Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-09-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/09/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Ναυτική τραγωδία
  • [03] Υπουργικό Συμβούλιο
  • [04] Καύσιμα
  • [05] Ελληνοτουρκικά
  • [06] Ολυμπιάδα
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Αρση καμποτάζ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ευθύνες και τα αίτια για το ναυάγιο του Εξπρές Σάμινα, οι νέες διακρίσεις Ελλήνων Αθλητών στην Ολυμπιάδα, η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η πετρελαϊκή κρίση, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μονοπώλιο της συμφοράς, ενώ η κυβέρνηση τα βλέπει όλα καλά.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): "Το κράτος λειτούργησε άψογα". Αίσχος. Εξαλλοι με τον πρωθυπουργό υπουργοί και βουλευτές του.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Καλύπτουν το Βαρόνο. Πιέσεις στον Παπουτσή για κουκούλωμα. Εντονη παρασκηνιακή δράση αυτών που έκτισαν το μονοπώλιο της ακτοπλοΐας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αθώοι οι ένοχοι! Προσάραξε στη Νάξο και το "Εξπρές Αρτεμις" της MFD.

    Η ΑΥΓΗ: Πνίγουν τις ευθύνες. Για "τα μάτια του κόσμου" το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μπλόκο στα σαπιοκάραβα του Σφηνιά. Αλλάζει ριζικά ο νόμος- ολοταχώς για απελευθέρωση της ακτοπλοΐας.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ενοχο κράτος, άτολμη κυβέρνηση...Οι θαλασσομαχείες των εφοπλιστών, το ναυάγιο και η συνέχεια.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δεν υπάρχει φιλότιμο. Υπουργικό συμβούλιο για το ..τίποτα. Κυβέρνηση, υπουργείο Ναυτιλίας και εταιρία "νίπτουν τας χείρας τους".

    ΕΘΝΟΣ: Ο Ελληνας και ο υπουργός. Κώστας Κεντέρης: παγκόσμιος άθλος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Επί πίνακι το κεφάλι της Β. Ηπείρου. Ενώ ο Μπερίσα επανέρχεται "χοντρά" στο πολιτικό παιχνίδι Αλβανίας - Βαλκανίων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ντρόπη. Ούτε μια παραίτηση!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ντοκουμέντο. Ηθελαν να κρατήσουν το "Σάμινα" και μετά τα 35 χρόνια! Επίσημο έγγραφο του Σφηνιά τεκμηριώνει την κερδοσκοπική πολιτική της εταιρίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γιατί να παραιτηθώ; Ο υπεύθυνος Ναυτιλίας διερωτάται μετά την τραγωδία...

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Θρίλερ Νο2 στο Εξπρές Αρτεμις. Προσάραξε στα αβαθή του λιμανιού της Νάξου αργά χθες το βράδυ.

    ΕΣΤΙΑ: Θρασύτατοι οι συνένοχοι. Αντί να σιωπούν εκτοξεύουν κατηγορίες.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μια χώρα ικανή για το καλύτερο ...και το χειρότερο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ποτέ πιά τέτοια τραγωδία...Ταχεία απόδοση ευθυνών υπόσχεται ο πρωθυπουργός.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ο ένοχος φλέρταρε και προκάλεσε την τραγωδία..και ο Κεντέρης μας χάρισε το όνειρο.

    ΝΙΚΗ: Οχι στο λαϊκισμό...Η απόδοση ευθυνών είναι το πραγματικό χρέος προς τους νεκρούς.

    Νέα Ελλάδα: Ξεχάστε συγκάλυψη. Θα σας πνίξει ο κόσμος. Οι νεκροί απαιτούν να αποκαλυφθούν ρόλοι και ευθύνες.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επιχειρούν κουκούλωμα ευθυνών κυβέρνηση - εφοπλιστές.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: 3 αποκαλύψεις. Η κατάθεση του πλοιάρχου. Καρέ-καρέ. Τα 12 τελευταία λεπτά της τραγωδίας. Στη βάρκα το πλήρωμα στη θάλασσα οι επιβάτες.

