Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-01-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/01/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Φορολογία ακινήτων
  • [03] Επίσκεψη Κοστούνιτσα
  • [04] "Σύνδρομο Βαλκανίων"
  • [05] Χρηματιστήριο
  • [06] Πτώση ελικοπτέρου
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Φορολογία ακινήτων Η πορεία του Χρηματιστηρίου, οι ελαφρύνσεις στη φορολογία των ακινήτων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, η επίσκεψη του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Κοστούνιτσα, η πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ και το "Σύνδρομο των Βαλκανίων" είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νύχτα μετέφεραν τα πυρηνικά. Θρίλερ με Αμερικανούς στον Αραξο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ανακοινώθηκαν χθες φοροαπαλλαγές..

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αποθήκη βομβών ουρανίου τα κατεχόμενα στην Κύπρο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο Γιάννος "ρίχνει" τις μετοχές. Μόλις διέψευσε φήμες για παραίτησή του έπεσε ο δείκτης.

    Η ΑΥΓΗ: Καταπατούν το δάσος μαζί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Σήμερα αρχίζει στο Κοινοβούλιο η συνταγματική αναθεώρηση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Οι καυτές επιστολές Γ. Παπανδρέου-Μαργαρίτας. Για κατασκευασμένα ψεύδη μιλάει ο υπουργός Εξωτερικών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ποιοί κερδίζουν, ποιοί χάνουν με τη νέα φορολογία ακινήτων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γλυτώστε φόρους από γονικές παροχές, μεταβιβάσεις, δωρεές. Οι νέες αντικειμενικές πνίγουν τις φοροελαφρύνσεις.

    ΕΘΝΟΣ: Πάνω τα ακίνητα κάτω οι φόροι τους. Η κυβέρνηση ελαφρύνει τις...επιβαρύνσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μέχρι και..."Αβραμοφύλακες" ετοιμάζει ο Μήτσος. Ολοταχώς προχωρούν οι διαδικασίες οργάνωσης του κόμματός του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κόβει στα δύο το ΠΑΣΟΚ. Θεαματική συσπείρωση γύρω από τον Πάγκαλο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πότε συμφέρουν οι μεταβιβάσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα τρυκ φόρων στα ακίνητα. Πώς αυξάνονται με τις αντικειμενικές τιμές.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τι αλλάζει στη φορολογία ακινήτων. Πλήρης οδηγός για τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις.

    Espresso: Οι δύο όψεις του κράτους. Εσωσαν τον αδελφό κυβερνητικού και άφησαν τον αγρότη να πεθάνει.

    ΕΣΤΙΑ: Θα επιβιώση ο Σημίτης; Δύσκολα φθάνει στον Απρίλιο 2004.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Τρελά" κρέατα διοχετεύθησαν στον στρατό. Με προμηθεύτρια την υπόλογη ιταλική Inalca.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τρομακτική άνοδος του Ουρανίου στο Κόσσοβο. Στοιχεία του Πολυτεχνείου και της Ενωσης Ελλήνων Χημικών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Νοικιάζουν εργαζόμενους σε τιμές ευκαιρίας. Στήθηκαν ήδη τρεις εταιρίες στη βόρεια Ελλάδα.

    ΝΙΚΗ: Απόδειξη έλλειψης ευθυκρισίας Σημίτη. από το κακό στο χειρότερο η κυβέρνηση.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επαθε VERTIGO το σύστημα υγείας. Πτώση ελικοπτέρου-νομοσχέδιο Παπαδόπουλου.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Βγαίνουν τα γκάλοπ:κοντά στο 20% ο Αβραμόπουλος. K-Research:18,5%. V-PRC: 19%. Σε 20 μέρες το δικό του γκάλοπ.

