτύπημα. Σύμπτωση; 4 ημέρες μετά την Εκθεση του Κογκρέσου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Η 17Ν μίλησε και ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Το 11ο χτύπημα στο τρίγωνο της τρομοκρατίας.

    ΝΙΚΗ: Τρόμο-πράκτορες. Πολύπλευρο χτύπημα κατά της χώρας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέο αμερικανοκίνητο χτύπημα. Δολοφονία Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Γιατί δεν είχατε φρουρούς;Κραύγαζε στους Αγγλους...η γυναίκα δίπλα στον νεκρό άντρα της! Νέο χτύπημα 17Ν.

    Η ΧΩΡΑ: 4 σφαίρες σφραγίζουν τις συμφωνίες με τους Αμερικανούς. Εν δράσει πάλι το γνωστό 45άρι της "17Νοέμβρη".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η Ελλάδα στη γωνία.ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και ΝΑΤΟ χαρακτηρίζουν την Αθήνα επικίνδυνη.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ηρθε κι έδεσε. Τρομοκρατικό χτύπημα κατά της Ελλάδας.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Είδα μπροστά μου τους δολοφόνους". Ο μοναδικός μάρτυς μιλά αποκλειστικά στη "Μ".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Επιστροφή της "17Νοέμβρη". Δολοφονήθηκε ο Βρετανός Στρατιωτικός Ακόλουθος στο κέντρο της Αθήνας.

    [2] Δολοφονική επίθεση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "κανείς δεν γνωρίζει τι είναι η 17Ν, η οποία ξαναχτύπησε χθες, εκτελώντας το στρατιωτικό ακόλουθο της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Επί 25 χρόνια που δρά η 17Ν, οι πάντες εικοτολογούν και εκφράζουν διάφορες απόψεις, οι οποίες, όμως δεν στηρίζονται σε κανένα απολύτως στοιχείο. Κατά σύμπτωση, το χθεσινό χτύπημα έγινε λίγες μόλις μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης επιτροπής του αμερικανικού κογκρέσου για την τρομοκρατία, με απαράδεκτο για την Ελλάδα περιεχόμενο, που προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "τα δημοσιεύματα του "Τάϊμ" και οι εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Κογκρέσου περί μιας Ελλάδας που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, προδιέγραφαν, με μαθηματική ακρίβεια θα έλεγε κανείς, το χθεσινό βρώμικο, τρομοκρατικό χτύπημα. Την θεωρία έπρεπε να στηρίξει ένα γεγονός! Και εν προκειμένω μια δολοφονία αλλοδαπού αξιωματούχου, έτσι ώστε στη συνέχεια, το ελληνικό κράτος να παραδοθεί στους σχεδιασμούς και την επιστασία της CIA και της MOSSANT σε πάν ο,τι αφορά στην εσωτερική μας κατάσταση και κατ' επέκτασιν στις σχέσεις μας με τις γειτονικές χώρες".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "όποιο και αν είναι το κίνητρο που όπλισε το χέρι των τρομοκρατών της "17Ν", οι σφαίρες από το πολύκροτο σαρανταπεντάρι της οργάνωσης - φάντασμα δεν δολοφόνησαν μόνο τον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο στην Αθήνα, αλλά τραυμάτισαν και την ίδια τη χώρα. Η Ελλάδα δέχθηκε ένα πολύπλευρο χτύπημα, που οι συνέπειές του μπορεί να είναι και δραματικές".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος), "βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση αλλά και για τη χώρα, αποτελεί το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα που στοίχισε τη ζωή του Βρετανού στρατιωτικού ακόλουθου στην Αθήνα, αφού εκτός όλων των άλλων παρενεργειών το θέμα συνδέθηκε άμεσα και με την ασφαλή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι "το ερώτημα "Γιατί τώρα;" κυριαρχεί από χθες το πρωί στη σκέψη όλων, με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα με τη σφραγίδα της 17Ν σε βάρος του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου, το οποίο προκάλεσε πανικό στην κυβέρνηση και διέσυρε τη χώρα διεθνώς".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "χτύπημα με στόχο την ίδια την Ελλάδα, που αποκαλύπτει την πραγματική φυσιογνωμία της "τρομοκρατίας " στη χώρας μας, αποτελεί η χθεσινή προβοκατόρικη επίθεση με θύμα τον Βρετανό αξιωματικό. Ολοι μιλούν για "πισώπλατη μαχαιριά στη διεθνή εικόνα της Ελλάδας", καθώς η χρονική στιγμή που εκδηλώθηκε το νέο τρομοκρατικό χτύπημα συμπίπτει με την κορύφωση των πιέσεων που ασκούνται στη χώρα μας και την εκστρατεία δυσφήμισής της, με αφορμή την αδυναμία εξάρθρωσης της 17Ν".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "αμήχανη και προβληματισμένη είναι η κυβέρνηση, καθώς οι πρώτες, μετά τη δολοφονία του Βρετανού ταξιάρχου Στ. Σόντερς, ώρες αποδεικνύουν πως άλλη μια τρομοκρατική επίθεση έχει την τύχη που είχαν και άλλες παρόμοιες επιθέσεις; πυκνό σκοτάδι στις έρευνες για την αποκάλυψη των δραστών".

