Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-07-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/07/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Επιστολές Σημίτη-Καραμανλή
  • [3] Απεργία ΟΤΑ
  • [4] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Ελλάδα - Τουρκία
  • [7] Πυρκαγιές
  • [8] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [9] Ισοζύγιο πληρωμών

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι πυρκαγιές που μαίνονται σε όλη τη χώρα, τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι συνομιλίες για το Κυπριακό και η ανταλλαγή των επιστολών ανάμεσα σε Σημίτη-Καραμανλή είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φταίμε όλοι. Ασχημο καλοκαίρι μας περιμένει.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Καίγονται για τις μίζες! Ανατριχιαστικές καταγγελίες για την τραγωδία.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ανίκανοι ακολουθούν τον Χριστόδουλο. Η κυβερνητική μηχανή σε τέλμα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θεατές της καταστροφής. Σημίτης και κυβέρνηση ολιγώρησαν.

    Η ΑΥΓΗ: Ανοιχτά ερωτήματα για την καταστροφή. Σάμος: για πέμπτη ημέρα στις φλόγες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Διαρρέουν νέα φωτογραφία του Χριστόδουλου. Εμφανίζουν τον αρχιεπίσκοπο σε συγκέντρωση της ΝΔ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Μαχαιρώματα" για τις φωτιές και πως χάθηκαν τα λεφτά...

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ποιοί έκαψαν τη Σάμο; Βαρύτατες υπόνοιες για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών.

    ΕΘΝΟΣ: Θρήνος και οργή. Για 6η μέρα καίγεται η Σάμος. Κρανίου τόπος και η Φθιώτιδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Ζακύνθου τότε με τον Ιωάννη Λαδά (και όχι μόνο) σε χαρούλες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Για χάρη των διαπλεκόμενων έκαψαν την Ελλάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εποχική εργασία για 10.591 υπαλλήλους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σου γράφω για τη διαπλοκή". Κόντρα Καραμανλή-Σημίτη με ανταλλαγή επιστολών.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Επιστολή για δυο παραλήπτες. Η εφημερίδα γράφει στους κκ Σημίτη, Καραμανλή.

    ΕΣΤΙΑ: Ετσι εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό. Τα μισά αν εγνώριζε θα τους είχε μαυρίσει.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Γιγαντώνεται η πύρινη απειλή. Τρόμος στην κυβέρνηση για τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα μετά το ολέθριο Σαββατοκύριακο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μας καίνε. Στη Σάμο βρέθηκε εμπρηστικός μηχανισμός.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ξεπέρασαν τα όρια αντοχής άνθρωποι και μηχανές. Αγρυπνοι 55 ώρες δίνουμε τη μάχη με τις φλόγες.

    ΝΙΚΗ: Καβγάδες στις στάχτες. Την ώρα που καίγεται η χώρα αυτοί χτενίζονται.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ποιός καίει την Ελλάδα κύριε Σημίτη; Μεγάλες καταστροφές σε Σάμο-Φθιώτιδα.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Γιατί; Κύριε Σημίτη τόσες ανοιχτές πληγές.

    Η ΧΩΡΑ: Απόγνωση. Αποκαϊδια Σάμος, Αταλάντη, Μαλεσίνα, Μαρτίνο, Τανάγρα, Τέμπη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κατάσταση πολιορκίας. Κίνδυνος για τη Θεσσαλονίκη εν όψει του νέου καύσωνα από τις παράνομες χωματερές.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μπρος ή πίσω; "Κλείνει" για τα Σκόπια το θέμα της ονομασίας.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Καυτές επιστολές Σημίτη-Καραμανλή για τη διαπλοκή.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πύρινος εφιάλτης έζωσε την Ελλάδα.

    [2] Επιστολές Σημίτη-Καραμανλή

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι ``ματαίωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απόπειρα της ΝΔ να επαναφέρει, από την πίσω πόρτα, τη σκανδαλολογία στο προσκήνιο. Ο κ. Σημίτης έλαβε στις 4 Ιουλίου δήθεν εμπιστευτική επιστολή του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, με αντικείμενο τη ``διαπλοκή πολιτικών και οικονομικών παραγόντων και ορισμένων ΜΜΕ``.