    Η ΧΩΡΑ: Συμμαχία Ακη, Τσοβόλα, Κωνσταντόπουλου, Αρσένη, Πάγκαλου και Λιβάνη! Πετάνε έξω από την πολιτική σκηνή τον Σημίτη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 1 στους 8 Ελληνες άνεργος. Θλιβερή πρωτιά, σ΄ όλη τη χώρα, της δυτικής Μακεδονίας με ποσοστό 14,5%.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τι κρύβουν οι ουράνιες κόντρες; Το Σύνδρομο των Βαλκανίων διχάζει τους επιστήμονες.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Απροστάτευτοι στα μποφόρ της αδιαφορίας. Ανύπαρκτη η υγειονομική θωράκιση νησιών και απομονωμένων περιοχών.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: από μόνες τους οι βαλκανικές χώρες θα μετρήσουν για τις επιπτώσεις του απεμπλουτισμένου ουρανίου τους λαούς τους.

    [02] Φορολογία ακινήτων

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "τον περιορισμό των φορολογικών επιβαρύνσεων από την επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών (αρχές Μαρτίου) επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τις ελαφρύνσεις στη μεταβίβαση, πρώτης κατοικίας, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, που περιέχονται στο νομοσχέδιο που δημοσιοποιήθηκε χθες".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων εξανεμίζουν τις φοροελαφρύνσεις για την αγορά πρώτης κατοικίας και τη μεταβίβαση ακινήτων περιέχει το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου και το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί από τη Βουλή ως τις αρχές Μαρτίου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "σημαντικές φοροελαφρύνσεις για την αγορά πρώτης κατοικίας και τη μεταβίβαση ακινήτων περιέχει το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου και το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί από τη Βουλή ως τις αρχές Μαρτίου. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των φοροελαφρύνσεων εκτιμάται ότι θα εξανεμιστεί καθώς ταυτόχρονα θα ισχύσουν οι νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ ισχυρίζεται ότι "φορολογικές ελαφρύνσεις στις μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, αλλά φαίνεται ότι μάλλον δεν ...έπεισε, καθώς όπως λεει η παροιμία "στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "σημαντικές μειώσεις στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων επιφέρει το νομοσχέδιο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Γ. Παπαντωνίου. Σε αυτό προβλέπεται αναπροσαρμογή κατά 20% των κλιμακίων φορολογίας για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές, ενώ μειώνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες ο συντελεστής φόρου μεταβίβασης και αυξάνονται τα αφορολόγητα ποσά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Πάντως, με την αύξηση των αντικειμενικών τιμών οι φορολογικές ελαφρύνσεις καθίστανται δώρον άδωρον".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "δεν απομένουν παρά μόνο 40 μέρες για να επωφεληθούν οι φορολογούμενοι από τις φοροελαφρύνσεις που αφορούν στις μεταβιβάσεις, δωρεές ,γονικές παροχές κλπ ακινήτων με βάση το νέο φορολογικό νόμο. Εξάλλου με το νέο νόμο, το ακίνητο γενικά επιβαρύνεται με νέα επαχθή φορολογία, ενώ αλλάζουν τα φορολογικά κλιμάκια και καταργούνται εκπτώσεις φόρου, όπως και οι αποδείξεις για την τεκμηρίωση των δαπανών".

    [03] Επίσκεψη Κοστούνιτσα

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει ότι "τη θέση ότι η Ελλάδα συνέβαλε ουσιαστικά στις δημοκρατικές αλλαγές στη Γιουγκοσλαβία, διατύπωσε ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος επισκέφτηκε χθες επίσημα την Αθήνα πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψη Γιουγκοσλάβου προέδρου στη χώρα μας από την εποχή του Τίτο".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "την ευκαιρία να ανανεωθούν και να διερευνηθούν οι παραδοσιακά καλές σχέσεις Ελλάδας - Γιουγκοσλαβίας, έδωσε η πρώτη επίσημη επίσκεψη του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Β. Κοστούνιτσα στην Αθήνα. Κοινή διαπίστωση όμως ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στα Βαλκάνια προϋποθέτει ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα αφήσει αβοήθητη τη γειτονική χώρα στην προσπάθειά της να κλείσει τις πληγές ενός δεκάχρονου πολέμου και η Ελλάδα δήλωσε έτοιμη να συνεισφέρει στην ανασυγκρότηση της Γιουγκοσλαβίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι "δριμύ κατηγορώ κατά της ηγεσίας του ΝΑΤΟ και των χωρών που συμμετείχαν στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στη χώρα μας".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "θέμα ανάμειξης της Ελλάδας στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας έθεσε ευθέως στον Ελληνα πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για τις "πρωτοβουλίες" του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και του συμβούλου του Αλ. Ρόντος".   