    [3] Νέα Δημοκρατία

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "οι βαθιές οργανωτικές αλλαγές, οι οποίες θα συμβάλουν στη μετεξέλιξη της ΝΔ σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κόμμα, θα δρομολογηθούν στο Εκτακτο Συνέδριο της ΝΔ , οι εργασίες του οποίου ξεκινούν σήμερα το απόγευμα με την ομιλία του Κώστα Καραμανλή".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "με την απόφαση να θέσει τέλος στην εσωστρέφεια και την πολιτική μιζέρια, ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, θα "ανοίξει" στις έξι το απόγευμα τις εργασίες του Εκτάτκου Συνεδρίου του κόμματός του. Με την εισηγητική του ομιλία, θα δώσει το στίγμα των προθέσεών του τόσο σε ο,τι αφορά τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις, όσο και για τα πρόσφατα γεγονότα που σημειώθηκαν στο εσωτερικό της φιλελεύθερης παράταξης".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "με προβλήματα και απώλειες αρχίζει σήμερα το έκτακτο συνέδριο της ΝΔ. Μετά τον Δ. Αβραμόπουλο, που δεν θα συμμετάσχει στο συνέδριο επειδή βρίσκεται στο Σίδνεϊ, απών θα είναι και ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, όπως είπε, θα βρίσκεται εκτός Αθηνών. Είναι η πρώτη φορά που ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα μετέχει σε συνέδριο του κόμματος, ενώ συνεργάτες του δήλωσαν στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ "αν πήγαινε στο συνέδριο, θα έπρεπε να μιλήσει και να πει πικρές αλήθειες".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "παράσταση για ένα ρόλο" σχεδιάζεται να αποτελέσει η σημερινή έναρξη των εργασιών του έκτακτου συνεδρίου της ΝΔ με την ομιλία του Κ.Καραμανλή να δεσπόζει αλλά είναι κοινός τόπος μεταξύ των στελεχών της ΝΔ ότι το συνέδριο αυτό δεν πρόκειται να δώσει απαντήσεις ούτε διέξοδο στην εσωκομματική κρίση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο και την προσδοκία να σταματήσει η εσωστρέφεια και το κόμμα να φύγει δυναμικά μπροστά ανοίγει, σήμερα, το απόγευμα τις πύλες του το Εκτακτο Συνέδριο της ΝΔ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με κεντρικό σύνθημα "Πετύχαμε τη σύνθεση μπορούμε καλύτερα" και ομιλία του Κ. Καραμανλή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "τον τερματισμό της εσωστρέφειας να ζητήσει σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής κατά την ομιλία του προς του συνέδρους στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, καλώντας τους παράλληλα να συνταχθούν στην κατεύθυνση μιας δυναμικής ουσιαστικής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης".

    [4] Ελληνική οικονομία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "η επιθετική αύξηση των ευρωπιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα "διευκολύνει" τον κ. Λουκά Παπαδαήμο, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Μπορεί τώρα να προχωρήσει με βραδύτερο ρυθμό στη μείωση των ελληνικών βασικών επιτοκίων και να κρατήσει τη δραχμή σταθερή, χρησιμοποιώντας ένα διπλό αντιπληθωριστικό όπλο".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "η χθεσινή αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 0,5% διευκολύνει τη σύγκλιση των ελληνικών επιτοκίων προς εκείνα του ευρώ και συμβάλλει ταυτοχρόνως στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων. Αυτό τόνισε με δήλωσή του προς το ΒΗΜΑ ο διοικητής της ΤτΕ κ. Λ. Παπαδήμος. Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στην Τράπεζα της Ελλάδος να προχωρήσει με άνεση στη μείωση των δραχμικών επιτοκίων".