    Η ΧΩΡΑ: Ντροπή. Η κυβέρνηση καλύπτει τα πραγματικά αίτια της τραγωδίας και "σκεπάζει" τους ενόχους του δολοφονικού μονοπωλίου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ούτε μια παραίτηση. Ο Κώστας Σημίτης οργίστηκε μεν, αλλά...

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ασπρος. Μετάλλιο - βάλσαμο: "Χρυσός" στα 200μ. Ο Κώστας Κεντέρης.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Κρύβονται πίσω από το ανθρώπινο λάθος. Ανεβάζει δραματικά τους τόνους ο Καραμανλής.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο κ. Παπουτσής να πάρει τα...παπούτσια του και να παραιτηθεί.

    [02] Ναυτική τραγωδία

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "το ναυάγιο της Πάρου αναδεικνύει τα τεράστια προβλήματα της ακτοπλοΐας και αποκαλύπτει τον αμείλικτο πόλεμο των εταιριών που με λεία δεκάδες δις και στις πλάτες των πολιτών δίνουν τη μάχη της επικρατήσεως ενόψει της απελευθερώσεως των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "όσο και αν κύριοι υπαίτιοι της μεγάλης ναυτικής τραγωδίας φέρονται να είναι ο Πλοίαρχος, ο Αξιωματικός Γέφυρας και ο Πηδαλιούχος του μοιραίου πλοίου, υπάρχει σωρεία συνενόχων. Οι οποίοι εμφανίζονται στην τηλεόραση και εκτοξεύουν κατηγορίες, όταν από τα ίδια τα λεγόμενά τους προκύπτουν οι δικές τους τεράστιες-και αυταπόδεικτες-ευθύνες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) ισχυρίζεται ότι "έντονο προκύπτει το θέμα της αναδιάρθρωσης του θεσμικού και νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της ελληνικής ακτοπλοΐας, μετά το τραγικό ναυάγιο του "Εξπρές Σάμινα" στην Πάρο που έγινε αιτία να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 65 άτομα. Η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα ναυτική τραγωδία έφερε στο φως όλα τα προβλήματα που συνδέονται με το "μονοπώλιο της συμφοράς" που επικρατεί σε ορισμένες γραμμές και ιδίως των Κυκλάδων".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει ότι "οδύνη και σκηνές αλλοφροσύνης εκτυλίσσονται τις τελευταίες τρεις ημέρες στην κυρά των Κυκλάδων, στο νησί της Πάρου, που έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροτομείο και που από άκρη σε άκρη ακούγονται μόνο θρήνοι. χθες, ολόκληρο το νησί παρακολουθούσε με τρόμο τους συγγενείς που κατέφθαναν με λιγοστά αποθέματα κουράγιου για να πιουν το πικρότερο ποτήρι: αυτό της αναγνώρισης των δικών τους ανθρώπων που άφησαν την τελευταία τους πνοή παλεύοντας με τα μανιασμένα κύματα του Αιγαίου".

    Η Νέα Ελλάδα αναφέρει ότι "κρεσέντο κυνισμού χθες από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστο Παπουτσή, σχετικά με την τραγωδία στο Αιγαίο. Τοποθέτησε την πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης σχετικά με τον εντοπισμό των προσπαθειών για τους διασωθέντες στο ..."τρίτο ράφι της βιβλιοθήκης" αν και υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι στη θαλάσσια περιοχή του δυστυχήματος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "σε διατεταγμένη υπηρεσία βρέθηκαν χθες τα μέλη του πληρώματος του "Εξπρές Σάμινα" σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να αποσείσουν όσες ευθύνες μπορούν από τους ίδιους και από την πλοιοκτήτρια εταιρία. Επιχειρώντας να διαψεύσουν πάνω από 450 ζευγάρια μάτια, δεν δίστασαν να παραποιήσουν τα γεγονότα, βγάζοντας τυφλούς και κουφούς όλους τους διασωθέντες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "εξήντα πέντε άνθρωποι ζητούν δικαίωση. από την περασμένη Τρίτη το βράδυ, όταν το "Σάμινα" βυθιζόταν κάτω από τα φουρτουνιασμένα κύματα, εξήντα πέντε ψυχές στριφογύριζαν ανήσυχα γύρω από το κουφάρι. Μια ακόμη τραγωδία, η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, γυρεύει τους ενόχους αυτούς που την προκάλεσαν".

