Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-08-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/08/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] "Νονοί" της νύχτας
  • [03] Νέα Δημοκρατία
  • [04] Ταυτότητες
  • [05] Χρηματιστήριο
  • [06] Συνέντευξη Σταθόπουλου

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πορεία του Χρηματιστηρίου, η διαμάχη Εκκλησίας - κράτους, τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας και η εξάρθρωση των κυκλωμάτων της νύχτας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ανεβάζουν τους τόνους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ξένα κέντρα πίσω από τις ταυτότητες. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων ομιλεί στους αναγνώστες του "Α.Τ".

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Απολύσεις: φέρνει το φιάσκο της Σοφοκλέους. ΧΑΑλινάρι στις αποκρατικοποιήσεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι τιμές των ενοικίων. Οι ακριβές και οι φθηνές περιοχές.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αγρίεψε ο Χριστόδουλος. Κορυφώνεται η σύγκρουση Εκκλησίας- πολιτείας.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Σε "μικρή Σικελία" μετατρέπει την Αθήνα η ιταλική Μαφία! Τουλάχιστον πέντε φατρίες κινούν από την Ελλάδα το λαθρεμπόριο τσιγάρων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Χέρι- χέρι Μαφία και Νονοί! Το σκοτεινό πρόσωπο του εγκλήματος στην Ελλάδα.

    ΕΘΝΟΣ: Πόρισμα "βόμβα" για κύκλωμα με Αλβανούς ασθενείς...και δωρεάν νοσηλεία για Αφρικανούς με AIDS.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στόχος του Αμβρόσιου ο αρχιεπισκοπικός θρόνος. 'Η παίζει κάποιο παιχνίδι τύπου "Χρυσοπηγής".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καρατομήσεις "μυστήριο" στη ΝΔ. Με επιστολή δύο ημέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο καθαιρούνται εκατό περιφερειάρχες και τομεάρχες του κόμματος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα μυστικά για 2.400 θέσεις στην Αστυνομία. Οι προκηρύξεις για την πρόσληψη ειδικών φρουρών και συνοριακών φυλάκων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι δείκτες απόδοσης στο Δημόσιο. Πως θα βαθμολογούνται υπηρεσίες και υπάλληλοι.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: ΧΑΑ: υπάρχει ελπίς. Αισιόδοξα μηνύματα από τις συγκριτικές τεχνικές αναλύσεις.

    ΕΣΤΙΑ: Αρκετά με τις ταυτότητες. Να συνεννοηθούν Κυβέρνησις - Εκκλησία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ο Χριστόδουλος προκάλεσε την οξύτητα. Ο Μιχ. Σταθόπουλος στα ΝΕΑ.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Εμφύλιος Καραμανλικών. ΝΔ:Θύελλα μετά τη σφαγή των 100..

    Η ΧΩΡΑ: Η Καμορα γάζωσε τον Ιταλό. Ο ιατροδικαστής μέτρησε 24 τραύματα στο άψυχο κορμί του Μπενβενούτο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αλαλούμ στην περίθαλψη. Χωρίς σχέδιο κατανεμημένα τα νοσοκομεία και οι 3.379 κλίνες τους στη Θεσσαλονίκη.

    [02] "Νονοί" της νύχτας

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "τουλάχιστον πέντε φατρίες ιταλών μαφιόζων έχουν έδρα την Ελλάδα, όπου δραστηριοποιούνται εκατό και πλέον μέλη τους. Οι Ιταλοί δια εικονικών εταιριών προώθησης γεωργικών προϊόντων προχωρούν σε εκτεταμένο λαθρεμπόριο τσιγάρων, ξεπλένουν βρώμικο χρήμα κατασκευάζοντας πολυτελείς οικοδομές και μετατρέπουν την Αθήνα σε "μικρή Σικελία".

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι ``η Ελλάδα έγινε τόπος όπου το διεθνές έγκλημα όχι μόνο δραστηριοποιείται, αλλά ``λύνει`` και τις διαφορές του με σφαίρες και θάνατο. Ο Ιταλός Σαβέριο Αντόνιο Μπενβενούτο, που εκτελέστηκε έξω από το σπίτι του στη Βάρκιζα με 24 σφαίρες, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους λαθρεμπόρους τσιγάρων. Κατεζητείτο από την Ιντερπόλ, αλλά τον κυνηγούσαν και οι Ιταλοί μαφιόζοι της Καμόρα, προφανώς για διαφορές στις συναλλαγές τους``.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι ``ο πόλεμος των ανθρώπων του υποκόσμου καλά κρατεί, ενώ η αστυνομία αντεπιτίθεται με συλλήψεις. Πάντως, επιπλέον πονοκέφαλο προκαλεί τώρα στις Αρχές η νέα υπόθεση άγριας δολοφονίας Ιταλού λαθρέμπορου στη Βάρκιζα. Ερευνάται σοβαρά αν είχε δραστηριοποιηθεί και στη χώρα μας σε λαθρεμπορία τσιγάρων. Απολογούνται στον ανακριτή σήμερα ο Γιώργος Τσακογιάννης και ο Νίκος Κοτρίδης, άτομα τα οποία κατηγορούνται από την αστυνομία για υποθέσεις δολοφονιών μεταξύ ``νονών`` της νύχτας``.

