Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-02-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/02/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Χρηματιστήριο
  • [03] Πρόταση μομφής
  • [04] Επεισόδιο με Ελληνες στρατιώτες στο Κόσοβο
  • [05] Προσλήψεις εκπαιδευτικών
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Πρόταση μομφής Η συζήτηση στη Βουλή της πρότασης μομφής κατά Παπαντωνίου, οι προσλήψεις εκπαιδευτικών , η πορεία του Χρηματιστηρίου και το επεισόδιο εναντίον Ελλήνων στρατιωτών στο Κόσοβο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 12 παγίδες στη φορολογική σας δήλωση. Ποιά λάθη θα σας κοστίσουν...ακριβά.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ανώτατα γίνονται τα ΤΕΙ. Προσλήψεις 2.100 εκπαιδευτικών.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ενεση από τους εκδότες. Προοπτική στήριξης του Γιάννου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κι ο Σημίτης εγκλωβισμένος στο τέλμα της Σοφοκλέους. Υποχρεώνεται, στηρίζοντας τον Γιάννο, να χρεωθεί τις δικές του ευθύνες.

    Η ΑΥΓΗ: Κερδοσκόπο παιγνίδι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στη Βουλή. Σήμερα η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στραπάτσο Καραμανλή. Απέτυχε παταγωδώς η υπονόμευση του ΧΑΑ. Η μομφή διέλυσε τελικά τον ΣΥΝ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο γρίφος της Σοφοκλέους. (Η πολιτικολογία ... ανεβάζει τις τιμές!). Πώς αντιδρά η αγορά ενώ συζητείται στη Βουλή η πρόταση της ΝΔ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Στο μικροσκόπιο οι πρόωρες συντάξεις. Επανέλεγχο με αυστηρά κριτήρια σχεδιάζει η κυβέρνηση.

    ΕΘΝΟΣ: 2.100 νέοι καθηγητές προσλαμβάνονται στα ΤΕΕ. Νέος, μεγάλος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο "ασθενής" ανένηψε με...τεχνητές αναπνοές. Τραπεζικοί και εκδοτικοί κολοσσοί πίσω από την άνοδο του Χρηματιστηρίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Λαθροχειρίες Γιάννου. Αντί να απολογείται προκαλεί με το θράσος και την αλαζονεία του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θέμα ακυρότητας των Πανελλαδικών. Πολλαπλό βιβλίο: δεν εξασφαλίζεται η ισοδυναμία των θεμάτων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μομφή ΧΑΑ στη Ν. Δημοκρατία. Κόντρα στις φωνές της, ο δείκτης ανεβαίνει.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πυρετός πετρελαίου στη Μεσόγειο. Κοίτασμα-μαμούθ νότια της Κύπρου.

    Espresso: Ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής του Δημόκριτου Ανδρέας Θεοφίλου δηλώνει αποκλειστικά στην Espresso: Με πλησίασε η Μαφία να εκτιμήσω το πλουτώνιο.

    ΕΣΤΙΑ: Αλλάζει το σκηνικό. Ο κ. Σημίτης χάνει τους "κεντροδεξιούς".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανεξερεύνητοι αι βουλαί ΧΑΑ...Εκτινάχθηκε κατά 7.1% εντός διημέρου, παρά την πολιτική αναταραχή από την πρόταση μομφής και την αποκάλυψη για τις "φούσκες".

    Ο ΛΟΓΟΣ: 50.000 προσλήψεις στα επόμενα 6 χρόνια. Με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ποιά λάθη καίνε τους 647.000 φορολογούμενους. Ρεκόρ λανθασμένων δηλώσεων.

    ΝΙΚΗ: Φτωχοί πλην...Ευρωπαίοι. Το 20% των Ελλήνων κάτω από το όριο της φτώχειας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δικομματική υποκρισία και αυταπάτες.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: ΝΔ: ομολογούν στο παρασκήνιο: Αδέξια η μομφή. Ο Γιάννος θα έχει την τύχη Αρσένη.