    [5] Ταυτότητες

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι ``τα συλλαλητήρια που αποφάσισε η ιεραρχία και οι συνεχείς επιθέσεις του Αρχιεπισκόπου προς την κυβέρνηση, αντί να συσπειρώνουν, δημιουργούν ρήξεις στους κόλπους της Εκκλησίας. Το κλίμα στην Αγ. Φιλοθέης είναι ιδιαίτερα φορτισμένο μετά το δριμύ ``κατηγορώ`` που εξαπέλυσε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κατά του Αρχιεπισκόπου``

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι ``με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα συλλαλητήρια που θα διοργανώσει η Εκκλησία της Ελλάδος. Η πρώτη κινητοποίηση θα γίνει στις 14 Ιουνίου στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρει ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, και η δεύτερη στις 21 Ιουνίου στην πλατεία Συντάγματος. Εν τω μεταξύ, χθες το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος από το Ναό της Αναλήψεως στο Ν. Κόσμο κάλεσε το λαό να προσέλθει στις συγκεντρώσεις, οι οποίες όπως είπε: ``Θα είναι δυναμικές, χωρίς φανατισμούς και εξτρεμισμούς, όπως ταιριάζει στους ανθρώπους της Εκκλησίας``, απαντώντας εμμέσως στον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, ο οποίος χαρακτήρισε ``εξτρεμιστικά τα συλλαλητήρια``.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει ότι ``νυν υπέρ πάντων ο αγών, δήλωσε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος έβαλε εκ νέου κατά της κυβέρνησης και κάλεσε λαό και κλήρο να συμμετάσχει ειρηνικά αλλά και δυναμικά στα συλλαλητήρια, για να μην επιτρέψει την περιθωριοποίηση της εκκλησίας και το θρησκευτικό αποχρωματισμό της χώρας``.

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι ``η μέγκενη στην οποία αυτοπαγιδεύθηκε ο Αρχιεπίσκοπος άρχισε να σφίγγει. Η πρωτοβουλία που ζητήθηκε από τον κ. Λαλιώτη δεν φαίνεται να περπατάει λόγω κλίματος και ο κ. Χριστόδουλος, εν μέσω δύο πυρών, ανέβασε πάλι τους τόνους. Αλλά σχεδόν κάθε μητροπολίτης ακολουθεί πλέον δική του γραμμή και όσο περνούν οι ημέρες χωρίς εξελίξεις, όλοι σκληραίνουν τη στάση τους``.

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ ``εντείνονται οι αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας, καθώς οι Μητροπολίτες που διαφωνούν με την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων αυξήθηκαν στους τέσσερις. Πρόκειται για τους ιεράρχες Αττικής, Ιωαννίνων, Ζακύνθου και Θηβών``.

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ``περιπέτειες για το τυρανισμένο ελληνικό έθνος`` πρόβλεψε ο κ. Χριστόδουλος σε νέα υψηλών τόνων πολιτική εμφάνιση -προσπάθεια να υπερβεί το ρήγμα που βαθαίνει στους κόλπους της Ιεραρχίας καθώς όλο και περισσότεροι ιεράρχες αποστασιοποιούνται από τη γραμμή διεκδίκησης πολιτικής εξουσίας. Στο μεταξύ ο εμφανιζόμενος ως διαμεσολαβητής Κ. Λαλιώτης κάλεσε τους ιεράρχες να αντιληφθούν το δρόμο του διαλόγου χωρίς συγκρούσεις``.

    [6] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    ΕΞΠΡΕΣ: "Τέλος του έτους η αποκλιμάκωση. Αναβάλλεται η μείωση επιτοκίων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ολονυκτία για την Εμπορική. ΠΟλύ κοντά στη συμφωνία. Σήμερα το μεσημέρι η επίσημη ανακοίνωση".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Νέα εξέλιξη στο θέμα της Εμπορικής. Διαφαίνεται θετική η έκβαση της συμφωνίας με την CREDIT AGRICOLE".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ενίσχυση ευρώ - δραχμής από την Ευρωτράπεζα".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Τρομοκρατικό χτύπημα την ... "κατάλληλη στιγμή". Διευκολύνονται οι επιδιώξεις των ΗΠΑ".

    [7] Επιτόκια

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση κατά μισή μονάδα των επιτοκίων στην ευρωζώνη "επηρεάζει και το χρόνο της αποκλιμάκωσης των ελληνικών επιτοκίων", δήλωσε από τη Φρανκφούρτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμος. Επανέλαβε επίσης οτι "επιτάχυνση της αποκλιμάκωσης στη σύγκλιση των ελληνικών προς τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα σημειωθεί προς το τέλος του τρέχοντος έτους".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 9 June 2000 - 14:29:17 UTC