Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-12-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/12/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Εισοδηματική πολιτική-Ασφαλιστικό
  • [03] Επιτόκια
  • [04] Νέα Δημοκρατία
  • [05] Μήνυμα Ιεραρχών

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η προσαρμογή των ελληνικών επιτοκίων με τα ευρωπαϊκά, oι νέοι μισθοί και οι συντάξεις από 1/1/2001, oι διεργασίες στη ΝΔ και το μήνυμα ειρήνης των ιεραρχών της Ορθοδοξίας είναι τα βασικά θέματα των εφημερίδων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χαμός για τις συναλλαγές σε δραχμές-ευρώ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Νέοι μισθοί-συντάξεις από 1/1/2001.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: ΣτΤέλνουν Ευθυμίου. Βροχή οι προσφυγές των αρίστων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι νέες τιμές ακινήτων σε όλη την Ελλάδα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τέρμα τα παραμύθια με τις κατασκευαστικές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σπίτια για όλους με φθηνότερα δάνεια.

    ΕΘΝΟΣ: Οι νέοι μισθοί στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ψηλές ίσα με το Δέντρο οι προσδοκίες του Αβραμόπουλου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Μποναμάς Ακη σε Σημίτη. Διαφοροποίηση για κοινωνική πολιτική

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: Πακέτο 7.677 νέων θέσεων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η νέα τάξη επιτοκίων-δανείων.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Νέα εικόνα στη φορολογία. Λιγότεροι φόροι.

    Εspresso: Η τραγωδία της μάνας: Γιατί πέταξα το μωρό μου στα σκουπίδια.

    ΕΣΤΙΑ: Παρελθόν τα δισεκατομμύρια! Με την ένταξή μας στο ευρώ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τι ετοιμάζεται για συντάξεις, όρια ηλικίας και Ταμεία.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Τα κρυφά χαρτιά Σημίτη-Καραμανλή.

    Η ΧΩΡΑ: Ο Αβραμό χάνει τον έλεγχο στο Δήμο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δραστικές αλλαγές στις συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τα πάνω κάτω σε δάνεια-παροχές από την 1η Ιανουαρίου.

    [02] Εισοδηματική πολιτική-Ασφαλιστικό

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "Ωφελημένους και χαμένους είχε η κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης το 1999. Οπως προκύπτει από το πανόραμα των φορολογικών δηλώσεων που κατ' αποκλειστικότητα δημοσιεύει η εφημερίδα, μικρομεσαίοι έμποροι και βιοτέχνες πληρώνουν λιγότερα, όπως και οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί. Αντίθετα, περισσότερα πληρώνουν τώρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "χρονιά προκλήσεων, διεκδικήσεων και ανατροπών στην εισοδηματική πολιτική και κυρίως στο ασφαλιστικό καθεστώς, θα είναι το 2001 που έρχεται σε λίγες μέρες και οι εργαζόμενοι προετοιμάζονται για μια πολύμηνη αντιπαράθεση με εργοδότες και κυβέρνηση".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι "αυξήσεις από 2,2% μέχρι 4,4% φέρνει ο νέος χρόνος στους μισθούς και τα ημερομίσθια των εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Οι περιορισμένες αναπροσαρμογές δεν ικανοποιούν το συνδικαλιστικό κίνημα. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ζητούν την καταβολή διορθωτικού ποσού για να καλυφθούν οι απώλειες από τον πληθωρισμό".

    ΤΑ ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο προσθέτουν ότι "ουδείς πρέπει να αμφιβάλει για το πόσο κρίσιμο θα αποδειχθεί το λεγόμενο ασφαλιστικό... Που η κυβέρνηση πρόκειται να αντιμετωπίσει στις αρχές του νέου χρόνου. Και το γεγονός ότι μόνο τώρα τελευταία γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις των ρυθμίσεων που αποφασίσθηκαν εδώ και δέκα χρόνια...".

    [03] Επιτόκια

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "σήμερα αναμένεται τελευταία μείωση των επιτοκίων, κατά μία ποσοστιαία μονάδα, από την Τράπεζα της Ελλάδος και η προσαρμογή τους στο επίπεδο του ευρώ (4,75%). Κλείνει έτσι η 'αυλαία' της εθνικής νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής, που θα χαράζονται πλέον από 1ης Ιανουαρίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "στη μάχη της προσαρμογής της δραχμής στο ευρώ μπαίνουν ήδη οι τράπεζες, ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προβούν σε λογιστική ευθυγράμμιση της αξίας των προϊόντων και υπηρεσιών τους. Οι καταναλωτές πρέπει να ενημερωθούν για να μην υποστούν ζημιές και ταλαιπωρία".

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ "ύστερα από περίπου 30 χρόνια η Ελλάδα καταφέρνει να προσαρμόσει τα επιτόκια σε ανταγωνιστικά επίπεδα, έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί ο στόχος της ανάπτυξης. Σήμερα το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής της Τραπέζης Ελλάδος για τελευταία φορά ως εθνικό κεντρικό ίδρυμα θα ανακοινώσει τη μείωση των βασικών επιτοκίων κατά μία εκατοστιαία μονάδα. Ετσι, το βασικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 4,75%, όσο ακριβώς είναι το επιτόκιο του ευρώ".