    Η ΧΩΡΑ: Επίθεση Αλβανών εναντίον των Ελλήνων στρατιωτών στο Κόσοβο. Οι εγκληματίες πήγαν να κάψουν τα παιδιά μας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Χτενίζουν τη Β. Ελλάδα. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία και ξένοι πράκτορες αναζητούν κι άλλες ποσότητες ραδιενεργών υλικών.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Είπαν ψέματα για το τοξικό θρίλερ. Τρία κιλά πλουτωνίου βρέθηκαν στο Δάσος Κουρί.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Τρία κιλά το πλουτώνιο!Να δοθούν όλα τα στοιχεία από την αρμόδια αρχή.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δεν τελειώνει τόσο εύκολα η υπόθεση του πλουτωνίου στη Θεσσαλονίκη.

    [02] Χρηματιστήριο

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι ο γενικός δείκτης "εκτινάχθηκε κατά 7,1% εντός διημέρου, παρά την πολιτική αναταραχή από την πρόταση μομφής και την αποκάλυψη για τις "φούσκες".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "αλλαγή γραμμής πλεύσης, εν συγκρίσει με τις πρόσφατες συνεδριάσεις, σημειώθηκε και χθες στο ΧΑΑ με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών (ΓΔΤ) να απογειωθεί, αυξάνοντας αισθητά τα προχθεσινά εντυπωσιακά κέρδη του. Με τους αγοραστές να υπερισχύουν σαφώς έναντι των πωλητών ο ΓΔΤ ενισχύθηκε κατά 3,98% και διαμορφώθηκε στις 3.264,76 μονάδες".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "θετικά δείγματα γραφής έδωσε και χθες η χρηματιστηριακή αγορά με τον ΓΔΤ να καταγράφη νέα εκρηκτική άνοδο, η οποία συνοδεύθηκε από σημαντική αύξηση του όγκου των συναλλαγών, ενδεικτική της δυναμικής που έχει αποκτήσει η αγορά κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις".

    Η Espresso εκτιμά ότι "με υποψίες και ερωτηματικά υποδέχθηκαν οι χρηματιστές τα δύο τελευταία "άλματα" της αγοράς της οδού Σοφοκλέους. Ο ΓΔΤ μέσα σε 48 ώρες κατάφερε να υπερκαλύψει το 70% των απωλειών που κατέγραφε από την αρχή του έτους".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "με τον επισημότερο τρόπο διαψεύσθηκε η απαισιόδοξη άποψη ορισμένων χρηματιστηριακών - και όχι μόνο - παραγόντων, ότι η πρόταση μομφής κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννου Παπαντωνίου θα προκαλέσει νέα πτώση της Σοφοκλέους. Αντίθετα, νέο άλμα 3,98% έκανε χθες ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 3.264,76 μονάδες και ανεβάζοντας τα συνολικά κέρδη του διημέρου σε 7,1%".  

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "αποστασιοποιημένη από την πολιτική εμφανίζεται η Σοφοκλέους, αλλά..ψόγος ουδείς: την ώρα της κορυφώσεως των κοινοβουλευτικών παθών με αφορμή την πρόταση μομφής της ΝΔ κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Ι. Παπαντωνίου, η αγορά σημειώνει εκρηκτική για τη συγκυρία άνοδο κατά 3,98% με αξιοπαρατήρητη αύξηση του όγκου συναλλαγών".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει ότι "το "σύρμα" δόθηκε από ψηλά και τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως έπρεπε. Η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου ανάγκασε την κυβέρνηση να ζητήσει τη συνδρομή ορισμένων - κυρίως εκδοτών- προκειμένου να στηρίξουν τις μετοχές τους και να διατηρήσουν το κλίμα ευφορίας στο ΧΑΑ, όπως αυτό άρχισε να σχηματίζεται ήδη από χθες".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης)," ουδόλως επηρεάστηκε η Σοφοκλέους από την πολιτική συζήτηση που κορυφώνεται γύρω από χρηματιστήριο και κατάφερε μετά από μια καθ΄ όλα εντυπωσιακή συνεδρίαση να καταγράψει μεγάλα κέρδη".

