Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-03-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/03/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Εξελίξεις στα Βαλκάνια
  • [03] Μείωση αποθεμάτων νερού
  • [04] ΤΕΙ
  • [05] Νέα Δημοκρατία
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Χρηματιστήριο Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, η αναβάθμιση των ΤΕΙ και οι αντιδράσεις των πανεπιστημιακών, το συνέδριο της ΝΔ και η μείωση των αποθεμάτων νερού της ΕΥΔΑΠ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ανώτατα τα ΤΕΙ, μάστερ από ΑΕΙ. Κατατέθηκε το επίμαχο νομοσχέδιο στη Βουλή.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τρίγωνο της αμαρτίας στο Κολωνάκι. Αρχίζει η δίκη στις 4 Απριλίου.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μπλόκο των τραπεζών στον Γιάννο. Ρύθμιση για τα πανωτόκια.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μάστερ από τα ΑΕΙ, Μπάτσελορ από τα ΤΕΙ. "Σαλάτα" Ευθυμίου με συμβιβαστικές λύσεις.

    Η ΑΥΓΗ: Ελιγμός του UCK. Λίγες ώρες προτού λήξει το τελεσίγραφο για τον αφοπλισμό τους.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στον αέρα οι έκτακτοι του Δημοσίου. Τι προτείνουν στο Κοινοβούλιο Κυβέρνηση- Αντιπολίτευση.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Το μεγάλο παζάρι για τις συντάξεις. Ποιοί θα ωφεληθούν και ποιοί θα έχουν απώλειες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ξεφουσκώνουν τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων. Υπό αναθεώρηση οι υπέρογκες τιμές σε πολλές περιοχές.

    ΕΘΝΟΣ: SOS για το νερό. Μετά τον πιο ξηρό χειμώνα της πενταετίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αλλού ο Πάπας και αλλού οι παπάδες. Ούτε στο αεροδρόμιο θα πάει, ούτε θα συμπροσευχηθεί με τον Ποντίφηκα ο Αρχιεπίσκοπος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δεύτερη ανταρσία Τσουκάτου. Μπούμεραγκ για τον Σημίτη η υπόσχεση για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αλλαγές τώρα σε επιδόματα-πρόωρες συντάξεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Επέμβαση μελετά το ΝΑΤΟ. Πυρ UCK και μέσα στα Σκόπια, νεκροί δύο αστυνομικοί.

    Espresso: Η κατάρα του Ωνάση χτύπησε τον Ρουσέλ. Τα δάκρυα της Αθηνάς για την επιδείνωση της υγείας του πατέρα της.

    ΕΣΤΙΑ: Ντροπή κύριε Λαλιώτη. Πώς χάθηκαν 13 χρόνια για το Αεροδρόμιο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πολιτική πίεση της Δύσης καθηλώνει τους Αλβανούς. Με ανακωχή "απαντούν" στο τελεσίγραφο των Σκοπίων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Να παρέμβει το ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ. Κ. Σημίτης: "Η Συμμαχία δεν μπορεί να δείχνει αδιάφορη".

    ΤΑ ΝΕΑ: Εξισώνονται με τα ευρωπαϊκά, τα πτυχία των ΤΕΙ. Με κινητοποιήσεις απειλούν οι πρυτάνεις.

    ΝΙΚΗ: Μονιμοποιήσεις τέλος. Φραγμός στο ρουσφέτι με συνταγματική ρύθμιση.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αεροδρόμιο χρυσοπληρωμένο χάριν της "Χόχτιφ".

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Που το πάνε οι 57 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ολα τα ονόματα.

    Η ΧΩΡΑ: Τρόμος για χτύπημα του UCK στην Ελλάδα. Στρατολογούν Αλβανούς και στην Αθήνα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τα ράντζα θα φύγουν τα φακελάκια όμως; Τι προβλέπει ότι θα γίνει στο ΕΣΥ ως το 2006, ο σχεδιαστής της μεταρρύθμισής του.

