Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-09-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/09/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Ομιλία Σημίτη - ΔΕΘ
  • [03] Ελληνοτουρκικά
  • [04] Ταυτότητες
  • [05] Χρηματιστήριο
  • [06] Κοινωνικός διάλογος

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η πορεία του Χρηματιστηρίου, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η διαμάχη κράτους - Εκκλησίας για τις ταυτότητες και ο κοινωνικός διάλογος είναι τα βασικά θέματα του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιστροφή στον Ανδρέα! Ο Ακης δίνει το δικό του στίγμα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σαρωτικές αλλαγές. Εξαγγελίες πρωθυπουργού για εργασία - ασφαλιστικό.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Διαπλεκόμενα; Που τα είδατε; Σε άλλον κόσμο ζεί ο Κ. Σημίτης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Καταστροφή και στα Αμοιβαία. Καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν το 65%.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μαζικές προσλήψεις ανέργων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. 20.000 νέες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πόσοι έχασαν, πόσοι κέρδισαν στο παιχνίδι των μετοχών. Χρηματιστήριο: Τι αποκαλύπτει μια πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Προστάτης των διαπλεκομένων. Δριμύτατη επίθεση Καραμανλή κατά Σημίτη.

    ΕΘΝΟΣ: Ξεχάστε τη διαδοχή. Ο Σημίτης φώτισε το σκηνικό της 10ετίας που έρχεται.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Χειμωνιάζει" χωρίς...φθινόπωρο. Ανυποχώρητοι Πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος στο θέμα των ταυτοτήτων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δεν πάω πουθενά. "Παραμένω στην πολιτική, δεν εγκαταλείπω", διεμήνυσε στους Δελφίνους του ΠΑΣΟΚ ο Κ. Σημίτης απο τη ΔΕΘ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σχολεία: 15% πιο ακριβή η νέα χρονιά. 1,5 εκτ. το κόστος για κάθε μαθητή Λυκείου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αλλα λόγια για τη διαπλοκή. Μπέρδεψε ο κ. Σημίτης τις προμήθειες με την ...ψηφιακή.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σημίτης σε ρόλο Ανδρέα. Επίδειξη πυγμής στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    ΕΣΤΙΑ: Συμπτώματα αρχομανίας. Η έπαρσις Σημίτη ξεπέρασε κάθε όριο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Με επίθεση απαντά ο Σημίτης για τα διαπλεκόμενα. "Θα με βλέπετε αρκετά χρόνια ακόμη".

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Θα βαρεθείτε να με βλέπετε!Σημίτης ...προς Δελφίνους.

    Η ΧΩΡΑ: Φόβοι για τη Δημοκρατάι. Καραμανλής: "Ο Σημίτης συγκαλύπτει τη διαπλοκή".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:49% "ναί" στο όραμα Σημίτη.Μεγάλη σφυγμομέτρηση της ΚΑΠΑ RESEARCH για λογαριασμό του "Αγγελιοφόρου".

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Δικέφαλο μήνυμα Σημίτη. Προς εσωκομματική -και μη- αντιπολίτευση.

