Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-04-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/04/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ασφαλιστικό
  • [04] Επίσκεψη Πάπα
  • [05] Ελληνοτουρκικά

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/04/2001

    Οι διευκρινιστικές προτάσεις για το Ασφαλιστικό και οι αντιδράσεις, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η επίσκεψη του Πάπα στην Αθήνα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Η σύνταξη που πρόκειται να πάρετε. Πώς θα υπολογίσετε το χρόνο και το ποσό.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 6 κινήσεις πανικού. Ασφαλιστικό: Και το ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ξεσηκωμός κατά των λογιστών. Απεργούν όλοι την Πέμπτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Επιδρομή με αυξήσεις και φόρους. Μετά το Ασφαλιστικό νέα επίδειξη αναλγησίας από την κυβέρνηση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πράσινο φως στη Γιάννα για δημαρχία. Συμφωνούν Σημίτης – Αβραμόπουλος. Σε δίλημμα ο Καραμανλής.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 2ο χτύπημα σε συντάξεις – εφάπαξ. Στο τέλος Μαΐου έρχεται και άλλο πακέτο με περικοπές.

    ΕΘΝΟΣ: Ανοιξαν "παράθυρο" για τις γυναίκες. Οι πρώτες εκπτώσεις στο Ασφαλιστικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αντρα μου ή εσύ πεθαίνεις ή εγώ μένω χήρα. Καραγκιόζειος πολιτική από την κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εξαιρούνται οι βουλευτές από το Ασφαλιστικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ποιοί εξαιρούνται τώρα από τις νέες ρυθμίσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Δόλωμα για διάλογο-υποχωρήσεις. Ασφαλιστικό: "Φέρτε προτάσεις", λέει η κυβέρνηση.

    Espresso: Μαιευτήρας νάρκωσε έγκυο και τη βίασε! Τον επισκέφτηκε για έκτρωση.

    ΕΣΤΙΑ: Στον αέρα η οικονομία. Το ΔΝΤ διαψεύδει όλες τις προβλέψεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σκηνικό ρήξης κυβέρνησης – συνδικάτων στο Ασφαλιστικό.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Μετά τα μαύρα μεσάνυχτα ... Ράβε ξήλωνε στο Ασφαλιστικό.

    Η ΧΩΡΑ: Αντισταθείτε. Στάχτη στα μάτια για το Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση αναδιπλώνεται για να κάνει δήθεν διάλογο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Βήμα δεύτερο: "άνετες" απολύσεις ζητά η ΕΕ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ασφαλιστικό: βηματάκια..όπισθεν. Αντιπρόταση από την κυβέρνηση ενόψει αντιδράσεων.

    [03] Ασφαλιστικό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "η κυβέρνηση δεν αναθεωρεί τις προτάσεις της για όρια ηλικίας και ύψος αποδοχών αλλά δέχεται "εξαιρέσεις" για το ποιοί θα ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "στη γωνία είναι πλέον στριμωγμένη η κυβέρνηση από τον ασφυκτικό κλοιό που ασκούν τα συνδικάτα, αποκορύφωμα του οποίου θα αποτελέσουν η πανεργατική πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της ερχόμενης Πέμπτης και οι συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι "πρώτος τακτικός ελιγμός με συν και πλην έγινε χθες από την κυβέρνηση στο ασφαλιστικό με αλλαγές στις αρχικές προτάσεις, χωρίς όμως να μεταβάλλεται ούτε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια ή με 40 αντί για 35 έτη υπηρεσίας".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "εντολή στον υπουργό Εργασίας να επεξαργασθή ένα εναλλακτικό σχέδιο προτάσεων για να αποφευχθή γενικευμένη σύγκρουσις με όλα τα συνδικάτα της Χώρας για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό φέρεται να έχη δώσει ο πρωθυπουργός. Τρείς μέρες πριν την πανελλαδική απεργία και συμφώνως προς τον κυριακάτικο Τύπο, η Κυβέρνησις επεξεργάζεται εναλλακτικό σχέδιο με τουλάχιστον τέσσερις υποχωρήσεις από τις αρχικές προτάσεις".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "το μεγαλύτερο ίσως λάθος που διέπραξε η κυβέρνηση σε σχέση με το Ασφαλιστικό είναι ότι ξεκίνησε τις διαδικασίες διαλόγου, έχοντας παρουσιάσει συγκεκριμένο πακέτο προτάσεων, το οποίο μάλιστα δεν γνώριζε- και δεν είχε συμβάλει στη διαμόρφωσή του - κανείς εκ των ενδιαφερομένων. Δυό – τρεις υπουργοί χειρίστηκαν το θέμα και έφεραν τους πάντες μηδέ εξαιρουμένων και των συναδέλφων τους στο υπουργικό συμβούλιο προ ειλημμένων αποφάσεων".

