Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-03-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/03/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Αεροδρόμιο Σπάτων
  • [03] Πανωτόκια
  • [04] Δημοσκοπήσεις
  • [05] Απογραφή
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Χρηματιστήριο Τα εγκαίνια του αεροδρομίου των Σπάτων, οι ρυθμίσεις για τα πανωτόκια, οι δημοσκοπήσεις για τη δύναμη των κομμάτων και τα αποτελέσματα της απογραφής είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ανάσα για χιλιάδες οφειλέτες. Πανωτόκια: με προσαύξηση 50% το αρχικό κεφάλαιο. Μέχρι 4 φορές η συνολική οφειλή.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Χούντα μέχρι κεραίας! Αισχρό πολιτικό "αλισβερίσι" με τις ραδιοφωνικές άδειες.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Δύο αγκάθια στη φιέστα των Σπάτων. Πάγκαλος και εργαζόμενοι ΥΠΑ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μεγαλώνει η διαφορά υπέρ της ΝΔ. Και νέο γκάλοπ επιβεβαιώνει την πτώση του ΠΑΣΟΚ.

    Η ΑΥΓΗ: Η αλήθεια για τα Σπάτα. Αποπροσανατολι-στική η τηλεοπτική παράσταση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Την πάτησε η Ντόρα. Η φωτογραφία του Μητσοτάκη με τους δύο Γερμανούς, σύμφωνα με επίσημη πολιτική βιογραφία του είναι αυθεντική.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Προβληματική κυβέρνηση, απογοητευτική αντιπολίτευση. Ολες οι δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν λαϊκό αίτημα για ανανέωση.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πανωτόκια: Ανοιχτή ρήξη Γιάννου - Καρατζά. Οι τράπεζες απειλούν με πρόσφυγες στα δικαστήρια.

    ΕΘΝΟΣ: Νέος διαγωνισμός για τις κενές θέσεις 2.539 δασκάλων. Προς κατάργηση ο θεσμός των αναπληρωτών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με αλβανική ... τσόντα, αυγατίσαμε! Η Απογραφή έδειξε ότι το δημογραφικό μας πρόβλημα λύθηκε.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Θυσιάστε το Αιγαίο. Ανοιξε η όρεξη της Τουρκίας μετά την επιπολαιότητα Ακη. Μήνυμα Ετσεβίτ στους αφελείς της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι προκηρύξεις για 3.584 νέες θέσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πιλότος για Σπάτα. Οι οδικές προσβάσεις, οι χώροι, οι χρήσεις, η εξέλιξη του έργου.

    Espresso: Μυστήριο με τη γυναίκα που λέει τον Γκλέτσο γιό της. Πώς αντέδρασε ο Απόστολος.

    ΕΣΤΙΑ: Αεροδρόμιο "Κώστας Λαλιώτης". Εγκαινιάζεται με λάθος όνομα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η κυβέρνηση περιστέλλει τις δαπάνες εξοπλισμών. Επικαλούμενη κοινωνικές ανάγκες προκαλεί διεθνείς αλλά και (!) εσωκομματικές αντιδράσεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εως 50% η προσαύξηση επί του ποσού. Γιάννος Παπαντωνίου: "Είναι η οριστική λύση".

    ΤΑ ΝΕΑ: SOS για το νερό σε Αττική, Θεσσαλία, Κρήτη, Κυκλάδες. Κρίση λειψυδρία από το καλοκαίρι.

    ΝΙΚΗ: Υπονομευτές στο Μαξίμου. Στο στόχαστρο το κοινωνικό προφίλ του Ακη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καινούρια αντιλαϊκή σοδεία στη Στοκχόλμη.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ο εργολάβος έκανε ανώμαλη προσγείωση! Του τράβηξε το αυτί ο Ψηλός για τα Σπάτα.