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι ``η σύγκρουση Σημίτη-Καραμανλή, που ξέσπασε χθες με την απαξιωτική απάντηση του πρωθυπουργού προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα της διαπλοκής, οδηγεί πλέον με μαθηματική ακρίβεια σε πολιτική κρίση με απρόβλεπτες διαστάσεις``.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι ``για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας και να πάρει σαφή θέση για τα φαινόμενα διαπλοκής και αδιαφάνειας που παρατηρούνται στο δημόσιο βίο της χώρας, σε σχετική επιστολή που του είχε αποστείλει από τις 4 Ιουλίου ο Κ. Καραμανλής. Ο πρωθυπουργός, με πρωτοβουλία του έδωσε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα την επιστολή που έλαβε και την απάντησή του, που περιλαμβάνει τις γνωστές του αόριστες θέσεις επί του θέματος``.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο άρθρο της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ``η κυβέρνηση, που έχει την ευθύνη να αποτρέπει τη διαπλοκή, δεν μπορεί να καλύπτεται πίσω από το ``θεσμικό πλαίσιο``, που αποδείχθηκε, άλλωστε, ανεπαρκέστατο. Η κυβέρνηση, γνωρίζοντας πρόσωπα, πράγματα και συμφέροντα, δεν έπρεπε να τοποθετήσει τον κ. Μανασή στον ΟΤΕ, ούτε και τον κ. Πέτρο Συναδινό διευθύνοντα σύμβουλο στον Οργανισμό ``Αθήνα 2004``, που θα αναθέσει όλα τα ολυμπιακά έργα. Και γι` αυτά, για παράδειγμα, δεν μπορεί να πάει κανείς στον εισαγγελέα. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να διασφαλίσει τη διαφάνεια στην εκτέλεση των αμυντικών προγραμμάτων και σε όλες τις προμήθειες``.

    [3] Απεργία ΟΤΑ

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι ``συντεχνιακές αντιλήψεις θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων ολοκλήρου του Λεκανοπεδίου! Μετά την πολιτική επιστράτευση των απεργών της χωματερής των Ανω Λιοσίων, την σκυτάλη των κινητοποιήσεων ανέλαβε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοικήσεων (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Η οποία απεφάσισε για αύριο Τετάρτη να κηρύξει προειδοποιητική ``Παναττική`` στάση εργασίας``.

    [4] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι ``τα χαρακτηριστικά στρατηγικής συμμαχίας που είναι δυνατόν να επηρεάσει, ως ένα βαθμό, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια προσλαμβάνουν οι σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ μετά τις χθεσινές και παραγωγικές από κάθε άποψη συνομιλίες των υπουργών Εθνικής Αμυνας των δύο χωρών Α. Τσοχατζόπουλου και Ν. Κλιούσεβ``.

    [5] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι ``οι συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη ``καρκινοβατούν``, γεγονός που εξυπηρετεί τον Ρ. Ντενκτάς να προωθήσει τους διακηρυγμένους στόχους του, που δεν είναι άλλοι από την αναγνώριση του ψευδοκράτους και τη ``λύση`` της Συνομοσπονδίας``.

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι ``χρειάστηκαν επτά ολόκληροι μήνες από το συμβούλιο κορυφής του Ελσίνκι (Δεκέμβριος 1999) για να διαπιστωθεί ότι οι ``κρυστάλλινης διαύγειας`` και υπέρ των ελληνικών συμφερόντων αποφάσεις που ελήφθησαν εκεί για τους όρους και τις προϋποθέσεις της υποψηφιότητας ένταξης της Τουρκίας στην κοινότητα και της ένταξης της Κύπρου ανεξάρτητα από την επίλυση του πολιτικού προβλήματός της δεν μπορούσαν παρά να οδηγήσουν μαθηματικά σε ένα σοβαρό ερμηνευτικό αδιέξοδο``.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι ``ενώ αύριο διακόπτονται προς διευκόλυνση του Ντενκτάς και του εορτασμού της επετείου της εισβολής οι ούτως ή άλλως ανώφελες ``εκ του σύνεγγυς`` στη Γενεύη, ενώ το πρόβλημα των Στροβιλίων εξακολουθεί να σοβεί και ο Ντενκτάς υποβάλλει σχέδια τελειωτικής διχοτόμισης, νέες δυσάρεστες εκπλήξεις παρουσιάζονται στο Κυπριακό. Η Βρετανία η οποία επιχειρεί να παρουσιαστεί ως ``ουδέτερη`` ώστε να έχει περαιτέρω ``διαμεσολαβητικό`` ρόλο σε μετέπειτα φάση των διαπραγματεύσεων, χθες δυσκόλεψε την προαγωγή ομόφωνης απόφασης των ``15`` για την Κύπρο εν όψει της ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών``.

