Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-11-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/11/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Φορολογία ομολόγων
  • [03] "Τρελές αγελάδες"
  • [04] Οικονομία
  • [05] Απεργίες
  • [06] "Βασιλική περιουσία"
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] ΣΕΒ-Πορεία οικονομίας

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η "βασιλική περιουσία", τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, η νόσος των "τρελών αγελάδων", η πορεία της οικονομίας και οι απεργιακές κινητοποιήσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ο ..καιρός του Σημίτη. Αστράφτουν και βροντούν βιομήχανοι, επενδυτές, Παπαδήμος.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εκαναν ... Γκάνα την Ελλάδα! Αντί οικονομικής βοήθειας ... 5 κιλά ρύζι σε κάθε οικογένεια πυροπαθών.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Στήριξη από Βάσω ζήτησε ο Κ. Σημίτης. Αιφνίδια συνάντηση στο Μαξίμου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ομαδική φυγή από την ΕΛ.ΑΣ.8.000 αιτήσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση.

    Η ΑΥΓΗ: Ο πληθωρισμός εκτός προβλέψεων. Οι μισθοί ... στα ίδια. Σήμερα απεργούν πανελλαδικά οι δημόσιοι υπάλληλοι.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πανικός στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Ριζικές ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό προκαλεί το κόμμα Αβραμόπουλου.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ευρω-πανικός! για τις "τρελές αγελάδες". Πιέσεις, μέτρα, παρεμβάσεις και προειδοποιήσεις.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σηκώνει το γάντι ο Καραμανλής. ΝΔ: Τέλος η στάση αναμονής για Αβραμόπουλο.

    ΕΘΝΟΣ: Ευκαιρία για 150.000. Ολες οι προσλήψεις για την Απογραφή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τους ήρθε...κεραμίδα από τον Κωνσταντίνο. Ο τ. Βασιληάς ζητάει το σπίτι του - Η κυβέρνηση ψάχνει για εξιλαστήρια θύματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αποκάλυψη τώρα. Στον Αμβρακικό η Μεγάλη Αλβανία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 140.000 νέοι για την απογραφή του Μαρτίου. Προσλήψεις: έξτρα οδηγός για όλους τους διαγωνισμούς του Δημοσίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φόρος 15-20% στα ομόλογα. Συμφωνία των υπουργών Οικονομικών στο ΕΚΟΦΙΝ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εγκώ θέλει ανάκτορά μου. Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον Γκλύξμπουργκ.

    ΕΣΤΙΑ: Η ροζ βίλλα δεν δημεύεται! Να ανακηρυχθή "Σπίτι του Σοσιαλισμού"

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κρίσιμο σταυροδρόμι για την Οικονομία. Το ισχύον πρότυπο αμφισβητείται εντός και εκτός κυβερνήσεως.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στους δρόμους το εργασιακό ... Εντονες αντιδράσεις ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μίαν καλύβην των ... 160 δις ζητεί ο τέως. Κάνει και σκόντο σε συνέντευξη - περιβόλι.

    ΝΙΚΗ: Κοκορεύεται για ρόλο στην πολιτική σκηνή. Ελπίζει πάντα για επάνοδο στο θρόνο.

    Νέα Ελλάδα: Ερχομαι! Ο Κωνσταντίνος δηλώνει από το Λονδίνο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέα πανελλαδική απεργία στις 7 του Δεκέμβρη.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Καραμανλής για Αβραμόπουλο: ποιός είναι ο κύριος; Αγνοεί τον δήμαρχο.

    Η ΧΩΡΑ: Είμαι ιδιώτης. Θέλω διαβατήριο με την υπογραφή τέως βασιλεύς.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 25.000 εκπαιδευτικοί σε "ηλεκτρονικά" θρανία. Ο υφυπουργός Παιδείας Φίλιππος Πετσάλνικος εξήγγειλε ειδικό πρόγραμμα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η σφαγή. Απροκάλυπτη εξόντωση του ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΙΚΑ: κατώτατη σύνταξη 152.000. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Μ" από την Πρωτοχρονιά.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο λαός πεινά και στενάζει από λιτότητα. Μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

    [02] Φορολογία ομολόγων

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "έπειτα από διαπραγματεύσεις τριών χρόνων οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν να εναρμονίσουν τη φορολογία και των 15 χωρών για τους τόκους των καταθέσεων και των ομολόγων. Με βάση τη συμφωνία, οι αποδόσεις των ομολόγων θα φορολογούνται με 15% για τα πρώτα τρία χρόνια από την έναρξη ισχύος της οδηγίας και 20% στη συνέχεια".     

