Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-08-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/08/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Παιδεία
  • [03] Διαμάχη κράτους-Εκκλησίας
  • [04] Κοινωνικός διάλογος
  • [05] Ολυμπιάδα 2004
  • [06] Χρηματιστήριο
  • [07] Νέα Δημοκρατία
  • [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [09] Συμβασιούχοι δημοσίου

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας , η προετοιμασία για την Ολυμπιάδα του 2004, η πορεία του χρηματιστηρίου, ο κοινωνικός διάλογος και η διαμάχη κράτους - Εκκλησίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Η γάτα στο σκαμνί. Υπουργούς και παρατρεχάμενοι θορυβήθηκαν.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Η γραφειοκρατία πνίγει την Ελλάδα! 29 χαρτιά και 4 μήνες για να ανοίξει μια επιχείρηση!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Δυσαρέσκεια στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ο Σημίτης "γράφει" το Εκτελεστικό.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αδικίες και ...απολύσεις! Με τη ρύθμιση του ΠΑΣΟΚ για τους συμβασιούχους.

    Η ΑΥΓΗ: Ορους διαλόγου θέτει η ΓΣΕΕ. Ξεκινούν σήμερα οι συναντήσεις υπ. Εργασίας- Κοινωνικών φορέων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στο σφυρί οι έκτακτοι. Τα δίνουν όλα κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Διορισμοί και απολύσεις. Κλείνει το μέτωπο των συμβασιούχων, ανοίγει το μέτωπο της εργασίας.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Θανατηφόρος ιός στα νοσοκομεία. Καταγγελία-σόκ του βουλευτού της ΝΔ γιατρού Αθ. Γιαννόπουλου.

    ΕΘΝΟΣ: Μόνιμοι με 5 όρους 12.000 συμβασιούχοι. Τι προβλέπει η ρύθμιση που πέρασε απο τη Βουλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η. Τσιάπας: Ο σεισμός της Τουρκίας συνέχεια αυτού των Σποράδων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μαχαίρια στη Θράκη απο τον Μουσουλμάνο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Τρείς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτουν την ανθεληνική δράση συναδέλφου τους βουλευτή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: ποιοί συμβασιούχοι μονιμοποιούνται. Εξαιρούνται απο τις ρυθμίσιες και υπάλληλοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η ρύθμιση της μεταρρύθμισης. Πίνακας: οι αλλαγές Ευθυμίου στα μέτρα Αρσένη.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ου εξετάσεις. Η επιστολή Ευθυμίου προς Χριστόδουλο. Κατάργηση των Θρησκευτικών απο τις πανελλαδικές της Β?και Γ?Λυκείου.

    ΕΣΤΙΑ: Φορολογούν τον τιμάριθμο. Με "σφραγίδα Σημίτη" ο εφετινός εμπαιγμός.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Συντελεστές βαρύτητας και άλλες...καινοτομίες. Ο κ. Ευθυμίου προκρίνει δύο σενάρια για τον γόρδιο δεσμό του Λυκείου.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ταφόπλακα" στην μεταρρύθμιση. Οι συνδικαλιστικοί φορείς διατυπώνουν τις απόψεις τους.

    ΤΑ ΝΕΑ: Δρόμοι εξπρές και γέφυρες αλλάζουν την Αθήνα. Και Ολυμπιακός Δακτύλιος λόγω 2004.

    ΝΙΚΗ: Πρόσω στην "αντι-μεταρρύθμιση". Το υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει σήμερα το πακέτο Ευθυμίου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πανελλαδικό προσκλητήριο αγώνα. Αρχίζει ο "κοινωνικός διάλογος" -απάτη.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: "Σήκωσε μπαϊράκι ο Γιώργος". Οργή στο Μαξίμου για τη 24ωρη συνάντηση με Χριστόδουλο. Εν αγνοία Σημίτη το ραντεβού.

    Η ΧΩΡΑ: Τι αλλάζει στα σχολεία. Μειώνονται τα μαθήματα των Πανελλαδικών.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φυτοφάρμακα στο πιάτο. Κατά 700% πάνω απο το όριο τα υπολείμματα που εντοπίζονται σε φρούτα και λαχανικά.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Πρόβα" διαμαρτυρίας. Διάλογος αλλά και πορείες για το εργασιακό.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ομολογία Λαλιώτη: Ξεχάστε το Μετρό!