    [02] Εξελίξεις στα Βαλκάνια

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "οι Αλβανοί τρομοκράτες αναπτύσσουν δράση τώρα και μέσα στην πόλη των Σκοπίων. Χθες, σκότωσαν έναν αστυνομικό και τραυμάτισαν σοβαρά άλλον".   

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "με ένα αιματηρό επεισόδιο, από το οποίο σκοτώθηκε ένας Σκοπιανός αστυνομικός και τραυματίστηκε σοβαρά ένας πολίτης, στο Μπίτ Μπαζάρ απάντησαν οι Αλβανοί τρομοκράτες στο τελεσίγραφο της κυβέρνησης Γκεοργκιέφσκι να καταθέσουν τα όπλα τους εντός του 24ωρου".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι " απεριόριστης διάρκειας μονομερή εκεχειρία πρότεινε ο UCK, λίγο πριν την λήξη του τελεσίγραφου που είχε τεθεί από την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο και να μην υλοποιηθεί η απόφαση για καταδίωξη και εξολόθρευσή τους. από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ζήτησε αλλαγή της στάσης του ΝΑΤΟ έναντι της κρίσης στην ΠΓΔΜ, που δημιουργήθηκε από την εφαρμογή των δικών του πολιτικών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά ότι "επίθεση κατά του ΝΑΤΟ εξαπέλυσε χθες από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, για την αδιαφορία που επιδεικνύει σχετικά με την ένταση που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στα Σκόπια. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι το ΝΑΤΟ οφείλει να αναθεωρήσει τη στάση που τηρεί μέχρι σήμερα καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, το θέμα προέκυψε από δικές του ενέργειες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "έληξε σήμερα τα ξημερώματα το τελεσίγραφο που η κυβέρνηση των Σκοπίων είχε θέσει στους αυτονομιστές Αλβανούς αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα -τελεσίγραφο που από πλευράς ηγετών του UCK είχε απορριφθεί. Ούτε ή άλλως όμως η ένταση είχε μεταφερθεί ακόμη κι στην ίδια την πόλη των Σκοπίων την οποία επισκέφθηκε χθες ο κ. Καραμανλής. Οι Αλβανοί αντάρτες στην ΠΓΔΜ προσέφεραν αιφνιδιαστικά χθες μια απεριόριστης διάρκειας και μονομερή εκεχειρία που θα επιτρέψει να γίνουν συνομιλίες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "σε τακτικό ελιγμό προχώρησε χθες ο UCK στην ΠΓΔΜ όταν αργά το βράδυ και λίγες μόλις ώρες πριν λήξει το τελεσίγραφο των Σκοπίων για παράδοση των όπλων αντιπρότεινε μονομερή εκεχειρία απεριόριστης διάρκειας και συνομιλίες. Μέχρι την ανακοίνωση αυτή, οι Αλβανοί αντάρτες υπεστήριζαν ότι θα αγνοήσουν το τελεσίγραφο και ότι ήσαν αποφασισμένοι να αντισταθούν στις δυνάμεις της ΠΓΔΜ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "με την επικίνδυνη τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στην ΠΓΔΜ από τη δράση, και μέσα στην πόλη των Σκοπίων, των Αλβανών εξτρεμιστών δύο λύσεις υπάρχουν: η μία είναι να γίνει ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική επέμβαση, όπως εκείνη στο Κόσοβο, που άναψε τις φωτιές και στη Νότια Σερβία και στην ΠΓΔΜ. Η δεύτερη είναι η αναζήτηση πολιτικής λύσης".

    ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα - προειδοποίηση προς τους αλβανούς αντάρτες που δρουν στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, ότι με τη δράση τους βλάπτουν, πρώτα και κύρια τα συμφέροντα των ίδιων των ομοεθνών τους, αναμένεται να απευθύνουν αύριο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ οι οποίοι συναντώνται στη Στοκχόλμη".