    [03] Πρόταση μομφής

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "έντονες επικρίσεις δέχθηκε και χθες η κυβέρνηση και ο Γιάννος ... Αγιάννος για τους "Αθλίους" που προκάλεσε με τις παρεμβάσεις του στη Σοφοκλέους. Σήμερα αναμένεται νέο κύμα σφοδρής κριτικής στη Βουλή, καθώς ολοκληρώνεται η συζήτηση επί της πρότασης μομφής κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας που έχει καταθέσει η ΝΔ".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "οι δύο όψεις του δικομματικού παιχνιδιού αναδείχθηκαν κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή επί της προτάσεως μομφής κατά του Υπ. Εθνικής Οικονομίας. Το ΠΑΣΟΚ που είχε κερδοσκοπήσει προεκλογικά με το Χρηματιστήριο, τώρα κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι με...την κριτική της βυθίζει το Χρηματιστήριο! Και η ΝΔ επιχειρεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά εκμεταλλευόμενη την πτώση των μετοχών".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "σε στραπάτσο για τον πρόεδρο της ΝΔ εξελίσσεται η πρόταση μομφής που κατατέθηκε σε βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου και η οποία είχε ως στρατηγικό στόχο την υπονόμευση του Χρηματιστηρίου και τη δημιουργία τεχνητής κοινωνικής έκρηξης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "πέφτει στο κενό η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου και καταλήγει υπέρ της κυβέρνησης, αφού δεν θα πετύχει τον στόχο της. Στη σημερινή ψηφοφορία η πρόταση θα καταψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "σε ένα ακόμα ολίσθημα, προκειμένου να καλύψει τα ανομήματά του στο ΧΡηματιστήριο προχώρησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννος Παπαντωνίου. Αντί να απολογείται στο Εθνικό Κοινοβούλιο για τα παιχνίδια της κυβέρνησης που έφεραν στο χείλος του γκρεμού χιλιάδες μικροεπενδυτές, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχώρησε σε μια ακόμη πρόκληση, καθώς παραποίησε - όπως προκύπτει από ανακοίνωση της ΝΔ - ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις στην κοινή γνώμη".

    Κατά το ΚΑΡΦΙ, "μέμφονται τώρα την πρόταση μομφής βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, που δεν συμμερίζονται καθόλου την ικανοποίηση που εκφράζει δημόσια το επιτελείο της Ρηγίλλης. Ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η συζήτηση στη Βουλή φανέρωσε ότι στόχος της πρότασης δεν ήταν ούτε ο Γιάννος, ούτε η κυβέρνηση, αλλά η ίδια η εθνική οικονομία".

    [04] Επεισόδιο με Ελληνες στρατιώτες στο Κόσοβο

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "νέα κρίση στα Βαλκάνια βρίσκεται σε εξέλιξη, με κίνδυνο μεγάλης αιματοχυσίας στο Κόσοβο και στη Νότια Σερβία, καθώς οι Κοσοβάροι Αλβανοί έχουν κηρύξει ανοιχτό πόλεμο εναντίον των στρατευμάτων της KFOR. Τις δύο τελευταίες ημέρες στόχος των ξεσηκωμένων Αλβανών έγιναν οι Ελληνες και οι Γάλλοι στρατιώτες στη Μιτροβίτσα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "ξεθαρρεμένοι από το αίτημα-επέμβαση των Τιράνων στα εσωτερικά του Κοσσυφοπεδίου και της Νέας Γιουγκοσλαβίας κατ΄ επέκταση - για αποστρατικο-ποίηση της Μιτροβίτσα, ένοπλες...."λάϊτ" ομάδες Αλβανοφώνων πολιορκούν το διήμερο την Σερβική Εκκλησία του Αγίου Σάββα της περιοχής και επιτίθενται σε ΝΑΤΟΪκή δύναμη μέρος της οποίας είναι 60 Ελληνες στρατιώτες".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "επίθεση δέχτηκαν χτες τα ξημερώματα με μολότοφ και πέτρες από Αλβανούς του ΚΟσσυφοπεδίου Ελληνες στρατιώτες της KFOR ,ενώ η γιουγκοσλαβική ηγεσία εκφράζει φόβους για το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης κατάστασης στο Πρέσεβο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι " επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει το ξέσπασμα της βίας των Αλβανοφώνων στη διχασμένη πόλη του Κοσόβου, Μιτροβίτσα, όπου εδρεύει και ελληνικό τάγμα. Οι αλβανόφωνοι προσπάθησαν χθες να περικυκλώσουν την εκκλησία του Αγίου Σάββα, η οποία φυλασσόταν από περίπου 60 στρατιώτες μας, αλλά απωθήθηκαν πριν φθάσουν κοντά στην περιοχή από λόχο Δανών".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά ότι "η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στη νότια Σερβία και στην κοιλάδα του Πρεσέβου, καθώς υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει νέα κρίση σε αυτό το τμήμα των Βαλκανίων. Την ανησυχία αυτή μετέφερε πριν από δύο ημέρες ο Ελληνας πρέσβης στο Βελιγράδι Μιχάλης Σπινέλλης, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή και είχε συνομιλίες με εκπροσώπους της κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας καθώς και με τοπικούς παράγοντες".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "διπλή επίθεση με μολότοφ και πέτρες εξαπέλυσαν εκατοντάδες αλβανόφωνοι εξτρεμιστές κατά ελληνικού στρατιωτικού τμήματος που φρουρούσε, σύμφωνα με εντολές της ειρηνευτικής δύναμης KFOR ορθόδοξη εκκλησία των Σέρβων στη Μιτρόβιτσα, στο βόρειο μέρος του Κοσσυφοπεδίου".