    [02] Ομιλία Σημίτη - ΔΕΘ

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν οτι "με ευθείες βολές κατά του Κώστας Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης την αντεπίθεση για τα θέματα της διαφάνειας. Απο τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σημίτης κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οτι είναι προσδεδεμένο στα μεγάλα συμφέροντα και ανέφερε πως η κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις της με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού. Ο Κ. Καραμανλής-με δήλωσή του- απάντησε οτι ο πρωθυπουργός συγκαλύπτει την αναξιοκρατία, τη διαπλοκή και την αδιαφάνεια".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "αποφασισμένος να υλοποιήσει το "όραμά " του για την επόμενη δεκαετία, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, εμφανίστηκε χθές ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στα πλαίσια της ΔΕΘ. Δεν δίστασε άλλωστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο όταν του τέθηκε ερώτημα σχετικά με την αποχώρησή του απο την πολιτική σκηνή και τα σενάρια διαδοχής απαντώντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο:"Θα με βλέπετε για αρκετά χρόνια εδώ. Δεν πρόκειται ν΄αποχωρήσω απο την πολιτική ζωή".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ,"τα πάντα λειτουργούν στην εντέλεια! Ολοι οι υπουργοί εργάζονται πυρετωδώς και αποτελεσματικώς, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ευημερεί όσο ποτέ άλλοτε, η "διαπλοκή" είναι ανύπαρκτη, παντού επικρατεί απόλυτη "διαφάνεια" , η Κυβέρνησις ουδέποτε εκμεταλλεύθηκε πολιτικά το Χρηματιστήριο, η Αντιπολίτευσης κακώς την επικρίνει, ο δε κ. Σημίτης δεν σκοπεύει να αποσυρθεί της πολιτικής ζωής ούτε μετά το τέλος της παρούσης θητείας του:"Θα με βλέπετε εδώ για πολλά χρόνια".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά ότι "σε μια όχι συνηθισμένη μέχρι σήμερα επίδειξη αποφασιστικότητας προχώρησε χθές ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη συμπρωτεύουσα αλλά και σε ομιλία του σε βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σημίτης διακήρυξε ότι θα είναι παρών για πολλά χρόνια ακόμη. "Εχω πάρει μια εντολή από τον ελληνική λαό και θα την εκτελέσω" είπε χαρακτηριστικά. Απάντησε με σκληρή γλώσσα στις κατηγορίες για διαπλοκή και τόνισε ότι είναι έτοιμος να συγκρουστεί για τον εκσυγχρονισμό της χώρας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της τονίζει μεταξύ άλλων ότι "αναγνώρισε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, στη χθεσινή συνέντευξή του , ότι υπάρχουν ισχυρές οικονομικές εξουσίες , οι οποίες πιέζουν την πολιτική εξουσία . Αποκάλυψε μάλιστα και πως πιέζουν για να μοιραστεί η πίτα των δημοσίων έργων και τα κονδύλια του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης: "να πάρει ο καθένας από κάτι, να είναι όλοι ευχαριστημένοι". Δεν προχώρησε όμως στην ουσία της διαπλοκής και στα ακατονόμαστα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία δρούν υπογείως και δεν το φωνάζουν προφανώς επειδή είναι μπουκωμένο το στόμα τους. Αυτοί που παίρνουν τα έργα και τις προμήθειες δεν φωνάζουν καθόλου. Αυτό ακριβώς είναι η υπόγεια διαπλοκή".

    [03] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "στη γραμμή των υποχωρήσεων έναντι της Τουρκίας επέμεινε και χθές ο πρωθυπουργός, παρά την αποθράσυνση της Αγκυρας και την κλιμάκωση των διεκδικήσεών της στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε της ελληνικής συνυπογραφής στο Ελσίνκι. Τρία μόνο 24ωρα μετά τη νέα πρόκληση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ι. Τζέμ και με ορατές τις δυσοίωνες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε χθές και στην πρώτη μετά τις εκλογές εφ όλης της ύλης συνέντευξής του να συνιστά "υπομονή" σε όλους όσοι αναφέρονται στην πλήρη απομυθοποίηση του Ελσίνκι και στην απουσία κάθε βήματος καλής θέλησης από την πλευρά της Αγκυρας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) ισχυρίζεται ότι "με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζέμ αναμένεται να συναντηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν ιδέες για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Από το Εβιάν της Γαλλίας όπου συνήλθε το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην επικείμενη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, λέγοντας ότι θα αποτελέσει μια ευκαιρία απολογισμού της πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και προγραμματισμού των βημάτων που θα ακολουθήσουν".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "ο κ. Παπανδρέου έθεσε στους ομολόγους του και το θέμα της εταιρικής σχέσης της Τουρκίας και τουλάχιστον σε αυτό το συμβούλιο δεν υπήρξε αντίρρηση στις ελληνικές επισημάνσεις ότι το κείμενο της Εταιρικής Σχέσης θα πρέπει να περιλαμβάνει τους όρους που έχει θέσει στην Τουρκία η σύνοδος κορυφής του Ελσίνκι. Πάντως οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας κ. Παπανδρέου και Τζέμ φαίνεται ότι καταφεύγουν στη συζήτηση των ΜΟΕ για να δώσουν "αναπνοή ζωής " στη διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης".

    [04] Ταυτότητες

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "η άγονη αντιπαράθεση για την αναγραφή του θρησκεύματος στα δελτία ταυτότητας έχει προκαλέσει κόπωση στην κοινή γνώμη. Και η εμμονή κύκλων της Ιεραρχίας στην ανακύκλωση του θέματος συρρικνώνει τη δημοτικότητα του Αρχιεπισκόπου. Υπο τις συνθήκες αυτές η Εκκλησία ετοιμάζεται πυρετωδώς και τελεσιγραφικά να αρχίσει να συγκεντρώνει υπογραφές πιστών που ζητούν δημοψήφισμα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "τόσον η αμετακίνητη θέση του πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Σημίτη, στην εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθές στην Θεσσαλονίκη, επί του εθνικοθρησκευτικού θέματος της απάλειψης του θρησκεύματος από τις νέες ταυτότητες, όσον και οι απαντήσεις που έδωσε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας κ. Χριστόδουλος, ήλθαν να αποκαλύψουν την έναρξη μιας νέας περιόδου αντιπαραθέσεων μεταξύ των δύο θεσμών της χώρας μας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται ότι "ανελέητο σφυροκόπημα κατά της κυβέρνησης αλλά και εκείνων που κατηγορούν "αδίκως την Εκκλησία" εξαπέλυσε χθές εκ του άμβωνας ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Κατά τη διάρκεια του κηρύγματος του στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Ψυχικό ο μακαριότατος προσπάθησε να ανταποδώσει και ταυτοχρόνως ν΄ απαντήσει για λογαριασμό της Εκκλησίας σχετικώς με τις κατηγορίες που δέχεται από ορισμένους, οι οποίοι τη χαρακτηρίζουν οπισθοδρομική, αντιευρωπαϊκή και μισαλλόδοξη".

