Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-06-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/06/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Λαοσύναξη
  • [3] Χρηματιστήριο
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Νέα Δημοκρατία
  • [6] Κυπριακό
  • [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Επιτόκια

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η συγκέντρωση της ιεραρχίας στην Αθήνα, τα εσωκομματικά της ΝΔ, η πορεία του Χρηματιστηρίου, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ....Και ύψωσε το λάβαρο της επαναστάσεως. Ευρωπαίος αυτή τη φορά ο Αρχιεπίσκοπος. Ακολουθούν υπογραφές στις εκκλησίες.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μάθημα Δημοκρατίας από την Εκκλησία. Πασόκοι, Νεοδημοκράτες, Αριστεροί, όλοι μαζί στη μεγαλύτερη συγκέντρωση της νεοελληνικής Ιστορίας.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Πόνεσε η Σοφοκλέους. Κρίση "ταυτότητας " στο Χρηματιστήριο. Ο δείκτης έσπασε το φράγμα ασφαλείας των 4.270 μονάδων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Επίδειξη δύναμης στο Σύνταγμα. Μήνυμα για την πίστη και την Ορθοδοξία η λαοσύναξη.

    Η ΑΥΓΗ: Ελλάδα σημαίνει Δημοκρατία και όχι δεσποτοκρατία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νίκησε ο Χριστόδουλος. Η τεράστια λαοσύναξη της Αθήνας έκανε κουρελόχαρτο το νόμο για τις ταυτότητες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Bandiera ράσα! Εντυπωσιακή συγκέντρωση με (αριστερά!) συνθήματα και τραγούδια.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ώρες ευθύνης για τον Σημίτη. 800.000 δυναμικό παρών στη λαοσύναξη της Αθήνας.

    ΕΘΝΟΣ: Υψωσε και λάβαρο. Ο Χριστόδουλος στη συγκέντρωση απ' όλη τη χώρα: διαλλακτικός σε ύφος, αδιάλλακτος σε θέσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πλήθος και πάθος χθές στο Σύνταγμα. Νέο βροντερό "όχι" από το Λαό του Θεού για τις νέες ταυτότητες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εχασε τη λαϊκή εντολή. Χωρίς ερείσματα στον λαό η κυβέρνηση Σημίτη μετά την πρωτοφανή και μεγαλειώδη λαοσύναξη στην Αθήνα για την ταυτότητα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ζητείται διέξοδος. Εγκλωβισμένη η κυβέρνηση από την πίεση των πιστών και τις εσωτερικές διαφωνίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: QUO VADIS Χριστόδουλε; Μίλησε πάλι ως πολιτικός, ζήτησε υπογραφές και ..."ας κοιμηθούν οι νόμοι".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Γάμος της Κανά η ...λαοσύναξη. Βάφτισαν 1.500.000 το "μέγα πλήθος" των 80.000!

    ΕΣΤΙΑ: Η Εκκλησία καλύπτει το κενό. Αλαζονεία Κυβερνήσεως, ανυπαρξία Αντιπολιτεύσεως.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αμεση πολιτική παρέμβαση με θρησκευτικά λάβαρα. Η εντυπωσιακή "λαοσύναξη" προκαλεί δέος στους δύο αντιμαχόμενους...

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εκσυγχρονισμός στην ανεργία. Αύξηση του πλαφόν 2% στις απολύσεις ζητούν οι βιομήχανοι.

    ΤΑ ΝΕΑ: Στήνει κάλπες στις εκκλησίες ο Χριστόδουλος!

    ΝΙΚΗ: Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επιμένουν στο λαϊκό διχασμό και την ένταση. Κυβέρνηση- Εκκλησία.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Εγώ είμαι ο λαός...Ιδού το κόμμα μου! Ανοιξε τα χαρτιά του στο Σύνταγμα.