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δικομματική κοροϊδία του λαού.

    [02] Παιδεία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "με την εισαγωγή συντελεστών βαρύτητας στα κρίσιμα μαθήματα -8 για τη Β?και 9 για τη Γ?Λυκείου- θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Παιδείας το γόρδιο δεσμό του εξεταστικού συστήματος στο Λύκειο, καθώς αναγνωρίζει πλέον οτι πρέπει να καλύψει τη διπλή ιδιότητα των εξετάσεων, οι οποίες ταυτοχρόνως ενεργούν ως προαγωγικός μηχανισμός και ως εισαγωγικός στα πανεπιστήμια".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι ``τακτική ελιγμών ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας, τη στιγμή που ο χαρακτήρας και το περιεχόμενο της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης παραμένει ανέπαφος. Οι υποτιθέμενες ``βελτιωτικές`` αλλαγές που θα συζητηθούν σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, έχουν σκοπό να λειτουργήσουν και ως αποπροσανατολιστικός ``πυροσβεστήρας`` στις δίκαιες αντιδράσεις και τους αγώνες του νεολαιίστικου και γενικότερα του λαϊκού κινήματος``.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει ότι ``η τυχόν μη εξέταση δεν σημαίνει ότι υποβαθμίζεται το μάθημα επ` ουδενί λόγω`` αναφέρει για το μάθημα των Θρησκευτικόν ο υπουργός Παιδείας στην απαντητική του επιστολή προς τον πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου Χριστόδουλο, προδικάζοντας την εξαίρεσή του από τις πανελλαδικές εξετάσεις. Για το θέμα των θρησκευτικών -για το οποίο συμφωνεί προδήλως και ο πρωθυπουργός- θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου και θα εξεταστούν οι γενικότερες αλλαγές στην εκπαίδευση``.

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι ``εν όψει φθινοπώρου λοιπόν, η ``άνοιξη`` στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρουσιάζεται επισήμως σήμερα το πρωί στο Υπουργικό Συμβούλιο και το μεσημέρι στην κοινή γνώμη. Το ``λίφτινγκ`` στηνε κπαιδευτική μεταρρύθμιση έρχεται -όπως αναμενόταν- να διορθώσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και να εξομαλύνει τις εντάσεις που κατέβασαν στο πεζοδρόμιο γονείς και εκπαιδευτικούς``

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι ``με ένα ``καλό χαρτί`` στα χέρια του, ο κ. Ευθυμίου παρουσιάζει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο το πακέτο των αλλαγών που έχει δρομολογήσει για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το ``καλό του χαρτί``, είναι η θέση που πήρε η Νέα Δημοκρατία για τα Θρησκευτικά, γεγονός που τον διευκολύνει στο να υποστηρίξει με μεγαλύτερη άνεση την απόφασή του να περικοπεί το μάθημα από τις πανελλαδικές εξετάσεις της Β` και Γ` Λυκείου``.

    [03] Διαμάχη κράτους-Εκκλησίας

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι ``τη ρήξη μεταξύ εφημερίων και επισκόπων μεθοδεύει σύμφωνα με καλά ενημερωμένες εκκλησιαστικές πηγές η κυβέρνησης. Μέσα στο φθινόπωρο και εν όψει της συνεδρίασης της Ιεραρχίας, επιχειρεί να προκαλέσει εσωτερικό μέτωπο στον Αρχιεπίσκοπο μέσω της μονομερούς προώθησης νομοσχεδίου περί εκκλησιαστικής δικαιοσύνης``.