    [05] Χρηματιστήριο

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "ένα από τα πιο "μαύρα" καλοκαίρια της σύγχρονης ιστορίας της ήταν το φετινό για τη Σοφοκλέους, όπου ο συνεχιζόμενος κατήφορος των τιμών ήρθε να πολλαπλασιάσει τις καταστροφικές συνέπειες που έχει υποστεί το μεγάλο πλήθος των επενδυτών. Στη διάρκεια της τρίμηνης θερινής περιόδους (Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος) οι συνολικές απώλειες που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης είναι στο 22,8%. Πρόκειται για την αρνητικότερη μεταβολή που έχει παρουσιάσει ο σημαντικότερος δείκτης του Χρηματιστηρίου από το 1985 και μετά".

    ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "το αρνητικό ψυχολογικό κλίμα που μεταξύ άλλων, ταλαιπωρεί το ελληνικό Χρηματιστήριο επί αρκετούς μήνες αποτυπώνεται πλήρως και λεπτομερώς στη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research που δημοσιεύει το ΒΗΜΑ. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό που ξεπερνά το 70% αμφισβητούν την αξιοπιστία του Χρηματιστηρίου, αν και περισσότεροι από τους μισούς πιστεύουν ότι πρόκειται για ελεύθερη αγορά που λειτουργεί με τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης. Επίσης το 30,6% των ερωτηθέντων παραδέχεται ότι έχει χάσει από λίγα ως πολλά χρήματα παίζοντας στην οδό Σοφοκλέους, ενώ το 15,6% δηλώνει ότι έχει κερδίσει. Ωστόσο το 43,9% ευελπιστεί ακόμη".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "τέταρτη γενιά εγκλωβισμένων επενδυτών δημιούργησε η κυβέρνηση με τη στάση της τις τελευταίες δύο μέρες της περασμένης εβδομάδας. Δηλαδή στήριξε ανοδικά την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, επειδή θα πραγματοποιούσε εξαγγελία μέτρων ο πρωθυπουργός της χώρας. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς από σήμερα την άνοδο του Γενικού Δείκτη σε δύο μέρες κατά 4,98% θα την πληρώσει ακριβά το ελληνικό Χρηματιστήριο. Παράλληλα, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές τη χάρη που έκαναν στον κ., Σημίτη για τις δύο μέρες την ολοκλήρωσαν και ήδη ξεκίνησαν τις ρευστοποιήσεις".

    [06] Κοινωνικός διάλογος

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι "ανοίγει στις αμέσως προσεχείς μέρες, με αφορμή την επιστολή Γιαννίτση σήμερα προς τη ΓΣΕΕ για το εργασιακό, το πρώτο μέτωπο σύγκρουσης που θα έχει απέναντί της η κυβέρνηση, εφόσον επιμείνει να καθιερώσει επώδυνα μέτρα για τους Ελληνες εργαζόμενους, τα οποία μάλιστα δεν είναι καθόλου βέβαιο, αν θα συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας παράλληλα με την αύξηση της απασχόλησης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "εύθραυστες ισορροπίες έχουν διαμορφωθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα συνδικάτα λίγες μόλις ώρες πριν από την επανέναρξη του διαλόγου για τις εργασιακές σχέσεις και την απασχόληση με την αποστολή στο προεδρείο της ΓΣΕΕ του συνόλου των κυβερνητικών προτάσεων και θέσεων. Παράλληλα, τα προωθούμενα κυβερνητικά μέτρα έχουν προκαλέσει εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "την οδό της εμμονής στις αρχικές της θέσεις - αλλά σε μια πιο ήπια...έκδοση-επιλέγει η κυβέρνηση , σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας. Καίτοι τόσο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη όσο και άλλοι αρμόδιοι υπουργοί απέφυγαν να ξεκαθαρίσουν πλήρως τη θέση της κυβέρνησης, είναι σαφές ότι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Γιαννίτσης έχει αποκρυσταλλώσει άποψη για τα μέτρα τα οποία προτίθεται να προωθήσει για ψήφιση στη Βουλή, ανεξάρτητα αν αυτά έχουν ή όχι την έγκριση της ΓΣΕΕ".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 4 September 2000 - 17:59:41 UTC