    Η ΧΩΡΑ: Πώς να ρυθμίσετε τα χρέη στις Τράπεζες. Πανωτόκια: Ποιά λύση θα δοθεί για 1 εκατομμύριο δανειολήπτες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κλειστό το "Μακεδονία" αλλά έχουμε τα Σπάτα! Η ομίχλη "τύφλωσε" και πάλι επί 12 ώρες το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Οι παγίδες του οδικού δικτύου. Οι επικίνδυνοι δρόμοι της Θεσσαλονίκης.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Επιστροφή Σουφλιά. Ο άσος στο μανίκι του Κ .Καραμανλή. Κίνημα ΜΑΤ στις μελλοντικές προσπάθειες της Ντόρας.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αποστρατιωτικοποιεί η Ελλάδα τα νησιά του Αιγαίου;

    [02] Αεροδρόμιο Σπάτων

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "το νέο διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" άνοιξε επίσημα τις πύλες και τις πίστες του, από τις 11 το πρωί. Τον κονιορτό των αντεγκλήσεων διαδέχθηκε το πανηγυρικό φόντο των εγκαινίων, παρουσία του πρωθυπουργού και του συνόλου του πολιτικού κόσμου (πάνε τελικά Καραμανλής- Μητσοτάκης)".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "με απουσίες σημαντικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του Θεόδωρου Πάγκαλου, πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι η φιέστα των εγκαινίων του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος". Οι απουσίες αυτές χάλασαν την εκδήλωση, στην οποία η κυβέρνηση έχει προσδώσει στοιχεία πανηγυριού".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "με τις ευλογίες του αρχιεπισκόπου ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει σήμερα το αεροδρόμιο των Σπάτων παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας και των άλλων πολιτικών αρχηγών. Ο υπ. Δημοσίων Εργων κ. Λαλιώτης, όμως έχει κάνει τα δικά του εγκαίνια, έχει κατέβει τρεις φορές σε μια εβδομάδα στο αεροδρόμιο και έχει τροφοδοτήσει αντιπαράθεση με τη ΝΔ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "με τα εγκαίνια του νέου διεθνούς αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" στα Σπάτα, γράφεται σήμερα ο επίλογος του Ελληνικού. Την κορδέλα των εγκαινίων θα κόψει ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "η Αθήνα αποκτά ένα από τα πιο σύγχρονα αεροδρόμια της Ευρώπης, και σήμερα, με τα εγκαίνια του "Ελευθέριος Βενιζέλος" που γίνονται με κάθε επισημότητα, η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει νευραλγικός κόμβος στις διεθνείς αερομεταφορές. Στην τελετή θα παρευρεθεί τελικά ο Κώστας Καραμανλής, ενώ ο Θεόδωρος Πάγκαλος προτίμησε την απουσία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά ότι "χαλάει τη φιέστα της κυβέρνησης η απόφαση του προέδρου της ΝΔ, κ. Κ. Καραμανλή, να παραβρεθεί στα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ αλλά και ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος αμφισβήτησε τη χρησιμότητα του έργου και δήλωσε πως δεν θα παραστεί στη σημερινή εκδήλωση".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "με την επισημότητα και λαμπρότητα που ταιριάζει σε ένα τόσο μεγάλο έργο γίνεται στις 12 το μεσημέρι η επίσημη τελετή εγκαινίων του νέου διεθνούς αεροδρομίου της Αθήνας" Ελευθέριος Βενιζέλος" στα Σπάτα. Στην τελετή θα παραστεί σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας καθώς και εκπροσώπων του πνευματικού κόσμου, ξένων διπλωματών κα".