    [04] "Σύνδρομο Βαλκανίων"

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "ενώ η Ιατρική Επιτροπή του ΝΑΤΟ επιχείρησε χθες να κλείσει το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα βλήματα ουρανίου δηλώνοντας ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, η Ευρωβουλή σήμερα συζητεί το θέμα. Οι έξι κυριότερες πολιτικές ομάδες συμφώνησαν να καταθέσουν κοινό σχέδιο ψηφίσματος, όπου μεταξύ άλλων, ζητείται από το ΝΑΤΟ να προχωρήσει σε μορατόριουμ χρήσης των ραδιενεργών όπλων ενόσω συνεχίζεται η επιστημονική έρευνα".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "ουδείς ασφαλώς περιμένει από το ΝΑΤΟ και τους καθελογής εκπροσώπους του να παραδεχθούν πώς διέπραξαν έγκλημα. Περίσσεψε όμως η ωμότητα στη δήλωση του εντεταλμένου της Συμμαχίας, ότι "τα όπλα είναι φτιαγμένα για να σκοτώνουν" και ότι "το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι επικίνδυνο και δεν ντρεπόμαστε γι αυτό".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "την πάγια θέση του ΝΑΤΟ ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να συνδέουν τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου με τον καρκίνο ή άλλες ασθένειες επανέλαβε χθες η ανώτατη ιατρική επιτροπή της Συμμαχίας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "το ουράνιο...δεν βλάπτει σοβαρά την υγεία! Επικυρώνοντας με συνοπτικές διαδικασίες το από καιρό εκδοθέν πόρισμα του ΝΑΤΟ, οι στρατιωτικοί γιατροί που αποτελούν την Ιατρική Επιτροπή της Συμμαχίας ανακοίνωσαν χθες στις Βρυξέλλες ότι ουδείς κίνδυνος υφίσταται από τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου στα Βαλκάνια".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "ένα νέο "καυτό" ερώτημα υποβάλλουν στο ΝΑΤΟ Ελβετοί επιστήμονες: εάν τα βλήματα που έπληξαν τη Γιουγκοσλαβία, εκτός από εμπλουτισμένο ουράνιο, περιείχαν και πλουτώνιο. Σε αυτή την περίπτωση οι κίνδυνοι για την υγεία είναι πολλαπλάσιοι από αυτούς που εκτιμούσαμε μέχρι σήμερα".

    [05] Χρηματιστήριο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "και πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η κατάσταση στο Χρηματιστήριο, μετά τη συνεχή πτώση των τιμών των μετοχών. Η ΝΔ τόσο δια του εκπροσώπου της Θόδωρου Ρουσσόπουλου, όσο και δια του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ζήτησε την απομάκρυνση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να φέρει σε πέρας τις διαρθρωτικές αλλαγές, ούτε τις αναγκαίες παρεμβάσεις που απαιτούνται για την θεσμική αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου".

