Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-10-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/10/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Ακτοπλοΐα
  • [03] ΠΑΣΟΚ
  • [04] Μητσοτάκης-Σαμαράς
  • [05] Ελλάδα - Αλβανία
  • [06] Ολυμπιάδα 2004
  • [07] Μεσανατολικό
  • [08] Ελληνοτουρκικά
  • [09] Συνέντευξη Πετσάλνικου

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία, η διάσκεψη κορυφής για το Μεσανατολικό, η προετοιμασία και διοργάνωση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, η αντιπαράθεση Μητσοτάκη- Σαμαρά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μπαγα..Πόντιος Πιλάτος Το ΝΑΤΟ δεν σταμάτησε το τουρκικό θράσος για Αιγαίο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τους πήρε η μπάλα της διαπλοκής. Ανω-κάτω οι συμμαχίες-εκδοτικές, πολιτικές, οικονομικές.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σε κλοιό το Μαξίμου. Ετοιμάζονται νέες αποκαλύψεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στο σχέδιο 100.000 στρέμματα. Εντάξεις-εξπρές στην Αττική λόγω Ολυμπιάδας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βόμβα διαπλοκής προκαλεί εμφύλιο στη Ρηγίλλης. Ψηλός καταγγέλλει Σαμαρά.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Δεν μετράει το στρατιωτικό για τη συνταξιοδότηση! Απόφαση-βόμβα εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Η ΒΡΑΔΙΝΗ: Ελεύθερα τα δάνεια. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα αναγγείλει σύντομα.

    ΕΘΝΟΣ: Το νέο σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών. Ο Φ. Πετσάλνικος αποκαλύπτει στο "ΕΘΝΟΣ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ανεβάζουν στο "ρίνγκ" τον εισαγγελέα για ...διαιτητή. Σαμαράς εγκαλεί Μητσοτάκη για λόγους...τιμής!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αρπαξε 164,5 δις μέσα σε επτά μήνες και έξι ημέρες. Ο Κόκκαλης από το Χρηματιστήριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι νέες δόσεις για στεγαστικά - καταναλωτικά. Πόσο ωφελούνται οι δανειολήπτες από την κατάργηση του ΕΦΤΕ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Χείμαρρος βίας και νοθείας. Χειμάρρα: και με όπλα εμπόδιζαν ομογενείς να ψηφίσουν.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τι αλλάζει με νόμο στο ποδόσφαιρο. Συνέντευξη Φλωρίδη στην "Ε": μάχη για την εξυγίανση.

    ΕΣΤΙΑ: Το ΠΑΣΟΚ σιγοβράζει. Δεν αποκλείεται και ανατροπή Σημίτη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Θα χάσετε τις άδειες αν δέσετε τα πλοία. Με εισαγγελέα προειδοποιεί ο Παπουτσής.

    Νέα Ελλάδα: Σύρεται σε υποχωρήσεις. Εκβιάζουν οι "δελφίνοι" τον Σημίτη.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Μητσοτάκης για Καραμανλή: Και πάλι.. θα χάσει! Χαστοίκι στο χαστούκι για τα Χανιά.

    Η ΧΩΡΑ: Ολοι τα παίρνουνε! Μετά τον Σαλαλέ, σήριαλ οι αλληλοκατηγορίες για μίζες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΠΑΣΟΚ: αλλαγή πλεύσης. Κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ζητούν "φυγή προς τα εμπρός".

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μπέρδεμα με τις δηλώσεις. Λάθη βρήκε το ΚΕΠΥΟ λόγω αλλαγών στα έντυπα.

    [02] Ακτοπλοΐα

    ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν ότι "ακόμη και τις άδειες σκοπιμότητας κινδυνεύουν να χάσουν όσοι ακτοπλόοι δέσουν τα πλοία τους στις 27 Οκτωβρίου".

    [03] ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "καζάνι που σιγοβράζει" θυμίζει το ΠΑΣΟΚ, με τον πρωθυπουργό μετέωρο και αδύναμο να αντιδράση. Εξι μήνες μετά την επανεκλογή του, ο κ. Σημίτης αντιμετωπίζει την εντονώτερη εσωκομματική κρίση των τελευταίων ετών".