    [03] Πανωτόκια

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "οριστική λύση στο θέμα των πανωτοκίων επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση , με νέα διάταξη που θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή και θα καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες για τους οφειλέτες τραπεζών. Θα ορίζει ότι αρχική βάση των υπολογισμών για τις οφειλές των δανειοληπτών θα είναι το αρχικό κεφάλαιο προσαυξημένο κατά 50%".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "με μεγάλη καθυστέρηση η κυβέρνηση αποφάσισε, υπό την κοινωνική πίεση, να λάβει ρυθμιστικά μέτρα για τα ληστρικά πανωτόκια. Ο Γιάννος Παπαντωνίου παρουσίασε χθες το σχετικό νομοσχέδιο στο οποίο εν πολλοίς υιοθετούνται οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας και σύμφωνα με αυτό αν κάποιος πήρε δάνειο 10 εκατομμυρίων δρχ τότε το πλαφόν για το κεφάλαιο αναφοράς δεν μπορεί να ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια. Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση, αν ο οφειλέτης που χρωστά 50 εκ. έχει ήδη πληρώσει 60 εκ. τότε η υπόθεσή του κλείνει χωρίς όμως να μπορεί να διεκδικήσει τα επιπλέον χρήματα που κατέβαλε".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "ανοιχτή σύγκρουση έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου και του διοικητού της Εθνικής Τράπεζας για το θέμα των πανωτοκίων. Η κυβέρνηση προωθεί λύση στο πρόβλημα με τροπολογία στη Βουλή ,αλλά οι τράπεζες δεν τη δέχονται, ούτε είναι διατεθειμένες να παγώσουν τους πλειστηριασμούς. Απειλούν με προσφυγές στα δικαστήρια".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι "νέα ρύθμιση για τα πανωτόκια ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου. Η ρύθμιση λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα, τόσο των δανειοληπτών όσο και των τραπεζών χωρίς να θίγει σε καμία περίπτωση τους ισολογισμούς των δεύτερων. Η ρύθμιση δίνει αναστολή στους πλειστηριασμούς έως το τέλος του Σεπτεμβρίου αλλά και τη δυνατότητα να υπαχθούν σ?αυτήν έως το τέλος Ιουλίου οι αγρότες".

    [04] Δημοσκοπήσεις

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ αναφέρει ότι "κλίμα έντονης δυσπιστίας και απογοήτευσης του εκλογικού Σώματος απέναντι τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ, καταγράφει και η δημοσκόπηση της METRON, που παρουσιάστηκε αργά χθες στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Τα ποσοτικά στοιχεία της, όπως αναμενόταν, ευνοούν το κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο για πρώτη φορά κερδίζει τη λεγόμενη "παράσταση νίκης". Τα ποιοτικά, ωστόσο, εξακολουθούν να αφήνουν σοβαρά περιθώρια ανάκαμψης στο ΠΑΣΟΚ. Ενώ το κόμμα Αβραμόπουλου, όπως γράψαμε, αν και φρεναρισμένο, κρατιέται γερά πάνω από το 10%".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "εικόνα διεύρυνσης της λαϊκής δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβέρνηση και την ηγεσία της ΝΔ, αλλά και -διόλου τυχαία- εικόνα "ρευστού πολιτικού σκηνικού" μεταφέρουν τα γκάλοπ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "στο χώρο του Κέντρου θα δοθεί η μάχη στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Πάντως προβάδισμα της ΝΔ καταγράφει και η έρευνα της Metron Analysis που δημοσιοποιήθηκε χθες από τον ΑΝΤ1".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "σαν να μην πέρασε μια μέρα ... Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και το πολιτικό σκηνικό δεν φαντάζει ξεκάθαρο αφού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (με προβάδισμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης) εξακολουθούν να μονομαχούν για την πρώτη θέση".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πιστοποιούν μεν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει όντως πρόβλημα δημοτικότητα, αλλά εκείνη που προκαλεί πραγματικά απογοήτευση είναι η ΝΔ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο δεν επωφελείται της φθοράς του ΠΑΣΟΚ, αλλά και αδυνατεί να πείσει ότι αποτελεί αξιόπιστη επιλογή για να κυβερνήσει".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "σταθερό προβάδισμα, που αγγίζει τις 4 ποσοστιαίες μονάδες , εμφανίζει η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα, για πρώτη φορά, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, προβλέπει νίκη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές, οποτεδήποτε και αυτές γίνουν".