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "το θέμα της κρίσεως στα Σκόπια εκυριάρχησε στην συνάντηση που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό κ. Τ. Μπλέρ ο Κ. Σημίτης. Σε εκτεταμένες δηλώσεις του χθες προς τους δημοσιογράφους ο Ελλην πρωθυπουργός διευκρίνισε πως η συζήτησις περιεστράφη στο πώς πρέπει να βοηθηθή η ΠΓΔΜ και συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν δύο επίπεδα: το ένα είναι η διπλωματική συμπαράστασις που είναι εμφανής και το άλλο είναι το θέμα των άλλων ενισχύσεων, που εξετάζεται μεν αλλά με την απαιτούμενη προσοχή".

    [03] Μείωση αποθεμάτων νερού

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "ο εφιάλτης της λειψυδρίας...κλείνει τις βρύσες. Τα αποθέματα της ΕΥΔΑΠ έπεσαν στο μισό και οι περικοπές στο νερό και τα πρόστιμα "έρχονται". Στη Βουλή οι Θεσσαλοί βουλευτές προειδοποιούν ότι η Θεσσαλία γίνεται Σαχάρα".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "η εντεινόμενη λειψυδρία καθιστά ορατό τον κίνδυνο για ένα δραματικό καλοκαίρι. Προβλήματα αντιμετωπίζει ολόκληρη η χώρα. Στην Αθήνα τα αποθέματα του νερού έχουν μειωθεί περισσότερο από 30% σε σχέση με πέρσι, ενώ η κατανάλωση μεγάλωσε. Το ΥΠΕΧΩΔΕ προτείνει αυξήσεις στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ. Ευτυχώς που τον Ιούνιο θα λειτουργήσει το φράγμα του Εύηνου".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι " ο εφιάλτης της λειψυδρίας επιστρέφει μετά από δέκα περίπου χρόνια στην Αθήνα. Τα αποθέματα νερού της χώρας εμφανίζονται μειωμένα σχεδόν κατά το ήμισυ σε σχέση με τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Η κυβέρνηση, προκείμενου να μην πούμε το νερό...νεράκι προχωρά στην υλοποίηση μικρών αρδευτικών έργων αλά και σε τσουχτερές αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "ο εφιάλτης της λειψυδρίας επανέρχεται δριμύτερος, απειλώντας την Αττική, τη Θεσσαλία και τα νησιά, περιοχές που κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν συνθήκες ανάλογες με εκείνες της περιόδου 1991-93. Τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ είναι άκρως ανησυχητικά και παραπέμπουν σε μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης και αύξησης της τιμής του νερού".

    [04] ΤΕΙ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές κατατέθηκε χθες στη Βουλή το περιβόητο νομοσχέδιο με το οποίο τα ΤΕΙ εντάσσονται στην ανώτατη εκπαιδευτική βαθμίδα. Με το εν λόγω σχέδιο νόμου, τα ΤΕΙ εντάσσονται στην ανώτατη-μη πανεπιστημιακή-βαθμίδα της εκπαίδευσης με ρόλο, ωστόσο, διακριτό από τα πανεπιστήμια".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο τα Ελληνικά Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) γίνονται ανώτατα και τα πτυχία τους εξισώνονται με εκείνα των ομοειδών ιδρυμάτων των άλλων χωρών -μελών της ΕΕ χωρίς όμως να αλλάζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Την αντίθεσή τους στην κατάθεση του νομοσχεδίου εξέφρασαν οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και των πρυτάνεων των πανεπιστημίων, οι οποίοι αντιδρούν στην ανωτατοποίηση των ΤΕΙ. Η χθεσινή συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών απέβη άκαρπη. Οι πρυτάνεις δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν σε αναστολή λειτουργίας των ιδρυμάτων στις αρχές Απριλίου. Πάντως, ο κ. Ευθυμίου κατέθεσε χθες το απόγευμα στη Βουλή το σχέδιο νόμου χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "Υπό τη σκιά του τριήμερου λουκέτου στα πανεπιστήμια που εξήγγειλαν οι πρυτάνεις για τις αρχές του Απριλίου και που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ πολύ θα επιθυμούσε να αποτελεί...πρωταπριλιάτικο ψέμα, ο υπουργός Παιδείας κατέθεσε χθες στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, παρέχοντας παράλληλα διαβεβαιώσεις προς την πανεπιστημιακή κοινότητα ότι θα δεχθεί την ισοτίμηση των πτυχίων των ΑΕΙ με Master".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι " ο "στόχος" κινήθηκε χθες προκαλώντας τα Πανεπιστήμια και το Τεχνικό Επιμελητήριο να πατήσουν τη σκανδάλη των κινητοποιήσεων. Το νομοσχέδιο που εντάσσει τα ΤΕΙ στην ανώτατη εκπαίδευση κατατέθηκε στη Βουλή. Πλέον η κυβέρνηση αγωνιά για το μέγεθος της ποινής που θα της επιβάλουν οι φοιτητές από τις κάλπες".

