Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-08-31

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/08/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Χρηματιστήριο
  • [03] Αναθεώρηση Συντάγματος
  • [04] Πυρκαγιές
  • [05] Ελληνοτουρκικά
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Χρηματιστήριο

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πορεία του Χρηματιστηρίου, η αναθεώρηση του Συντάγματος, τα μέτρα για τις πυρκαγιές και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πουλάνε το "φιλέτο", μας φορτώνουν τον ..."κατιμά"! "Διχοτομείται" η Ολυμπιακή.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Βρόμικο χρήμα στη "Νέα Γενιά"!Βαρύτατες αποκαλύψεις. Κρατικά δις σε ιδιωτικούς λογαριασμούς.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ρίχνουν τη μετοχή ΟΤΕ για να εξυπηρετήσουν επιχειρηματίες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πανωλεθρία στο χρηματιστήριο. Ξεσηκώνονται οι εξαπατημένοι και ζεματισμένοι μικροεπενδυτές.

    Η ΑΥΓΗ: Η διαπλοκή εκφυλίζει τη δημοκρατία. Πρωτοβουλία του ΣΥΝ προς κόμματα - ΕΣΡ

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Χτύπησε η συμμορία των κερδοσκόπων. Ισοπέδωσαν το χρηματιστήριο οι "δισκέτες" των Θεσμικών...

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο κ. Μητσοτάκης έσυρε χθές τον κ. Καραμανλή στη θέση του. Αλλο κείμενο ομιλίας μοίρασε και άλλα είπε ο εισηγητής της ΝΔ!

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σταθόπουλος ξαναχτυπά. Νέα φωτιά άναψε χθές ο υπουργός Δικαιοσύνης. "Να χωριστεί το κράτος από την Εκκλησία".

    ΕΘΝΟΣ: Εργασία για 6.500 στον Τουρισμό. Επενδύσεις 150 δις σε πάρκα, μαρίνες, εγκαταστάσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Για πρώτη φορά "τα χώνει" και στην κυβέρνηση. Βαρυσήμαντο μήνυμα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας προς την Τουρκία, αλλά...

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νέα μαχαιριά στην Ορθοδοξία. Τώρα αποκαλύπτεται το πλήρες σχέδιο απο-χριστιανοποίησης του κράτους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΕΙ-ΤΕΙ: Ανεβάζει τις βάσεις ο πληθωρισμός αριστούχων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Να γιάνει από μόνο του!". Σηκώνει τα χέρια η κυβέρνηση για το ΧΑΑ-ος.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εμφύλιος χρηματιστών. Η ρύθμιση για τον "αέρα" διχάζει τις ΑΧΕ.

    ΕΣΤΙΑ: Οι "κοψοχέρηδες" του Χρηματιστηρίου. Πως τους παρέσυρε η κυβέρνησις Σημίτη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μάχη εξουσίας δίνουν τώρα οι καναλάρχες. Με πακτωλό αλλοτρίου χρήματος συντελούνται απίθανες μεταγραφές τηλεοπτικών "αστέρων".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Μήλον της Εριδος" η ...εκλογή Προέδρου. ΠΑΣΟΚ: πρέπει να αποσυνδεθεί η εκλογή του προέδρου από τη διάλυση της Βουλής.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αδιέξοδο Σημίτη-Παπαδήμου για Σοφοκλέους, επιτόκια. Εσπασε και το φράγμα των 3.500 μονάδων.

    ΝΙΚΗ: Κι έρχονται πλημμύρες... Οι φωτιές θα ανάβουν και τον Σεπτέμβριο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Προτάσεις οπισθοδρόμησης από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ο πρώτος διαπλεκόμενος μέχρι που θα το παέι; Οργανώνει συλλαλητήρια σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

    Η ΧΩΡΑ: Μαχαιρώνουν τον Σημίτη Βενιζέλος-Γιαννόπουλος. Υπέρμαχοι της Εκκλησίας για τις ταυτότητες λίγες μέρες πριν από τη ΔΕΘ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πέφτει η ανεργία στο 10%. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Χάνονται οικονομίες ζωής. Νέα πτώση στη Σοφοκλέους - Αγωνίας επενδυτών.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Συγκαλύπτουν το φιάσκο της Σοφοκλέους.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 31 και καιγόμαστε από αυξήσεις που δεν ελέγχονται πια.