    Κατά την ΒΡΑΔΥΝΗ, "θορυβημένη από την έντονη κοινωνική αντίδραση όσον αφορά στην επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση φέρεται να είναι η κυβέρνηση, η οποία προς αποφυγήν γενικευμένης σύγκρουσης επεξεργάζεται εναλλακτικό σχέδιο με τουλάχιστον τέσσερις υποχωρήσεις από τις αρχικές προτάσεις της".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "υπό την απειλή της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης την προσεχή Πέμπτη, η κυβέρνηση ρίχνει το δόλωμα: φέρτε μας, λέει το υπουργείο Εργασίας στους συνδικαλιστές, πρόταση για να τη συζητήσουμε . Ετσι, η κυβέρνηση επιδιώκει να φέρει τους συνδικαλιστές στον διάλογο, ενώ θα διευκολυνθεί στο να προβεί σε υποχωρήσεις".

    Συνεντεύξεις Πολυζωγόπουλου – Γιαννίτση

    "Αν δεν αποσυρθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, η ΓΣΕΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος στο διάλογο. Αυτό δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο" στα ΝΕΑ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, "ο οποίος προαναγγέλλει κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι ο διάλογος θα πρέπει να εκτείνεται σε όσο βάθος χρόνου απαιτείται, ενώ υπογραμμίζει ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα πρέπει να συνδυαστεί με τη φορολογική, ώστε να βρεθούν υγιείς και κοινωνικά δίκαιοι πόροι που θα στηρίζουν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης".

    " Μέχρι το τέλος του έτους θα κλείσει η μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης ενώ δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας σε μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα". Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Γιαννίτσης σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ "καλεί σε διάλογο τους κοινωνικούς φορείς για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και δηλώνει ότι περιμένει τις προτάσεις τους. "Το ασφαλιστικό είναι στοίχημα ολόκληρης της κυβέρνησης", τονίζει ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος υπογραμμίζει ότι δεν θίγονται από τις προτάσεις όσοι συνταξιοδοτηθούν μέχρι το τέλος του 2006. Οι ασφαλισμένοι, παρατηρεί, θα αντιμετωπίσουν σταδιακές μειώσεις σε βάθος 25 ετών. Επίσης ο κ. Γιαννίτσης ανακοινώνει ότι θα θεσπιστούν αντικίνητρα προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις για να περιορίσουν την πρόωρη συνταξιοδότηση".

    [04] Επίσκεψη Πάπα

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ "ο Μάιος μας έφθασε, εμπρός βήμα ταχύ να τον προϋπαντήσουμε, παιδιά στην εξοχή", έλεγε ένα παλιό τραγουδάκι των μαθητικών μας χρόνων. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος όμως θα γιορτάσει τον φετινό Μάιο δύο φορές, και μάλιστα με τον πλέον λαμπρό τρόπο αφού στις 4 Μαΐου θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Πάπα της Ρώμης και στις 5 Μαΐου με τον Πάπα της Τρίτης Ρώμης – τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Αλέξιο".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "με την ευκαιρία της επικείμενης επίσκεψης του Πάπα στην Αθήνα ξεσπάθωσαν οι Ελληνες Ρωμαιοκαθολικοί και εξαπέλυσαν δριμύτατη επίθεση εναντίον του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και της ίδια της κυβέρνησης. Τις βαριές κατηγορίες τις εκτόξευσε ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Ελλάδας Νικόλαος Φώσκολος σε χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα των Ιταλών επισκόπων "Αβενίρε" όπου μίλησε για πραγματική "σταύρωση" των Ελλήνων Ρωμαιοκαθολικών".