    [05] Νέα Δημοκρατία

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "ο...υπέρ πάντων αγώνας για τη σταυροδοσία αρχίζει από το απόγευμα στη ΝΔ. Στις 5.000 σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή αποφασίζει για κρίσιμα θέματα του Συνεδρίου και κυρίως για τον τρόπο ψηφοφορίας-αν θα είναι δηλαδή ηλεκτρονικός ή παραδοσιακός- αλλά και το εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής-αν δηλαδή θα είναι ενιαίο το ψηφοδέλτιο ή αν θα κατέβουν τα γνωστά ραβασάκια με ξεχωριστές λίστες, όπως έχει γίνει και σε προηγούμενα Συνέδρια".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "η διαμάχη για τους συσχετισμούς στη νέα ΚΕ και τα πόστα μετά το συνέδριο κυριαρχεί στο εσωτερικό της ΝΔ, ενώ το σύνολο σχεδόν του στελεχικού δυναμικού αγνοεί περιφρονητικά κάθε "διάλογο" για θέματα πολιτικής και προγράμματος". Η Espresso σημειώνει ότι "άλλοι μετρούν τα κουκιά εν όψει του συνεδρίου και άλλοι άρχισαν τις "μουρμούρες" ότι οι επαναστατικές αλλαγές σε οργανωτικό επίπεδο που υποσχέθηκε ο Κώστας Καραμανλής δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "οι τελευταίες, πλην όμως καθοριστικές, "λεπτομέρειες" για τη διοργάνωση του συνεδρίου της ΝΔ, που αρχίζει την επόμενη Παρασκευή, τίθενται επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία συνέρχεται το απόγευμα στη Ρηγίλλης".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Επίσπευση φοροελαφρύνσεων ζητούν οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η απουσία των ξένων έγινε πλεονέκτημα; Αντοχή έδειξε η Σοφοκλέους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ντόμινο η αβεβαιότητα σε όλες τις αγορές. Νομίσματα και χρηματιστήρια αναμένουν "γραμμή" από την Wall Street".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Την Τρίτη ανοίγει ο δρόμος στις ξένες χρηματιστηριακές. Η FED έριξε τους δείκτες και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Βάλσαμο" από την ΕΚΤ. Οι αγορές προσβλέπουν τώρα σε μείωση των ευρωεπιτοκίων".

    [07] Χρηματιστήριο

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Ανοίγουν ουσιαστικά από την ερχόμενη Τρίτη οι πόρτες της Σοφοκλέους στις ξένες χρηματιστηριακές εταιρείες, καθώς με αποφάσεις που αναμένεται να εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τη δραστηριοποίηση των εξ αποστάσεως μελών (remote members) του ελληνικού χρηματιστηρίου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 22 March 2001 - 18:34:54 UTC