    Η Νέα Ελλάδα εκτιμά ότι "στην αντεπίθεση περνάει ο Κ. Σημίτης ώστε να αντιστρέψει το δυσμενές για την κυβέρνηση κλίμα που διαμορφώνουν οι επιθέσεις της αντιπολίτευσης για τη διαπλοκή, με άνοιγμα στο εσωτερικό και θεσμικές πρωτοβουλίες για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει καταλήξει πως ακόμη και αν πετύχει στους οικονομικούς στόχους που είχε θέσει, ακόμη και αν υλοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές αλλαγές στα εργασιακά, την υγεία, την παιδεία και ανανεώσει το ΠΑΣΟΚ σε ανθρώπινο δυναμικό και πολιτικές πρακτικές, δεν κερδίζει εκλογές αν δεν απαντήσει πειστικά στις καταγγελίες για διαπλοκή".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ προσθέτει ότι "η "μελαγχολική εικόνα" την οποία πρόσφατα επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη σύνοδο της ΚΕ, προκειμένου να περιγράψει το αρνητικό, και εν πολλοίς νοσηρό κλίμα της περιόδου, ως έκφρασης φαίνεται πως είναι αρκετά μετριοπαθής για να αποδώσει με ρεαλισμό την πραγματική εικόνα".

    [04] Μητσοτάκης-Σαμαράς

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "τον δρόμο της δικαιοσύνης παίρνει τελικά η πολύχρονη αντιπαράθεση του επιτίμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης κ. Αντώνη Σαμαρά. Στις 12 σήμερα το μεσημέρι, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στην Εισαγγελία Αθηνών για να καταθέσει μήνυση εναντίον του κ. Μητσοτάκη για όσα δήλωσε εναντίον του σε πολυσέλιδη συνέντευξη στο χθεσινό "ΒΗΜΑ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "νέος κύκλος αντιπαράθεσης ξέσπασε χθες ανάμεσα στον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κων. Μητσοτάκη και τον Αντ. Σαμαρά γύρω από την υπόθεση της πτώσης της κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού, με τη Ρηγίλλης να "εισπράττει" τις αρνητικές παρενέργειες".

    [05] Ελλάδα - Αλβανία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι "το όργιο νοθείας και βίας της αλβανικής κυβέρνησης κατά των Ελλήνων μειονοτικών στο β γύρο των δημοτικών εκλογών, έδειξε ότι τα Τίρανα επιχειρούν μέσα από ένα μεθοδευμένο σχέδιο να σβήσουν και τις τελευταίες εστίες ελληνισμού που υπάρχουν στη γείτονα χώρα".

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "σε κλίμα πρωτοφανούς έντασης, με παρεμπόδιση των ψηφοφόρων-ιδιαίτερα των μελών της ελληνικής μειονότητας- με πλήρη εφαρμογή των γνωστών πρακτικών βίας και νοθείας, ολοκληρώθηκε χθες ο δεύτερος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε 28 δήμους και 128 κοινότητες στην Αλβανία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "το ναυάγιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι γεγονός και βέβαια οδυνηρό για την εθνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου. Το όργιο της νοθείας ,της βίας και της τρομοκρατίας στο οποίο προχώρησαν χθες οι αλβανικές αρχές αν μη τι άλλο αποδεικνύει περίτρανα την πλήρη ανυποληψία στην οποία έχει περιέλθει η εξωτερική μας πολιτική απέναντι σε μια χώρα που κυριολεκτικά οφείλει την ύπαρξη και την οικονομική της επιβίωση στην Ελλάδα".

    [06] Ολυμπιάδα 2004

    Η ΒΡΑΔΙΝΗ υποστηρίζει ότι "ενισχυμένη θεωρεί ότι θα βγει σήμερα η Γιάννα Αγγελοπούλου από τη συνάντησή της με τον Κώστα Σημίτη. Η πρόεδρος του "Αθήνα 2004" δεν θα επιμείνει στην άποψη για τη δημιουργία υπουργείου Ολυμπιακών Αγώνων, πιθανόν να προτείνει στον πρωθυπουργό ένα μίνι...ανασχηματισμό της πενταμελούς Οργανωτικής Επιτροπής και έτσι θα εδραιώσει τη θέση της έναντι των όποιων καλοθελητών κυβερνητικών παραγόντων που καλοβλέπουν την ηγεσία της ΟΕ και την αποπομπή της ίδιας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) ισχυρίζεται ότι "ήρθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για τον Κώστα Σημίτη, προκειμένου να ξεκαθαρίσει μια και καλή το θολό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην πορεία της προετοιμασίας της χώρας για τους Αγώνες του 2004. Ο πρωθυπουργός, όπως εκτιμούν στενοί του συνεργάτες, εν όψει της σημερινής κρίσιμης συνάντησης που θα έχει με τη Γιάννα Αγγελοπούλου, δεν πρόκειται να προβεί σε θεαματικές κινήσεις".