    [02] Χρηματιστήριο

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "διάχυτη είναι πλέον η ανησυχία για τις χρηματιστηριακές εξελίξεις και τις πιθανές πια αρνητικές επιδράσεις στο σύνολο της οικονομίας. Η συνεχής πτώση και οι απαξιωτικές συνθήκες που αυτή διαμορφώνει ξεπερνούν πλέον τα όρια της Σοφοκλέους. Η κυβέρνηση, μετά και τη χθεσινή πτώση κατα΄2,68% και την κατάρρευση του γενικού δείκτη στις 3.429,64 μονάδες, δείχνει εκνευρισμένη, αλλά αναγνωρίζει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για διασωστικές επεμβάσεις". ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "η συνεχής πτώση του Χρηματιστηρίου προβληματίζει πλέον ιδιαιτέρως την κυβέρνηση, αλλά στη σημερινή συγκυρία δεν πρέπει να αναμένεται σημαντική μείωση των επιτοκίων για να αλλάξει το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην οδό Σοφοκλέους- και αυτό το κατέστησε σαφές χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Λ. Παπαδήμος στον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη. Ο πρωθυπουργός συζήτησε χθές με τον κ. Λ. Παπαδήμο κατά πόσο είναι δυνατή τώρα και όχι τον Δεκέμβριο η μείωση των επιτοκίων κατά 2%-3%".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "ο όρος "κοψοχέρηδες" εισήχθη στην πολιτική διάλεκτο της χώρας μας κατά την πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ. όταν ο Α. Παπανδρέου ανακοίνωνε τις περίφημες εκείνες "δέσμες" μέτρων. Σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, αναδύεται στον τόπο μας μια νέα γενεά "κοψοχέρηδων". Πρόκειται για τα μέλη του λεγομένου "Κόμματος του Χρηματιστηρίου" που επανεξέλεξαν στην εξουσία την κυβέρνηση Σημίτη, κυρίως διότι την εταύτισαν με την άνοδο της Σοφοκλέους. Και τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν την οικονομική καταστροφή τους".

    ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν ότι "συνθήκες νευρικής κρίσης έχει δημιουργήσει στην κυβέρνηση η συνεχής κατρακύλα του Δείκτη στο Χρηματιστήριο. Μια συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμο, πιστοποίησε το αδιέξοδο στον χειρισμό του όλου θέματος".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "ακραίες καταστάσεις διαμορφώνονται στη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς οι καταστροφικές συνέπειες από την καταβύθιση των τιμών προκαλούν ένα ογκούμενο κύμα αγανάκτησης στο επενδυτικό κοινό, που έχει υποστεί οικονομική πανωλεθρία".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει ότι "τη ζοφερή κατάσταση στο Χρηματιστήριο, που χθές συνέχισε την ελεύθερη πτώση του , με απώλειες 2,68% του Γενικού Δείκτη επιτείνει ο "εμφύλιος πόλεμος" που ξέσπασε ανάμεσα στις ΑΧΕ. Αιτία της διαμάχης είναι η ρύθμιση του νομοσχεδίου για τον "αέρα", η οποία, όπως υποστηρίζουν οι μικρές ΑΧΕ, θα τις οδηγήσει σε ασφυξία και θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντική ζημιά των πελατών τους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "στη θεωρία της "αυτόματης ίασης" (!) παραπέμπουν πλέον την ανάκαμψη της Σοφοκλέους κυβέρνηση, τραπεζίτες και άλλοι παράγοντες. Η ψυχραιμία τους ίσως υποδηλώνει ότι ευελπιστούν πως θα έρθουν καλύτερες ημέρες. Χθές, πάντως, η αγορά γνώρισε μια από τις χειρότερες ημέρες της".

    [03] Αναθεώρηση Συντάγματος

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "καθώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ασκούνται στην αντιπαράθεση σε διαδικαστικά θέματα, όπως ο τρόπος εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας , ο ΣΥΝ φέρνει στο επίκεντρο το ζοφερό πρόβλημα της διαπλοκής, που "εγκλωβίζει και εκφυλίζει τη Δημοκρατία" μέσα από τις κυοφορούμενες ανακατατάξεις στον χώρο των ΜΜΕ και των προμηθειών και συμβάσεων του Δημοσίου - πρόβλημα την ύπαρξη του οποίου αναγνώρισε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "με μια εξόφθαλμα δικομματική επιχείρηση εγκλωβισμού της συζήτησης και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης στο δευτερεύον και ανούσιο θέμα του τρόπου εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας ξεκίνησε, χθες, τις συνεδριάσεις της στη Βουλή η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος".

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται ότι "εν μέσω αντιπαραθέσεων μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άρχισε χθές στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Τα άρθρα του Συντάγματος για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας και τον εκλογικό νόμο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ προσθέτει ότι "θέμα Σταθόπουλου στην κυβέρνηση πυροδότησε ουσιαστικά το χθεσινό ..."χοντρό" επεισόδιο στην πρεμιέρα της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος στη Βουλή, μεταξύ του υπουργού και του Ευάγγελου Βενιζέλου, εισηγητή από πλευράς ΠΑΣΟΚ, συνεπικουρούμενου και από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Ευάγγελο Γιαννόπουλο. Επρόκειται για ένα κανονικό άδειασμα του κ. Σταθόπουλου, και όλα ξεκίνησαν όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης επιχείρησε να βάλει από το "παράθυρο" στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και το φλέγον θέμα των σχέσεων Πολιτείας - Εκκλησίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει ότι "σε αμφισβήτηση της επάρκειας των κυβερνητικών προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος προέβη χθές, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με μια τοποθέτηση - σόκ για την κυβέρνηση Σημίτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος. Την ίδια στιγμή, ξέσπαγε μια νέα εσωκομματική αντιπαράθεση στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει ότι "το αγεφύρωτο χάσμα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και οι τριβές που αυτό προκαλεί ακόμη και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και τα περίεργα παιχνίδια της κυβέρνησης με τον εκλογικό νόμο, σημάδεψαν τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος".