    [03] Υπουργικό Συμβούλιο

    Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται ότι "παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα προτάξει το ζήτημα της ασφάλειας της ακτοπλοΐας και γι αυτό θα ησχολείτο αποκλειστικά με το ναυάγιο του "Σαμίνα" στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, αποδείχθηκε ότι δεν έχει τη δύναμη να αλλάξει τίποτε από το σημερινό καθεστώς".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "ένα υπουργικό συμβούλιο για το θεαθήναι, εμφάνιση κατήφειας και θλίψης, προκειμένου να αποσεισθούν οι μεγάλες ευθύνες. Υπάρχουν πολλοί ένοχοι, αλλά ουδείς παραδέχεται ή αναγνωρίζει την ενοχή του".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "χρέος και δέσμευση για την κυβέρνηση χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, την απόδοση ευθυνών σ' αυτούς που τους αναλογούν για το πολύνεκρο ναυάγιο του "Σάμινα" ως ελάχιστο φόρο τιμής απέναντι σε όσους έχασαν τη ζωή τους. Μέσα σε "βαρύ" κλίμα λόγω της πολύνεκρης ναυτικής τραγωδίας, πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία ασχολήθηκε αποκλειστικά με το ναυάγιο του "Σάμινα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "υπό την πίεση του τραγικού ναυαγίου της Πάρου και των αμφισβητήσεων που εγείρει το μονοπωλιακό καθεστώς της ακτοπλοΐας, η κυβέρνηση έρχεται τώρα, εκ των υστέρων, να μεταβάλει στάση, να επιταχύνει τις διαδικασίες απελευθέρωσης και να επιτρέψει την είσοδο νέων "παικτών" στο Αιγαίο. Στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου κυριάρχησε το ναυάγιο, αποφασίσθηκε να επιταχυνθεί τουλάχιστον κατά ένα έτος η απελευθέρωση της ακτοπλοΐας να μειωθεί το όριο ηλικίας των σκαφών και να υπάρξουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων τα εξής "απίστευτη η ναυτική τραγωδία ...Απίστευτο και το γεγονός ότι το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε για να ειπωθούν κοινοτοπίες περί καταλογισμού ευθυνών. Και οι αρμόδιοι υπουργοί να βεβαιώσουν - ωσάν αυτό να ήταν το ζητούμενο! - πως και οι ίδιοι λειτούργησαν άψογα και η κυβέρνηση ουδεμία ευθύνη φέρει".

    [04] Καύσιμα

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην αγορά καυσίμων, καθώς η απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα. χθες εκπρόσωποι των ιδιοκτητών φορτηγών συναντήθηκαν με τους υπουργούς Μεταφορών και Εθνικής Οικονομίας χωρίς όμως να ληφθεί καμία απόφαση".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά ότι "κίνηση καλής θέλησης προς τους ιδιοκτήτες φορτηγών έκανε η κυβέρνηση προσδοκώντας σε ματαίωση της απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών. Οι παραχωρήσεις της κυβέρνησης για μείωση του φόρου αν και κρίθηκαν θετικές δεν ικανοποίησαν τους απεργούς, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι για συνέχιση της απεργίας".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "σε ήπιους τόνους η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την απεργία που ακινητοποίησε βυτιοφόρα καυσίμων και φορτηγά ΔΧ με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πλέον προβλήματα στον ανεφοδιασμό της αγοράς. Ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης κάλεσε τους απεργούς να επιτρέψουν στα ιδιωτικά βυτιοφόρα να ανεφοδιαστούν από τα διυλιστήρια".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "το τελευταίο της χαρτί, έστω και αν δεν ήταν "άσος" έπαιξε, χθες η κυβέρνηση με στόχο να σταματήσει η απεργία των ιδιοκτητών βυριοφόρων και φορτηγών ΔΧ η οποία έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην οικονομική ζωή της χώρας".