    [07] Μεσανατολικό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "με τα μάτια τους στραμμένα στις πολιτικές ισορροπίες που έχουν αφήσει στις χώρες τους, οι ηγέτες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων εμφανίζονται απαισιόδοξοι για τα αποτελέσματα της σημερινής συνόδου κορυφής του Σάρμ Αλ Σείχ της Αιγύπτου, αναμένοντας στην καλύτερη περίπτωση μια ευαίσθητη ανακωχή".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "στη σύνοδο κορυφής που συγκαλείται σήμερα εκτάκτως στο αιγυπτιακό θέρετρο Σάρμ αλ Σεϊχ εναποθέτουν οι σώφρονες των αντιμαχομένων πλευρών αλλά και η διεθνής κοινότητα, τις ελπίδες για ειρήνευση στην Παλαιστίνη. Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ , ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα , ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο εκπρόσωπος της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "με τα βλέμματα ολόκληρης της ανθρωπότητας στραμμένα πάνω τους, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαρακ και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ κάθονται από σήμερα στο ίδιο τραπέζι με τον Μπίλ Κλίντον στο Σαρμ ελ Σεϊχ της Αιγύπτου και αναζητούν τρόπους για αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Καμιά πλευρά δεν τρέφει αυταπάτες για τα αποτελέσματα της συνάντησης στο αιγυπτιακό θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, που αποφασίστηκε έπειτα από τις έντονες πιέσεις του Κλίντον και άλλων παγκόσμιων ηγετών".

    [08] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι"υπό την πίεση των περιστάσεων που δημιουργήθηκαν λόγων των αμετακίνητων θέσεων της Τουρκίας στο θέμα της χρήσης των αεροδιαδρόμων της Λήμνου και της Ικαρίας, στο πλαίσιο της άσκησης "Destined Glory 2000", το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα ματαίωση τις δύο συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Παπανδρέου και Τζέμ στη Ρόδο και τη Μαρμαρίδα, που είχαν προγραμματισθεί για χθες, συρόμενο ουσιαστικά πίσω από το τουρκικό ΥΠΕξ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά ότι "τις επόμενες ώρες αναμένεται να κριθεί η συμμετοχή ή η απόσυρση των ελληνικών δυνάμεων από τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση "Destined Glory", ενώ ταυτόχρονα θα διαφανεί αν το κλίμα ύφεσης ου κυριάρχησε στις σχέσεις των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα θα συνεχιστεί ή θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του ελληνοτουρκικού διαλόγου".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει ότι "σε ατέρμονες και χωρίς αποτέλεσμα συζητήσει έχει εμπλακεί η ελληνική πλευρά με την τουρκική, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που προκάλεσε ο αντικαταστάτης του αεροπορικού στρατηγείου Νεάπολης, Τούρκος αντιπτέραρχος Ιμπραήμ Φιερτίνα. Την ίδια ώρα, ο Ισμαήλ Τζέμ ανέβαλε την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γ.Α. Παπανδρέου για να μη δώσει εξηγήσεις".

    [09] Συνέντευξη Πετσάλνικου

    "Ριζικές αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης δασκάλων και καθηγητών προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Το νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική φάση της επεξεργασίας του και θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Ο υφυπουργός Παιδείας Φίλιππος Πετσάλνικος σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι οι ικανοί θα επιβραβεύονται με "μόρια ανέλιξης" και οι αδυναμίες θα αντιμετωπίζονται με ειδικά προγράμματα. Το Σώμα Μονίμων Αξιολογητών καταργείται".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 16 October 2000 - 14:24:26 UTC