    [05] Απογραφή

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι τελικά δεν υπερβήκαμε τα 11 εκατομμύρια οι ευρεθέντες την ημέρα της απογραφής σ αυτήν τη χώρα, αφού ακόμη και ο συνυπολογισμός των εκατοντάδων χιλιάδων οικονομικών προσφύγων δεν θα ήταν δυνατό ν ανατρέψει την πραγματικότητα, η οποία έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της εντεινόμενης υπογεννητικότητα στον τόπο μας".

    Η Espresso υποστηρίζει ότι "είμαστε ωραίοι, αλλά λίγοι τελικά, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που προέκυψαν από την πρώτη Γενική Απογραφή της νέας χιλιετίας, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου. Μετά την πρώτη φάση επεξεργασίας των δεδομένων 10.939.771 άτομα καταγράφηκαν στις λίστες των μόνιμων κατοίκων της χώρας μας, μεταξύ των οποίων όμως συμπεριλαμβάνεται και ο συνολικός αριθμός των μεταναστών".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "η χθεσινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας αποδεικνύει το τεράστιο φιάσκο της Απογραφής. Εκτός από την απερίγραπτη δήλωση-ομολογία ότι "δεν υπάρχει πλήρης συγκρισιμότητα" των στοιχείων μεταξύ 1991 και 2001, αρκεί ένας και μόνο αριθμός για να καταδείξη το φιάσκο: ο πληθυσμός της χώρας είναι 10.939.771 άτομα, αυξημένος δηλαδή κατά 6,6% σε σύγκριση με το 1991".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "με το πρωτοφανές επίτευγμα για Στατιστική Υπηρεσία της μη συγκρισιμότητας ανακοινώθηκαν χθες από τον γενικό γραμματέα της ΕΣΥΕ τα πρώτα προσωρινά στοιχεία από την απογραφή της Κυριακής 18 Μαρτίου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι "τελικά, στο ερώτημα, "πόσοι είμαστε", απάντηση θα λάβουμε γύρω στα Χριστούγεννα, αν και πάλι, πολλοί θα είναι αυτοί που θα αμφισβητήσουν την ακρίβεια των στοιχείων, αν λάβει βεβαίως κανείς υπόψη του και τη χθεσινή δήλωση του προέδρου της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σε ραδιοφωνικό σταθμό (Flash 9,61) κ. Ν. Κλουβάτου, ο οποίος, ωστόσο, έκανε λόγο για οργανωτικά προβλήματα και έλλειψη κεντρικής καθοδήγησης".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Βαρύ κλίμα στη Σοφοκλέους. Μετά τις αποφάσεις της διοίκησης του ΧΑΑ κατά των εταιριών".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Γιατί απέχει από το πάρτι η Σοφοκλέους. Εκρηξη στις ξένες αγορές".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Πανωτόκια με... ανθρώπινο πρόσωπο. Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλα τα παλαιά δάνεια".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σήμα ανόδου από τα βαριά χαρτιά. Μέτρα εποπτείας των αγορών από επιτροπή "σοφών".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Ξεκαθάρισμα στο ταμπλό θέλουν οι ισχυροί της αγοράς. Η περιφέρεια μπαίνει στο στόχαστρο".

    [07] Χρηματιστήριο

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Αντιδράσεις, ανησυχίες και "απορίες" στην ευρύτερη αγορά, οι οποίες εκδηλώνονται με ποικίλες μορφές, εξακολουθεί να προκαλεί η πρόσφατη απόφαση της διοίκησης του ΧΑΑ να θέσει υπό επιτήρηση τις μετοχές έξι εισηγμένων εταιριών και να ζητήσει από άλλες τρεις συμπληρωματικά στοιχεία".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 27 March 2001 - 16:29:38 UTC