    Η ΧΩΡΑ: Θρίαμβος της Ορθοδοξίας. Ενα εκατομμύριο πιστοί στη μεγαλύτερη συγκέντρωση της ΑΘήνας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Απολύσεις χωρίς όριο; Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Εργασίας το ενδεχόμενο κατάργησης του "πλαφόν" του 2%.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Νέος χάρτης για την υγεία. Ανοιξε τα χαρτιά του ο Αλέκος Παπαδόπουλος.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αρχή του διαλόγου με επίδειξη δύναμης. Εντυπωσιακό σε πλήθος και παλμό το συλλαλητήριο στην πλ. Συντάγματος.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Είμαστε δύο κουπιά σε μια βάρκα. Χριστόδουλος: μη δίνετε σημασία στους επαγγελματίες συκοφάντες.

    [2] Λαοσύναξη

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "κάλπες στήνει στις εκκλησίες ο Αρχιεπίσκοπος. Στη νέα πολιτική εμφάνιση που πραγματοποίησε, στη μεγάλη αλλά κατώτερη των προσδοκιών του συγκέντρωση , ανακοίνωσε ότι οι ιερείς θα συγκεντρώσουν υπογραφές στους ναούς προκειμένου να γίνει δημοψήφισμα για τις ταυτότητες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "για δεύτερη φορά, ο πιστός λαός του Θεού, ο Ελληνας Ορθόδοξος Χριστιανός, έστειλε το ισχυρότατο μήνυμά του στο κυβερνών κόμμα: "Κάτω τα χέρια από την πίστη μας", "όχι στην μη αναγραφή του θρησκεύματός μας στα νέα δελτία ταυτότητος"!....Πράγματι, σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις λαού που έχει γνωρίσει ποτέ η Αθήνα, αυτό τούτο ήταν το μεγάλο μήνυμα του χριστεπώνυμου πληρώματος της Εκκλησίας μας προς την κοσμική εξουσία".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "η χθεσινή ογκώδης "λαοσύναξις" του Συντάγματος απετέλεσε την απάντηση μιας σημαντικής μερίδος του ελληνικού λαού στην αλαζονεία της κυβερνήσεως Σημίτη. Συγχρόνως όμως κατέδειξε και το μεγάλο αντιπολιτευτικό κενό που υπάρχει σήμερα στον τόπο μας, το οποίο -καλώς ή κακώς- καλύπτει η Εκκλησία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "ο λαός μίλησε, συνηθίζαμε να λέγαμε παλιά. Και χθές πράγματι ο λαός μίλησε. Είτε το θέλουμε είτε όχι, η χθεσινή συγκέντρωση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ολα μαζί τα κόμματα εάν ένωναν τις δυνάμεις, δεν θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν 500.000 κόσμου, που κατάφερε να μαζέψει ο Αρχιεπίσκοπος. Αυτό και μόνο δείχνει τη σοβαρότητα του πολιτικού πλέον προβλήματος , που αναδεικνύεται μετά και τη χθεσινή συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "πολιτικός όσο ποτέ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος επεδίωξε, με τη χθεσινή δεύτερη μαζική "λαοσύναξη" των Αθηνών, να κατοχυρώσει έναν ισχυρό και διευρυμένο ρόλο στις υποθέσεις της χώρας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "η Αθήνα "μίλησε" με καταλυτικό τρόπο. Και έστειλε ένα ισχυρότατο ράπισμα στην κυβέρνηση της χώρας, που μεθοδεύει μετά την επανεκλογή της τρόπους χειραγώγησης της Εκκλησίας, περιθωριοποίηση της και "απορθοδοξοποίηση " της χώρας. Η χθεσινή συγκέντρωση της Αθήνας ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ξεπέρασε επίσης κατά πολύ τη μεγαλειώδη και συγκλονιστική συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης την προηγούμενη Τετάρτη".

    Κατά το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "η συντήρηση της ανούσιας και αποπροσανατολιστικής διαμάχης κυβέρνησης και ηγεσίας της Εκκλησίας, για την αναγραφή ή όχι του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, και η παραπέρα καλλιέργεια ενός τεχνητού και επικίνδυνου λαϊκού διχασμού, σφράγισε τη χτεσινή μέρα, καθώς η δεύτερη πραγματοποίησε την πανελλαδική και αναμενόμενα μεγάλη "λαοσύναξη" στην Αθήνα και η πρώτη επέμεινε στην υποκριτική και αλαζονική τακτική της".