    [05] Προσλήψεις εκπαιδευτικών

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης θέτει το Υπουργείο Παιδείας. Στη δέσμη ενισχυτικών μέτρων που έχει σχεδιάσει περιλαμβάνεται και η πρόσληψη 2.100 μονίμων ειδικευμένων εκπαιδευτικών. Συγκατανέμονται από αρχιτέκτονες μέχρι μουσικοί. Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα διεξαχθεί τον Απρίλιο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι "νέες τονωτικές ενέσεις στην Τεχνοεπαγγελματική εκπαίδευση, σχεδιάζει ο υπουργός Παιδείας κ. Πέτρος Ευθυμίου, που θα προετοιμάσουν το έδαφος για μια Ενιαία Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο κ. Ευθυμίου εξήγγειλε χθες ότι τον Απρίλιο θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 2.100 εκπαιδευτικών στην ΤΕχνική Εκπαίδευση αλλά και ότι από το 2002 οι απόφοιτοι θα έχουν το δικαίωμα πρόσβασης εκτός από τα ΤΕΙ και στα ΑΕΙ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "θα μείνει στην ιστορία για την εμμονή του να εκφωνεί θαυμάσιους επικήδειους κατά την ταφή του έργου του προκατόχου του. χθες ο κ. Π. Ευθυμίου, αφού εκθείασε το θεσμό του πολλαπλού βιβλίου, πάτησε τη σκανδάλη. Το πολλαπλό μας άφησε χρόνους, όπως και το τεστ δεξιοτήτων, το εξάμηνο των ΤΕΕ, ο προφορικός βαθμός. Κατά τα λοιπά ανακοινώθηκε χθες ότι ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 2.600 καθηγητών τεχνικών ειδικοτήτων και μουσικής θα διεξαχθεί τον Απρίλιο".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αδύναμοι" οι υποψήφιοι... Χωρίς ηχηρά ονόματα οι προσφορές για την Ολυμπιακή".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αφυπνίζεται η Σοφοκλέους. Αριστος οιωνός η άνοδος του τζίρου".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Συζητούν... ερήμην των επενδυτών! Γ. Παπαντωνίου: Είστε ανεύθυνοι. Μ. Εβερτ: Να βρεθεί ο ένοχος".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ανόδου συνέχεια στο ΧΑΑ με έξωθεν εντολές αγορών. Απομακρύνεται ο εφιάλτης του "κάτω από τις 3.000 μονάδες".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Βήματα εξόδου από την πολύμηνη κρίση. Νέα "ένεση ηθικού" με +3,89%". ΧΑΑ-

    [07] Πρόταση μομφής

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Με τη συμβολή αρκετών εντολών που ήρθαν στις χρηματιστηριακές εταιρείες από πελάτες τους στο εξωτερικό, η χθεσινή συνεδρίαση, παρά το γεγονός ότι διεξήχθη υπό το βάρος της συζήτησης στη Βουλή της πρότασης μομφής κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, έδωσε και πάλι την εικόνα μιας αγοράς που κύριο χαρακτηριστικό της είναι η ύπαρξη ισχυρής ζήτησης. Διατηρώντας σχεδόν συνεχώς ανοδική πορεία ο γενικός δείκτης απομακρύνθηκε περισσότερο από τον εφιάλτη των 3.000 μονάδων κλείνοντας στις 3.264,76 με κέρδη 3,98%".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 1 February 2001 - 15:00:08 UTC