    [04] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "το νέο υπό διαμόρφωση τοπίο στον χώρο της Κεντροδεξιάς εμφανίζεται ιδιαίτερα θολό και εν πολλοίς απρόβλεπτο, όσον αφορά την τελική μορφή που μπορεί να λάβει και κυρίως ως προς τον στόχο που είναι να υπερκεράσει την Κεντροαριστερά, η οποία καλώς ή κακώς, κυριαρχεί την τελευταία εικοσαετία στο πολιτικό στερέωμα της χώρας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "'Αλλαγές θεσμικού χαρακτήρα ναι, συνδιοίκηση όχι'. Με τον τρόπο αυτό, απαντά η Ρηγίλλης στην Ντόρα Μπακογιάννη. Η αντίστροφη μέτρηση για το πιο κρίσιμο συνέδριο της ΝΔ θα αρχίσει αμέσως μετά τις γιορτές με την κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, οπότε ο Κ. Καραμανλής θα ανοίξει κάποια από τα χαρτιά του απέναντι στην Ντόρα Μπακογιάννη".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "η χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα και το ... κλίμα των ημερών 'έριξαν' τους τόνους στο εσωτερικό της ΝΔ και όλα τα στελέχη του κόμματος έχουν την ευκαιρία να επανεξετάσουν τα δεδομένα που δημιουργούνται στο χώρο της Κεντροδεξιάς και να προγραμματίσουν τις επόμενες κινήσεις τους".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "η συσπείρωση της παράταξης και η αξιοποίηση όλων των στελεχών του κόμματος είναι η πρώτη προτεραιότητα που έχει θέσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος παραμένει κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού".

    Η ΕΣΠΡΕΣΟ υποστηρίζει ότι "μετρούν δυνάμεις και καταγράφουν συσχετισμούς με ορίζοντα το Συνέδριο του Μαρτίου, οι δύο βασικοί πόλοι αντιπαράθεσης στη ΝΔ, προετοιμάζοντας προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τακτικής, που θα πραγματοποιήσουν με την έναρξη της νέας χρονιάς".

    [05] Μήνυμα Ιεραρχών

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "υπό την απειλή της Νέας Τάξης πραγμάτων που έχει διαμορφωθεί, οι προκαθήμενοι των Ορθόδοξων Εκκλησιών αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Η αγάπη, η ενότητα και η συνεργασία είναι το τρίπτυχο που περικλείει το μήνυμα για την αρχή της τρίτης χριστιανικής χιλιετίας που εξήγγειλαν οι δεκαπέντε Πατριάρχες και Αρχιεπίσκοποι της χριστιανής Εκκλησίας χθες, κατά τη διάρκεια της συλλειτουργίας τους στο βυζαντινό ναό της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Βιθυνίας".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "η ορθοδοξία αυτές τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων έστειλε στην Ανθρωπότητα μήνυμα Ενότητος, Ειρήνης και Αγάπης με δύο κορυφαίες πνευματικές εκδηλώσεις: Την Πανορθόδοξη Σύναξη και το Συλλείτουργο της Κωνσταντινουπόλεως, τα Χριστούγεννα και το χθεσινό Συλλείτουργο στα ερείπια του ναού της Αγίας Σοφίας στην Νίκαια της Βιθυνίας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει ότι "στον ιστορικό τόπο της πρώτης και της έβδομης Οικουμενικής Συνόδου της ενιαίας χριστιανικής Εκκλησίας ετελέσθη και πάλι το μυστήριο της Ευχαριστίας και μια κίνηση ενότητας των ορθοδόξων Εκκλησιών, για δεύτερη φορά μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Η ενότητα ήταν άλλωστε και το βασικό μέλημα του μηνύματος που οι προκαθήμενοι των ορθοδόξων Εκκλησιών απηύθυναν από την Αγία Σοφία ενόψει της νέας χιλιετίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει ότι "οι εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 2.000 ετών από τη γέννηση του Χριστού ολοκληρώνονται στο Φανάρι με ηχηρές απουσίες, αλλά και με αλλεπάλληλες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τα ... αγκάθια που ταλανίζουν τις σχέσεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Σφραγίστηκαν δε με το κοινό μήνυμα που εξέδωσαν οι προκαθήμενοι όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ενα μήνυμα με έντονα στοιχεία αυτοκριτικής, αλλά και αιχμές για τους πολέμιους της Ορθοδοξίας".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "διακήρυξη ενότητας των Εκκλησιών αλλά και ενότητας των πάντων, μέσα στο ευαγγελικό πνεύμα "ουκ έστιν άρρεν η θήλυ, ουκ έστιν κύριος ή δούλος", πραγματοποίησαν οι προκαθήμενοι των ορθοδόξων Εκκλησιών στο μήνυμα που υπέγραψαν όλοι στην τρίτη σύναξή τους στην Κωνσταντινούπολη και το οποίο ανακοινώθηκε χθες κατά τη διάρκεια της ιστορικής θείας λειτουργίας στα ερείπια του ναού της Αγίας Σοφίας της Νίκαιας".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 27 December 2000 - 15:33:17 UTC