    [05] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "τα πρώτα βήματα ενός εφ όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου πραγματοποιούνται σήμερα στην Αθήνα με τη συνάντηση των πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Στη συνάντηση αυτή Ελλάδα και Τουρκία αναμένεται να συμφωνήσουν ποιά από τα ΜΟΕ που έχουν πέσει στο τραπέζι, θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης υπό τη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "συνεχίζεται το κυβερνητικό αδιέξοδο στη χάραξη της εθνικής στρατηγικής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού για μια ακόμα φορά τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Σήμερα οι πολιτικοί διευθυντές των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας κκ Σκοπελίτης και Αλπογκάν, συναντώνται για να συζητήσουν , μεταξύ άλλων και τα στρατιωτικά ΜΟΕ στο Αιγαίο".

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "σήμερα Παρασκευή στην Αθήνα οι διευθυντές Πολιτικών Υποθέσεων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν ένα κατάλογο με τα ΜΟΕ που και οι δύο πλευρές συμφωνούν να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ".

    [06] Ολυμπιάδα

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "η μεγαλύτερη έκπληξη στην 27η Ολυμπιάδα σημειώθηκε χθες από τον Κώστα Κεντέρη. Ο αθλητής από τη Μυτιλήνη κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 200 μέτρα, αφήνοντας πίσω του στην τρίτη θέση τον πασίγνωστο Αντο Μπόλτον. Με χρόνο 20.09 ο πρωταθλητής μας , που ήταν ο μοναδικός λευκός της κούρσας, έκανε και πανελλήνιο ρεκόρ. Για την Ελλάδα αυτό ήταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο στους άνδρες στο στίβο μετά από 88 χρόνια, το 1992, οπότε είχε κερδίσει την πρώτη θέση ο Κώστας Τσικλητήρας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "ο Μυτηλινιός πρωταθλητής μας με μια καταπληκτική κούρσα στα 200μ στέφθηκε Ολυμπιονίκης αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Βρετανό Κάμπελ και τρίτο τον "πολύ" Ατο Μπόλτον καταρρίπτοντας τον μύθο που ήθελε τους λευκούς σπρίντερ να βλέπουν τις πλάτες των έγχρωμων αντιπάλων τους".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "τη μεγαλύτερη διάκριση του ελληνικού στίβου πέτυχε ο Κώστας Κεντέρης κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο δρόμο 200 μέτρων, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Ο θρίαμβός του ξεπερνά τα αθλητικά όρια και αναδεικνύει την Ελλάδα των νικηφόρων προσπαθειών, της κοπιαστικής και συστηματικής δουλειάς".

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "η Ελλάδα μας ζει μια από τις πιο φορτισμένες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της. Μια περίοδο, γεμάτη με έντονα αντιφατικά συναισθήματα, που άλλοτε μας στέλνουν στον Παράδεισο και άλλοτε στην Κόλαση. Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης Κώστας Κεντέρης με την τεράστια επιτυχία του έδωσε χρώμα στη ζωή όλων των Ελλήνων, πλην εκείνων που βίωσαν την τραγωδία".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "από "μηδενική βάση"...Σε δυσχερή θέση η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να αναμορφώσει πλήρως το καθεστώς της ακτοπλοΐας".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Επισπεύδεται η άρση του καμποτάζ μετά το ναυάγιο της ακτοπλοΐας".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Το ναυάγιο απελευθερώνει νωρίτερα την ακτοπλοΐα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Με κέρδη 2 στα 3 χαρτιά στην κούρσα του Σεπτεμβρίου".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Το Αρμπιτράζ στον ΟΤΕ "φρενάρει" τη Σοφοκλέους. Κερδοσκοπία από διεθνή Funds".

    [08] Αρση καμποτάζ

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Επισπεύδεται η άρση του καμποτάζ και σύμφωνα φέρονται τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Ναυτιλίας. Στόχος, προσθέτει η εφημερίδα, η εξυγίανση της ακτοπλοΐας μέσω του ανταγωνισμού. Η απόφαση θα ληφθεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 29 September 2000 - 13:46:59 UTC