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι ``με υψηλούς τόνους και αναφορές σε ανθρώπους που δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος συνέχισε τον ``ανένδοτο αγώνα`` του, που όμως συναντά την ανοιχτή αντίδραση μητροπολιτών μαζί με τη σιωπηρή απόσταση που παίρνουν άλλοι ιεράρχες``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι ``νέα πυρά εναντίον όσων εχθρεύονται την Εκκλησία, εκτόξευσε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος! Από τον αμβωνα του ιερού ναού της Φανερωμένης στον Χολαργό, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο γι` αυτούς που ενώ θεωρούνται δημοκράτες και διαφωτιστές δεν αποδέχονται τη φωνή της Εκκλησίας και του ελληνικού λαού``.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι ``η συλλογή υπογραφών για το δημοψήφισμα κινητοποίησε τον κομματικό μηχανισμό. Και οι πρώτες απειλές σε πιστούς ώστε να μην υπογράψουν για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την αναγραφή του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες έκαναν την εμφάνισή τους``.

    [04] Κοινωνικός διάλογος

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι ``με το ``όπλο παρά πόδα`` προσέρχεται στον διάλογο η ηγεσία της ΓΣΕΕ, αποφασισμένη να μην εμπλακεί σε έναν ατέρμονο διάλογο εννέα συναντήσεων για συζητήσεις (επί πραγματικών βεβαίως προβλημάτων), ενώ ταυτοχρόνως η ατζέντα και οι κυβερνητικές επιλογές θα έχουν προετοιμαστεί για τελική λήψη αποφάσεων πάνω στα κρίσιμα ζητήματα εργασιακών σχέσεων``.

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι ``στην ``κόψη του ξυραφιού`` ευρίσκεται η διαδικασία του διαλόγου για την απασχόληση, ο οποίος αρχίζει σήμερα στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στον Αλιμο. Οπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, εάν η Κυβέρνησις επιχειρήση να φέρη προς συζήτηση την συνολική διευθέτηση του χρόου εργασίας, την απελευθέρωση των οφμαδικών απολύσεων και τις ``περαιτέρω ελαστικότητες``, ``θα σηκωθούμε αμέσως από το τραπέζι της συζήτησης``.

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ ``ξεκινά σήμερα ο διάλογος κυβέρνησης - εργαζομένων και εργοδοτών γύρω από τα εργασιακά μέσα σε έντονα φορτισμένο κλίμα, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες του ``Καρφιού``, έρχονται από κοντά και οι αυστηρές συστάσεις από την Κομισιόν για την απασχόληση, που θα αποτελέσουν σωστό ``πονοκέφαλο``.

    Η ΑΘΗΝΑ`Ι`ΚΗ τονίζει ότι ``στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου για την απασχόληση καιτ ην ανεργία, που άρχισε σήμερα το πρωί, καθώς η ΓΣΕΕ αποφάσισε και επισήμως χθες να ακολουθήσει σκληρή στάση, να αποχωρήσει σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιχειρήσει να ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις και να οργανώσει πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις``.

    [05] Ολυμπιάδα 2004

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι ?``από νέο τεστ θα περάσει την Αθήνα η ΔΟΕ τον προσεχή Νοέμβριο, ενώ στην κυβέρνηση επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μετά το σημερινό έλεγχο ο Χ. Α. Σάμαρανκ θα βάλει στο τσεπάκι του την κίτρινη κάρτα που έβγαλε στη χώρα μας, μετά τις εκλογές, για τη πορεία της Ολυμπιάδας του 2004``.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει ότι ``με αισιοδοξία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και προσωπικώς ο πρωθυπουργός το πρώτο κρίσιμο τεστ για την προώθηση των ζητημάτων που αφορούν στην Ολυμπιάδα του 2004 από το κλιμάκιο της ΔΟΕ υπό τον Ζακ Ρόγκ, που επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα γι` αυτό το σκοπό``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι ``η διαδοχή του κ. Σάμαρανκ και οι αυτονόητες διεργασίες στο εσωτερικό της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής φαίνεται ότι ελαχιστοποιούν τη σημασία -πολύ δε περισσότερο την αυστηρότητα- που θα επιδείξει προς την Αθήνα η αντιπροσωπία της ΔΟΕ, που επισκέπτεται την ελληνική πρωτεύουσα, προκειμένου να ελέγξει την προετοιμασία της χώρας μας για τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004``.