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "ήταν μια μεγάλη λαοσύναξη, με έντονο το χρώμα της ιεραχίας, που θύμιζε τις συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '80 και σε αυτό βοηθούσε η "αριστερή" μουσική που έπαιζαν συνεχώς τα μεγάφωνα. Ο κ. Χριστόδουλος έκανε και πάλι μια πολιτική ομιλία, ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, απαίτησε να παραμείνει ανενεργός ο νόμος, αλλά αυτή τη φορά εμφανίστηκε περισσότερο "ευρωπαϊστής".

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται ότι "την άμεση διενέργεια διαλόγου ζήτησε χθές το βράδυ σε μια επιβλητική συγκέντρωση πολλών δεκάδων χιλιάδων λαού στο κέντρο της Αθήνας, στη συγκέντρωση που οργάνωσε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος. Κάλεσε και πάλι την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της για το θέμα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες και να δεχθεί την προαιρετική αναγραφή".

    [3] Χρηματιστήριο

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "η αντίδραση της Σοφοκλέους στην είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ "γιορτάστηκε" προχθές με μια πτώση της τάξης του 1,48% και συνεχίστηκε χθές με άλλη μια πτώση της τάξης του 1,15%. Για άλλη μια φορά τα καλά νέα δεν στάθηκαν ικανά να ωθήσουν την αγορά και να της δώσουν μια πνοή αναβάθμισης".

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι "στάση αναμονής συνέχισε και χθές να τηρεί το επενδυτικό κοινό και έτσι οι έντονα πτωτικές τάσεις ήταν το κύριο χαρακτηριστικό και της χθεσινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών μάλιστα έφθασε να κατρακυλήσει μέχρι και -2,30% αλλά κατάφερε τελικά να ανακτήσει μέρος του χαμένου "εδάφους" κλείνοντας τελικά με απώλειες της τάξης του -1,15% διαμορφωμένος στις 4.254,80 μονάδες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "οι παπάδες στη συγκέντρωση και οι ...παπατζήδες της Σοφοκλέους να προσπαθούν, έστω και με το ζόρι, να ρίξουν το Χρηματιστήριο. Και ως ένα σημείο τα κατάφεραν, μ΄ένα ελληνικό χρηματιστήριο να προσπαθεί ακόμη να αυτοπροσδιοριστεί και να αναζητά την "ταυτότητά " του μέσα στη νέα πραγματικότητα της μετά ΟΝΕ εποχής".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης) , "συνέχιση του πτωτικού κλίματος της Τρίτης αποτέλεσε η χθεσινή ημέρα συναλλαγών στη Σοφοκλέους, με την αγορά να δέχεται έντονες πιέσεις και τον Γενικό Δείκτη τιμών στις 12.40 περίπου, να διολισθαίνει μέχρι τις 4.205 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 2,30%".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι το "έξυπνο χρήμα" αναμένει η Σοφοκλέους, προκειμένου να αλλάξει κατεύθυνση. Η πτώση των τιμών συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές εκτιμούν ότι βρισκόμαστε σε επίπεδα που προσφέρονται για τοποθετήσεις. Και αυτό καθώς η ψυχολογία των μικροεπενδυτών είναι πολύ άσχημη μετά την παρατεταμένη διόρθωση και δεν παίρνουν το ρίσκο της τοποθέτησής τους στην αγορά".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "η εφαρμογή του εφετινού "μορατόριουμ" στη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων της Ελλάδος και της Τουρκίας στο Αιγαίο, αλλά και το ευρύτερο "πακέτο" των Μέτρων Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης θα αποτελέσουν αντικείμενα των διαβουλεύσεων που θα έχει αύριο στην Αγκυρα ο γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Α. Σκοπελίτης με τον Τούρκο ομόλογό του Α. Αλπογκάν".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει ότι "η δεύτερη συνάντηση των πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας σε εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί για το πλαίσιο διεξαγωγής του ελληνοτουρκικού διαλόγου πραγματοποιείται αύριο στην Αγκυρα με "ανοιχτή ατζέντα". Προς συζήτηση βρίσκεται η ελληνική πρόταση περί οικοδόμησης Μέτρων Καλής Γειτονίας, η οποία είχε κατατεθεί στη συνάντηση Παπανδρέου - Τζέμ στη Φλωρεντία (στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ) τον περασμένο Μάϊο".