    Νέα Δημοκρατία

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "ο Αβραμόπουλος μπορεί να μην ανακοίνωσε ακόμη την ίδρυση του κόμματός του, αλλά ο υπαινιγμός πως θα την επιταχύνει προκάλεσε ... ταχυπαλμία στη Ρηγίλλης. Και παρ΄ ότι ο Κώστας Καραμανλής έδειξε να πείθεται από τις εισηγήσεις συμβούλων του να αγνοήσει επιδεικτικά τον δήμαρχο όσο ο "αντίπαλος" περιορίζεται σε δηλώσεις, πολλά στελέχη υποστηρίζουν ότι η σιωπή ευνοεί τα σχέδια της πλατείας Κοτζιά".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος από τον Δ. Αβραμόπουλο αντιμετωπίζεται πλέον ρεαλιστικά από τη ΝΔ, η οποία φαίνεται να εγκαταλείπει τη στάση αναμονής που τηρούσε έναντι του δημάρχου. Ηδη χθες ο Κ. Καραμανλής είχε σύσκεψη στη Ρηγίλλης για το θέμα αυτό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "οριστικά εκτός της παράταξης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να υπολογίζουν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο όλα τα στελέχη της ΝΔ. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, θεωρούν δεδομένο ότι ο δήμαρχος θα προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος και το υπολογίζουν στη διαμόρφωση της τακτικής τους".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει ότι "επίθεση" στο Δήμαρχο ή τακτική ύπιων τόνων προκειμένου να ανιχνευθούν οι προθέσεις του; η στρατηγική που θα υιοθετήσει η ΝΔ, σε ό,τι αφορά στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, προβληματίζει έντονα την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία το μόνο που έχει αποφασίσει είναι ότι πρέπει να σταματήσουν οι χαρακτηρισμοί "στέλεχος της ΝΔ".

    [03] "Τρελές αγελάδες"

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει το σκάνδαλο των "τρελών αγελάδων" έχει λάβει ευρωπαϊκές διαστάσεις και καμιά χώρα δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής, την ίδια ώρα διστάζει να απαγορεύσει τη χρήση κρεατάλευρων στις ζωοτροφές. Σύγχυση επικρατεί και στην ελληνική αγορά".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "επιτείνεται η σύγχυση του καταναλωτικού κοινού για την ασφάλεια του κρέατος βοοειδών μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα της νόσου των "τρελών αγελάδων" καθώς επί της ουσίας η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δεν έχουν ξεκαθαρίσει το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να διακινείται και να καταναλώνεται. Με αφορμή την σύγχυση αυτή, που έχει προκληθεί από τις κυβερνητικές ενέργειες, οι κρεοπώλες της Αθήνας αποφάσισαν να σταματήσουν την πώληση μοσχαρίσιου κρέατος από τα καταστήματά τους".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), "εμπάργκο στις πωλήσεις μοσχαρίσιου κρέατος για μια εβδομάδα, αρχίζοντας από χθες Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, αποφάσισαν οι κρεοπώλες, που συνεδρίασαν την Κυριακή το βράδυ στις εγκαταστάσεις του Ρέντη. Με αυτό τον τρόπο θέλουν να θέσουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της και να απαντήσει υπεύθυνα στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό αν το μοσχαρίσιο κρέας που διοχετεύεται στην αγορά είναι ασφαλές για την κατανάλωση".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "κανένα μέλος της ΕΕ δεν είναι εις θέσιν σήμερα να εγγυηθεί ότι τα βοοειδή του είναι απολύτως ασφαλή". Η δραματική ομολογία έγινε από τον αρμόδιο για τα τρόφιμα επίτροπο κ. Ντ. Μπέρν και επέτεινε τον πανικό των καταναλωτών - εξαπλούται απ΄ άκρου εις άκρον της Γηραιάς Ηπείρου. Στα καθ΄ ημάς, οι κρεοπώλες αποφάσισαν τη διακοπή διάθεσης μοσχαρίσιου κρέατος στην Αττική και λόκ άουτ λίγο πριν από τα Χριστούγεννα".

    [04] Οικονομία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "σε δεσπόζον θέμα αναδεικνύεται το μοντέλο της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, όπως διεφάνη και από τις πρωθυπουργικές δηλώσεις έπειτα από τη συνάντηση που είχε χθες ο κ. Κ. Σημίτης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο". ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "χρηματιστήριο και πορεία της οικονομίας συζητούν σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, σε μια συνάντηση που σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε ο κ. Παπαντωνίου που εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από το όλο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στον τομέα της οικονομίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "νέα απόπειρα φυγής προς τα εμπρός, αναμένεται να επιχειρήσουν κατά τη σημερινή τους συνάντηση ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, κατά την οποία θα εξετασθεί ολόκληρο το πλαίσιο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση ακόμη και στον τομέα της οικονομίας, που μέχρι πρότινος εθεωρείτο ως το ισχυρό της "χαρτί" ανάγκασε χθες τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να ζητήσει τη συνδρομή της ελληνικής κοινωνίας προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να καταστεί δυνατή η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "περαιτέρω ανοδικές τάσεις θα παρουσιάσει ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο και σύμφωνα με τις πιο έγκυρες πληροφορίες τρέχει με ρυθμό της τάξεως του 4,5% έναντι 4% του Οκτωβρίου και 3,1% του Σεπτεμβρίου. Την ίδια στιγμή από αύριο αναμένεται και νέα αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εγχώρια οικονομία".