    [03] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι ``καρατομήσεις ``μυστήριο`` στη Ρηγίλλης. Λίγο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο κι ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων βρίσκεται σε κάποια παραλία, άρχισαν οι γκρίνιες στη Νέα Δημοκρατία και μάλιστα, στο ίδιο το ``καραμανλικό στρατόπεδο``.

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ ``το ξαφνικό μπουρίνι, που ξέσπασε στη ΝΔ μετά τις αποκαλύψεις του ``Κ``, που επιβεβαιώθηκαν πλήρως, δεν προκαλεί απλώς κλυδωνισμούς στη Ρηγίλλης, αλλά ο κίνδυνος ``ρήγματος`` είναι πλέον ορατός. Οπως είχε γράψει μόνο το ``Κ``, ο νέος επικεφαλής του Οργανωτικού Αγγελος Μοσχονάς αυγουστιάτικα αποφάσισε να καρατομήσει 100 στελέχη της ΝΔ``.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι ``αναπάντεχη κρίση ξέσπασε στη ΝΔ μεσούντος του Αυγούστου, καθώς μερικές δεκάδες μεσαία στελέχη παύθηκαν, δι` επιστολής, των καθηκόντων τους, επειδή δεν θεωρούνταν πλέον της απολύτου εμπιστοσύνης του Κ. Καραμανλή - κάτι λίαν επικίνδυνο εν όψει του τακτικού συνεδρίου του κόμματος - ορισμένα εκ των οποίων, μάλιστα, στρέφουν το βλέμμα τους προς την Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι ``μπορεί η καλοκαιρινή ραστώνη να έχει βοηθήσει ώστε τα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ να βρίσκονται σε ύφεση, αλλά ωστόσο το ραντεβού του Σεπτεμβρίου για τον Κώστα Καραμανλή προμηνύεται δύσκολο. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με την επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος (Αρης Σπηλιωτόπουλος) με την αυστηρή κριτική της Ντόρας Μπακογιάννη και τις ηγετικές της φιλοδοξίες, ενόψει μάλιστα του Τακτικού Συνεδρίου, με τον αστάθμητο παράγοντα Δημήτρη Αβραμόπουλο, με το ``αγκάθι`` της επιστροφής του Αντώνη Σαμαρά και με τις κακές σχέσεις με τον ξάδελφό του και κορυφαίο στέλεχος του κόμματος Μιχάλη Λιάπη``.

    [04] Ταυτότητες

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι ``το έναυσμα για αγώνα διαρκείας, που ``ανοίγει`` το δρόμο για το δεύτερο γύρο της αντιπαράθεσης μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, έδωσε χθες από άμβωνος ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, εν όψει και της αυριανής εορτής του Δεκαπενταύγουστου. Παράλληλα, απώτερος σκοπός της Εκκλησίας επί του παρόντος φαίνεται να είναι η διατήρηση της αντιπαράθεσής της με την Πολιτεία μέχρι και τις δημοτικές εκλογές του 2002, σε μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση όσον αφορά το θέμα των ταυτοτήτων``.

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι ``η διαμάχη για τις ταυτότητες κακώς εξέσπασε και κάκιστα συνεχίζεται, Αν λοιπόν είναι αναπότρεπτο να φθάσουμε αύριο, Δεκαπενταύγουστο, στο αποκορύφωμα της αντιπαραθέσεως Κυβερνήσεως-Εκκλησίας, ας ευχηθούμε η Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, να σηματοδοτήση μια ραγδαία αποκλιμάκωση της εντάσεως``.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι ``δικαίως εξοργισμένος από την άθλια σε βάρος του προβοκάτσια ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αγρίεψε χθες και επιτέθηκε με σκληρότατη γλώσσα ενάντια σε όσους με τις πράξεις τους πλέον, αποδεικνύουν το μίσος τους για την Εκκλησία και για τον ίδιο τον προκαθήμενό της``.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι ``μάχη μέχρις εσχάτων, προανήγγειλε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος από τον ιερό ναό της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στο Χαλάνδρι, ζητώντας από τους πιστούς να αγωνιστούν στο πλευρό της Εκκλησίας ενάντια στα σχέδια κάποιων να αποχριστιανοποιήσουν το έθνος...``.