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι ``ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται η δική του πλευρά ως επιτιθέμενη αλλά ως υπερασπιζόμενη το δικαίωμα για επιβίωση``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι ``δεν έπεισε ο Γ. Παπανδρέου. Ενημέρωση χωρίς αντίκρισμα έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για την προκλητική επέκταση της τουρκικής κατοχής στα Στροβίλια, αφού τόσο η γαλλική προεδρία όσο και τα άλλα κράτη-μέλη δεν έδειξαν καμία απολύτως προθυμία για ανάληψη κάποιας πρωτοβουλίας``.

    [6] Ελλάδα - Τουρκία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι ``σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα και το ψευδοκράτος ότι δεν πρόκειται να υπάρξει λύση του Κυπριακού μέσα από την οριστικοποίηση της κατοχής από τα τουρκικά στρατεύματα του βορείου τμήματος της Κύπρου, απηύθυνε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος``.

    [7] Πυρκαγιές

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι ``η πύρινη λαίλαπα, εξακολουθεί να κατακαίει πολλές περιοχές της Ελλάδος, καθώς δεκάδες φωτιές εξακολουθούν να μαίνονται ανεξέλεγκτες σε όλη τη χώρα σπέρνοντας τον πανικό και κάνοντας στάχτη περιουσίες και χιλιάδες στρέμματα``.

    Η ΑΘΗΝΑ`Ι`ΚΗ τονίζει ότι ``η Σάμος αφανίστηκε από το χάρτη, δεκάδες χωριά σε όλη τη χώρα κατακάηκαν, απειλήθηκαν ζωές, χιλιάδες Ελληνες οδύρονται πάνω από τις στάχτες των περιουσιών τους, οι τουρίστες φεύγουν με το πρώτο αεροπλάνο τρομοκρατημένοι, ο τόπος θρηνεί για τη συμφορά της δεκαετίας και ο πρωθυπουργός της χώρας επιλέγει και δημοσιοποιεί την απόφασή του να αλλάξει το πρόγραμμά του μόνο μετά από πέντε ημέρες ολοκαυτώματος, μόνο μετά από 144 ώρες πύρινου τρόμου``.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι ``οι καταγγελίες για έλλειψη συντονισμού αυξάνονται συνεχώς, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι, αν υπήρχε σωστός συντονισμός και η επέμβαση των δυνάμεων ήταν άμεση, τότε η φωτιά στη Σάμο δεν θα έπαιρνε αυτές τις διαστάσεις. Στο μεταξύ, δεκάδες πυρκαγιές βρίσκονταν και χθες σε εξέλιξη``.