    [06] Χρηματιστήριο

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι ``μικρές αυξομειώσεις παρατηρήθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να σημειώσει μείωση κατά 0,16% και να κλείσει στις 3.751,16 μονάδες. Χρηματιστηριακοί κύκλοι αναφέρουν ότι όσο θα διαρκεί το μεταβατικό στάδιο με την εφαρμογή των νέων θεσμικών μέτρων, προκειμένου να ξεκινήσει η αναβάθμιση, θα υπάρχει στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών αστάθεια και νευρικότητα, ανάλογα με τις διαθέσεις των επενδυτών``.

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι ``περίοδο σταθερότητας φαίνεται να διάγει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, παρά την αβεβαιότητα στους κύκλους των μικροεπενδυτών, η οποία ``επιμένει`` επί μακρό χρονικό διάστημα. Ετσι λοιπόν, με μικρή πτώση, της τάξης του 0,19%, έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 3.751,16 μονάδες, επιδεικνύοντας διάθεση σταθεροποίησης γύρω από αυτά τα επίπεδα``.

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ ``η τέταρτη άδεια κινητής τηλεφωνίας αναστάτωσε χθες τη Σοφοκλέους. Αιτία ήταν οι δηλώσεις στελέχους του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, που μεταδόθηκαν από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρώυτερ, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θα ξεκινούσε τη διαδικασία εκχώρησης της τέταρτης άδειας κινητής τηλεφωνίας ενός του Σεπτεμβρίου, κάτι που όμως διαψεύστηκε στη συνέχεια``.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι ``με μικρή πτώση, της τάξης του 0,19%, έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους ο γενικός δείκτης τιμών, διαμορφούμενος στις 3.751,16 μονάδες, επιδεικνύοντας διάθεση σταθεροποίησης γύρω από αυτά τα επίπεδα και δημιουργώντας μία γερή βάση. Ο γενικός δείκτης τιμών τη μεγαλύτερη ώρα της συνεδρίασης κατέγραφε μικρά κέρδη, τα οποία, όμως, δεν κατάφερε τελικά να διατηρήσει``.

    [07] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι ``Με ``βομβαρδισμό`` ονομαστικών ψηφοφοριών και συντονισμένα πυρά στελεχών της που θα ενισχυθούν από την παρουσία σήμερα στη Βουλή του αρχηγού της Κ. Καραμανλή, ετοιμάζεται να αντιδράσει η Νέα Δημοκρατία στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για ολοκληρωτική κομματική άλωση της Δημόσιας Διοίκησης``.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι ``όταν προ μηνών η βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ κ. Ντόρα Μπακογιάννη είχε κάνει λόγο για επανίδρυση του κόμματος, τότε έτρεξαν οι ``υπερασπιστές`` του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να την επικρίνουν με δριμύτητα. Ομως όσο περνάει ο καιρός, η κρίση που επικρατεί στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, επιβεβαιώνει τις ``πολυσυζητημένες`` επισημάνσεις όχι μόνο της Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά και άλλων στελεχών και η ΝΔ αδυνατεί να ανακτήσει την πολιτική της αξιοπιστία``.

    [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ομηροι του δολαρίου. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης "σφίγγει" τον προϋπολογισμό".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πως μονιμοποιούνται 12.000 συμβασιούχοι. Ετήσια επιβάρυνση 27,5 δις δρχ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Οι 6 προτάσεις Αλεξάκη. Σοφοκλέους: έκκληση για την ενίσχυση της ρευστότητας".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αύριο το οριστικό ΟΚ για την Ολυμπιάδα 2004".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Υπόγεια αντιπαράθεση. Θεσμικοί εναντίον ιδιοκτητών για τις ευθύνες της πτώσης".

    [09] Συμβασιούχοι δημοσίου

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "οι όροι - προϋποθέσεις για συμβάσεις αορίστου χρόνου. Στις ευνοϊκές ρυθμίσεις υπάγονται όσοι εργάστηκαν στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ από 1/8/99-31/3/2000. Τι προβλέπεται για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και για τους συμβασιούχους έργου. Γιατί απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 24 August 2000 - 19:02:11 UTC