    Η Espresso εκτιμά ότι "κορυφώνονται μέσα στην εβδομάδα οι αντιδράσεις πιστών, μοναχών, κληρικών και παλαιοημερολογιτών για την έλευση του Πάπα στις 4 Μαΐου στην Αθήνα. Ηδη, την Τετάρτη ο Ορθόδοξος Αποστολικός Σύνδεσμος "Κοσμάς ο Αιτωλός" διοργανώνει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος".

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι "οι αντιδράσεις για την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα έχουν ήδη αρχίσει, καθώς χθες το μεσημέρι τα γραφεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου επί της οδού Νεοφύτου Δούκα στο Κολωνάκι έγιναν στόχος εμπρηστών".

    [05] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει ότι "στην καλοστημένη "παγίδα" της Αγκυρας πέφτει βήμα-βήμα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς στο θέμα που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα αναδιπλώνεται η ύπουλη τακτική που ακολουθεί η γειτονική χώρα, προκειμένου να κλείσει τα ... μάτια της ελληνικής και προ πάντων της διεθνής γνώμης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "νέο εθνικιστικό παραλήρημα κατέλαβε τα γνωστά κέντρα της τουρκικής κυβέρνησης, που επεχείρησαν με εγκύκλιο "σκούπα" προς τις δημόσιες υπηρεσίες να διαφυλάξουν "την πολιτική και πολιτιστική υπόσταση της Τουρκίας εν όψει της παγκοσμιοποίησης και την ενίσχυση της εθνικής ταυτότητας", προτρέποντας τους δημόσιους λειτουργούς να μη χρησιμοποιούν τοπωνύμια που δεν είναι τουρκικά και προτείνοντας νέους ιστορικούς γεωγραφικούς και πολιτικούς όρους, που δεν θα βλάπτουν το τουρκικό έθνος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "με φιρμάνι της η τουρκική κυβέρνηση καταργεί ακόμα και τον όρο "ελληνικό έθνος". Απαλείφει, επίσης, την ονομασία "ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι", όρος που χρησιμοποιείται στη χώρα για τους Πόντιους, και διαγράφει με το έτσι θέλω την ύπαρξη δεκάδων μειονοτήτων που υπάρχουν εκεί".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "την ώρα που η Αθήνα πρωτοστατεί σε όλα τα διεθνή φόρα για την προώθηση όλων των τουρκικών αιτημάτων που υποτίθεται ότι θα βοηθήσουν τη γειτονική χώρα να προσεγγίσει την Ευρώπη, η Αγκυρα προχωρεί σε απίστευτες κινήσεις που δείχνουν ξεκάθαρα ότι όχι μόνο δεν επιθυμεί την αποκατάσταση ειλικρινών σχέσεων φιλίας, μεταξύ των δύο χωρών, αλλά να συνεχίσει την τακτική των ανοικτών προκλήσεων απέναντι στην Ελλάδα και να διευρύνει τις πρακτικές για την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων στο εσωτερικό της".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "το φασιστικό Κεμαλικό Καθεστώς της Τουρκίας απεφάσισε να καταργήσει τους όρους "Ελληνικό Εθνος" και "Ελληνας" , "Βυζάντιο" κλπ για να προστατέψει-όπως ισχυρίζεται- την πολιτιστική υπόσταση της Τουρκίας εν όψει της παγκοσμιοποίησης και να ενισχύσει την Τουρκική Εθνική Ενότητα. Η απίστευτη αυτή απόφαση που υπερβαίνει κάθε γνωστό...όριο πλαστογράφησης της Ιστορίας και ρατσιστικής συμπεριφοράς ελήφθη την περασμένη εβδομάδα από την Τουρκική κυβέρνηση".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 23 April 2001 - 14:02:18 UTC