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ επισημαίνει ότι ``όταν έρχεται η στιγμή της πιο μεγάλης, της πιο καθοριστικής δοκιμασίας του με την πύρινη λαίλαπα -γιατί στα δύσκολα κρίνεται- και αυτό το νέο, το πιο σύγχρονο, σαφώς πιο οργανωμένο σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, και σαφώς πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό σύστημα δασοπυρόσβεσης, με όλα τα θετικά στον απολογισμό της ενεργοποίησής του, τελικώς αποδεικνύεται ανήμπορο να αντέξει τη ... σύγκριση μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής, εμείς τι πρέπει να πούμε;``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι ``αποκαλύπτεται πλήρως η γύμνια της κρατικής μηχανής. Δεν υπάρχει σχέδιο δασοπροστασίας και κατάσβεσης των πυρκαγιών. Αποκαλυπτική η απάντηση της επιτρόπου κ. Ματίας από το 1998 σε ερώτηση του τότε ευρωβουλευτή Νικ. Κακλαμάνη. Τεράστια ερωτηματικά προκαλεί η ολιγωρία και η ανυπαρξία της κυβέρνησης. Δεν εξυπηρετούσε τη διαπλοκή η αγορά αεροπλάνων και ελικοπτέρων. Αστείες και προκλητικές οι δηλώσεις Χρυσοχοϊδη περί εκτάκτων καιρικών συνθηκών``.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ χαρακτηρίζει ``κυβέρνηση αναστενάρηδων την κυβέρνηση Σημίτη, αφού παρακολούθησε ως θεατής την πύρινη κόλαση προσπαθεί από χθες να δικαιολογήσει την ολιγωρία και ανικανότητά της, μιλώντας για ``άμεση`` κινητοποίηση βάσει σχεδίου των υπηρεσιών!``.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) στο κύριο άρθρο του υπογραμμίζει ότι ``γι` αυτό που συμβαίνει σήμερα στη χώρα, η οποία καίγεται απ` άκρου εις άκρον, έχουμε όλοι τις ευθύνες μας. Και δεν απαλλασόμεθα από τις ευθύνες αυτές με το να τις μεταθέτουμε συλλήβδην στους εμπρηστές. Αλλος περισσότερο και άλλος ολιγότερο έχουμε όλοι τις ευθύνες μας και, όσο δεν το συνειδητοποιούμε, τα εναπομένοντα ελάχιστα δάση θα καίγονται από αμέλεια και ανευθυνότητα``.

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ ``εφιαλτικές στιγμές για έκτη μέρα ζουν οι κάτοικοι της Σάμου. Το ακριτικό νησί, που καίγεται ακόμη, έχει υποστεί τεράστια καταστροφή από την πύρινη λαίλαπα με ανυπολόγιστες οικολογικές, οικονομικές, τουριστικές και κοινωνικές συνέπειες``.

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι ``οι συγκρούσεις μεταξύ συναρμοδίων φορέων (τριών υπουργείων και ενός ανεξάρτητου οργάνου), η έλλειψη ενιαίου φορέα που θα αναλάβει εξ ολοκλήρου τη δασοπροστασία και η μη αξιοποίηση των διαθεσίμων οικονομικών πόρων για λήψη μέτρων πρόληψης αποτελούν εν δυνάμει εμπρηστικούς μηχανισμούς για τη συνεχιζόμενη πύρινη καταστροφή. Είναι χαρακτηριστικό ότι κονδύλια ύψους 7 δις. δρχ. έμειναν αναξιοποίητα, παρ` ότι οι κατά τόπους υπηρεσίες εκλήθησαν με πέντε εγκυκλίους να επισπεύσουν τα αντιπυρικά έργα σε δασικές εκτάσεις και περιαστικά δάση``.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "Η ετήσια θερινή συμφορά των πυρκαγιών βρήκε ιδανικές συνθήκες το περασμένο Σαββατοκύριακο και εκδηλώθηκε με 153 εστίες, κατακαίοντας τη θεσπέσια Σάμο, τη Φθιώτιδα και άλλες περιοχές της χώρας. Πανέμορφα δάση, σπίτια, αγροικίες, καλλιέργειες και χωριά ολόκληρα παραδόθηκαν στις φλόγες, χωρίς οι δυνάμεις πυρόσβεσης να καταφέρουν να περιορίσουν την καταστροφή".

    [8] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Μεγάλη βουτιά στο ισοζύγιο... Στο Α' τετράμηνο του 2000".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Θετικό σήμα για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό. Μειώνονται οι τιμές καυσίμων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Το κακό κλίμα μεταθέτει τις μετοχοποιήσεις. Αγροτική Τράπεζα: αναζητείται τώρα στρατηγικός επενδυτής".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Το πρώτο βήμα για αναβάθμιση του ΧΑΑ. Η Salomon δεν το θεωρεί πλέον "αναδυόμενο".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Ενδείξεις σταθεροποίησης. Βελτιώνεται το ψυχολογικό κλίμα".

    [9] Ισοζύγιο πληρωμών

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Η "κατακόρυφη" άνοδος της δαπάνης για εισαγωγές "ευθύνεται" για τη σημαντική αύξηση κατά 1.397 εκ. ευρώ του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο πρώτο εφετινό τετράμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1999"
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 12 July 2000 - 15:32:10 UTC