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται ότι "με απώλειες της τάξης του 1.08% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση του αρνητικού κλίματος, που ήδη ταλαιπωρεί εδώ και αρκετό καιρό τη χρηματιστηριακή αγορά και εντείνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών - που βλέπουν τα κεφάλαιά τους να εξανεμίζονται - για την βραχυπρόθεσμη, αλλά και την μακροπρόθεσμη πορεία της κεφαλαιαγοράς".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "σε βαρύ κλίμα, με την Σοφοκλέους να συνεδριάζη υπό την προστασία αστυνομικής δυνάμεως, τον γενικό δείκτη να κινήται νευρικώς και την φημολογία για παραίτησή του να διογκούται ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαντωνίου εξήγγειλε χθες νέες φορολογικές "ελαφρύνσεις" καθώς και την εφαρμογή του margin account στο Χρηματιστήριο".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "το φάσμα των 3.000 μονάδων αντιμετωπίζει ξανά το Χρηματιστήριο μετά και τη χθεσινή πτώση του κατά 1,08% που συνδυάστηκε με την ανακοίνωση από τον "τσάρο" της οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου, των μέτρων του margin account και του buy back". 

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "η συνεχιζόμενη πτώση του Χρηματιστηρίου (-1,08% χθες) πυροδοτεί πολιτική οξύτητα. Παρ΄ ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Ι. Παπαντωνίου κατέθεσε στη Βουλή τα μέτρα για την τόνωση της χρηματιστηριακής αγοράς, δεν απέφυγε τις επιθέσεις ενίων στελεχών της ΝΔ (Κ. Μητσοτάκης, Μ. Εβερτ) - μάλιστα ο εκπρόσωπος της Ρηγίλης κ. Θ. Ρουσσόπουλος ζήτησε την παραίτησή του".

    [06] Πτώση ελικοπτέρου

    Η Espresso υποστηρίζει ότι "οι διαφωνίες γι τον τρόπο με τον οποίο αντιμεωπίζονται τα έκτακτα περιστατικά αποτελούν τη ...συνέχεια του τραγικού δυστυχήματος ανοικτά του Σουνίου. Οπως γίνεται συνήθως στην Ελλάδα, όλοι πλέον δικαιούνται να μιλάνε για το θέμα ανεξάρτητα της σοβαρότητας και της εγκυρότητας της γνώμης τους".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "επιβεβλημένη, χαρακτήρισε με χθεσινή του ανακοίνωση το ΕΚΑΒ, την αεροδιακομιδή του 76χρονου από την Πάτμο, που επέβαινε στο μοιραίο ελικόπτερο που συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή του Σουνίου. υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες συνεχίζονταν και χθες οι έρευνες για την ανεύρεση των πέντε αγνοουμένων χωρίς κανένα αποτέλεσμα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται ότι "η υγειονομική απομόνωση της επαρχίας, που έφερε η πολιτική της κυβέρνησης, είναι -πέρα από τις επιμέρους ευθύνες- η κύρια αιτία που οδήγησε στην πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ και στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αλλα 160 δις. από τα ακίνητα. από τη φορολογία ακίνητης περιουσίας για το 2001".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πάλι, πολιτικός καυγάς για τη Σοφοκλέους! Νέος γύρος ψηφοθηρίας. Σύσσωμη η ΝΔ ζητεί την παραίτηση του Γ. Παπαντωνίου. Ανταπάντηση του υπουργού".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η πολιτική ξανά στο... ΧΑΑΑ. Κόντρες μετά την ανακοίνωση εφαρμογής νέων μέτρων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αλλαγές στη διαδικασία εισαγωγής στη Σοφοκλέους. Ενώ διευκολύνονται οι εταιρείες στην επαναγορά μετοχών".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Τελευταίο... φάρμακο για τη χρηματιστηριακή αγορά. Επισπεύδεται η εφαρμογή του margin".

    [08] Φορολογία ακινήτων

    Η ΕΞΠΡΕΣ εκτιμά ότι "Εφικτός θεωρείται ο στόχος για έσοδα της τάξεως των 160 δις. δρχ από φορολογία ακίνητης περιουσίας κατά το τρέχον έτος. Διότι ναι μεν θα είναι αυξημένα σε σχέση με τα περυσινά έσοδα των 145 δις. δρχ καθώς θα αυξηθούν - πιθανότατα από τον Μάρτιο- οι αντικειμενικές αξίες, αλλά ταυτόχρονα με συγκρατημένους ρυθμούς".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 17 January 2001 - 15:11:35 UTC