    [5] Νέα Δημοκρατία

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "η κρίση ταυτότητας της ΝΔ, μπορεί να σκεπάστηκε από τη σύγκρουση Πολιτείας - Εκκλησίας, ωστόσο διάφορες κινήσεις που αναπτύσσονται δείχνουν ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού θα ενσκήψει πολιτικός καύσωνας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η Ντόρα Μπακογιάννη έχει εντοπίσει κινήσεις από την ηγετική ομάδα της Ρηγίλλης με στόχο την αναβολή του τακτικού Συνεδρίου που ορίστηκε αρχικώς για τον Νοέμβριο".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "από τη μια η ΝΔ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βρεθεί στα δεξιά της με κόμμα της λαϊκής δεξιάς, όπως έχει προαναγγείλει ο Γ. Καρατζαφέρης από την άλλη κοινοβουλευτικά της στελέχη εμφανίζονται προστάτες της Εκκλησίας και φαίνεται ότι δέχονται την εκχώρηση του θεσμικού τους ρόλου στους ιερείς, ενώ στο κόμμα επικρατεί σύγχυση για το όλο θέμα".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "να παρουσιάσουν το έργο τους και να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους έως το τέλος της θητείας τους όλοι οι νομάρχες και οι δήμαρχοι που εξελέγησαν με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας, αυτό το μήνυμα στέλνει η Ρηγίλλης, και ειδικότερα ο τομέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, ύστερα από εντολή του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοπιστία του κόμματος".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "το στίγμα των προθέσεών του σε ό,τι αφορά τη τακτική που θα ακολουθήσει στο εσωκομματικό αλλά και στο ευρύτερα πολιτικό πεδίο, θα δώσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα".

    [6] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "με φόντο το επερχόμενο αδιέξοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος συναντώνται σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου και ο ειδικός εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ κ. Αλβάρο ντε Σότο. Η συζήτησή τους εντάσσεται στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων εν όψει του τρίτου γύρου συνομιλιών, που σύμφωνα με το μέχρι στιγμής προγραμματισμό θα ξεκινήσει στις 5 Ιουλίου στη Γενεύη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ισχυρίζεται ότι "αρκετά είναι τα προβλήματα που έχει εντοπίσει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο σχετικά με τη διεξαγωγή του τρίτου γύρου των συνομιλιών για το Κυπριακό. Οι προσκλήσεις από τον γγ του Οργανισμού κ. Κόφι Ανάν προς τον Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς για τη συμμετοχή τους στις συνομιλίες της Γενεύης στις 5 Ιουλίου, έχουν αποσταλεί, αλλά δεν υπάρχει η βεβαιότητα ότι οι συνομιλίες αυτές θα πραγματοποιηθούν".

    [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ανοίγουν τα εργασιακά. Με αφορμή την αναπροσαρμογή του ορίου απολύσεων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μείωση 0,50 στα επιτόκια την Τετάρτη. Τι θα αποφασίσει η ΤτΕ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Εντονη διαμάχη για το ρόλο των θεσμικών. ΥΠΕΘΟ: Πρέπει να μάθουν να λειτουργούν στη Σοφοκλέους όπως οι ξένοι".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Δεν αντιδρά στα θετικά μηνύματα η Σοφοκλέους".

    [8] Επιτόκια

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Στο 8,25% σήμερα αναμένεται να διαμορφωθεί το βασικό επιτόκιο παρέμβασης. Νέο βήμα για μείωση της διαφοράς με τα ευρω-επιτόκια. Θετικό στοιχείο για την απόφαση η συγκράτηση του πληθωρισμού τον Ιούνιο. Ετοιμες να ακολουθήσουν και οι εμπορικές τράπεζες. Ζητούμενο η αντίδραση του Χρηματιστηρίου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 22 June 2000 - 17:34:02 UTC