    [05] Χρηματιστήριο

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι ``η δεύτερη φάση της αντίδρασης στη Σοφοκλέους είναι κοντά, βλέπουν χρηματιστηριακοί παράγοντες. Κατά τις διαπιστώσεις τους το ``έξυπνο χρήμα`` άρχισε να τοποθετείται από την προηγούμενη εβδομάδα σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου και να δημιουργεί προοπτικές ανόδου στην αγορά. Η εξέλιξη αυτή, κατά τους ειδικούς, εκτιμάται ότι θα παρασύρει και τους μικροεπενδυτές, οι οποίοι ``διψούν`` για θετικές συνεδριάσεις προκειμένου να τονωθεί η ψυχολογία τους και έτσι να αρχίσουν και εκείνοι με τη σειρά τους τις αγορές``.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι ``θετικά μηνύματα για τη μελλοντική πορεία της Σοφοκλέους προκύπτουν από τη συγκριτική ανάλυση των Χρηματιστηρίων της Αθήνας, του Καΐρου και της Κωνσταντινούπολης που παρουσιάζει σήμερα η ``Ε``. Σύμφωνα με την εν λόγω ανάλυση, η πτωτική πορεία και των τριών (αναδυόμενων) αγορών οφείλεται κατά κύριο λόγο σε εξωγενείς παράγοντες, δηλαδή στη στάση που τηρούν οι ξένοι-ιδιώτες και θεσμικοί-επενδυτές στο πλαίσιο της επενδυτικής στρατηγικής τους στην ευρύτερη ``μεσογειακή αγορά``.

    Η ΑΘΗΝΑ`Ι`ΚΗ εκτιμά ότι ``η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης πάσχει από αναιμία, η οποία εκδηλώθηκε αμέσως μετά την επίτευξη του στόχου της ΟΝΕ. Κάτι τα πανηγύρια από την ένταξη, κάτι η παρατεταμένη κρίση στο ΧΑΑ, αναγκάζουν την κυβέρνηση να πάρει σοβαρά μέτρα τόνωσης της αγοράς, ιδιαίτερα στο επίπεδο των αποκρατικοποιήσεων, πριν ό,τι αποκτήθηκε με τόσους κόπους και θυσίες, τιναχτεί στον αέρα``.

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ``καταλυτικά είναι τα στοιχεία για τη Σοφοκλέους στην έρευνα της ``Α`` και για τις 352 μετοχές του Χρηματιστηρίου από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως και σήμερα. Συνολικά χάθηκαν για τους μικροεπενδυτές 43,4 τρις. Δρ. Από τις 352 μετοχές, οι 310 κινούνται πτωτικά μέχρι και 90% της τότε αξίας τους. Η Παράλληλη Αγορά παρουσιάζει πτώση-ρεκόρ κατά 71,45%``.

    Στο σχόλιό του ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι ``πέρσι ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης παρουσίαζε τα ``επιτεύγματα`` της οικονομικής πολιτικής του με το Γενικό Δείκτη της Σοφοκλέους να βρίσκεται πάνω από τις 6.000 μονάδες. Φέτος ο κ. Σημίτης από το βήμα της ΔΕΘ θα παρουσιάσει το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής του υπό τη σκιά της Σοφοκλέους που κινείται σε επίπεδα κάτω των 3.800 μονάδων. Τα οικονομικά και χρηματιστηριακά δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά αλλά όχι και τα πολιτικά. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές αξιοποιώντας τη σωστή επιλογή του χρόνου των εκλογών και πριν ολοκληρωθεί η κατάρρευση της Σοφοκλέους. Το λογαριασμό ωστόσο θα τον πληρώσουν και πάλι οι πολίτες...``.

    [06] Συνέντευξη Σταθόπουλου

    ``Την οξύτητα την προκάλεσε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος`` τονίζει σε συνέντευξή του προς ΤΑ ΝΕΑ ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιχάλης Σταθόπουλος, κατηγορώντας ουσιαστικά τον κ. Χριστόδουλο για τις ακραίες δηλώσεις ή ενέργειες ιεραρχών και ιερέων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει ακόμη ότι η δική του παρέμβαση για την απάλειψη του θρησκεύματος από τις ταυτότητες αποδείχθηκε ``ορθή και στον σωστό χρόνο``, ενώ απαντά στον κ. Χριστόδουλο ότι η χώρα μας, εκ του Συντάγματος, ``είναι λαϊκό και όχι θεοκρατικό κράτος``.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 14 August 2000 - 14:31:17 UTC