    [04] Πυρκαγιές

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "πολύ βαθιά θα βάλει το χέρι στην "τσέπη" η κυβέρνηση, προκειμένου να αποκαταστήσει την καταστροφή που προκάλεσαν οι πρόσφατες πυρκαγιές. Παράλληλα, για μια ακόμη φορά φάνηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ακριτική Ελλάδα, καθώς , παρά τις προκηρύξεις, δεν υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα ο κρατικός μηχανισμός να χωλαίνει σε πολλές περιοχές".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ,"το πακέτο μέτρων που ίσχυσε στην περίπτωση της Σάμου για την αποκατάσταση των πυροπαθών θα εφαρμοστεί και για τους πληγέντες Νομούς της Αρκαδίας, των Ιωαννίνων και της Κέρκυρας, ενώ θα διατεθούν και κονδύλια για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Παράλληλα, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ερήμωσης της Ηπείρου θα εφαρμοστεί ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπτυξης της περιοχής".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων στις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές δίνει η κυβέρνηση εν όψει του χειμώνα και για τον σκοπό αυτό χορηγεί το ποσό των 7 δις δρχ στους Νομούς Κορινθίας, Σάμου, Αχαΐας και Φθιώτιδας. Ταυτόχρονα εξαγγέλλει ειδικά μέτρα αποκατάστασης για την παραμεθόριο περιοχή του Νομού Ιωαννίνων, τα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τη δημιουργία δύο πρότυπων οικισμών όπου θα στεγαστούν οι πυρόπληκτοι των χωριών Αγ. Μαρίνας και Λάβδανης".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "με 6 δις δρχ επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός για τη λήψη των αντιπλημμυρικών έργων που κρίνονται απαραίτητα μπροστά στις προβλέψεις για έναν εξαιρετικά δύσκολο Σεπτέμβρη, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε νέες καταστροφές και για το πρόγραμμα αποκατάστασης των ζημιών και των αποζημιώσεων που θα δοθούν στους πληγέντες".

    [05] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "τις θλιβερές συνέπειες της ακολουθούμενης εξωτερικής πολιτικής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις διαπίστωσε χθές δημόσια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Κ. Στεφανόπουλος σε δηλώσεις του στο χωριό Γεράκι της Λακωνίας όπου περιοδεύει, μίλησε για "παραχωρήσεις" της Ελλάδας υπέρ της Τουρκίας, που "μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική στα ελληνοτουρκικά πήρε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας που μιλώντας στη Λακωνία, υπογράμμισε ότι "οι παραχωρήσεις μας μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "αιχμές για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στις σχέσεις της με την Τουρκία, άφησε χθές με δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολιάζοντας από τη Λακωνία, την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών και τη στάση που κρατά η Ελλάδα στις σχέσεις της μετ ην Τουρκία έκανε λόγο για "παραχωρήσεις" που δεν έχουν ακόμη αποδώσει".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "εντός του Συνταγματικού του ρόλου, με προσεκτικότατες, λέξη προς λέξη, φράσεις από την Λακωνία, ο Ανώτατος Άρχων της Χώρας έκανε λόγο για τις φωτιές που κατέκαψαν την Ελλάδα και απέστειλε, περί πολλών και προς πολλούς, μηνύματα, με αποκορύφωση τη φωτιά που καίει τα εθνικά μας συμφέροντα! ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο, ευθέως, περί παραχωρήσεων και δη χωρίς αποτέλεσμα της Ελλάδος προς την Τουρκία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "ιδιαίτερα ανήσυχος και προβληματισμένος για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων εμφανίζεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος, παραδεχόμενος για πρώτη φορά ότι η χώρα μας έχει προχωρήσει σε μονομέρειες παραχωρήσεις χωρίς αντίκρισμα".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Στα όρια συναγερμού. Εντείνεται η ανησυχία της αγοράς από την αρνητική πορεία του ΧΑΑ και τις συνέπειές του".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κρίσιμο τετ α τετ Σημίτη-Παπαδήμου".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Σοφοκλέους: Ου γαρ οίδασι τι ποιούσι...".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Χρηματιστηριακό απόρρητο για "προστασία των συναλλαγών".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Ανοιχτός πόλεμος... Σαρωτική επιχείρηση αδίστακτων κερδοσκόπων".

    [07] Χρηματιστήριο

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Εντονη ήταν η κίνηση πωλήσεων χθες καθώς μεγάλοι επενδυτές επιθυμούν να αυξήσουν τη ρευστότητά τους εν αναμονή πιθανού κύματος εξαγοράς μεριδίων στα αμοιβαία. Βαρύ το κλίμα και από τη σκανδαλολογία πέριξ της αγοράς".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 31 August 2000 - 18:38:25 UTC