    [05] Απεργίες

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "πανελλαδική πανεργατική απεργία για τις 7 του Δεκέμβρη, μέρα συζήτησης του αντεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης στη Βουλή, αποφάσισε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, καθώς οι αντιδράσεις των εργαζομένων στο κυβερνητικό τερατούργημα εντείνονται και οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα επιμένουν με συνέπεια στη συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "έκρηξη της μεγάλης δυσφορίας των εργαζομένων στην δημόσια διοίκηση και στα νοσοκομεία αποτελεί η σημερινή δεύτερη πανελλαδική απεργία - κινητοποίηση που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Η έλλειψη προστασίας από τις αυθαιρεσίες του κράτους και της διοίκησης, η απαξίωση του ρόλου των δημοσίων υπαλλήλων αποτελούν τις κύριες αιτίες που οι δημόσιοι υπάλληλοι κινητοποιούνται".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "προβλήματα θα υπάρξουν σήμερα στις δημόσιες υπηρεσίες και στα ΝΠΔΔ εξαιτίας της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, η οποία διεκδικεί βελτίωση των αποδοχών, ενώ η ΓΣΕΕ αποφάσισε χθες την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας για την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι "κορυφώνεται σήμερα το απεργιακό διήμερο με την 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ, στην οποία εκτός από τις δημόσιες υπηρεσίες μετέχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί μόνο μια πτήση ανά προορισμό (εσωτερική ή εξωτερικού) ενώ όλες οι άλλες πτήσεις ματαιώνονται".

    [06] "Βασιλική περιουσία"

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "την επιθυμία να επιστρέψει στην πατρίδα του και να ζήσει στο σπίτι του εξέφρασε χθες ο τέως βασιλεύς Κωνσταντίνος. Οπως υπογράμμισε, το ΠΟλιτειακό έκλεισε οριστικά με το Δημοψήφισμα και ο ίδιος είναι ιδιώτης. από τη χώρα του ζητάει διαβατήριο, όπως κάθε Ελλην πολίτης. Ακόμη διέψευσε τα τερατώδη ψεύδη για την αξία της περιουσίας του".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ, "ως άστεγος και πένης, εμφανίστηκε χθες σε συνέντευξη τύπου ο τέως, ο οποίος δήλωσε ότι θέλει πίσω τα δύο σπίτια του , δηλαδή τα ανάκτορα του Τατοΐου και Μον Ρεπό. Ο Γκλύξμπουργκ ζήτησε παζάρι με τον Κ. Σημίτη".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "διάλογο με την κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξη διακανονισμός για το ζήτημα της βασιλικής περιουσίας ζήτησε χθες από το Λονδίνο ο πρώην Βασιλεύς Κωνσταντίνος, ενώ σε συνέντευξη που παρεχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό "Αλφα" και στον δημοσιογράφο κ. Μ. Καψή και που θα προβληθή σήμερα το βράδυ, ο Κωνσταντίνος δηλώνει ότι το πολιτειακό ζήτημα στην Ελλάδα έχει λυθή οριστικώς με το δημοψήφισμα του 1974".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "πως η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα της ανοχής και της μακροθυμίας, δεν σημαίνει πως είναι και το πολίτευμα της λήθης...Και ας μην καμώνεται τον έκπληκτο ο τέως βασιλιάς όταν του τίθεται - όπως έγινε στη χθεσινή συνέντευξή του - το ερώτημα αν παραγνωρίζει το παρελθόν".

    Η Νέα Ελλάδα σημειώνει ότι "οι ανεύθυνοι και επιπόλαιοι χειρισμοί των τελευταίων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν απλώς και μόνο ως αποτέλεσμα τη δυσάρεστη για τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστήριου. Εδωσαν και μια πρώτης τάξης ευκαιρία στον τέως βασιλιά να αξιοποιήσει τη συγκυρία και με τη χθεσινή του συνέντευξη να προσπαθήσει να συγκινήσει την ελληνική, αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη σχετικά με το προφίλ και τα δίκαιά του".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Με αυστηρή γλώσσα ο ΣΕΒ. Εντονη κριτική στην πορεία υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μειώστε τη φορολογία εισοδήματος. 6 οδηγίες της Κομισιόν".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Κύμα απογοήτευσης σε όλα τα επίπεδα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η βιομηχανία αμφισβητεί τους οικονομικούς στόχους".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Ζοφερή εικόνα. Η Σοφοκλέους στο ακραίο σημείο υπερβολής".

    [08] ΣΕΒ-Πορεία οικονομίας

    Η ΕΞΠΡΕΣ υποστηρίζει ότι "αυστηρή κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών, τις αποκρατικοποιήσεις και την απελευθέρωση των αγορών, ασκεί ο ΣΕΒ, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση έλλειψη θάρρους, αναβλητικότητα, διστακτικότητα αλλά και φόβο στη λήψη αποφάσεων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 28 November 2000 - 14:24:15 UTC